Bu deprem travmasını nasıl atlatacağız?

Bu deprem travmasını nasıl atlatacağız? Biz bile böyleysek o insanlar nasıl atlatacak. Psikolojik hasar da gördüler.
Travmaların zaman içinde geçeceğini düşünüyorum. bunun gibi maalesef bir çok olay yaşanıyor bugünleri de atlatıp geride bırakacağız umarım. herkese geçmiş olsun acil şifalar diliyorum... Hayatımız boyunca; sevdiklerimizin ölümü, işten çıkartılma, boşanma, aldatılma, ölümcül bir hastalığa yakalanma gibi psikolojik olarak da travma kabul edilen deneyimler yaşarız. Bu deneyimler bizi temellerimizden sarsar, düzenimizi bozar. Sanki bir fırtına gelip her şeyi dağıtmak istemektedir ya da deprem oluyordur. Altımızdaki zemin kaydıkça bizim de dengemiz kayboluyor gibidir.
İlk tepkimiz direnmek, reddetmektir. ‘Hayır, bu deneyimi istemiyorum’ deriz. Kalbimiz hızla çarpar, nefesimiz durur. Aslında nefesimizi durduran bizizdir. Sanki nefesimizi durdurursak, deneyimi de durdurabiliriz sanırız. Hâlbuki öyle olmaz. Travma onu yaşamamız, onu görmemiz için karşımızda durur. Yaşanacaktır, başka çare yoktur.
Durum buyken; reddedip süreci uzatmak yerine, en iyisi böyle bir durumda ne yapacağımızı bilmektir. Ne olmuş olursa olsun olayı kabullenmemek aklen, bedenen ve ruhen sizi daha fazla sıkıntıya sokar. Konunun ciddiyetine bağlı olarak bu durum kronik hastalıklara bile yol açabilir. Bu sebeple yapılacak en iyi şey; derin ve sakin nefesler alıp ‘Tamam bu oldu, olduğunu kabul ediyorum’ demektir. Sadece bunu yapmanın bile sizi ne kadar rahatlattığını görün.
İnsanların psikolojisi neden bu kadar zayıf? En ufak şeyde dayanacak yer arıyorlar. Deprem felaketi doğal afettir. Tamam insanlara, canlılar zorda, ve yardıma ihtiyaçları var.
Yardımda edelim elbette. Elimizden geldiğince hem de. Ama bunun duygu sömürüsünü yapmaya da gerek yok. Üzülürsün, onlar için dua edersin, yardım edebiliyorsan edersin, sonrasında da hayatına devam edersin. Ölenle ölünülmez. Daha kötüsü olmadığı için şükreder, zordaysan, sabredersin.
Deprem de olmayıp, yakınını ya da sevdikleri etkilenmeyip, kendi kendine psikolojisini bozana da ne diyelim ki
Cevap
26Cevap
Deprem travmasını atlatmak için birçok farklı yol vardır ve her kişi için en etkili olanı farklı olabilir. Ancak, şunları deneyebilirsiniz:
Zamanla iyileşme: Zaman, travmanın etkilerini azaltacaktır.
Konuşma terapisi: Bir terapist veya yakınlarınızla konuşabilirsiniz ve travmanızın etkilerini anlamaya ve yapılandırmaya çalışabilirsiniz.
Meditasyon ve diğer zihinsel egzersizler: Stresi azaltmaya ve düzenli olarak rahatlamaya yardımcı olan meditasyon ve diğer zihinsel egzersizler yapabilirsiniz.
Fiziksel aktivite: Fiziksel aktivite, endorfinleri artırır ve duygusal durumunuzu düzgün hale getirmeye yardımcı olabilir.
Destek grupları: Başkalarıyla benzer durumda olanlarla bir araya gelmek ve birbirinizle konuşmak, size yardımcı olabilir.
Bu yollar sıralanmış değildir ve herkes için uygun olmayabilir. Ancak, size yardımcı olabilecek bir terapist bulmanız ve travmanızla başa çıkmak için en uygun yolu bulmanız önemlidir.
Bu depremin travmasının bir nebze rahatlatılması için tek çare bazı şeylerin en tepeden değişmesiyle olur. EN TEPEDEN Yoksa birileri ölür büyük olaysa da üzeri kapanır. Küçük olaysada zaten konuşulmaz bile. Malı götüren götürür yine. Düzen kurulmuş.
Elazığda binalar çöker nie çöktüğü araştırılmaz. Nasılsa 5.6 blok yap ver cebinede harçlık koy sağ kalanın oh. Adam Ankara'da sokak ortasında öldürülür sevenleri olmasa ertesi gün unutulacak. Birilerinin bağırmasıyla olay ilerler kör topal.
burada belediye sözde sahil yaptı çocuğu lamba direği çarptı direğe yapıştı çocuk. Belediye başkanı ooo olayın takipçisi olacaktı. Otopsi bile çıktı hala ceza alan yok. Nie çünkü sorumlu belediye...
Almanyaya rusyaya gir ağacı bıçakla oy ananı ağlatırlar burada fakire ölüm kolay.
Hiçbir iz silinmez bu millette bu kafa oldukça. Dünyanın en iyi psikologlarını bu düzende getir ülkeye. 20 yıl geçsede rahatlatamaz arda kalanları
Elazığ depreminden beri o travma ile mücadele ettim haka da ediyorum
Ama bulunduğunuz yerde sabitlenmiş eşyalar ve deprem çantası olması ortamı güvenli kılıyor psikolojik olarak iyi hissediyorsunuz tavsiye ederim
Ayrıca psikoloji dernekleri depremzedelere ücretsiz psikolojik destek vereceklerini ifade ediyorlar onlardan da yararlanılabilir
Demekki toplum olarak bir şeyleri yanlış yapıyoruz.
Binanızda bir tadilat olduğunda ya da en ufak matkapla duvara bi saat asılacağında o binadaki her kesin o evin ne haltlar yaptığını kontrol etmesi lazım. Yemek masası sığmıyor diye binayı taşıyan kolonu kesen embesiller var ülkemizde. Yani banane daire onun dairesi denilmiyor. Faturayı canlarıyla ödüyor binadaki herkes.
Halen etkisi altındayım bina bir an üstüme çökecek sandım halen artçı depremlerde devam ediyor kötü durum gerçekten ölüm Allahın emri artık.
Neredesn
Diyarbakır
Teşekkürler🙏 umarım artık olmaz.
Şehhrin şu an ne durumda dikkatli ol
Ben ilçedeyim ama merkezde belki 20 bina yıkıldı ara sıra da artçı depremlerde oluyor sallanıyor dairemiz biraz.
Umarım şiddetli yine olmaz bu sefer kaçmayı hiç düşünmüyoruz artık ne olursa hazırız hepimizin alın yazısı Allah hepimizi korusun böyle afetlerden kötü durumdan.🙏
Tabiki de çok zor bişey. Allah depremzedelere, ailesini, eşini dostunu, evini barınağını kaybeden herkese sabır, dayanma gücü versin.
Bazı şeyler kolay kolay unutulmaz ama biseylerden ders çıkartmamız gerekiyor. Allah daha beterlerinden saklasın.
99 ve büyük İzmir depremini yaşyan biri olarak atlatmak MÜMKÜN DEĞİL
sadece geçiyor ve ilk depremde en ufak sallantıda bile aynı şyler tekrarlanıyor
Zaman içinde travma azalacaktır elbetde unutulmuycak ama yine de yaşama geri dönecek insanlar sadece uzun bir süre bir zaman geçmeli
Bu acıyı caresizliği ancak yaşayan bilir. Bir depremzede olarak travmalarj omür boyu sürecek. Uzaktan izlemek sadece insana hüzün veriyor acı ama gerçek bu.
Ben deprem bölgesinde değilim ve daha öncede hiç hissetmedim ama haberleri gördükçe psikolojim iyice çöküyor. Nasıl atlatacağımı bilmiyorum. Depremzedeleri düşünemiyorum : ((
Bu fotoğraf beni mahvetti.. Umarım her şey unutulduğu gibi bu olay da unutulmaz. İnsanlara gerekli eğitimler verilir.
Hayatta her sey biz insanlar icin
Hayat acı ve tatlıdan mutluluk ve mutsuzluktan olusuyor insan her türlü zorluga dayanacak kapasitede yaratılmstr
Psikolojimiz bozuldu cidden.
Önce gerçekçi düşünüp acil durumları çözmeliyiz akabinde psikolojik destek.
17 Ağustos depremini atlattığımız gibi. Bir kaç aya unutulur ve hayat normale döner.
Hep öyle olmustur , öyle olacak
Kalici bir yer ve bosluk acacak, unutulmayacak kesinlikle. 💔 Evini sevdigini kaybeden herkese sabir diliyorum. Diyecek kelime bulamiyorum ama icim cok kotu su an.
Atlatamayacağız cumhuriyet tarihinin en büyük felaketini yaşıyoruz kolay değil
İzmirde olunca bizde yaşadık.. zamanla atlatıcaksın.
İlk baş hayatta olduğunuz için şükret, ailene destek ol yardıma ihtiyaç olan vardır gücün tüketmediyse yardım eli uzat. İnan gücüm yeterli olsaydı yardım ederdim, çünkü mecburum böyle köz köz oturup televizyondan felaketi izlemek yitiriyor beni!
Kaç gündür ne yediğimi nasıl uyuduğumu bilmiyorum çok zor atlaticaz çünkü bu deprem 1999 depreminden de dehşet hava soğuk insanlar üşüyor tek kelimeyle facia
Yakınlarını kaybedenler için en zor şekilde atlatılacaktır. 1999 depreminden de diğer depremlerden ders çıkarılıp önlem alınmadı. Buna sebep olanları Allah havale ediyorum.
En İyi Cevap