Gazeteci Murat Yetkin Türkiye’de yangınlar devam ederken Resmi Gazete’de Erdoğan imzasıyla yayınlanan karara dikkat çekti. Yürürlüğe giren kanunla, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufunu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine bırakılıyor. Hangi alanların kapsama gireceği ise doğruda Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Böylece orman arazilerinin Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri adı altında turizm yatırımcılarına açılması, kıyıların halkın ücretsiz kullanımını zorlaştırıyor, belediyelerin yetki ve gelirleriyse tırpanlıyor. Yetkin Report’ta Murat Yetkin’in kaleme aldığı yazı şöyle: Türkiye’nin canını yakan orman yangınları henüz söndürülmemişken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanun, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufunu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine bırakıyor. Hangi alanların kapsama gireceği ise doğruda Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Böylece daha Türkiye’nin canını yakan orman yangınları henüz söndürülmemişken orman arazilerinin Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri adı altında turizm yatırımcılarına açılması, kıyıların halkın ücretsiz kullanımını zorlaştırıyor, belediyelerin yetki ve gelirleriyse tırpanlıyor. Tesadüf bu ya, 7334 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, tam da orman yangınlarının başladığı 28 Temmuz 2021’de Resmî Gazetede yayınlandı. Kanunun 1’inci maddesi “d” fıkrasına göre, “Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. “Yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan” edilecek bu alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek.
Yangınlar sönmeden ormanlar kıyılar yeni yağmaya açılıyor. Sizin bu konu hakkında görüşleriniz nelerdir?
Beğen
Paylaş
Takip Et
8 kişi beğendi
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Kanunu çıkaran 12 Eylül darbe yönetimi.
Turizm Amaçlı Orman Arazisi Kiralama Nasıl Yapılır? 2634 sayılı Kanun’un 8. maddesi ise orman alanlarının turizm amaçlı olarak kiralanmasını düzenlemektedir. Bu madde, 2008 yılında çıkarılan 5761 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yeniden düzenlenmiştir.
a) Orman Arazisinin Turizm Yatırımlarına Tahsis Şartları Buna göre kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezlerinde Bakanlığın talebi üzerine, imar planları yapılmış ve turizme ayrılmış yerlerdeki taşınmaz mallardan Hazineye ait olan yerler Maliye Bakanlığınca, Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilir.
sntalya da Muğla’da Mersin de aydın da İzmir de oteller bu kanun sayesinde kurulmuş turizm ülkesi olmuşuzdur. kış turizmi kayak merkezleri zaten düz ovaya kuruluyor sanıyorsan yanılıyorsunuz efendim. Hepsi orman. Millli Servet uygun bir şekilde kullanılıp kamu kullanımına açılmış ticarete turizme ülkeye gelir olmuş oluyor. Son kararname sınırları düzenliyor tek yetkili turizm Bakanlığı oluyor başka değişiklik yok.
0
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
a) Sağlık turizmine yönelik fizik tedavi tesisi veya rehabilitasyon merkezi tesislerini kapsayan konaklamalı tesisler yapılabilmesi için iklimsel ve çevresel zorunluluk bulunması,
b) Termal turizmine yönelik jeotermal kaynakların bu orman alanında bulunması,
c) Bu orman alanının, kış turizmi kapsamında uygun yapı ve tesislerin yapılabileceği yeterli pist uzunluğunu ve gerekli rakımı sağlaması,
d) Bu orman alanının, eko-turizm kapsamında yer alan yayla turizmi, kırsal turizm ve benzeri turizm türlerine yönelik tesislerin yer alabileceği çevresel ve sosyal anlamda imkan sağlanması,
Ayrıca turizm yatırımlarına tahsis edilecek orman sayılan yerlerde;
a) Turizme tahsis edilecek alan, il genelindeki toplam orman sayılan yerlerin binde 5’ini geçemez.
b) Yapılaşmaya esas inşaat hakkı, emsal (E) 0.30’u geçemez.
ben de okudum da resmi gazeteyi yani yazılan şeyleri anlamadım. Kılıçdaroğlu da bunu demişti. Bakan olayı çarpıttı dedi.
Kılıçdaroğlu Twitter hesabından şu paylaşımı yapmıştı: “Erdoğan bir imzayla ormanlarda yapılaşma yetkisini Turizm Bakanına verdi. Her yer yandı kül oldu, derdi dağı taşı betonlaştırmak. Çok açık söylüyorum; tek bir tuğla dahi koymaya kalkarsanız, önce ekskavatörle beni çiğnemeniz gerekecek. Ormanlarımıza dokunamayacaksınız. Hadsizler!”
Ersoy, Twitter’dan CHP liderini etiketleyerek yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:
“Bu düzenleme bugün değil, 1982 yılında çıkarılan kanun ile üç bakanlığın uhdesinde 39 yıldır var olan yetkinin, uzmanlığı gereği Bakanlığımızla sınırlandırılmasından ibarettir. Birlik ve beraberlik gerektiren bu günlerde konuyu çarpıtmanızı doğru bulmuyorum.”
O kadar sinirliyim ki, ülkeye giren para, döviz canlıların yaşayacak yeri kalmamasından, temiz nefes almak için her türlü ihtiyacımız olan ormanlardan daha önemli çünkü. İnsanların yangından harap olmuş evlerinden, yok olan geçim kaynaklarından hepsinden daha önemli çünkü ya hemen krizi fırsat sandıkları şeylere dönüştürsünler hemen. Otellerin dikilmesi, gelen turistlerin eğlencesi çok çok önemli. En küçük doğal afette örneğin, heyelan, çığ vb olayların tehdit unsuru oluşturduğunu bilmiyormuş gibi yapıyorlar ya en çok onlara acıyorum. Yazıklar olsun, haram olsun!
Ülke cayır cayır yandı buna rağmen hala malum adama destek vermek hayret edici ama şunu anladım bu halk düzelmez bu milletten hiç birşey olmaz ülkeye Amerika girip işgal etse bile izler bunlar böyle sözün bittiği yer şu olan olaylarda hala trollük yapıyorsanız yazık sizin gibi bir millete
Düpedüz demogoji yapmış murat abiniz. Tam olarak kanun maddesini yazmadan, yorum katmış yasaya. Yasada bu yanan araziler turizmcilere bırakılır mı yazıyor? Böyle adi ve çamur gazetecilik olmaz olsun.
Önce resmi gazetede yayınlanan kanun maddesini yaz erkek gibi, ardında varsa aşikar bir durum, onu da yorum olarak yaz
Murat Yetkin bulanık sularda balık avlama peşinde, sazanlar oltaya düşüyor yine.
Onların ben anasını avradını bacını soyunu sopunu Amcasının amcasının oğlunu dayısını Dayısının kızını yengesini baldızını baldızının kızına kızının torununu yedi sülalesini eşiktekini beşiktekini tak tak tak tak yapayım
Ben yangını ilk duyduğumda ne için olduğunu anlamıştım ki anlamayan bankamatik memurundan başka bir şey değildir. Bize yakışır. Biz 20 yıldan önce akıllanmıyoruz
Gözü kara savunucuları bitmez. Aklını başımıza almazsak asimile edilmiş, kendi toprağında, yolunda, suyunda, madeninde bile hakkı olmayan bir Türkiye bizi bekliyor
Tam gerzeksin çok özür dilerim ama. Söylemem şarttı bunu.. Herkes de bilsin ve bunun gibi gerzeklere lütfen artık inanmayalım olur mu lütfen cidden. Yıllardır milleti bu koyunluğunuzla yediniz yediniz bitirdiniz, sömürdünüz, anasını ağlattınız ulan! Sizi Allah bildiği gibi yapsın, insan bu kadar saçmalamaz! 2 gram da olsa beyin olmaz mı ya! Hiç yok. Lütfen kurtulalım artık sizden vallahi.
Belediye ne yapsın ulan? Saçma herif! Dünyadan haberin yok be. Ulan al iki kitap karıştır. Mevzuatı aç oku bari. Hiç ya.. Atıyor dötünden. Ne tutarsa artık.
Bak ne diyorum sayın koyun arkadaş. Meeeeelemeyi bırak. Al eline oku. Bak bakim belediyenin ne kadar sözü geçebiliyormuş. Bu tarz işler yoksa Turizm bakanlığından mı geçermiş. Bir bak. Ondan sonra gel burda mele.
Kardeşim her şeyi cumhurbaşkanlığına bağladılar. Adam bir imzayla kadın haklarını siliyor. Madem ülkesini çok düşünüyor atsın imzayı da CEHAPE belediyelerine kesme yasağı getirip ağaç diksin :S