Arkadaşlar unutmayalım ki deprem gibi doğal afetler sonrasında psikolojimizin sağlam kalması da çok önemli. Hepimizin kulağına sonrada sahte olduğu anlaşılan bilgiler gelmiştir. Peki bunlardan nasıl korunabiliriz?
İşte Teyit. org kanalının depremle ilgili yanlış bilgilerden korunma rehberi.
Yalnızca uzman kişi ve kurumların söylediklerine kulak verin
Depremin ne zaman ve nerede olacağına dair tahmin yapan kahin ve müneccimlere itibar etmeyin
Paylaşım yaparken duygularınızla değil mantığınızla hareket etmeye çalışın
Görüntüler her zaman güncel olmayabilir, paylaşmadan önce emin olun
Taraf tutan ve kutuplaştıran içeriklerin daha fazla paniğe sebep olduğunu unutmayın
Tek bir kaynakla yetinmeyin
Deprem sonrası yaşananlarla ilgili yanlış bilgiden nasıl korunacağınızı biliyor musunuz?
İnsanları tedirgin etmek isteyen veya dolandırıcılıkla hırsızlık yapmak isteyenler bu durumu fırsata çevireceklerdir. Senin de görselde paylaştığın maddelere göre insanlar eğer hareket ederse yaşanacak bu tip olumsuzlukların önüne geçmiş olacaktır. Yaşanan sıkıntılı günlerde hepimiz kenetlenip birbirimize bu konularda destek olmamız lazım.
Evet bilgim var, maalesef insanları kandırmak isteyen insan çok bu ve bunun gibi kriz anlarında insanları dolandırmak ve paralarını almak giden yarımları engellemek isteyen fırsatçılar çok maalesef. bu yüzden gerçekten doğru bilgi kaynaklarını kullanmalıyız çünkü bunu kötü niyete çevirebilecek insanlar çok maalesef. hepimiz yardımlara kenetlenmeliyiz ve bu tarz kişilere fırsat vermemeliyiz.
Kasıtlı olarak tasarlanan ve yayılan yanıltıcı haberlerin ve onları yapan ve yayanların bilincindeyiz. Hiçbir yanlış ve yanıltıcı bilgiye pas vermeden direkt doğru olan bilgiden hareket ediyor ve kararlarımızı veriyoruz. Güvenmediğimiz, bilmediğimiz, şüphelendiğimiz hiç kimseye yüz vermiyoruz, merkezi ve güvenilir hareket ediyoruz.
Sabahleyin Instagram'da Antalya'da deprem oldu vb gönderiler gördüm. Hemen kandilli rasathanesinden baktım, deprem falan olmamış. Bu zor zamanlarda herkesin daha duyarlı olması gerekirken bir de böyle yalan haber yaymaya çalışan tipler var. Sosyal medyadan engellenmesi gereken kişiler bence.
Evet bunun için bir yardım yapacaksam mutlaka bilindik resmi kurumlara yardım yapıyorum. Gelişi güzel bilgi kirliliğine mahal vermemek için haberleri takip ediyorum. Valilikçe veya devlet büyüklerimizin yaptığı açıklamalar doğrultusunda hareket ediyorum.
Her duyduğuma kolay kolay inanmam özellikle bu tür şeylerde. Çoğu gerekszi insan insanları korkutarak eğleniyor. Dün tekrardan deprem olacak akşam saatlerinde şiddeti 8.5 civarında evlerde durmayın diye instagramda herkes paylaşıyordu. Ne kadar korkunç değil mi ama yapıyorlar.
Her söylenene itibar etmemek gerekiyor. Kötü ve karamsar düşüncelere kapılmamak en mühim olanı. Ayrıştırıcı değil daha çok birleştirici tutum takınmak gerekiyor. En önemlisi de sanırım birlik olmak ve paniğe kapılmamak, gaza gelmemek.
Paylaştığın maddeler doğru. İnsanların doğruyu yanlışı ayırt etmekte zorlandığı bu dönemde bizlere düşen en büyük görevlerden bir tanesi de doğruluğundan emin olmadığımız bilgileri paylaşmamak.
Böyle bir durumda panik olmamak söz konusu asla değil bu olayları yaşayan bu konularda eğitimli insanlar bile olsa panik olmamak elde değil Allah sabır versin