Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı olan Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici; Türkiye genelinde yapılan 6 araştırmanın sonucuna dayanarak X, Y ve Z kuşağında yer alan seçmenlerin siyasi eğilimlerine vurgu yapıp 2023 seçimleri için çarpıcı veriler paylaştı.
Z kuşağı, Türkiye siyaseti açısından oldukça önemli potansiyele sahip bir kitle olarak biliniyor. 2023'te oy kullanacak 62 milyon 411 bin 753 seçmenin 38 milyon 132 bin 848'ini oluşturan Z kuşağından 5 milyon 940 bin 916 seçmenin oy kullanması bekleniyor.
Z kuşağının 2023'deki oy oranının %11,8 civarında olması beklenirken, ankete göre bu kitleyi oluşturan 15 ile 21 yaş arası gençlerin yüzde 23.6'sı Cumhur İttifakı'na; %56.9'u ise Millet İttifakı'na oy veriyor.
Y kuşağında ise 22-27 yaş arasındaki gençlerin yüzde 26.9'u Cumhur, yüzde 55.1'i Millet İttifakı'na; 28 ile 42 yaş arasındaki 100 kişiden %30.6'sı Cumhur İttifakı'na, 49.4'ü ise Millet İttifakı'na oy vereceğini söylüyor
Bu kesinlikle benim kendi görüşüm ve şunu demek istiyorum... 18 yaş "Reşit" olmak için fazla küçük geliyor bana. Bence 22 yaşına kadar reşit olunmamalı. 18 yaş oy kullanmak için cahildir. 18 yaşındaki çoğu kişi kendi başına hastaneye gidemiyor, ailesinden izin almadan arkadaşları ile buluşamıyor ülkeyi etkileyecek bir karara nasıl dahil olsunlar? Ayni şeklilde 60 yaş üstününde oy kullanmasına karşıyım. Yaş ilerledikçe bilinç bulanıklaşıyor ve kolay manipüle edilir oluyor. Oy vermesi için kandırması ya da zorlanması kolay olan yaş grubunun oy vermesi kesinlike saçmadır ve etik dışıdır.
"Z Kuşağı" denmesine ayrı bi ayar olsam da oyumu kullanırken iyice partilerin süzer ve ona göre karar veririm. Asla Millet İttifakı'na oy vermem. Chp sütten çıkma ak kaşık değil, onun dönemini bilmek için sadece o dönemi yaşamak gerekmiyor. Saadet Partisi zaten milli görüşten uzaklaşmış. Karamollaoğllu "Erbakan" ismini kullanıyor sadece. İyi Parti Millet İttifakı içerisinde olan hatalara ses çıkarmıyor. Bu vasıfsız şoklarını gösterir. Zaten parti içerisinde bile sorunlar yaşıyorlar. Cumhur İttifakı'nda ise BBP çok iyi bir siyaset çiziyor. Hatta öyle ki bazı konularda ittifak partilerini dahi eleştiriyor. Akp ise son 3 yılda kötü politikalar ile oy kaybediyor. Bu durumu aslında kolayca çevirebilir. Ekonomi hallolsa kolayca gene seçimi atlatır. Mhp'ye ben küçüklükten bir ısınamamazlık duyuyorum. Çünkü sözde ülkücü olanlar ile zamanında ne kavgalar etmiştim sanarsın bir tek onlar bu vatanın derdini bilir. Deva ve Gelecek Partileri'ne vereceğime Akp'ye veririm. Bunlar bir takım öfke ile partiye karşı abuk subuk eleştiriler yapıyorlar ama daha düne kadar onlar da bu işin içindeydi. Ben büyük ihtimal Türkiye'ye farklı bir siyaset anlayışı kazandıran, hatta insanlara olanak olarak 3. Bir ittifak düşünen Yeniden Refah Partisi'ne oy verirdim. Adamlar doğruya doğru yanlışa yanlış diyebilme erdemine sahip. Gene eskisi gibi Türkiye'yi düze çıkarırlar diye düşünüyorum. Tabi bunlar benim görüşlerimdir fakat sizin ile aynı düşünmüyorsam tartışmaya girmeye gerek yok. Herkes kendi fikrini söyler...
ben bu anketi asla ama asla gerçekçi bulmuyorum..Çünkü bu anket yapılırken tahsil durumu ve tarikat cemaat durumu ile değerlendirilmeli..Çünkü mal hem müsbet ilim yapmış doktor ama aşağılık bir insan sıfatı dahi olmayan sarıklı bir şeytana kulluk yapmakta...100 Tane eskorta sorsan bedava birisine verirmisin diye 100 de nah der.. Sorulanların milli ufku yok, dünya konjöktörü hakkında bilgisi yok, kimin Türkiyeden ne istediği bilgisi yok ve mal görüş belirtiyor.. Kıçına giyecek donu yok, sofraya koyacak yemeği zor buluyor utanmadan cillop gibi yollar yaptı diyor.. Sorsan Amerika ve İngiltere Dedeağaçta birlikler kurdu ne diyorsun diye, vereceği cevap bize yardım edecekler olur.
Z kuşağı iş, iyi bir gelecek sunulup sunulmadığına göre oy verir diye düşünüyorum. Kendilerine hayal kurdurmayan, iyi bir gelecek vermeyen, mutlu etmeyenlere oy vermeyeceklerdir. Oy vereceksin ama oy verdiklerin hiçbir şey yapmayacak. Öyle bir Dünya yok artık. Kimse sa*lak değil. Mesela Türkiye' ye en yüksek 7' inci Haftalık Repo Faizini, 4' üncü 10 Yıllık Devlet Tahvili Faizini verdirenlere oy vermeyeceklerdir.
Olayın özü şu yaş ortalaması yukseldıkce tecrubelı abılerımız teyzelerımız chp nın ve saz ekıbının aslında koskca bır fos oldugunu yıllara dayanan tercubelerı ıle bıldıklerı ıcın genelde cumhura yönelmıs. Oysakı yenı genc nesıl chp ve saz ekıbının söylemlerını samımı ve mantıklı buldugundan o tarafa meyıllenmısler aslında bence hepsı sagıda soluda çöp olmus vazıyette bugun chpye bızım dedelerımız bıle ülke teslım etmemısler rahmetlı ananem 105 yasında öldü demesı şuydu nezaman sol geldı hep yokluk cektık demıstı. Ama ben konjektore göre oy atıyorum sagda solda umrumda degıl fakat suankı sartlarda ben ne solun nede sagın tek gelmesnı ıstemıyorum cunkı ne cumhur ıttıfakı tek basına bır sey yapalır nede dün ne yemek yedıgınden bır haber omega 3 yoksunu kılıcdaroğlu ve saz ekıbı. Bence öyle bır oy atmak lazımkı sagıda soluda hepsını arap sacı gıbı bırbırıne baglamak gereklı kı hıc bırı şahsı bır hamle yapamasın
Gün ola devran döne diyorum. Büyüdü Z kuşağı. Sanırım özgürlüklerine nasıl müdahale edildiğini, sosyal medyadan paylaşım yaptı diye cezalandırılan arkadaşlarını unutmayacaklardır.
Bende Z kuşagı olarak oyumu Millet ittifakına verecegim!!! Simdi senden Z kusagi olmaz diyenler cikabilir. Sosyal medyada 'Oy moy yok diyenlerin cogunlugu benim yasta, hatta benden buyuklerdi. Kac tanesi gercekten Z kusagiydi orasini gercekten bilen yok. Anketlere oldum olasi temkinli yaklasirim ben. Neyse hayirlisi olsun bakalim. Secim vakti geldiginde, Z kusagi kardeslerimiz arastirip gorup dinleyip en dogru karari vereceklerdir.
Z kuşağı iki kardeşim var. İkiside hiçbir partiye oy vermem diyor. Haklılarda bende olsam vermem. Verenlerin bir kısmı yönlendirme ile veriyor. Yani 65 yaş üstü ve beyin'sizler gibi kandıramazlar onları da.
Ve anketi yapan şirkette yanlı bir şirket. Geçen seçimde bir il %60 AKP'nindi. Seçim yapıldı o ili başka parti aldı. O şirkete kalsa ülkenin %80i onlara oy veriyor.
Yorumlarda gördüm arkadaşlar z kuşağı 1997 - 2010 sonra doğanlara deniliyor. Yani şu an sadece 18 yaşında olanlar z kuşağı değildir. Y kuşağı da bir önceki kuşak oluyor. Benim bildiğim bu. Aslında soruyu yazan arkadaş bunları açık yazsa iyi olurdu. Ayrıca keşke bu araştırmadaki gibi çıksa sonuç, yani ben de millet ittifakını isterim bir z kuşağı olarak.
Anket sonucuna katılıyorum. İnternet var artık mızrak çuvala sığmıyor. Yeni nesil Tv de yandaş kanalları izlemek zorunda değil gerçekleri gayet iyi görüyoruz. Sok kozlarını oynuyorlar.
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > Bugün seçim olsa Z kuşağı oyunu hangi partiye verir anketi sonuçlandı! Sizce z kuşağının oyu seçimin seyrini ne kadar etkiler?