Türkiye'de çok fazla sokak köpeği var ve birçok insana saldırıyorlar. Son zamanlarda küçük bir kız bu yüzden bacağını kaybetmek zorunda kaldı. Kimileri toplatılmalarını söylerken kimileri de onlara dokunulmaması gerektiğini söylüyor.
Ufak gibi görünse de bu ülkenin büyük sorunlarından biridir. Sadece çok daha büyük sorunlarımız olduğu için bu tür sorunlara çözüm üreteye vakit bulamıyoruz. Sizce ne yapılmalı?
Türkiye'nin sorunlarından biri de sokak köpekleri midir?
Sokaktaki kediler değil ama köpekler sorun. Köpekleri çok seven biriyim ama cidden şehir ortasında güzel durmuyor. Toplanıp bir merkez de bakılması gerekli. Sokağa atanlara da ağır cezalar getirilmeli. Bunu dilekçe olarak defalarca yazdığım oldu. Sonunda kendim gidip bildiri yapacağım o olacak. 😀
Köpeklerin böyle olmasının sebebi de insanlar, keşke bir çözüm bulmak isteyeceğinize hayvan haklarının uygulamaya girmesi için bir şeyler yapsanız çoğu sorun çözülür zaten sokakta bu kadar hayvan olmaz, olanlar da saldırganlaşmaz. Köpeklerin çoğu insanlar yüzünden saldırgan oluyor, köpek vahşi bir hayvan olsa insanlar ile bu kadar dönem yaşayamazdı zaten. Kuzenim yasaklanan pitbull'lardan besliyordu ve onu o kadar iyi yetiştirdi ki saldırmayı bile bilmiyordu diğer erkek köpekler o gelince ona saldırırken o onlarla oyun oynamaya çalışıyordu. Bizim metronun orada bir sürü köpek var yanında gidip dokunmadığın sürece hiçbir şey yapmıyorlar ama çoğu da yaralı maalesef insanlar yardım etmeye çalışınca asabileşiyorlar çünkü eziyet görmüşler insanlar tarafından. Siz böyle çözüm isteyince belediyeler çözüm mü bulacak sanıyorsunuz? Her zaman yaptıkları gibi ya hepsini öldürecek ya da ormana bırakacak. Komik olmayın burası Türkiye. Tamam belki birkaç köpek yüzünden çocuklara bir şey olmuş olabilir, ama ayakları kesilen arabanın arkasında sürüklenen hiçbir şeye sesi çıkmayan ve hakları o küçük kız çocuğu kadar savunulmayan da onlar. Tabii ki kız çoçuğu da önemli ben başka bir şey anlatmaya çalışıyorum.
Yoruma atlayan sensin, bir de havlama mı diyorsun? Elimi yorduğuma değmezsin. Yazdığım onca şeyden yaptığın çıkarımdan da belliydi zaten, haklısın, hiç cevap vermemeliydim.
Benim büyüdüğüm yerde çok fazla köpekler var. Ben küçükken çok daha fazlaydı ve bize devamlı saldırırlardı. Bir dönem korkumdan evden dışarı çıkmazdım bir sürü travma getirdiler bana :D Şöyle üzücü bir gerçek de var ki evimin olduğu yer ormanlık alana çok yakın ve defalarca kez belediyeden gelip köpekleri ormana bıraktıklarına şahit oldum. Tabii ki o köpekler de mahalleye girerek bize saldırıyorlardı. Bu yüzden benim bizzat şikayetçi olduğum bir konu diyebilirim :(
Ülkedeki tüm sorunları bir kenara bırakıpta sadece köpekleri kötüleyen insanlara hiçbir anlam veremiyorum. Saldırgan, vahşi dedikleri bazı sokak köpeklerinin saldırgan olmasındaki sebep yine insanlar. Ne olursa olsun gram üzülmüyorum böyle şu insanlara.
Hayır asıl sorun, tek sorun buymuş gibi görenlerdir. Elbet bir yakınımızı ısırsa etse biz de üzülürüz, ama nasıl ki bir tane sorunlu insan yüzünden insanları sokaktan toplayamıyorsan, adı üstünde sokak köpeklerini de toplayamazsın. Barınaklara bu barınak diye ağlayanları koyalım da yaşasınlar bakalım. Bu hayvanların yüzde 90'ı saldırmaz, yüzde 5'i de gerçekten sataşırsan saldırır, yüzde 5'i de varsın sıkıntı olsun, insanın yüzde kaçı düzgün?
Hayvanlar değil de bu ülkenin insanları sorun.. Onca canî insan yüzünden kaybedilen canlar bu kadar dile getirilmedi ya. Elbette köpekler iyi yapmış demiyorum ama düşünmek lazım neden yaptıklarını. Çoğu ıssız yerlere aç ve tek başlarına bırakıldı, çoğu dayak yedi şiddet gördü, çoğunun canı yandı. Gördüklerini uyguluyorlar. Benim gözümde çocuktan farkları yok ve onlar için sevginin ilaç olduğuna inanıyorum. Hor görmek yerine yavaşça alıştırsak, kapı önlerine yemek su koyup karınlarını doyursak fena mı olur? Onların ölümünü istemek canilikten başka bir şey değil. Kısırlaştırma mevzusu beni çok üzüyor ama kontrolsüz çoğalmanın önüne maalesef böyle geçebiliriz.
Yıllarca hayvan besledim, hayvanların bolca yaşadığı mahallede büyüdüm. Bölge korumaları evet var ama insanlara sırf o yüzden saldırmazlar, kendi türlerine saldırırlar. Tabi insanlara kinli bir hayvan değilse.. Hayvanlara yaşayacak alan mı bıraktık? Haberleri de biliyorum, gerçekten bunun için üzgünüm. Yine de neden insansı varlıkların katlettiği, sakat bıraktığı canlar bu kadar konuşulmadı anlayamıyorum. Adalet istiyorsanız herkes için her canlı için isteyin. İnsanlara hapis cezası var diyeceksiniz belki de, birini öldürüp kaç yıl hapis yatıyor? Müebbet ceza alıp iyi halden birkaç yıl içinde çıkan var, onlar da toplansın kapatılsın ve öldürülsün öyleyse.. En büyük sorun insandır. Koskoca dünyaya bi şu hayvanları sığdıramıyoruz.
Evet bir sokakta 50 tane köpek var birisi bağırdığı zaman hepsi bağırıp koşmaya başlıyor fobisi olan bir insana 'korkma bir şey yapmaz' demek kadar saçma bir cümle yok. Toplansada geri ormana bırakılıyor hayvanlarda aç kalıp haliyle daha fazla olarak geri geliyor. Barınakta toplanması neden insanları rahatsız ediyor onuda anlamıyorum orada sonuçta güzel ve düzenli bir şekilde bakılıyorlar sevmek istediğinizde oraya gidip sevebilirsiniz. Sokakta yaşayan o kadar çok insana bu kadar duyarlı değilsiniz
Yöntem basit ab ülkelerindeki gayet makul. Sokakta köpek olmaz. Ya barınağa koyarsın yer yoksa uyutursun öyle zabıtayla şehir dışına bıraktırmazsın. Bunlar ya sokakta yaşar ya yaşamaz. Tek çözüm bu o da dünyada bilinen bir yöntem
Bazı kıt beyinliler bilinçsiz besliyor itler de çete gibi geziyor. Hayvanları çok seviyorsanız barınaklardaki şartlar için birşeyler yapın sokakta itle kediyle mi imtihan olacaz yıl 2022.
Türkiye’nin tek sorunu Cagilliktir! Bu ve bunun gibi onlarca kamusal sorun ve yüzlerce sosyal sorunun hepsi Bilgi ile bilim ile çözülebilecekken bizler hala kumda oynamaya çalışıyoruz!…
Uzun uzadıya tartışılacak bir soru bu. Köpekler bu ülkenin geçmişinde var. Toplumumuz ile uyumlu halde yaşarlar. Ancak tabi bazı istisnalar, sıkıntılı durumlar olabilir. Bu soruna çözüm bulma konusunda da çok sorun var. Bizzat kendi gözlerimle sokaktan toplanan köpeklerin barınaktan toplu halde geri sokağa bırakıldıklarını gördüm. Çözümler de yanlış.
Bunların ana noktası sanayii bölgeleridir. Oradan geliyorlar hep. Oralar denetlenmeli, başı boş olanlar toplanıp kısırlaştırılmalı. Köpeğine sahip çıkmayan firmalara idari para cezası uygulanmalı.