Erkek şiddetine karşı Türkiye dâhil her ülkede “kadınlar için imdat hatları” var.
Bu defa erkekler için de “Calm Line (Sakin Hat)” kuruldu.‘Beni durdurun’
“Öfkeli erkek” şiddet kullanmanın eşiğine geldiğinde bu “Calm Line (Sakin Hat)” numarasını arıyor.
- “Sabrımı yitirdim, sevgilimi vurmak üzereyim.”
- “Karımı dövmemek için sabrımın sonuna geldim. Beni durdurun.”
- “Bu kadın yine beni kıskandırdı, kudurttu. Dayanamıyorum elimden bir kaza çıkacak. Yardım edin
Kadına şiddet uygulamak üzere olan öfkesi burnunda bu erkekleri sakinleştirmek için eğitimli ve deneyimli 12 psikolog telefonun öbür ucundadır.
“Etkisi denenmiş ve başarılı olduğu saptanmış söylemlerle çoğu kez şiddeti durdurabiliyor, önleyici olabiliyor.” Şiddet kullanma eğilimli erkekler için bu “Calm Line (Sakin Hat)” ilk kez Kolombiya’da hizmete girdi.
Başkent Bogota’nın Kültür Ofisi Başkanı Nicolas Montero bu hizmetin hedefini anlatıyor:
20 yıl içinde gazetelerin şöyle
bir manşet attıklarını hayal edin: “Machismo ülkemiz coğrafyasından silindi...”
Kolombiya'da erkekleri şiddetten uzak tutmak için "sakin hat" kuruldu! Türk erkeklerinde de işe yarar mı?
Kadınların şiddete maruz kalmasına üzülüyorum Az dahi faydası olacaksa sakin hattı destekliyorum Esasen evlenmek isteyen erkekleri psikoteknik gibi bir sınava tabii tutmaları ve ehliyet vermeleri gerek Böylece sinirlerine hakim olamayan adam sınavı geçip evlenmeye hak kazanamaz
Şddete meyledildiği anda zaten 1 dakika hareketsiz kalabilen, susabilen kişi şiddete devam edemez. Telefona kadar gitmesi şiddeti zaten bitirir. Asıl mesele şiddeti ortaya koyana caydırıcı ceza olmalıdır. Kızkardeşlerini döven eniştelerini sokakta döven üç kardeşe halk tepki gösteriyor. Peki o zavallı kadın dayak yerken neredeydiniz? Öncelikle halkın her ferde kendi evladı gibi sahip çıkmayı öğrenmesi lazım.
Bunu acil hatlara da yapabilirler ki? Cinnet anından önce aklına gelen acil hattı arayıp "karımı öldürmek üzereyim beni durdurun" deseler polis gitmez mi mesela? Gider. Mantık güzel bu arada orası ayrı da olmayan ülkelerde polis aranabilir.
“Öfkeli erkek” şiddet kullanmanın eşiğine geldiğinde bu “Calm Line (Sakin Hat)” numarasını arıyor.
Hangi milletten olursak olalım, yukarıdaki cümle de bulunan '' Şiddetin eşiğine gelmek '' kısmında, kimsenin aklına o eşikteyken bu hattı aramak gelmez. Aaa dur şu hattı arayayım diye kimin aklına gelir ki?
Bizim ulkede ise yaramaz ki. Kimsenin aklina aramak gelmez cunku ofkeden gozu donuyor milletin. Bir an once vurayim öldureyim mantigi hakim zaman kaybetmek istemez. Yetistirme tarzini degistirmemiz lazim