Utancın 61. yılı: Ölüme giderken bile devlet ve milleti düşündü Adnan Menderesin idamı hakkında düşünceleriniz nelerdir?

27 Mayıs darbecileri, Başbakan Menderes ile bakanlar Polatkan ve Zorlu için göstermelik yargılama sonrası idam kararı aldı. 17 Eylül'de İmralı'da asılan Menderes "Devletim ve milletime ebedi saadetler dilerim" diyerek hayata veda etti.

Utancın 61. yılı: Ölüme giderken bile devlet ve milleti düşündü Adnan Menderesin idamı hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Başbakan Adnan Menderes ve yol arkadaşları, idam edilişlerinin 61'inci yıl dönümünde yad ediliyor. Demokrat Parti, 14 Mayıs 1950'deki seçimlerde büyük bir başarıya imza atarak yüzde 52,7 oyla iktidara geldi. Arapça ezan okuma yasağını kaldırarak dini özgürlüklerin önünü açan Adnan Menderes'in 10 yıllık başbakanlığı döneminde Türk iç ve dış politikasında büyük değişimler yaşandı.

Türkiye, demokrasi tarihinin en kara günlerinden birini ise 16-17 Eylül 1961'de yaşadı. Başbakan Menderes ile bakanlar Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından Yassıada yargılamaları sonucunda İmralı Adası'nda idam edildi. Menderes'in son sözleri, "Hayata veda etmek üzere olduğum şu anda devletim ve milletime ebedi saadetler dilerim. Bu anda karımı ve çocuklarımı şefkatle anıyorum..." oldu.

Millet demokrasi kahramanlarını hiç unutmadı. TBMM tarafından 11 Nisan 1990'da kabul edilen bir kanunla Menderes ve arkadaşlarının itibarları iade edildi. Aynı kanun uyarınca Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun naaş, 17 Eylül 1990'da İmralı'dan alınarak devlet töreniyle İstanbul Vatan Caddesi'nde yaptırılan anıt mezara taşındı. Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ev sahipliği yapan Yassıada ise Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak yeniden doğdu.

Adnan Menderes
Adnan Menderes

Bazı kişiler tarafından Yahudi bile dendi kendisine ülkede her şeyi sattı dendi şimdi Recep Tayyip Erdoğan'a dedikleri gibi, acaba demokrasi diyen CHP Adnan Menderesin asılmasında Rol oynarken neden sesini çıkarmadı.

Mekanları Cennet olsun - kendi başbakanını asmak utançtır.

#GeceMuhafızı
17 Eylül 2022 Cumartesi Saat 15.01

Utancın 61. yılı: Ölüme giderken bile devlet ve milleti düşündü

Güncellemeler
+1 yıl
İşin ilginç yanı Menderes'i Asan devlet apoyu besledi
Utancın 61. yılı: Ölüme giderken bile devlet ve milleti düşündü Adnan Menderesin idamı hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Cevapla