Son dönemde bu ülke Müslüman ülke gibi söylemler üzerine böyle bir soru soruyorum. Evet çoğunluk Müslüman, ama devletin hiç bir zaman dini olmayacaktır.
Cumhuriyet, demokrasi... Bu kavramların ne anlama geldiğini maalesef Türk Milleti kavrayamadı geçen 100 sene içerisinde. Asıl sorun şu; Avrupa'daki demokrasi hareketleri çok kanlı olmuştur. Magna Carta, Fransız ihtilali, İngiliz iç savaşı (bu savaşı kral başlatmıştır), Bill of Rights bunlardan sadece bir kaç tanesi. Sonuç olarak yıllarca süren bir kanlı mücadelenin sonunda demokrasi kültürü kazanlımıştır. Mustafa Kemal Atatürk ise Avrupa'da alınması yüzyıllarca süren bu kazanımların tamamını sadece 18 yıla sığdırmıştır. Dünya tarihinde eşi benzeri olmayan muazzam bir eylemdir bu sevgili Lapadulaa. Tam bir Devrimci duruştur bu. Ancak, halkın bilinçlenmesi devrimlerden çok daha yavaş olmuş ve mevcut devrimler nedeniyle gelir kapıları kapanan din istismarcıalarının Atatürk'ü din düşmanı olarak lanse etmesinin önü bir türlü kesilememiştir. Bilinçlenme noktasında ağır kalan halk Demokrat parti'nin siayset hayatına atılması ile bu fırsatı tamamen tepmiş ve tercihini karanlıktan yana kullanmıştır. İşte o gün bugündür burnunuz pislikten kurtulamamaktadır.
Sonuç olarak İslamiyet, Hristiyanlık, Budizm farketmez hiçbir dini ideoloji demokrasi ile birlikte yanyana gelemez dostlar. Statükocu, dogmatik yapısı nedeniyle din gelişimi, çok sesliliği, özgür düşünceyi reddeder. Din sadece ALLAH ile KUL arasında kalmalıdır.
Türkiye bir İslamcı devlet değildir, laiktir, laik kalmalıdır. Ve laik kalacaktır. Amerikancı bütün etkilere karşın Türkiye kendi bağımsız siyasetini kendisi çizecek ve bu siyaseti yine kendisi uygulayacaktır. Bknz: Tarikat, siyaset, ticaret kitabı
Laik devletlerin dini olmaz, kişilerin dini olur. Laisizm ise bir ülkede her inançta olan insanların inanç hürriyetini koruma altında alır. Herhangi biri inanç veya ideolojinin mensupları bir ülkede çoğunluk oluşturduğunda diğerlerine karşı bir tahakküm kurması veya bunu arzulaması ise demokrasi dışı, baskıcı haksız bir dayatma olur.
Olamaz. Dinsiz olmakla da alakası yoktur. Her insana, her inanca, her renge ve değere saygıdır. Türkiye Cumhuriyeti bir çoğunluğu müslüman olan ama içinde bir çok farklı din ve inançtan insanın da yaşadığı bir ülkedir.
Devletin dini olduğunda ve sürekli gözümüze soktuğunda sonucu şu an ki z kuşağının çoğunun atesit ya da deist olmasi olduğunu görüyoruz dinin kullanılması her zaman devletlere zarar vermiştir ATATÜRK, ün laiklik getirmesi tekke ve zaviyeleri kapatması ve bunun üzerine şu sözü soylemesi" tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için kapatmadık Selçuklu ve osmanliyi batirdigi için yasakladik" hep devleti ve halkı dusunmesinden ileri goruslulugunden kaynaklanıyor. dinin kullanılması bütün devletlere zarar verir roma imp dönemi de halk cennetten arsa satin aliyodu düşünün dinin nasıl. etki yarattığını
Bana göre yok çünkü olsaydı eğer beni bu ülkede barındırmazlardı ben türküm ama Müslüman olmak istemiyorum kimseye zararım yok niye birşeye zorlanıyorum? Geçmişe bakıp bugüne baktığımda Atatürk'ün değerini cidden anladım bu ülkeyi ülke yapan atamızdır gerisi boş cahiller diyor ve çekiliyorum aradan
Eski zamanda dinin hükümleriyle yönetilirdi şimdi öyle bir durum yoj cumhuriyetin dini yoktur lakin insanlarin dini vardır ve kim tahta geçerse onun horozu ötüyor laik bir ülkede ezani türkçe seslendirenler başörtüsünü yasaklıyanlar kurani tamamen türkçeleştirmek istiyenler halada çarşaf giyenlere laf atanlar var çok dindar ama islam dinini hosgörü dini oldugunu unutan ya da görmek istemiyen insanlarda var tabi gecmişte laik bir ülkede olduğumuzu unutan ya da gözardı eden cumhuriyetin koltuğunda oturan çok devlet adamı var halada var...
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Ciao şu an ülkede birçok ateist ve farklı inançta insan var. Geçmiş yıllara oranla ise %30 luk bir artış konusu bu bağlamda. Müslümanım diyen çoğu kişi de dinden bi haber kendisi deist ama ikisini bir tutuyor. Mesela benim kalbim temiz o yeter ibadet etmiyim diyenler buna örnektir.
Ülkenin dini yok. Laik bir ülke. Resmi bir meseleyi bana göre var diye yorumlayanları da saçma buluyorum.
24 ten beri yok diye biliyorum. Hilafet de kaldırıldı dolayısıyla.. laiklik var. Lakin laiklik yaşanmıyor. Sen müslumansın, sen hıristiyansın, sen dinsizsin, sen satanistsin falan diye herkes birbirine saldırıyor. Olan masuma oluyor. Kaoscular dindarları sevmezler. Neden Islam a alerjiniz var bilmiyorum. Oysa Allah Allah deyip savaşmıştı bu insanlar. 100 kişiydi Çanakkale yi kurtaran. Seyit Onbaşımız var, Kınalı Hasanımız var. Daha kimler, adları İsimsizler. Onlar ilk Islam için savaştı. Ben o insanların kanlarıyla sulanmış topraklarda yaşayıp da devletin dininin olmamasiyla övünemeyeceğim pardon
Din üzerinden ve söylemlerinden devlet yönetilirse medeniyet gelişmez ve tarih bunu bize vura vura söyledi öğretti Avrupa dada bu böyle idi ne zaman kilise baskısından kurtuldular o zaman osmanlı imparatorluğu gerilemeye ve nihayetindede yıkıma gitti Tarih tekerrürden ibarettir arkadaşlar Din kişinin yaşam biçimidir devletin olamaz
Dinde tarikat olmaz. Devletin dini olmaz. Çünkü dini bir şeylere adapte ederseniz içinden çıkılmaz hal alır. En güzeli dini anlatacak birine bile inanacak birileri çıkmaz. Dört halifeden sonra bu orta doğu da görüldü, Kerbela da. Çok anlatılacak şeyler var da neyse. Herkesin dini kendine. İnandığı şeylere bile sahip çıkamayan toplumlar var dünyanın her yerinde. Müslümanım diyor adam ama Müslümanlıktan bihaber.
Kimlikte mecburi yazıyor ama bence olmamalı. Ülkede farklı dinlere mensup birsürü vatandaş var ve bu yüzden fişleniyor ve dışlanıyorlar. Tabi muasır medeniyetler seviyesine çıktığımızda devletin dini de olmayacaktır.
Devletin dini resmi durumlarda yazılmaya belirtilmesine gerek yok klasik bir belgesel izlerken bile ülkenin cogunluk dininden bahsedilir. Devletin dini İslam denilmemesi müslüman bir ülke olduğumuz gerçegini degistirmez
Devletin dinleri resmiyette olmaz, ama gel gör ki kültürel ve toplumsal bağlılıklar, yaşam tarzları devletin işlemesinde önemli ayrıcalıklara sahiptir, bugün bizde neden bayramlarda ikramiye veriliyor, imam olmak memur gibi sayılıyorsa diğer devletlerin de kendine özgü buna benzer davranışları oluyor, mutlak laiklik fazla idealistlik.
Hayır yok. Elhamdülillah müslümanım fakat ülkenin dini olmasını da istemem. Çünkü ben de bir müslüman olarak kendimi"Fasık"olarak görüyorum. Ki Müslüman aleminin ve Türk milletinin durumu ortada. O yüzden Hacı Hocanın eline özgürlüğümü bırakmak istemem. Ha eğer Şeriat geleceği varsa da çok adil ve merhametli insanların bu sistemi yönetmesi gerekir ki bu devirde de adalet ve merhamet sadece sözde vardır. Kısaca devir din çağı değil, geldi geçti mi yoksa bir din devri gelecek mi bilmem.
Ülkenin 89. 5 ı Müslüman gerisi farklı dinlere inanıyor ya da inanmıyor ülke giderek müslümanlıktan çıkıyor ve bazı şahıslar Türkiye Müslüman diyor komikler...
Dini yok desekte bu olmayacaği anlam ifade etmez bu durum nasıl izah edilir bilmiyorun lakin; ateist devlet yönetimi desek bu bile laikliğe aykırı bir durum sonuç olarak laiklik insanların din görüşlerine ve dini yaşamlarına karışmaz..
eğer bir yönetici çıkıpta ben siyasal ateizmi getireceğim dese bu bile laikliğe aykırıdır.. sonuç olarak laiklik devlet nezlinde insanların dini yaşamına ve görüşlerine karışmaz.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Türkiye Cumhuriyeti laik bir ülkedir. Islam ülkesi tarzi cumleler kabul edilemez. Biz Islam ülkesi degiliz, Müslüman ağırlıklı bir ülkeyiz. Bazi fikirsizler cahilce Müslüman bir ulkeyiz falan diye konuşuyorlar, onları kendi hallerine birakip takmamak lazım
Hayır yok olmamalıda. İşlerine geldiğinde müslüman ülke. İşlerine gelemyince onlar gerçek müslüman değil şunlar gerçek müslüman değil diye zırvalıyor o tayfa.
7
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Devletin dini olursa, diğer dine mensup vatandaşlarına devket adaletli davranamaz, o sebeple üljelerin dini olmaz, insanların dini olur. Devlet dini, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun ayrım yapmadan vatandaşlarına adaletli davranması gereken, vatandaşlarının haklarını koruyan ve gözeten bir kurumdur. Dinimizde şeyh şıh hoca hacı yoktur, bunlar sonradan peydahlanmıştır. Aracılık hizneti hıristiyanlarda vardır ama bizde dyanı doprudan edersin, din de kişi ile yaradan arasındaki inançtır, aracıkarla simsarlarla, eğitimsiz kendi çıkarları için çalılan insanlarca kşrletilmemelidir. Ve herjesin dinşne saygı gösterilmelidir
o zaman dinle yönetilir ülke bir müslüman ülkeyse şeriat gelsin Kauss? Müslüman olmayanın işi ne burası Müslüman ülke? Burda insanların dini var o da Müslümanlık. Hadi git bakalım hadi
kendinle çelişiyorsun neyi savunduğunu bile bilmiyorsun karşıdakini anlamaya çalışmadan sadece kendi düşüncelerinle tartışmaya çalışıyorsun ortada büyük bir cahillik var dediğin gibi ama sıkıntı bende değil.
Devletin dini olmaz ve Yüce Atatürk'ün dediği gibi Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Üç beş tane arap yosmasına, gerici zihniyete, hacı hocalara teslim edilmeyecektir.
Devletin dini olmaz. Din kişisel bir görev gibidir. Mahşerde sınır sınır ayırmayacaklar insanları; sen müslüman ülkedensin sen Amerika’dansın diye. Bu yüzden dini şahsi yaşamak gerek
1924 Anayasasi- 10 Nisan 1928 tarihinde yapılan değişiklikle Anayasa'nın 2 maddesinde yer alan “Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” hükmü çıkarılmıştır. Yani dini yoktur.
Bu ülke müslüman ülke. Devlet Müslüman devlet. Almanya isveç Norveç hristiyan ülkeler. Devletin resmi dini belli olmalı. Halk ne ise devlet odur. Halk dinsiz değil. Yok öyle bir dayatma olacaksa şehitlik makamı kaldırılsın. Devlet elini camilerden çeksin. Kimse inançlara müdahale etmemeli.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Medeniyetten kastettiği buysa vah ki ne vah. Ülkeye bak ahlaksızlık almış başını gitmiş. Heryer fuhuş, alkol, günah yuvası. Hmm bak sen çok emin konuşmuşsun, hiçbir zaman islam ülkesi olmayacak mı. Allah mısın sen mi hüküm veriyorsun? Allah hakimlerin hakimidir ve onun dediği olacaktır, nuru tamamlanacaktır. Bak Allaha karşı gelenleri son hali bu oluyor:
Devletin dini olamaz, halkın dini olur. Herkes dilediği dine inanmakta ve ibadetlerini yerine getirmekte özgürdür. Kimse kimsenin dinine karışamaz.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Medeniyet dedigin tek dişi kalmiş canavar iste bu sozden simdi o mana da ne denildini anladim islam la dinle ugrasmayi nezaman brakacaksiniz turkiye islam ülkesi türk ülkesi dinimizi en guzel yasayan yasatan ulke neden mi orneklerine bak istersen arabistan amerika kopegi oldu turkiyeyi neden yikamiyorlar tek bir vatan var oda devlet ana anamiz bizim namusumuzdur kardeş dinle dili karistirmayin
Resmi dini islam olan bir ülke. Yani tekin olarak var gibi. Doğan her kişiye belirtmezseniz direk islam olarak yazılıyor dini. Ölünce de cenaze namazı olayları ateist insanlarda dahi var. Üstelik diyanet devlet destekli bir kurum. Buradan çıkarmamız gereken şey, Türkiye cumhuriyeti din olarak tarafsız değildir. Ama bir şeriat ülkesi gibi değildir.
Boş yapmışsın. Koskocaman bir boş. Kanun ne bilmiyorsun, anayasa ne bilmiyorsun sadece kafandan uydurup kendini inandırmışsın. 😊👍 Birgün çocuğun olursa neden İslam yazıldığını nüfus dairesine gittiğinde anlarsin.
Resmi dini islam olan bir ülke. Yani tekin olarak var gibi. Doğan her kişiye belirtmezseniz direk islam olarak yazılıyor dini. Ölünce de cenaze namazı olayları ateist insanlarda dahi var. Üstelik diyanet devlet destekli bir kurum. Buradan çıkarmamız gereken şey, Türkiye cumhuriyeti din olarak tarafsız değildir. Ama bir şeriat ülkesi gibi değildir.
Devletin resmi olarak bir dini yok ama fiili olarak sünni islam görüşünün hanefi yorumunun siyasi iktidarlarca kendi menfaatlerine göre modifiye edilmiş hali resmi din olarak uygulanıyor.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
insanları ndini olur devletler cansız bir oluşum olduğundan dini olmaz
Vallaha bu muslumanlarin laiklik gibi kelimelere düşmanca bakmalari ve musluman olmayanlara karsi saygisizliklari cok artti. Bana sorarsaniz bir ulkenin asla ama asla dini olmamasi lazim.
Bu eksileyenlere hiçbir şekilde kanıtlasanda inandıramazsın, çünkü dinden imandan haberleri yok, Kur'an okumadılar hadis nedir bilmezler, kafalarına göre yorumluyorlar dini ve asıl müslüman kendileri zannediyorlar. İslam onların bildiklerinden yücedir, basit değildir.