Organizasyon ve yardım, yetersiz.
Binalar çürük ve plansız yapılaşma var.
Bunların faturasını birileri ödeyecek mi, yoksa yine hatalara devam mı edilecek?

Organizasyon ve yardım, yetersiz.
Binalar çürük ve plansız yapılaşma var.
Bunların faturasını birileri ödeyecek mi, yoksa yine hatalara devam mı edilecek?

Örneğin özellikle 3/5 yıllık binalar yıkılıyorsa onların yapımındaki firmaların incelenmesi ve ceza alması şart.
Her yerden yardım gidiyor umarım birileri çalmaz.
Başta ülkede her konuda yetki kimdeyse ona, sonra inşaatların zemin etüdünü, statik projesini yapan mühendislere, inşaat sırasında yapı denetimini yapan mühendislere, yapı kullanma izin belgesi veren belediye yetkililerine. Herkes en çok müteahhitleri suçluyor ama müteahhit dediğin adam sadece inşaata parayı koyan adam, elbette maliyeti düşürmek isteyecek, belki bunun için mühendislere baskı yapacak, uygun olmayan binaya iskan ruhsatı almak için belediyeye rüşvet verecek, imar planlarında yüksek kat izni almak üzere değişiklik yapılması için yine belediyeye rüşvet verecek. Mühendisler ve belediyeler görevlerini yapsa müteahhitler imalatta ucuza kaçamaz. Müteahhitler inşaat mühendisi değil ki. Zemini sıvılaşan semtte inşaat izni veren, haydi verdi diyelim, gerekirse 100 metre fore kazık çaktırmayan belediyenin hiç mi suçu yok? Şantiyede donatı imalatı yapıldıktan sonra beton dökülene kadar geçen 6 aylık sürede demirlerin paslanmasına rağmen beton döktüren mühendisin hiç mi suçu yok? Apartman üniversitelerinde inşaat mühendisliği bölümleri açılmasına onay verenlerin hiç mi suçu yok? 5 milyon lira sermaye ile sen bir inşaat yapmaya kalksan yanında çalışan mühendisin, senin demirden, betondan çalarak ucuza kaçmaya çalışmana göz yummaması lazım. Malpraktis olaylarında nasıl ki doktor sorumlu, ve gerektiğinde ödemek durumunda kaldığı tazminat malpraktis sigortasından ödeniyor, inşaat mühendisleri için de aynı uygulama olmalı. Mühendisin yaptığı işi sigortalayan şirket imalatı da denetlemeli ki binanın yıkılma riski en aza indirilsin. İnşaat şirketlerinin büyük küçük tüm inşaatları, kullanım ömrü boyunca deprem veya başka nedenlerle göçme riskine karşı, primleri inşaat şirketleri tarafından ödenmek şartıyla sigortalanmalı. Zemin kat dükkanlarında alan genişletmek için kolon kesilmiş ise dükkan sahibi cezalandırılmalı. Mevcut tüm binaların zemin kat dükkanları bina projesi referans alınarak belediyeler tarafından denetlenmeli, kolon kesilmesine göz yuman belediye yetkilileri de cezalandırılmalı. Çöken binaların müteahhitleri ve mühendisleri için soruşturma açılmalı, gerekirse meslekten men edilmeli. Sorumluluğu olan belediye yetkilileri de memuriyetten atılmalı.
EİG için teşekkürler 🙂
Ben de teşekkür ederim 🖐️
O binaların demirleri kim sorumlu ise onun...
Çok şeyler yazmak istiyorum, kendimi zor tutuyorum. Bu ülkede çocuklar hariç hepimiz suçluyuz. Kimse ben suçsuzum demesin😞
@Banker_Bilo- çokdetaylı olarak ifade etmiş.
Her depremde olduğu gibi yetersiz kalan devlet ve devletin kurumlarına, müteahhitlere
Cevap
4Cevap
Kime çıkması gerektiği zaten belli
Halkın gazını alacak bir kaç günah keçisi bulunacaktır illaki.
Hatalara devam,
Yüksek yapılara devam,
Ranta devam.
İskana imza atan o ç kimse ona
Kime çıkması gerektiği zaten belli de..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?