Bu topraklarda 600 yıldan fazla hüküm sürmüş Osmanlı devletine sadece bir hanedan'dı diyerek koca bir imparatorluğu hiçe saymak sizce ne kadar hakkaniyetli yaklaşım? İstanbul'u fetheden Fatih'i zulüm yapmak ile suçladılar ( gezi olayları'da dahil ) ve Cennet mekan Abdülhamid Han'ı ise de toprak kaybetti algısı ile kızıl Sultan diyerek al aşağı ettiler.. Yazık.
Tüm bunlardan sonra cumhuriyet ilan ediliyor kılık kıyafet devrimi harf devrimi italyanın ceza kanunu falan filan derken atalarımızın ayak bastığı bu yurtlarda onlara karşı kin besleyen bir nesil yetişiyor.. Sizce de tuhaf değil mi?
Cumhuriyeti her ne kadar benimsemeye çalışsam da kuruluş sürecinde yaşananları ele aldıkça maalesef bir türlü bu durumu kabullenemiyorum..
Hem Osmanlı'yı hem Cumhuriyeti benimseyen kesime asla sözüm yok benim derdim cumhuriyet öncesini kabul etmeyenler ile..
Osmanlı Devleti'ni mi daha çok benimsiyorsunuz yoksa Türkiye Cumhuriyeti devletini mi?
Birincisi, iki ayrı devlet falan yok, cumhuriyet bir devrimdi, birinin yıkılıp öbürünün gelmesi değil. İstediği tarihi kaynağa bak, Osmanlı'nın imzaladığı anlaşmalarda bizim devletin adı neydi sanıyorsun? 19. yüzyılın karikatürlerinde bile Turquie falan diye geçiyordu zaten. Ben yurtdışında tarih dersi aldım, Osmanlı'nın adı bile geçmiyor ''Türkiye'' diyor adamlar. Osmanlı o hanedanın adı, yoksa 13. yüzyılda bile bu coğrafyanın adı Türkiye, buranın hakimi de Türkler olarak kabul ediliyordu. Marco Polo bile Anadolu'ya Turkmenia diyordu.
İkincisi, kılık kıyafet devrimini sadece cumhuriyet yapmadı, Tanzimat döneminde bizzat bize güzellediğiniz o hanedanın üyelerinin fermanlarıyla batılı stilde kıyafet, batılılaşma geldi ve batının üstün olduğu kabul edildi, düşün artık Osmanlı bile anlamıştı sizin bu kafa yapınızdan bir mik olmayacağını
O cennet mekan diye Atatürk'e alternatif gibi gazlamaya çalıştığınız Abdülhamit opera dinleyen, rom içen, Sherlock Holmes romanları okuyan tam bir batılıydı zaten. Sizinle hiçbir alakası yoktu adamın. Onun gözünde modern yaşama henüz hazır olmayan cahil cühela reayadan başka bir şey değildiniz ve Osmanlı elitleri zamanla sizi de dönüştürmenin planlarını yapıyordu, Atatürk Kurtuluş Savaşı'nı kazanmanın getirdiği prestij ve karşısında durabilecek anlamlı hiçbir güç olmayınca, ''Ne uğraşacağız yahu, Tanzimat'ın bütün devrimlerini hızla yapalım, kaybedecek zamanımız yok, her dönemeçte arpası kesildi diye isyan eden sarıklı tarikatler falan olursa da asın gitsin'' diyebildi ki en doğrusunu yaptı.
Fatih Sultan Mehmet ile kimsenin bir derdi yok. Zaten kendisinin dehasını bu Osmanlıcı zırtapozlar değil, modern cumhuriyetçiler anlıyor daha çok.
Ayrıca Abdülhamit döneminde iki tane Türkiye büyüklüğünde yer kaybedildi, yalan mı?
Siz bu ülkenin insanı değilsiniz, siz bu milletin yüzleştiklerini umursayan tipler hiç değilsiniz, siz bu milletin kazanımlarını da benimsemiyorsunuz, size kalsa Osmanlı kalaydı, ülke İttifak devletlerinin çiftliği olaydı, bu millet aynı Iraklılar, Suriyeliler gibi birilerinin marabası olaydı, yeter ki sizin gericiliğiniz ve Osmanlı'ya da bela olan kültür kodunuz ayakta kalaydı, sizin gibilerin nazarında İngiliz ülkeyi ele geçirse de sorun yok, nasılsa onlarla da ''anlaşılırdı''
Osmanlı da bu milletin sırtından geçinen beceriksiz, çürümüş bir hanedandan başka bir şey değildi. İmparatorluk boyunca zaten defalarca def etmek isteyenler oldu, düşmanla iş birliği yapıp iyice meşruiyetlerini yitirdiklerinde ülkeden fittiredildiler
0
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Kutuplaştırıldığımız için bu haldeyiz Osmanlı'yı sevenler Atatürk'ü sevmiyor Atatürk'ü sevenler ise Osmanlı'yı halbuki bu zor zamanlarda birlik olmamız gerekirken bizler birbirimizle didişiyoruz ve aynı zamanda Osmanlı Atatürk tartışmalarını gereksiz ve boş buluyorum Her sosyal platformda bu tartışma Facebook'ta da denk geliyorum bu tartışmalara ve bizim mahallede de var Atatürk'ü ve Osmanlı'yı sevmeyen Lakin bu tür tartışmaların bize faydası yok Osmanlı'yı sevenler Atatürk'e kafir diyor Atatürk'ü sevenler Osmanlı'ya düşman oluyor Halbuki ülkemizin memleketimizin bir ton sorunu var onlara kafa yormamız gerekirken biz Atatürk'ü Osmanlı'yı tartışıyoruz ve bu tartışma 1923'ten beri devam ediyor hiçbir faydası yok bu tartışmaların Tamam Osmanlı'da bizim ecdadımız Cumhuriyet'te fakat artık bu tartışmalar bizi ileriye götürmez ve götürmedi de onun için bu tür tartışmaları bırakıp ülke sorunlarına odaklanalım bence Zira herkesin dini kendinedir herkes kendi bacağından asılacak Atatürk eğer bu millete kötülük yapmışsa kendi hesabını ahirette verecek zira Osmanlı Padişahları da öyle ve aynı zamanda ben Osmanlı'dan çok Cumhuriyeti benimsiyorum Çünkü Osmanlılar eskiden fakirdi sadece İstanbul'da yaşayan Ermeniler ve Yahudiler zengindi Anadolu halkı ise fakirdi o yüzden Osmanlı'yı pek benimseyemiyorum Tamam gelenek ve görenekleri 10 numaraydı onun dışında insanlar daha dindardı günümüzdeki gibi ateist insanlar çok değildi insanların kalplerinde iman vardı vs. ama fakirlikte vardı ve şayet ben Osmanlı döneminde doğmadığıma şükrediyorum Eğer Osmanlı döneminde doğmuş olsaydım yaşamım şahsen daha zor olacaktı Çünkü engelli olmak Osmanlı zamanında daha zordu Mesela alafranga tuvalet yoktu vs. Ameliyatlar yapılamıyordu tıp gelişmiş değildi vs. Yani kısacası Osmanlı dönemi yaşantısı günümüz yaşantısından biraz daha zordu Ben Osmanlı döneminde doğsaydım belki de ameliyat olamayacaktım ne göz nede tendon Çünkü engelli olduğum için Osmanlı döneminde daha zorlanırdım Ama Allah beni o günlerde doğursaydı o zaman kader bu deyip katlanacaktım mecbur zorluklara
Türkiye Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanlığı Forsu'nda ki 16 devlet'in tarihi mirasını (buna Osmanlı İmp. dahil) haklı gururuyla taşıyan büyük bir devlettir.
Atatürk ile Abdülhamit ya da Osmanlı ile Türkiye Cumhuriyeti arasında seçim yapmak zorunluluğu varmışcasına yapılan tüm imalar hem ülkemize hem tarihimize hem de millet bilincimize saldırıdır.
Atatürk, Osmanlı döneminde Tanzimat ile başlayıp sonrasında hayata geçirilmek istenen batılılaşma eylemlerini daha disiplinli bir şekilde kendi döneminde rayına oturtabilmiştir.
Bu nedenle tarihimizde ki en eski liderden günümüze değin süregelen süreçte millet olma bilincimize emek vermiş her lidere/devlete saygı duyan, yanlışlarından ders çıkarıp iyi yanlarını öven, hepsini bu açıdan değerlendirmeyi doğru bulan bir tarih bilincini benimsemekteyim.
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
8
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Osmanlı devleti bizim geçmişimiz tabiki saygı duyup sahiplenmemiz lazım ancak başarısız olanlarda onlar 600 yılın 200 yılında halk fakirleşmiş tüccarlar devlet memurları gırtlaklarına kadar rüşvete batmış yeniçeriler kaç kez padişah kesmis darbe yapmış padişahlar ve saray halkını umursamamış kendileri sefa surerken halk cefa surmus sonundada olmasi gerektigi gibi her imparatorluk gibi yokulup gitmis. Aradan 100 sene gecmis hala 1500lu yillarda kazandigimiz zaferleri konusuyoruz insaf lutfen 2023 yilindayiz su anda dunya bambaska bir dunya adamlar 2 tane nukleer caksalar kafamiza savunacak hicbirseyimiz yok haritadan silerler hepimizi neyin imparatorlugu.
2
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
O dönemin koşulları ve sahip olduğu toprak bütünlüğünü de hesaba katarsak ve bunu yönetebilmek oldukça zordur.. Bir taraf sefa sürerken bir tarafın cefa çektiği dönemlere hemen hemen günümüzde de cumhuriyetin ilk yıllarında da rastlamak mümkün.. Aslında işin bu kısmı bana göre tartışmaya kapalı..
Cumhuriyeti tarihinde belki de bahsettiğin teknoloji çağında en verimli yıllarında olduğumuzu kimse inkar edemez.. Ekonomik anlamda sıkıntıların tavan yaptığı döneme denk gelmiş olmasına rağmen..
Benim ya da sizin yapmaniz gereken şey imparatorlukla cumhuriyeti kiyaslamak degilki ulkemizin su anki halini dahada ileriye goturmek icin cabalamak şu anda insanların otekilestirildigi ve birbirini disladigi sacma sapan gereksiz bir goc dalgasinin alindigi toplum duzenimizin bozuldugu bir donemde yasiyoruz gorusumu siyasi bulmayin lutfen bu yorumu a veya b partisi icin yapmiyorum ayni sekilde askeri sanayi alaninda gayet basariliyiz. Ama gercekten halk olarak insan gibi yasamiyoruz yasayamiyoruz. Her sey bizim ve ulkemiz icin iyi olur umarim onemli olan gecmisimizi kotulemeyip onu sahiplenip, ondan ders alip ileriye daha saglam daha emin adimlarla gercekten vatani ve halki dusunerek yurumek.
Millet olarak daha çocukken aile zihniyeti yüzünden kararıyoruz. Bir tarafta Osmanlı var, Bir tarafta Atatürk. İki tarafta bizim öncemiz. Ya biz yanlış yetiştirildik, ya da olayları yanlış anladık. Osmanlı tayfa Atatürkçüleri sevmez, Atatürkçüler osmanlı tayfayı.
Köken olarak Selçuk ve öncesinden sonrasına Osmanlı dan gelmemiz ve şu an cumhuriyet olarak devam etmemiz gurur verici Osmanlı idik bir zamanlar şimdi ise Türkiye Cumhuriyeti 2side gurur verici
Türkiye Cumhuriyetini tabi ki de. Osmanlı son zamanlarda Türklükten çıkıp bir arap ülkesi haline dönüştü. Saçma sapan arapça alfabeler, araplara daha çok verilen önlemler...
Yok hani mesele edildi edilmedi değil, bize ne yani? İktidar halk iktidarı olacaksa birkaç hanedan üyesinin kafasının kesilip denize atılmasına üzülecek halim yok ki benim.
Açsın baksınlar başka yerde halk devrimi nasıl oldu, Fransa'da kralın anasını bellediler, Ruslar Romanov hanedanının ecdadını mikti, İspanya çok büyük kavgalar verdi, İngiltere kraliyetinde bile halkın iradesinin devlet ve parlementodaki gücü üzerine çıkan kavgalarda kellesi giden 1. Charles gibi krallar var
Hiçbirinin kılına dokunulmaması bir yana, diyelim ki dokundular, bize ne mk ya? Sarayda Dionysos gibi yaşayıp hiçbir iş yapmayan aristokratları biz niye düşünelim?