Bilindiği gibi şia mezhebenin kalesi irandır. Ve şialar tamamen hz. Ali'den başka birsey dusunmuyorlar videoyu 1 dakika izleyin..
Bu nasıl muslumanlık?
Bu nasıl muslumanlık?
Şia mezhebini ben de detaylı araştırdım.
Şia ya da Şii demek; Hz. Ali taraftarı demektir.
Bu kişiler zamanında halife olmasını için Hz. Ali’yi desteklemişlerdir. Fakat Hz. Ali bilindiği gibi 4 büyük halifenin sonuncusudur. Şii’ler Hz. Ali’nin ilk halife olmasını istemiş ama Hz. Ali yerine Hz. Ebubekir’in halife olmasını bir haksızlık olarak görmüşlerdir. Çünkü onlara göre Hz. Ali peygamber efendimizin amcasınınoğlu ve aynı zamanda damadıdır. Hatta ilk müslüman olanlardandır. Hz. Muhammed’in de ölmeden önce Hz. Ali’yi İslam devletinin lideri olmasını vasiyet ettiğini söylerler. Halifelikte hakkının yenmesi, Camel vakası, Kerbela olayı gibi nedenlerden ötürü Şia olarak farklı bir meshep olarak ortaya çıkmışlardır.
Ayrıca; Hz. Ali’den önceki halifeleri ve Hz. Ayşe’yi sevmezler onlara göre Hz. Ali ve onun oğulları gerçek halifelerdir.
Sevmez degil soverler. Sence kafirler mi peki?
Kafir diyemem. Bence sapkın oldukları konular var, örneğin muta nikahı.
Onların da Sunni olanlara kafir diyenleri de var. Çünkü sözde Sunniler Hz. Ali’yi desteklemek varken Muaviye’yi desteklemiş. Yine Kerbela olayında da Sunni’leri sorumlu tutarlar.
Şahsen ben Elhamdülillah Müslümanım fakat meshepçi değilim.
Sünniler hz. Ali'yi tamamen haklı bulmuşlar, muaviye hata etti demis diyorlar ve hz. ali tarafindayiz diyorlar. Ama muaviye de sahabeden yezid gibi kotu soz etmek olmaz. Allah huzurunda hesaplasacaklar derler. Hz. huseyin'i cagirip satan şialar
Sunnilerle ilgisi yok ki? Şialar tum sahabeyi kafir goruyor hz. aiseyi zina ile sucluyor ve tekfir ediyorlar boyle birsey olabilir mi?
Diyorum ya bazı sakat düşünceleri var. Şahsen ben Muaviye’yi sevmem. Çünkü Hz. Ali’nin hakkı olan halifeliğini tanımadı ve askerlerinin mızraklarına Kuran-ı Kerim’in sayfalarını taktırarakta hile yaptı. Ayrıca Hz. Hasan’dan halifeliği zorla aldı. Hem de söz vermişti benden sonra hilafet Hz. Hüseyin’e geçecek diye ama sözünü tutmadı ve halifeliği oğlu yezid e vererek saltanata dönüştürdü. Hakta Abbasiler döneminde Muaviye’nin mezarının kazılıp kemiklerinin kırbaçlandığı da söylenir. Bilindiği üzere Abbasiler, peygamberimizin Amcası Hz. Abbas’tan gelmektedirler ve Sunni itikate mensuptur. Muaviye böyle yapmasaydı Hz. Hüseyin’de şehit edilmeyebilirdi. Şii’ler Muaviye konusunda haklı gibi.
Ama Ehli Sünnet’e sövmeleri ve Muta nikahını meşrulaştırmaları kabul edilemez.
Aşağıda bir arkadaş Azerileri silahlandıralım vs. demiş ama Azerilerin büyük çoğunluğu zaten Şia mensubudur. Sunni olanı da var ama azdır. Bizzat Azeri Şia olan arkadaşlarım var. Zaten Safevi Devletinin önemli imparatoru Şah İsmail’de hem Türk hem de Şii’dir.
Muaviye konusunda haklilar peki tum sahabeyi tekfir etmeleri? Hz. aişe peygamber esi ve muminlerin annesi tekfir ediyorlar zina ile sucluyorlar ayetleri reddedip. Ya her sene kendilerini kilicla zincirle yarmalari? Hz. Ali'yi, peygamberle es gören en kotu peygamberimiz disinda tum, peygamberlerden ustundur demeleri? Bu biraz mi sapkinlik oluyor?
Ben yanlışlarını, sakat düşüncelerini söylüyorum zaten. Ama hiç bir zümreyi kafir ilan etmek haddim değildir. Nasıl ki Sunni’lik bazı kollara ayrılıyorsa Şia’da bazı kollara ayrılır. Şia’nın Caferi kolu Hz. Ali’yi peygamber olarak asla görmez ama Hz. Muhammed’ten sonraki İslam lideri Hz. Ali’dir der ve hakkının yenildiğini vurgularlar. Bazı sapkın kolları vardır Şia’nın, onlar Hz. Ali’yi peygambere eş tutma yoluna dahi gitmişlerdir ama Şia’nın çoğunluğu Caferi’dir.
Sana şunu sorayım; Kırtas olayı diye bir olay var. Onlara göre Peygamber efendimiz ölmeden önce İmam halife olarak Hz. Ali’yi tain etmiş vasiyet olarak ama halife Hz. Ebubekir olmuş. Bu peygamberin vasiyetini çiğnemek değil midir?
Onlarda bunu savunuyor. Hatta bazı Sunni din alimleri de Hz. Ali vasiyetnamesini tasdik ediyor. Onlara göre de biz peygamber efendimizin emrini çiğnemiş olmaz mıyız sence?
Peygamber eşini tekfir ediyorlar zina ile sucluyorlar hanimefendi? Bunun nasıl mamtıklı bir izahi var?
Ayetleri reddediyorlar yani
Ben onları savunmuyorum yanlış anlama. Ben Tarihçiyim zaten. Tarihçi olduğum içinde olaya yaklaşımım iki tarafın da görüşlerini izah etmekle oluyor. Sadece bilgilerimi ve düşüncelerimi paylaştım.
Bu arada gadir hum da peygamber efendimiz hz. ali'yi kendinden sonra secmedi halife olarak yok oyle birsey. Seçmis olsa 100 bin musluman var nasıl hakkını gasp edecekler peygamber hz. ali'yi isaret etmisken? Şialar tamamen hz. ali ve hz. hüseyin disinda baska birsey bilmezler. Peygamberimizden daha çok sever ve anarlar. Ayetleri reddedip peygamber esini zina ile suclayip tekfir ederler. Tum sahabeye sover ve tekfir ederler. Boyle birsey yok sunni islamda
Kırtas olayı zaten Peygamber efendimizin ölüm döşeğine düştüğü son saatlerinde olmuş. Çevresinde sadece Hz. Ömer ve bir kaç tane daha sahabe varmış. Yani diğer müslümanların bundan haberi olmamış. Olay öldükten sonra dillendirilmiş. Şunu da söyleyim gerçekten böyle bir vasiyette bulunmuş mu muammadır. Açıkcası %100 doğrudur diyemem. Her neyse yorumlarınız için teşekkürler, iyi geceler dilerim.
Biraz şialığa yakınsınız gibi geldiniz?
Yok Sunni bir ailede doğdum. İran’a ya da Azerbaycan’a hiç gitmedim. Ama dediğim gibi ben bir tarihçiyim. Bizim işimiz araştırmaktır. İşimiz kitaplarla, makalelerle, bilimsel metinlerledir. Kuran-ı Kerim’i de İncil’i de detaylı okudum. Tutupta onlar şöyle, onlar böyle diyerek kimseyi kafir ya da müşrik ilan etmem. Ki zaten Şia meshebinden olsam ya da Hristiyan olsam da bu kimseyi alakadar edecek bir durum değildir.
Haklisin peki şiaları mı haklı buluyorsunuz?
Muaviye konusunda haklı buluyorum. Ama Ehli sünnete küfretmelerini, Hz. Aişe’ye söylediklerini bir müslüman olarak reddediyorum. Muta nikahının zinayı meştulaştırmak olduğunu düşünüyorum.
Dinler tarihi hakkında da yıllarca araştırma yaptım. Açıkcası benim de anlamadığım, izah edemediğim çok konu var.
Peki şia ve sunni hangisi daha mantıklı ve doğru dersin iki seçeneginiz bir şıkkınız olsa? Merak ettim sonuçta tarihçisiniz ve işin içindesiniz.
Dediğim gibi ben bir ilahiyatçı değil tarihçiyim. Sunni dindar sayılabilir bir aile de doğdum. Annem 5 vakit namazını kılar. Babam da kılmaya çalışır. Dedem de Hacı dır.
Kendim öyle gördüğüm için böyle büyüdüm. Ama şöyle bir gerçek var ki Kuran-ı Kerim’de meshepleşme ve ayrışma diye bir şey yok. Meshepleşmeler peygamber efendimizin ölümünden sonra ve bazı yaşanan olaylar neticesinde olmuştur. Meshepleri de kollara ayıran bazı önderler olmuştur. Örneğin İmam Hanefi gibi.
Sunni olduğum için elbette Sunni akideleri benimseyeceğim.
Fakat İran’da doğmuş olsaydım ne olurdu bilemem.
Belki sende İran’da doğmuş biri olsaydın şu an Sunnileri eleştiriyor ve kafirlikle suçluyor olabilirdin...
Peki kafamın almadığı açıklayamadığım şeyler var dedin. Bunlar peygamberimizin evlatliginin bosadigi esj ile evlenmesi gibi konular mi?
Sadece onlar değil.
Köleliğin ve cariyeliğin kesin olarak kaldırılmaması.
Hristiyan ve Yahudilerin asla cennete gidemeyecek olması.
Aklıma şimdilik gelen bunlar.
Doğru. Peki kendi kendine mantikli bir aciklama getirebildin mi peki?
Hayır getiremedim. Dedim ya cevaplayamadığım ve cevabını başkasından da bulamadığım sorular bunlar. Cevap vermeye çalışan kişiler, bu kişilerin arasında ilahiyatçılar da var tabi; hepsi kem küm vs. diyerek net bir cevap veremediler.
Örneğin düşünsene bir insan Kanada’da Hristiyan bir ailede doğmuş. Müslümanlığı hiç görmemiş. Fakat hep iyi bir insan olmuş, insanlara yardım etmiş, büyük günahlar işlememiş fakat bu kişi cehenneme gidecek.
Bir tarafta da ağzında yalan dolan iftira olam bir kişi müslüman olduğu için önce cehennemde cezasını çekecek sonra da cennet e gidecek.
Her insan eşit ama kölelik yasaklanmamış. Bir tek Allah’a kul olmak varken, insanlar köle pazarınsa efendilere satılmış.
Haklısın
Cevap
1Cevap
Şia mezhebi ehli sünnet mezhebi değildir. Hanifilik , safi, maliki bunlar ehli sünnet mezheplerdir
Biliyorum elbette ee bu şialar kafir kesin
Şirk koştukları için öyle oluyor
Hz. ali'yi ilah mı goren dersin, peygamberle es tutan mi dersin, peygamber disinda diger tum peygamblerden ustun tutan mi dersin. Sabah aksam hz. ali. bu nasil bir islam?
Ya zaten Şia mezhebi bozulmuş siz ehli sünnet mezhellerine tabii olun.
Sen musluman segil misin?
Elhamdülillah Müslümanım
Siz ehli sunnete tabi olun diyince kafam karisti bir an
Ozaman kürtlere ve azerilere yardım edin de yıkılsın İran
zaten hadislerde iranın yıkılağı sabittir o gün mutlaka gelecek
Zulmün merkezi iran
Allah kahretsin iran'ı, osmanlı bile defalarca yenmesine ragmen adami edemedi bunlari
Alevilerdede aynı kelimeler mevcut aradım bulamadım Adam saz çalıyor seni tanımasaydım Allah diyecektim Ali diyor
Nüsayrilerde Aliye Allah diyor sana kıyamet yakın artık şirkle dolmuş insanlar
Bunlar kafir komple çok şükür ki, ehli sünnet kalesi Tüekiye de doğdum. Peygamberin eşine haşa sovmek ne demektir adamın dili tutulur.
insanlar diyorya müslümanlar niye birleşmiyor bilenle bilmeyen bir olur mu okuyan la okumayan bir olur mu Allaha şirk koşanla Korkan bir olur mu?
Sünniler birleşsin elbette ki ama şia ile nasıl birleşilir bunlar yahudilerden daha aşagılık.
De ki: “Allah’ı bırakıp, size zarar vermeye de fayda vermeye de malik olmayan varlıklara mı ibadet ediyorsunuz? Allah, O (işiten ve dualara icabet eden) Es-Semi’, (her şeyi bilen) El-Alîm’dir.” (5/Mâide 76)
Bu, Rabbinin sana hikmet olarak vahyettiğidir. Allah’la beraber başka ilah icat etme! Yoksa ayıplanmış ve kovulmuş olarak cehenneme atılırsın. (17/İsrâ 39)
(O müşrikler ki) dinlerini parça parça etmiş ve kendileri de gruplara bölünmüşlerdir. Her grup kendi yanındakiyle övünüp sevinmektedir. (30/Rûm 32)
Işte bu ayetler bile yeterli şiaların kafir olduguna dair. Ilk yazdigin ayette kendilerine zarar veriyorlar dovuyorlar sirtlarini, kafalarini bicakla kanatiyorlar. Ikinci yazdigin ayette hz. ali'ye tapıyorlar. En son ki ayette dini böldüler. Biz hem ehlibeyti hem sahabeyi sevip sayarken onlar sahabeye tovbe hasa kufur ediyorlar.
De ki: “Göklerin ve yerin Rabbi kimdir?” De ki: “Allah’tır.” De ki: “(Göklerin ve yerin Rabbi O iken yine de) Allah’ı bırakıp kendilerine faydaları olmayan veya kendinden zararı defedemeyen varlıkları mı veliler edindiniz?” De ki: “Hiç kör ile gören bir olur mu? Yahut karanlıklarla aydınlık bir olur mu? Yoksa, Allah’a tayin ettikleri ortaklar (Allah gibi) yarattı da, (Allah’ın yaratmasıyla ortakların) yaratması birbirine mi benzedi (kimin ilah olduğuna dair kafaları mı karıştı)?” De ki: “Allah her şeyin yaratıcısıdır. Ve O, (zatında, fiillerinde ve sıfatlarında tek olan) El-Vâhid, (her şeye boyun eğdirip hükmüne ram eyleyen) El-Kahhâr’dır.” (13/Ra'd 16)
Elhamdullilah. Çok doğru. Bu şia kendilerine nasıl muslumaniz diyorlar kardesim peki?
En' * Suresi, 106. ayet: Rabbinden sana vahyedilene uy. O'ndan başka İlah yoktur. Ve müşriklerden yüz çevir.------------ bu ayette yazdığı gibi onlardan yüz çevirmemiz gerekir
Zaten öyle bizim ne işimiz olur bu pisliklerle
Fikrim yok
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?