Bizim ülkemizi kimse bizden daha iyi bilemez. Şöyle ki dünyada konuşulan konularla bizim ülkemizde gündemde olan konulara bakıldığında sence, "Ülkemiz dünyaya ayak uydurabiliyor mu?"

ben ana vatanin gidişatını 1. dünya savaşının seyrine doğru benzerliklerle tanımlıyorum en azından bana göre, o zaman da yunanlılar, ermeniler, ruslar, araplar sahneye Türk milletine karşı endustri 1.0 ile temelleri atılan global sermaye ve hegomanya endustri 2.0 ın çok önemli enerji kaynağı petrol ve içten yanmalı pistonlu motorların ve gaz türbinlü motorların icadıyla Türklerin hakim olduğu coğrafyadaki değerli petrollere ve enerji ekonomik pazarlama koridorlarına ulaşmaktı ve ne yazik ki başarıldı ve çakma devletler kurarak 1inci ortadoğu ekonomik projesi gerçekleşti... bugünlere gelen konularda mikro çiplerin icadıyla ve mekatronik bilimin gelişmesiyle bilgi teknolojilerinin artık herkese ulaşıp istihbarat ağına ya da networklarına sahip olmasıyla global ve küçük bir dünya var.. artık herkesin nerden nereye gittiğini.. neyi tükettiğini,, neye ilgi duyduğunu hatta saçını bile bu yaz neye boyacağını bile bilinen semantik global bir dünyanın içindeyiz.. Türkiye ittihat ve terakki kafasındaki becersizler sürüsü olmasada genede içinde bulunduğu jeopolitiği bazen iyi okuyup hamleler yapabiliyor.. mesala doğu akdeniz konusunda çok kritik bir bölge olan deniz hukukun 74 üncü maddesinden karşılıklı kıyıdaşlığı olduğu için libya ile yapılan deniz yetki anlaşması.. suriyeye ve kuzey ırağa yapılan hava kara operasyonları... karabağdaki işgale olan doğu cephesindeki koridorun güçlenmesi açısından yapılanlar ama bunlarında hamleleri biryere kadar gitsede en azından 1inci dünya savaşı gibi izlenmiyor bu aslında Türkiye açısından önemli bir gelişme... ama içerdeki ideolojileştirme mantık yerine bağnazlık ve kalıpların içinde oluşu garip bir şekilde partizanlık Türkiyenin belkide yeniçeri isyanlarından hatta selçukludaki babali ayaklanmalarından beri kronik sorunu.. bu heterojen yapısı ciddi anlamda bir sorun olarak görüyorum... bu içerdeki ve bölgesindeki kronik sorunları çözememesi birde üstüne global sorun pandemide eklenince ve makro ekonomik sorunlarınında nerdeyse duyunu umummiyeden bu yana çözülememesi global dünya ile entegrasyonunu zorlulastıyor ama o kadar kopuk olduğunu düşünmüyorum.. en azından global dünyayaı takip eden bireyleri kuruluşları ve insanları var... bugünün dünyası artık 5 nonometrelik çiplerden.. mobil işletim sistemlerinden.. yapay zekadan.. nesnelerin internetinden.. akıllı pim ram belleklerden.. süper bilgisayarlardan.. mobil ve 5g teknolojisinden uzay ve uzay teknolojilerinden mikrobiyoloji genomik ve moleküler biyolojiye kadar giden bir çok teknolojiyi barındırıyor.. bugun konuştuğumuz m-rna aşıları bile klasik inaktif aşılamanın ötesinde... artık dnalar hüclere koplayanabiliyor bunu mikroakışkan çiplere entegre edilip sibernetik çalışmalar yapılıyor.. uzaya çıkmada klasik sıvı yakıt roket teknolojisinden.. füzyon enerjisinden doğrudan olarak nükleer tahrikli sistemler konuşuluyor.. elektronik itkiden uçaklar.. elektronik shaft motor teknolojisinden.. makine öğrenmesi olan yapay zekalı SoC sistemleri.. bellek ve bilgisayar otomasyon mimarileri geliştiriyor.. klasik turbofan motorlara elektrik marş jenaratörü eklenerek ileri mekanik mühendislikte değişken bypass oranlı fan motorlar var... Türkiye daha bu yazdıklarının ilk neslini bile hala üretemiyor..çin dediğiniz devlet son 10 yılda yarı iletken teknoloji chipler üretmeye başladı..önce yatırım yaptırdı sonra tersine mühendislikle kendi chiplerini yazılımlarını yapmaya başladı.. bugun çin uzayda kuantum mekaniğindeki donalıklık teorisine göre spin ve fotonlarını ekosferde kriptoloji gerektirmeden veri akışı yapabilen micius uydusunu yaptı.. Türkiye hala sentetik açıklı uydusu bile bulunmuyor.. yani Türkiye bugunun endustri 4.0 ınıda zamanındaki gibi 2.0 ve 3.0 daki gibi kaçıyor ve sadece ithal ederek tüketiyor cari açığı artırmaktan başka birşey yapmıyor.. doğal olarakda bu dıi ticaret açığı kronik olduğu için milli parası hep döviz borcu yüzünden değersiz.. buda enflasyon ve işsizlik sorunu olan stagflasyon.. bu dededen.. babaya.. oğula gelen sanki kaderiymiş gibi yaşadığı sorun.. Türkiye bence artık kendi bilim ve teknoloji yatırımlarını akademik kadrolarını dünya ile entegre işgücünü akademik dilini ve tesislerini kurup dünya ile rekabet edebilecek dünya ile aynı şekilde teknoloji üretebilecek noktaya gelmeli.. potansiyel iş gücünü aplikasyonlarda garip videolar çektirmek yerine doğru düzgün yabancı dilinden çevrilen müfredat yerine özgün ve yenilikçi sanayisiyle üniversiteriyle entegre çalışacak mimaride kurmalı... hayatıda hiç makine sistemi görmeden makine mühendisi yetiştiriseniz eline diplomasını verip işsiz gezdirirsiniz..önemli olan makine mühendisi diploması vermek değildir o mühendisin için teknoloji üretecek sanayi kurup patent ya da icat ve buluş yaptıracak seviyeye getirmenizdir.. yoksa bugün diploma dediğiniz şeyi online eğitimlede parasını veren herkes alıyor.. ama iş pratiğe gelince ne yazik ki Türkiyedeki gibi sadece bakıyor..
Soğan patates dağıtılıyor, öncesinde çay dağıtılıyordu, tanzim kuyruğu vs. hangi Avrupa ülkesinde var bunlar? İtalya'daki kriz insanların tüketim oranlarını düşürmüştü ama Türkiye'de asgari ücret almasına rağmen gene de 6 aylık maaşını telefona veren insanlar var. ABD'de Haiti'de heyelan meydana geldiğinde Donald Trump peçete dağıtıyordu halka sadece, benzer tek tarafı o ama adam peçete dağıtırken basketbol topunu atar gibi atıyordu peçeteyi, tamamen eğlencesine. Tanzimat sonrası Osmanlı gibiyiz, durumumuzun farkındayız ve bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama gene de etkili adımlar atamıyoruz.
Cevap
31Cevap
Ülkemiz gerek tarihi gerek kültürü gerekse bulunduğu coğrafya bakımından çok önemli bir konumda. Bizim eğitim seviyemiz malesef 40 yıl önceki halimizden bile kötü durumda. Batı özentiliği özellikle z kuşağının amerikan vari yetişmesi ülkemizi çok geriye götürüyor.
Ayak uydurmak bir yana her geçen gün daha da geriye gidiyoruz..
Rica etsem sende bu sorum da yanıtını paylaşır mısın arkadaşım?
Kollarınızda kaç kilo ağırlık taşıyabilirsiniz?
Seni de soruma bekliyorum arkadaşım? @aimPediatrician
şu anda doğu avrupaya ayak uyduruyor diyorum (ukrayna, romanya vs) ortadoğu falan biraz ağır kaçar o kdr değil türkiyeyi de pakistanla bir tutmamak lazım. kısaca doğu avrupa desek daha oturur bence. o sınıftayız gibi yani. tek fark onlar avrupa birliğindeler biz ise müzakere aşamasındayız
Parti farkı var. Şu anki iktidardaki parti; ülkemizi Avrupa Birliğine yaklaştırırken, ana muhalefet partisi yönetse cidden dibe götürür! Ondan sonra işsizlik, fakirlik en az %40'a yükselirse Türkiye bitti.
Umarım ironi yapiyorsundur
Ermeni ne yapiye kırıya döküya demi ermeni burdan vuruya yunan burdan vuruya

Kripto parayla ödemeyi getirseydik İtalya'yı turizmde alt edebilirdik.
En nefret ettiğim şey, şu yobazların teknolojiden hoşlanmaması.
Gavur icadı sizi kovalasın iyi mi :D
Biz kendimizi lgilendirmeyen hiçbirşey konusunda düşünmeyiz ve konuşmayız. Son dönemde uyanmalar başladı ama olması gerektiği kadar değil.
Bu hükümetle daha dibi gorebiliriz varsa tabi hiçbir konuda dünyaya ayak uydutamiyoruz ve çok zor enaz 100 yil gerideyiz
Ülkemiz vatandaşı olmayan insanları çıkarsa, sınırlarını korumasını bilse. Bizden olan halk adamları seçilse Türkiye dünyanın en güzel yeri olur.
Eeeey Amerika, Eeeeey Putin diye bağırarak güzel uyum sağladığımızı düşünüyorum.
Diğer ülkeler bizim CB'miz gibi bağırabiliyor mu?
Noooo.
Bilmem kaç yıl geriden takip ediyoruz dünyayı maalesef
Çoğu kişi laf ediyor olsa da en azından huzur içinde yaşıyoruz.
Türkiye : Bizden başka ülkelerde mi var? Uzaya mı gittiler? ne
Tam olarak olmasa bile, gerekli adımlar atıldığını düşünüyorum.
Dünya bize ayak uydursun 2023 DE AYA 4 şeritli yol ihalesi yapacağız.. iyisin yine cengiz içtaş 🤣🤣
Afrika ve Asya'ya evet , Avrupa ve Amerika'ya hayır.
Gayet de güzel uyduruyor, kim ne yapsa biz de yapıyoruz toslasa toslayacağız.
Uyduruyor hatta biraz fazla uyduruyor ki düşmanlar hainlere kalın geldi
Ne dünya bizi anlayabiliyor, ne de biz dünyaya ayak uydurabiliyoruz.
Bizim ulkemizdeki konular 1950 li yillarin afrikasinda konusuluyordur. Emin olun suanda sentinel adasinda bile cok daha kaliteli bir ortam vardir.
tübitağın başına hayvanat bahçesi müdürü gelen bilim bütçesi diyanetten 60 kat az olan bir ülkeden ne bekliyorsunuz ki
Her evde buzdolabı var. Reyizžz sayesinde dünya bize ayak uydurmaya çalışıyor... Mars'a biz Cook önceden gitmiştik zaten
Dünyanın bir bölümüne uyduruyor evet, geri kalmış kısmına
bu tayyip oldukça biz ileriye gidemeyiz onun için de ayak uyduramıyor
Dünya bizi kıskanıyo
fersah fersah ilerideyiz
Bide bizden başka dostumuz yok
Biz dünyaya değil dünya bize ayak uyduracak. Herkes bizi kıskanıyor herkes.
Fotoğraftaki bayraklar arasında Türkiyenin de bulunmasına sevindim :)
Bence bu biraz konuya bağlı değil mi nerden baktığımıza göre değisebilir
Uyduruyor bence ülkemizden çok geri kalmış ülkelerde var.
Dünya bize ayak uydursun
Uymasın ya, dünyada da bi *** yok.
Herkes kafasına göre ayak uyduruyor.
Tabi canım kaç ülke önde
Mümkünse uydurmasın ya
Afganistan , ırak , İran , gibi Ülker'e uyduruyor
Nayır bence
sence?
Çok az
Dunya bizim ulkemize ayak uydursun.
Uyduramıyor
Hayır