Mynet Haber
Evet
Hayır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç

Normalde 1 saat olan öğlen dinlenmesini Cuma namazı için 2 saat olarak kullanan personel, bunu akşam 1 saat geç çıkarak telafi etmiyorsa, tam aldığı aylık ücretin aylık 4 saatlik kısmının karşılığını işverene vermiyor demektir. Cuma namazına gitmeyen personele de haksızlık olur. Bu personel her Cuma 1 saat geç çıkarılıp sorun çözülebilirdi, işten çıkarmak yerine. Cuma namazı elbette haktır, ancak akşam 18:00 yerine 19:00'da paydos ederse. İş Kanununda "haftalık 45 saat olan çalışma süresi, Cuma namazına gidenler için 44 saat olarak uygulanır" diye bir istisna yok.
Bu aslında çok hassas bir konu..
Hem iş veren, hem çalışanlar hem de bizim gibi görüş paylaşanlar açısından.
Bir işyeri, bir şirket, bir firma bağlı bulunmak zorunda olduğu disiplin sorumluluk titizlik anlayışının içerisine esneklik getirip namazı da dahil edebiliyor ve bu durum o işyerinde, mesai saatinden tutunda günlük. yapılacak işlerin, işleyişine kadar hiç bir konu da aksatlık yaratmıyorsa elbette namaz serbest olabilir..
Fakat şöyle bir durum var ki.
Kurumsal firmalar bazı kurallar çerçevesinde ve bir sistem dâhilinde işleyişe sahip olan bir yandan da kişilere değil kurallara ve sisteme bağlı olan firmalardır. Kurumsal şirketlerde tedarikçilerden çalışanlara, yönetim kadrosundan paydaşlara kadar herkesin bu işleyişin sadece bir parçası olduğunu belirtmek gerekir..
Yani kısaca eğer bir kişinin namaz kılmak için iş ortamı müsait değilse akşam eve gelince gündüz kılamadığı namazların kazalarını kılabilir..
Şirket ne kadar kurumsal olursa olsun namaz kılma anayasal hak olduğu için namaz kılması normal. Cuma namazının kazası yok bu arada 🤓
İzinsiz terketmis sorun burada zaten izin isteseydi bence verilirdi bence buradaki sorun cumaya gideceğim diye başka bir yerde gitmiş olma ihtimali yani aslında burada konu camiye gitmiş olması vs olan bir konu değil bende çalışırken izin almadan bir yere gitsem benide işten cikartirlar fakat izin alırsan birisi sorsa ben izin verdim ya da camiye gitti kim izin verdi deseler ben diyebilir kafasına buyruk yapmış biraz yanlış bir şey burada konu namaz mevzusu değil bence izinsiz başına buyruk hareket etmesi işten cikarilmasi gayet doğal bende aynısını yapardım okudumda mahkeme hakkıda bulsa geri ise alımını istesede bahane bulunup işten çıkarılacaktır burada hala konunun namaz kılmakla alakası yok
Kuran'da önce vazife ve görev deniyor çünkü görev yapmak ibadettir.. Görevi bırakıp namaza giden bir aksilik veya olay olduğunda Allah'a karşı sorumlu olur.. Tam aneliyata iken ezan okundu diye ameliyatı birakanaz bırakırsa en büyük günahkar olur.1400 Yıl önce şerefsiz Arap için mutlak görev olması dogaldi namazın.
Cevap
35Cevap
Güzel bir karar olmuş bence de çıkartılmalı hiç bir faydası olmadığı halde insanlar çalışmak yerine inanca sığınıyor
Sigaraya 15 dakika çıksa bisey demezler namaza diyorlar hayret bişi benim iş yerime iki kadın geldi arkadaşıyla konuşuyor namaz da kilamayiz burada diye bende burada kılın dedim şaşırdılar bende şaşırdım kadınları görseniz dudaklar dolgu süper mini göğüsler yapılı namaz kılıyorlar ne güzel kimse kimseye karışmasın🤗
Habersiz gitmesi kısmı doğruysa şayet doğruyu yanlış yoldan yapmış olarak görürüm. Bana göre ibadet etmek isteyen kişilere tüm vakitlerde bu hak tanınmalı. Fakat bunu yapamıyolarsa dahi cuma namazları için çalışana bi boşluk sunulmalı.
Bu hikayede evet çalışan habedar etmeliydi işverenini ama haberdar etmek zorunda neden bırakılıyor?
Toplumumuzda bir çok dine, inanışa sahip insanlar var. Bu unutulmaması gerekir. İşyerlerinin çalışanları için namaz konusunda rahat olmaları gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta her dinin ve inanışın farklı zaman aralığında ibadeti oluyor. İş veren eğer çalışanının namaz diye çıkıp oyalanıp işi o şekilde aksatacağını düşünüyorsa da ibadet etmeleri için ufak bir alan oluşturabilir
olayın derinliğini bilmeden yargılamak doğru değil. belki adam 1 saat gidiyordu. haftada 5 saatten ayda 20 saat yapar. yılda 240 saat yapar. manyak süre. işten çıkartana kesinlikle kimse laf edemez. herkesin ibadeti dini kendisine. ona göre iş bulsun madem.
pardon tek cumaya gidiyormuş, öğle namazına gidiyor sandım
Insanın, dinine diline ırkına saygı duyulmali.. Farklı bir dinden olan ve ya hiç birseye inanmayan insanların saygı duyduğu gibi , Mardin midyata pazar günleri, hıristiyanlar kiliselerine gider , ibadet etmeye ve bu hıristiyanların çoğu orada iş sahibi.. Şimdi onlar kapattı diye , onlara işlem mi uygulanmalı..😒
Kızlar Bir Adım Öne serbest olmalı eski müdürüm boş odada namaz kılıyorum diye gidip daire başkanına şikayet etti insanlar namaz kılmakta özgür olmalı bu benim ibadetim
:))))))) her isyeri cuma namazları saatinde duruma bir cozum bulmaya calisir :) bu adam o gun bile isteye is yerini terk etmis is cuma saati sevabindan cikmis :) bu mahkeme kararida hukumete yalakaligin bagliligi olmus durum basima cok geldigi icin bilirim kesinlikle is yeri hakli.
vakit namazlarında , bir namazın vakti mesai bitiminde geçmiyorsa evde kılınmalı. cuma günleri yemek molasının namaz saatine denk gelecek şekilde düzenlenmesi gerekir. işyerinde çalışma saatinden kırparak namaza durmayınız. farz ibadeti yaparken patronun hakkını gaspedersiniz.
Ayni olay iki isyerinde arkadaslarimin basina geldi. İkisi de. Namaz saati gelince, haber vermeden isyerini terk ediyorlardi. Nasıl olsa devlet arkamızda diyorlardi. Sonra orada isler donmemeye basladi. İsverenler bunlara dediler. Haber ver, o saatlerde yerine baskasini yonlendireyim diye. Umursamiyorlardi. Bir nevi namazi kullaniyorlardi. Namaz kilma diyen yok. Sadece o saatlerde bilgilendir isvereni.
İnsanların inandığı dinin sorumluluğunu farzını yerine getirmesi gayet normal izin almadan gitmesi tabiki yanlış ama iş yerlerinin bu konuda biraz esnek olması lazım mesela bende namazı kılıp derse girsem gec kalıyorum arada gidip kılıp gelecek vaktim olmuyor kazasını kılıyorum mecburen devamsizlik sıkıntı
Evet herkes namazını özgürce kılmalı fakat 7/24 topluma hizmet veren veya önemli görevlerde bulunan kişiler bunu üstlerinin bilgisi ve izni dahilinde yapmalı. Daha önce bir akaryakıt istasyonun da 6 sene Muhasebecilik yaptım. Orada Cuma saati geldiğinde planlama yapardım. Ben Cumalara fazla gitmediğim için her hafta benim yanıma bir kişi (ben yardıma sahaya çıkardım) markete bir kişi sonra herkes cumaya giderdi.
Birde benim takıntılı oldum konular vardı. İzinli günün de cuma ya gitmeyen adam mesai saati içerisinde olunca ilk o gelirde cuma ya gideceğim diye
Ben de bir iş yerinde çalışırken öğle vakti kendi Mola saatim içerisinde cuma namazına gitmek için izin istemiştim verdiği tepki Beni aşırı derecede sinir etti ya tamam olmaz dersin de bir sınırı var, O zamanda iş sıkıntısı vardı 1 ay sonra işten çıktım kendim
İnsanların inandığı şekilde tapınma/ibadet etme görevlerini iş saatlerinde yapmasına yönelik kolaylıklar olmalı. Ama çalışanda işyerine ve iş arkadaşlarının hakkına girmemeli. Zaten hiç bir inanç sistemi haksızlığı kabul etmez. Orta yol bulunmalı.
Sigara içenlere serbest de niye namaza serbest olmasın 1,5 satte bir 15 dk sigara molası veren onlarca kişi var mk. 9 saatlik iş süresinin 1 saati net sigara öğlen arası hariç
müslüman ülkeydik en son baktığımda :d olmalı tabi ki yani benim inancım bu yönde değil ama insanlar ibadetlerini yerine getirebilmeli de izin olayını bilemicem kaçar gibi de gidilmez tabi
bu tarz şeyler olmamalı dünyanın neresinde olursanız olun insanların birbirine saygı duyması çok önemli bence namaz saatinde çalışanlar serbest olursa herkes bunu menfaatine de kullanabilir o yüzden izin alınması önemli bence ama bu yüzden de işten atılması çok acımasız olmuş
Cuma namazı için izin verilmeyen bir işyerini bu taşıma kadar hiç duymadım. Her zaman gidebilir. Buradaki önemli nokta izin alınma konusudur. Is yeri belli sorumluluklar verir ve ona göre maaş öder. Sen izinsizbir yere gidip sorumluluklarını ihlal edersen ve iş yeride o konuda zarar görürse hak ihlali olur. Haklıyken haksız olursun yani.
Cumaya gitsin , bitince işine geri dönsün. Cuma kısa süren bir namaz değil, en az 45-50 dk izni olması lazım. He o bu süreyi kafasına göre uzatıp namazı bahane ederse bu suctur
Bu tür insanların her dine her inanışa saygısı vardır tek saygıları olmadığı din islamdır. Asla tahammül edemiyorlar. Ayrıca cuma günleri mesai 12.00-13.00 değil cuma namazından ötürü 12.00-13.30 dur. Yani bu anayasal hakkıdır. İşverene tazminat davası bile açabilir bu konuda. Keşke hangi akaryakıt istasyonu olduğunu da yazsaydılar da bari kimse gidip oradan yakıt almasa.
İnsan ibadetleri kendine ve Allah'ınadır. Ancak suistimal edilmedikçe ibadet konusunda gerekli hassasiyet gösterilir.
Bene olmali, herkes istedigi dindeki ibadetini zorluk olmadan yerine getirecek kadar özgürlük taninmali.
Olayın namaz kılmak üzerinden değil de çalışma yerini izinsiz terk etme üzerinden yorumlamak daha doğru bence.
insanların ibadetine saygı duyulmalı ama çalışanda izinsiz gitmemeli
Arkadaşımın şirketinde cuma vakti çalışmak haram olduğu için bayanlara bile 2 saat izin var. Böyle hassasiyetlere dikkat eden firmalar artar umarım.
Kesinlikle serbest olunmalıdır. İbadet özgürlüğüdür ve hatta Noel (25 Aralık) gününde de resmi tatil olmalıdır.
izinsiz gitmemiştir o yüzden kazandı davayı zaten patronlar en karaktersiz insanlar oluyor her türlü iftirayı atar
Bence serbest olmalı ama bi haber verseydi amca da yani. Sonuç itibari ile orası da bir işletme. İnsan bi gidiyorum ben der
Hayır onu kötü niyetle kullananlar kesinlikle olur mesela bizim okulda namaz saati dışarıda sıgara içenler oluyordu
Yine yalaka bir mahkeme başkanı daha. İzinsiz iş yerini terk edemezsin olayın bu boyuta taşınacağını bilen birisidir kesin o eylemi gerçekleştiren...
Müdürün yaptığı terbiyesizlik mutlaka ben gidiyorum demiştir birine. baska bir konuda sevmiyordur bence bahane bulmuştur.
Evet serbest olmalılar. İnsanın, dinine, diline ırkına saygı duyulmalı..
Namaz kılmayan o saatte çalışıyor olacak diğer kişi onun saatinden çalmış olacak
Namaza gitmeden önce haber vermeliydi tek taraflı bir hata olmamış bu
Stajerken kurtuluş olarak görürdük kaçırmazdık cumaları
Hakkıdır evet ben işveren olsam serbest bırakırım üzerine kadın/erkek mescitte yaptırırım benim sorumluluğumdan çıkar. Artık camiye gidip gitmemesi namaz kılıp kılmaması iyi niyeti suistimal edip etmemesi vs. çalışanın sorumluluğuna girer.
Olay namaza gitmesi mi yerini izinsiz terk etmesi mi doğru araştırılıp ona göre değerlendirilmeli
Sonra da benzin fiyatları neden bu kadar artıyor dersiniz
O zaman mescit yaptır da adam orada kılsın çok terk etmesinden rahatsızsan
Cuma namazı?
Ibadetini yerine getirebilmeli müslüman ülke sonucta, izin verilmeli
Provokasyon amaçlı haber. Dinci kesimi ve dindar kesimi konsolide etmek lazım. Her seçim öncesi böyle haberler çıkar. Yakın zamanda gaz bulduk, petrol bulduk, altın keşfettik haberlerine de hazır olun.
U ülkenin böyle bktan olmasının tek net sebebi din ve din sevdasıydı.. Çok yerinde bir karar olmuş işçi için.
Dinler insanları sömürmek için vardır. Yoksa cennet de burada cehennemde 🥴
bizim iş yerinde günde 10 kez 15er dakika yani toplamda 150 dakşka çay sigara molası veren var ama iş namza gelince...
Bazen ne diyeceğimi bilemiyorum gerçekten.
İzin vermeyecekse belirtmeli ona göre işe girsinler
İnsanları ibadetinden uzaklaştırmak , yasaklamak çirkin bir hareket.
Namaz, İslam dininin direğidir kesinlikle izin verilmeli kolaylık sağlamını.
Hemen reise söylesin şirket bile açar bu adam çalışması için mağduriyetini yiyim senin
Namaza gidiyorsa serbest bırakılmalı ancak çalışanda bir haber vermeli izin istemeli. Yazık olmuş.
Evet.. bu patronun yatacak yeri yok. gavur kendisi kılmıyor kılanada engel oluyor
İzinsiz terk edemezsin böyle bir hakkın yok
Vah vahh, zaten bunlar hep madur. 😂
Haklı izin almadan gidilmez
Çalışan haksız bence. Bildirmeden ayrılamaz.
Kılsınlar namazlarını din sonuçta
Müslüman Bir ülkede elbette serbest olmalı
izin versinler tabi ki namaza
cuma saatleri için evet..
Elbette ibadet yapmak isteyene engel konulmamalı.
Adam haklı iş ne olacak
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?