23 Haziran 2021'de yapılan sayımda, bir önceki aya göre Suriyeli sayısı 11.766 artış gösterdi. Mevcut Suriyeli sayısı ise 3 milyon 684 bin 412. Bu sayının %47'sini 18 yaş altındaki çocuklar oluşturuyor.
Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin yaş ortalaması: 22,2.
Suriyeli erkeklerin sayısı, Suriyeli kadınların sayısından 279.220 daha fazla.
Geçici Barınma Merkezlerinde yaşayan Suriyeli sayısı 55.972, şehirde yaşayan Suriyeli sayısı ise 3.628.440.
Suriyeli kökenli insanların en çok yaşadıkları 10 şehir
1 İstanbul 2 Gaziantep 3 Hatay 4 Şanlıurfa 5 Adana 6 Mersin 7 Bursa 8 İzmir 9 Konya 10 Kilis
%74,2 nüfus oranıyla Suriye kökenli insanların en çok yaşadığı şehir Kilis'tir. Yani Kilis'te yaşayan her 10 insandan 7'si Suriyelidir. Hatay'ın 4'te 1'i Suriyeli iken Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde de Suriyeli sayısı %20'nin üzerindedir.
Suriyelilerin en az yaşadığı şehir Bayburt, ikinci ise 0,02 oranıyla Artvin'dir.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 19 Eylül 2019'da yaptığı açıklamada, Türkiye'de doğan Suriyeli bebek sayısının 450 bin civarında olduğunu belirtti. Günümüzde bu sayının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
Yine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 6 Aralık 2020'de yaptığı açıklamada, ülkesine dönen Suriyeli sayısının 419 bin 40 olduğunu belirtti.
En çok Suriyelinin yaşadığı İstanbul'da Suriyeli sayısı 527.749 iken, en az Suriyelinin yaşadığı Bayburt'ta 24, Artvin'de ise 38 kadardır. Bölge bazında değerlendirecek olursak Suriyelilerin en az yaşadıkları bölge Doğu Karadeniz'dir.
Türkiye'de yaşayan 18-24 yaş arasındaki Suriyeli genç nüfusun oranı %20,4.
Afganistan kökenli insanların ise 200 binden fazla olduğu düşünülüyor. Nüfusu 200 binin altında 9 ilimizin olduğunu da belirtmek isterim. Ancak ülkedeki Suriyeli ve Afgan sayısının bu verilerden daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.
Türkiye'de artan Suriyeli ve Afgan nüfusu sizi rahatsız ediyor mu?
Mülteci, sığınmacı falan değil öncelikle bu kavimler göçü, BBC bin acıklı müzikle seçmece birkaç tane Türkmen aileye yer verdiği gibi bir olay yok, içlerinde binlerce Taliban ve IŞİD militanı olduğuna yemin edebilirim. Boyle bir fırsatı bu örgütler değerlendirmemezlik etmez, bir diğer husus Suriye bir derece ılımlı ama özellikle Afganistan 1500 yıl önceki saçma bedevi anlayışına göre yaşıyor. Gozlerinde kadının değeri bir koyun kadar bile değil, en ilimlilarinda bile durum böyle, yani o genç kızın başına taşla vurma falan onun için çok sıradan bir olay daha 5 yıl önce kendi ülkelerinde genç bir kadını kuran yaktı iftirası ile dövdüler, yüksekten attılar, araba ile cignediler ve en sonda benzin döküp yaktılar. Genel olarak sığınmacı bir miktar alınır ve parça pincik hepsini farklı yerlere dagitirsin, gettolasmasina izin vermezsin ve ilk jenerasyon ölünce topluma karışıp asimile olur giderler. Eger baban eve 3-4 kadın 20-25 çocuk getirse kim kabul eder? Kimse etmez, çünkü birçok anlaşmazlık çıkacak, kavga çıkacak vs vs, ama baban tek bir çocuk getirse ailesi ölmüş buda bizimle yaşayacak diye kimse karşı çıkmaz ve onuda aynı şekilde sever ve yetiştirir. Multeci olayında böyledir ve bu tür ülkelerin içine edip bırakan batı bu yükü paylaşmak istemiyor. Hepsi bizim gibi ülkelerde kalsın istiyor ama olmaz, tamamı önünde sonunda gidecek, gitmezse toplumsal karmaşa kaçınılmaz olur.
Ediyor tabi. Etmez mi bunlara sağlanan iş gücünün yarısı kendi vatandaşlarımıza sağlansa işsizlik düşer. AB 3 milyar euro veriyor diye ceremesini biz çekiyoruz. Bizde savaş olsa Suriye mi? Afganistan mı? Kabul edecek bizi. Bırakın demagojiyi. Şunlara sağlanan haklar hiç bir Türk Vatandaşında yok.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Derhal geri gönderilmeliler Diğer ülkeler 400 mülteci almak için bile binnkez düşünüyor Referandum yapılsın bu konuda Biz almak zorunda değiliz bize verdikleri yardım parasını diğer ülkelere versek bile 1000 kişi bile almazlar Acilen gönderilmeleri gerekiyor
Suriyede olan durum gerçekten çok acı. Yardım edilmesini doğru buluyorum. Ancak ülkeye almak pek doğru değildi. (benim düşünceme göre.) Hepsi için konuşamam ama parkta kızlara, kadınlara laf atan Suriyeli erkeklerin sayısı hiç de az değil. Arkadaşlar doğum günü kutlarken Suriyeli çocuklar para istemiş. Onlarda otobüs parası haricini çoktan harcamışlar. O yüzden pasta vermişler. Ama çocuklar pastayı bizim kızlara fırlatıp "Biz pasta değil, para istiyoruz." tarzı bir şey demişler. Bazıları böyle huzursuzluk çıkartıyor. Bazı Suriyeliler bazı illerdeki kişilere "Burası aslında bizim, siz çıkıcaksınız vs." tarzında şeyler diyormuş. (Bir kaç kişinin videoda anlattığını gördüm. O yüzden emin değilim bu il konusunda.) Yinede en azından bu tarz huzursuzluk çıkartanları ülkeden çıkarsalar iyi olur. Türkiye bir çok yere yardıma gidiyor. Oradaki insanlar seviniyor, minnet duyuyor, ellerinden bir şey gelirsede yapıyolar onlara yardım edenlere ( yani Türk askeri, Türk sağlık görevlisi gibi çalışanlara) yardım etmek için. Vatanlarını terk etmiyorlar, topraklarından vazgeçmiyorlar. Ama Suriyelilerin (bazılarının) bu şekilde vatanını bırakmasını anlayamıyorum. Kendi vatanına ihanet eden, buraya ne yapar bilemiyorum ve bu içimi huzursuz ediyor. Bence en doğrusu en kısa zamanda evli evine, köylü köyüne. !!!(Tabiki bu sözlerim bütün Suriyeliler için değildi.)!!!
Herkesi rahatsız ediyor ama devlet hala ben alırım ülkeme diyor gadası. Nasılsa millet oyu veriyor. Cari açığı senden benden vergi olarak devlette alıyor. Allah sonumuzu hayır etsin. Ben Suriyelileri ülkeden göndereceğim diyen CHP'ye de herkes başka gözle bakıyor.
Turkiye de üremeye başladıklarında ne olucak onu merak ediyorum Türkler geçim sıkıntısından çocuk sahibi ya olmak istemiyo ya da en fazla 2 tane cocuk yaparken hızla ürerlerse eger nüfusları bizden kalabalık olucak biz azınlık olacağız. ayrica yarı ücret alarak çalıştıkları icin işveren tercihini onlardan yana kullanıyo issizlik zaten hat safhada gittikleri yerlerde çıkardıkları huzursuzluk da cabasi gelen afgan nüfusun çoğunluk erkek olduğunu düşünürsek taciz olayları da yaşanmaya başlar diye düşünüyorum.2 kuruşa adam da öldürür bunlar ve ilerisi karanlık göndermek istediğimizde savaşsız gitmezler umarmış savaş yaşamayız. geleceğimiz gerçekten çok karanlık cok
Elbette rahatsız ediyor gerekli politikalar uygulanıp bir an önce defolup gitmelerini istiyorum aşevi miyiz hayır kurumu mu burası eksileyen arabistanda deve sidiği içsin talibanla çatışsın yürüyün gidin rahat bırakın şu memleketi
İsteyen ırkçı isteyen cani desin ama ben hepsinden nefret ediyorum. Hepsi korkak birer fare ve bizim ülkemizi sömürüp, tavşan gibi çoğalarak her geçen gün yayılıyorlar.
Bu konuda henüz kesin bir fikir düşünemedim. Çok bilgim yok. Onların kalbini de, zaten yaralı olan kalplerini de kırmak istemem, fakat ülkemizin insanlarımızın haklarımızı da yedirmek istemem... İki ucu keskin bıçak adeta... Allah dilerim daima Türkiye'nin yanında olsun... Amin.🌻💛😃
Türkiye ülkesi bir amerika değil hududtan geçen tüm adamları doyursun. Bu memlekette belirli miktarda tahıl, sebze, meyve üretiliyor zaten ekonomimiz o kadar içler acısı ki kötü diyeceğimiz bir ekonomi bile yok. Kalpleri yaralıysa bir zahmet başka ülkeye girmeye çalışsınlar burası orta doğu zihniyeti yüzünden zaten kirlendi bir de göçmenleri alamayız. Eurovision zamanlarında o kadar beğenildik ki bizi doğu avrupa ülkesi olarak görmeye başlamışlardı suriye olaylarından sonra sağ olsunlar orta doğu batağına battık. Bizim kalbimize ne olacak? İnsancıl olun da kör olmayın nolursunuz kötü duruyor.
Sizinle aslında aynı fikre varıyoruz fakat siz o kadar sinirli olmayı tercih ediyorsunuz ki benim fikrimi bile Türkiye'de kalsınlar demişim gibi algılamanıza önerim bir dahiliyeye gidip, tam kan tahlili yaptırmanız ve B-12 vitamini almanız... Beynin sütüdür yokluğu algıda bozukluk ve asabiyet yapar. Herşeye rağmen neşeli olmayı denemeliyiz bence.🌻💛😃
Kalplerini kırmak istemem demişsiniz bu memlekettekilerin çoluğu çocuğu yok mu da başkasını düşünüyoruz? Bana vitamin testi teklifi vermeden önce sen kişilik bozukluğu testi yaptır. Senin kabilen aç iken sen yemek bulduğunda ilk kendi kabileni mi doyurursun yoksa başkasının kabilesini mi? Kalpleri kırılmasın dediğin mesele elinde yemek varken kendi kabilen açken onların kabilesini doyurmaya benziyor senin önce kendi ailenin kalbi var önce onları hoş et gerekirse başkasına bakarsın. Ben annemin başkasına yemek verdiğini hatırlıyorum ama evde ben açken misafire yemek verdiğini hatırlamıyorum. Bence önce siz test yaptırın. İleride kendi çocuğunuz yerine önce başkasının çocuğunu doyurursunuz.
😂Abiye sakinleştirici versek mi? Şu linçi yemeyi hakedecek ne yaptım ben? Abi çok agresif... Kendi kabilesinden bir genç kadına bile saldıracak kadar😂Kendimi abiye nasıl ispatlasam? Açığım, modernim, onların Türkiye'de çoğalması beni üzüyor diyorum abi bana sardı.😂
Canavar mı?8 yaş çocuk saflığı mı? Tüm bu hakaretlerinizi size iade ettim. Ben mecliste birbirini çekemeyen ve birbirine saldıran merdiven altı CHP'li lere benzemem.. Ben hakiki ve klas bir CHP'li yim...
Suriye ve Irak sınırına duvar örmek gerek. Ülkeye giriş yapmaya çalışana sıkacaksın kurşunu, indireceksin yere. Ülkedeki mültecileri de yollayacaksın geldiklere yere. Gitmemekte diretiyorlarsa veledine kadar alayını delik deşik edeceksin.
Her yerde onlar var. Ülkenin düzenini de bozuyorlar. Düzgünce davransalar bir şey demeyecegim de...
6
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Evet rahatsız ediyo. Geçen haberde Avrupa Birliği Afganlar için Türkiye ye para yollayacak diyordu. Suriyeliler ve Afganlar Avrupa'ya girmesin diye Türkiye'ye para yağdırıyolar adeta. Buna bir son verilmeli. Avrupa Birliğinden gelen paralar bunlara mı gidiyo gerçekten bilmem ama sokaklarda dilenenleri görüyorum çoğu gün.
Suriyelilerden rahatsiz olanlarin hepsi ucuz işci çalıştirmak icin hep onlari tercih ediyor ama Allah var adamlar dört dörtlük iş yapiyorlar ve asla haksiz kazanci kabul etmiyorlar zorlasanda yukarda allah var diyorlar.
Kendi aramızda anlaşamıyoruzki herkes birbirini çekiştire çekistire herkes dagildi, bazilarimiz icin bu böyle, birde başkalarıda geldiğinde vah tüh diyor bi kısım. Eee dünya etrafınızda dönmüyor tabi..
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Bu millet bu kadar mülteciye bakmak zorunda değil, hiçbirini istemiyorum ülkemde. Ülkenin her şeyini bozuyorlar.
@AkrepburcuErkegii07 Bizim ülkemiz de bile neredeyse her şehirden insanın İstanbul'da yasama hayali var. Sen gek göçmenleri koy istanbula . Git Hakkarinin köyünde oturt. Çiftçilik yaptır bisiler yaptır. Ne işi var bunların metropolde
ediyor desem bir vicdan olayı oluyor hepsi aynı karaktersizliğe sahip değil çünkü, etmiyor desem ülkenin ne halde olduğu ve vatandaşına yaptığı muamele içimi sızlatıyor yaani bilmiyorum ya kararsızım
Suriye'de akrabalar var anladık Afgan ne alaka? 10 milyon insan ülkesini terk edecek. Komşumuz değil akraba değil ne alaka Türkiye? Suriyelilere alıştık ama Afganlar bela olacak gibiler.
Ülkeye amerikalı, Rus, suriyeli, iranlı, irlandalı, Fransız, alman, afganlı, İsrail'li girmesin. Bir kitleye düşmanlık Müslüman düşmanlığına girer. Hepsini kovmalıyız o halde. 🥳 🥳
İstanbul da surilerin en çok olduğu esenyurt, fatih, bağcılar, başakşehir hepsi memnun ki belediye seçimlerinde reisimizin partisine oy verdi sıkıntı yok.
İlk başlarda garipsemiyordum insan vicdan olarak üzülüyordu da. Ama geçen gün bu oğlumu parka götürdüm. Park çok kalabalıktı ve bir tane Türkçe konuşan yoktu. Kendimi o kadardar yalnız hissettim ki yani neden dedim. O günden beri de bir gıcığım.