Teşekkür ederim @elifycdg
Deprem sadece bir felaket mi yoksa insan hatası mı?
Teşekkür ederim @elifycdg
Bilim insanı Dr. Stephen Hicks, Türkiye'deki depremi 'olabilecek en kötü senaryo' olarak açıkladı. Bu sadece bir felaket mi yoksa insan hatası mı?

İngiliz deprem bilimcisi Dr. Stephen Hicks, Türkiye'deki depremi "olabilecek en kötü senaryo" olarak değerlendirdi. Bu konu hakkında ne düşünüyorsun? Bütün bu yapıların yıkılması için insanların da suçu var mı? Yoksa sadece bir felaket mi?
#GeceMuhafızı
#deprem #ihmal
08 Şubat 2023 Çarşamba Saat 13.12
Deprem engellenebilecek bir şey olmadığı için afet ya da felaket. Ama şunu da bilin deprem yeri yarıp sizi içine alıp öldürmüyor. Deprem yeri sallıyor, sallanan yerden binalar yıkılıyor ve insanlar enkaz altında kalarak ölüyorlar. İster deprem 10 büyüklüğünde olsun dümdüz bir alanda üstüne hiçbir şey yıkılmayan bir kişi kalp krizi gibi korku faktörlerinden ölmezse hiçbir şekilde ölmez. Deprem bir felakettir ancak depremden insanların ölmesi bir ihmaldir, insan hatasıdır. Bunun olacağını bile bile malzemeden çalmak ise apayrı bir şeydir. Depremler önceden görülemez ama önceden önlem ve tedbir alınabilir şeylerdir. Buna rağmen bir tedbir alınmıyorsa bu insanların hatasıdır. Deprem zaten olacak bir şey.
Allah tarafından verilen bir uyarıdır. Hiçbir musibet insana durduk yere gelmez. Allah diyor ki " başınıza bir musibet geldiyse eğer bilin ki o kendi elinizle işledikleriniz yüzündendir."
Bizim ders çıkarmamız gerekiyor. Evet kıyamet yaklaştı. Bunu tüm hocalar dile getiriyor. Üst üste çok kötü şeyler yaşıyoruz millet olarak. Kur an da geçen bir hadisten bahsedeyim :" Bir yere bir bela gelirse ondan sadece zalimler değil mazlumlar da etkilenir."
Bizim burdan anlamamız gerekiyor ki ciddi anlamda uyarılıyoruz. Tabi anlamak isteyene...
Alenen işlenen günahlar, insanların apaçık zina yapmaları, Müslüman olanların bile sonradan ben ateistim diye ortada dolanması... daha niceleri var ki gerçekten bizleri çok etkiliyor. Silkelenmemiz gerek.
Derdi veren Allah tır devasını veren de Allahtır.
Unutmayın, Hiçbir bela insana durduk yere gelmez. Allah Hiçbir kuluna durduk yere bela vermez! Veriyorsa bir sebebi vardır. Hâlâ umudu vardır bizden ki ona şükretmemizi el açıp dua etmemizi , bu ahir zamanda kötülüklere karşı dirençli olmamızı istediği içindir.
Rabbim tüm kardeşlerime yardım etsin. Dualarım sizinle 🙏🏻🥀
Amin teşekkür ederim
Sizde
Hani oturduğumuz yerde ayaklarımız uyuşurda bir ayaklarımızın yönünü değiştirmek isteriz ya deprem de bence yeryüzü için öyle bir şey.. Uzmanların da dediği gibi deprem değil yapı öldürür. İhmal, umursamazlık, öteleme, tedbir almama, rüşvet, malzemeden çalma, üç kuruş için ucuz malzeme kullanma. Ya hu sen önce bir tedbir al, al da sonra tevekkül et Allah sana bu aklı boşa vermemiş. Depreme dayanıklı diyerek dolandırılan binlerce insanın kanı ellerinde yaşayanlar belki hakkını arar ancak çoğunun hakkı ahirete kaldı. Savcıların görevlendirildiğini duydum inşallah gerçekten bu soruşturma için mücadele ederler. Etmelerini, edeceklerini düşünmek istiyorum.
Felakettir ama insan hatası da çok var mesela kullanılan malzeme adam misal 6 kat yapıyor sağlam kolon 3 4 yere atar demiri eksik kullanır her yerden çalır diğerlerini cebe atar çoğu da ruhsatsız evler çoğu gider fay hattı geçen yerde yapar evini bunlar çok riskli birde okulda çocuklara tatbikat sürekli yaptırılması gerekir deprem anında kaçılmaması lazım çök kapan yapılmalı 6 Şubat sabahı 4 15 olduğu zaman ben baktım ev sallanıyor beşik gibi midem bulanıyor gibiydi sonra hafif durdu millet kaçışıyordu o anda yaptıkları çok yanlış yani adam zaten bina 7 8 kat aşağı inene kadar merdivenler ve balkonlar çok riskli oluyor onun yerine 1 dakika sabır etse yaşam üçgeni oluştursa yine kurtulma ihtimali var yani bunlara çok dikkat etmek lazım deprem olunca çoğu insan panikleyip hataya sebep olabiliyor diğer türlü de acil bir el atılması lazım evlere can güvenliğimiz önemli yani oturduğum binanın sağlam olup olmadığını bile bilmiyorum bunu 30 40 yıl önce tedbirini almaları lazımdı umarım biran önce hemen altyapı güçlendirmeyi yaparlar.
Hayatta kalsak ne fayda enkaz altında yardım beklerken ölme ihtimalimiz çok yüksek
Cevap
27Cevap
Depremden ziyade çürük binalar felakettir. Bakın Japonya'ya 9.0 büyüklüğünde depremde bile insanlara bir şey olmuyor adamların binaları sağlam. Bir de bizim ülkemizdeki binalara bakın, sağlam bina raporu aldığı halde yıkılan bir dünya bina var ve bu kadar insanı ölüme sürükleyen.. Bu raporları çıkaran ve malzemelerden çalarak bina yapan insanlar geceleri rahat uyuyabiliyorlar mı gerçekten merak ediyorum.
Ne olacak belli müteahhitlere para kazandırıyoruz ya denetleme yok hiçbir şey yok şu bu yok ancak böyle kuru kuru binaları dikeriz içi güzel görüntülü aslında güzel görünümlü mezar olur hepsi
Sadece insan hatası da diyemem. Bu insanlar bile bile ölecekleri bir binaya yerleşmek istemez. Ama ülkenin ekonomik koşulları da önemli. Bakın en çürük binalar çoğunlukla 2000 öncesi binalar. Çünkü 2000 öncesi bu ülkenin vatandaşları değil bina yapmak, karnını zor doyuruyordu, ayağına ayakkabıyı zor alıyordu. Ben yırtık ayakkabılarla okula gittiğimi çok net hatırlıyorum.
Bir de eskiden mühendislik hizmetleri sadece resmi binalar için oluyordu. Vatandaş ev yaptığında zabıta gelip mühürlerse oy vermemekle tehdit ediyordu. Sonuçta belediye de bundan korkup müsade ediyordu.
2000'den sonra inşaat sektörü çok gelişti. Mühendislik hizmetleri de gelişti. Üniversiteler çok yetenekli mühendisler mezun etti. Hazır beton kullanımı yaygınlaştı. Hatta şu anda %90 oranın üzerinde hazır beton kullanımı vardır. İnşaat teknolojisi gelişti/genişledi ve mekanizasyon yaygınlaştı. Yine de az da olsa insan hatası olur. İnsanın olduğu yerde mutlaka hata olur.
Doğal bir afet olduğu için engellenemiyor. Fakat bunu yapan mütahitler sorumsuz, duyarsız ve ihmalkarca davranırsa bu deprem daha çok binanın yıkılmasına sebep olabilir. Bir şekilde depreme dayanıklı binalar yapılması gerekiyor. Doğaya göre yaşamalıyızki önlemini alalım.
Kesinlikle katılıyorum
Sadece felaket değil felaket Japonya’da doluyor kaç gündür görüyorum adamlar dokuz şiddetindeki deprem ile sallanıyorlar yataklarından kalkmıyorlar bile çünkü güveniyorlar sisteme yapıyor bir de bizimkilere bakıyorum içi boş kolon yapıyorlar bina duvarı bisküvi gibi her şeyi geçtim adamlar depremden sonra çatlakları çimento ile kapatıyorlar boyayıp tekrar satmak için yani Türkiye’yi hiç kimsenin hiçbir şey yapmasına gerek yok bizim ülke kendi kendini bitiriyor zaten
Ne kadar sağlam yaparsan ya Allah hikmetine Suhal olmaz Allah senin ihmal eddin tonlarca demir attın şeyi isterse yerler bir eder bu ev çok sağlamdı böyle olması imkansız der otursunuz valla ne alaka bu bir ders ama bu 2 yola ayrılır kimileri ihmal hata der kimileri Allah ın bize verdi ders der ki bende bunu bir ders ve ibretlik olarak görüyorum çünkü sağlam olsa da Allah istedikten sonra o sağlam olan şeyler de yerle bir olacak
Kendini bilmez, gözünü para hırs bürümüş müteahhit, yapı ve denetleme kurumu, belediye ( imar durumu) mühendis ve bir kaç şey daha bu saydıklarım deprem felaketini minimize indirmesi gereken şahıslar ve kurumlar, tedbirini al taktirini Allah’ bırak✌🏻
Deprem felaket ama zararın büyüklüğü insan hatası aynı deprem Japonya'da olsaydı bu kadar çok insan ölümü olmazdı Neden Çünkü binalar dayanıklı ve tedbir önceden alınmış bir sürü deprem bilimci daha öncesinde bu bölgede deprem olacağını bas bas bağırdı Ama buna kulak asılmadı olan bize oldu
Afet ama evlerin böyle inşa edilmesi insan hatası, insan canı bu kadar ucuz olmamalı sorumsuz Müteahhitler yüzünden masum çocuklar, gençler, yetişkinler, yaşlılar evsiz yaşam mücadelesi veriyorlar kim bilir şu an çoğu kişide donarak öldü, zaten max 1 hafta daha insanları çıkarmaya çalışırlar daha sonra kaçınılmaz gerçek 1 hafta sonra kalanlarda ölmüştür, çalışmaları bırakır enkazları toplarlar ölen öldü derler
Deprem bi afet Allah'tan geldi ama binaların yıkılması nın büyük nedeni yapım hatası bence...
Kesinlikle
maalesef öyle 😔
maalesef felaketten ziyade, sorumsuzluk mesela malzeme kısan mı, en iyi ustaya bi kaç kuruş fazla vermemek için, tercübesiz ustayım diye iş yapan insana iş veren patron mu, o patrona belge , veren yetkililer mi, o yetkiliye onay veren , kişimi, Neyse ağzımı açmıyacam ortalık çok karışmasım
Canımız yanıyor zaten:(
Her ikisi de. Deprem bir felakettir bu kadar çok kayıp olmasının temel sebebi de insan hatasıdır, bence.
Kesinlikle katılıyorum genelde şöyle bir şey söyleyeyim insan canına çok değer verilmiyor Bizim ülkede yani bir apartman yapılırken sonrası düşünülmüyor
En basitinden şöyle bir örnek verebilirim, Japonya'da aynen ülkemiz gibi bir deprem bölgesidir fakat orada olan en büyük depremde dahi insanlar bizimkilere kıyasla çok daha az zarar ya da zararsız işin içinden çıkabiliyorlar. Neden? İnsan hayatı önemli de ondan. Evleri inşa ederken deprem bölgesi olduklarını unutmadan inşa ediyorlar, bizim aksimize.
Bu konuda kesinlikle katılıyorum size ama işte elimizden bir şey gelmiyor
Kesinlikle öyle
Kesinlikle insan hatası japonyada 2011 9.1 derece depremde tek bina yıkılmadı kesinlikle devlet ihmali ve müteahhitler yüzünden cana değer verilmiyor. Evet hersey allahtan gelir fakat önlem almak gerekir yıkılıcak bir duvarın altında bilerek durup yıkılırsa kaderim buymus demek cok sacma kader değil secim bu.
Yağmur, kar, rüzgar vs. ne kadar doğal ise deprem de en az onlar kadar normal bir afettir. Depremin bu kadar canileşip bu kadar can almasının tek sebebi insanların tedbirsizliği ve çoğu şeyi umursamazlığı.
Deprem siddetliydi evet ama önlem alınmadı ve bilim insanlarının sözü dinlenmedi eğer önlem alınsaydı bu kadar can kaybı ve yıkım olmazdı Allah hepimizin yardımcısı olsun bizi felaketlerden korusun 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
İnsan hatası da var binalar da kullanılan malzemeler ucuz kalitesiz olunca bina da bakımsız olunca deprem de doğal olarak toz haline dönüşüyor ne yazık ki önemli olan masumların kurtulması masum olanlar kurtulur umarım
Sorduğunuz soru depremin bir felaket olup olmadığıysa eğer deprem bir felakettir çünkü depremi engelleyemeyiz. Esas sormak istediğiniz depremde yaşanan mal ve can kaybında insanların hatasının da olup olmadığıysa insanların da çok büyük hatası vardır. Depreme dayanıklı olmayan binaları yapan da, şehirlerde yeşillik bırakmayanlar da insanlar.
Deprem: Doğal afet
Yıkım: Uygun olmayan yere veya eksik malzemeyle bina yapan veya binanın kirişini kolonunu traşlayıp yer kazanmaya çalışan insanımsıların adiliği.
İnsan hatası öyle olsa ne Afet ülkeleri var hic zarar görmeyen bizde insan değeri yok hırsız müteahhit ler
Bütün felaketler insan hatasıdır , deprem koca koca binaları yıkar , tek katlı 2 katlı binalar nadiren zarar görür
Allah teala kur-anı kerimde evlerinizi dağlara tarlalarınızı ovalara kurun buyurmuştur.
YANİ İNSAN HATASI
Deprem afet fakat herkes iyi biliyor ki, inşaat anlayışını değiştirmek lazım!
Şimdi artık zamanlar değişti ve pahalı da olsa, bu yıkımlar engellene biliyor!
Tasarrufu ve hırsızlığın bedelini masum insanlar canlarıyla ödüyor!
Apaçık insan hatası. Felaketse felaket, belin japonunun ülkesinde deprem olduğunda bir şey olmuyorsa demek ki önlenebiliyor bazı şeyler.
Malzeme vinç eskavatorlar bekliyor Hatay dışında. yiyecek içecek geliyor yağma ediliyor. Tek sorun afad yönetiminin acilen değişmesidır. Şu andaki başkanı ilahiyatci koordine olmuyor. Depremler olur önlemini doğru şekilde bizler almalıyız.
Deprem doğal bir şeydir aynı rüzgar gibi ama depremin şiddeti yani yıkıcılığı insan hatalarıyla yakından ilgilidir.
İnsan hatası. Yok felaketmişş yokk allah göndermişşş yok demek ki günahkarmışız gibi saçmalıkları diyenler gitsin japonyaya baksın her şey gayet açık
7,7 siddetinde deprem 60 tane atom bombasi siddetinde, buna Japonlarin yaptiklari en pahali teknik binalar dahi dayanmiyor. Yani söyle emniyet kemerini tak, hava lastikli arbayi kullan, 100 km hizla duvara carp, sag cikmazsin..
Sadece insanların suçu depremin bir felaket olduğu yok o sadece bir doğa olayı. Bu doğa olayının önlemini almayan dersini çıkarmayan insanlar yüzünden bu günler yaşandı. Yaşanmaya da devam edecek.
Deprem sizi korkutmasın sağlam olmayan bina korkutsun
Deprem bir doğal afettir, sonuçları ise büyük oranda insan hatasıdır.
Ben buna deprem derim ama bunca enkaz cinayettir
İkisinden de biraz ne yapılırsa yapılsın doğa intikamını alıyor sanki
Tedbir alındığında sorunsuz atlatılacak bir hadise.
Yillarca sömürülmüş fakir halkin kendine gore yapabildigi evler cok buyuk deprem.
Evet en kotu senaryo benetmesi dogru.
Neyin kafası bu Allah'ın vermiş olduğu doğal afet hangi kudret yapabilir.
Dostum biz de biliyoruz Allah'ın kudreti olduğunu ama bazı şeyleri sadece kader veya Allah'a bağlamak doğru değil sonuçta sen bir bina yaparken sağlam yapmalısın denetimini güzel yapmalısın deprem toplanma alanları yapmalısın
Deprem doğal bir Afet'tir. Evlerin depreme dayanıklı olmadığını bilip te bir şey olmaz mantığı ile oturan bizler hatalıyız.
insanlarin hatasi tabiki. japonyada 10 buyuklugunde deprem oluyor kimsenin burnu bile kanamiyor
Aynen öyle
Deprem bir doğa olayı. Evlerin enkaza dönmesi insan hatası
Deprem bir doğal afet felaket olan ise bilinçsiz yapılan mutahitlik aç gözlülük 3-5 kuruş daha fazla kazanmak için malzemeden işçilikten çalmaktır
Insan hatasi japonlarin teknoloji belli 9.1 de bile sikinti yasamadilar tsunami vurdu
Bu bir felaket. Ama binaların daha sağlam olması daha az can kaybı demektir bunda gerçek
Her ikisi de. Doğal Afetler Allah'tan geliyor fakat binaların yıkılmasının büyük nedeni yapım hatası , yapan insanlarda hatalı
yüzde 50 li yüzde 50 li
İnsan hatasının payı görmezden gelinemez.
İnsan hatası daha çok
Her an hersey olabilir
İkisi de ahlaksız mütehaitler daha büyük suçlu
İnsan hatası
Felakettir.
Deprem doğal afet ama insan hatası felaket
İkiside
İkiside olabilir
Her ikisi de
Bilmiyorum
İnsan hatasi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?