Konu kapansın.
Alparslan Türkeş'in; Enver Paşa, Talat Paşa ve Cemal Paşa'ya Osmanlı'yı yıkan komitacılar demesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Konu kapansın.
bunu tarihçiler sorgulasın. ben bu paşalar hakkında olumlu fazla bir bilgiye sahip değilim, türkeş doğru tespit yapmış olabilir, ama osmanlı artık her halukarda yıkılacaktı bunu engellemek mümkün değildi artık.
Neden mümkün değildi? Bu analizi nasıl yaptınız? Bu yıllardır söyleniyor diye kabul edilebilir bir şey mi bu?
Kendisi de darbeci 60 darbesinde albaydı, radyoda bildiri okudu. Ayrıca Amerika' da 24 gün ne eğitimi aldığı belli değil. Yanında bulunan bazı ülkücüler her ay Amerika' dan çanta dolusu para geliyordu diyor. Gerçek adı Alparslan değil Hüseyin Feyzullah, oğlu babamın adı Hüseyin Feyzullah' da değil diyor. Atatürk' ü taşlayamadığı içinde Enver paşa ve diğerlerini taşlıyor.
Asla tasvip etmiyorum ama 60 darbesi ile diğeri bir mi? Birinde iktidar değişti birin de koskoca imparatorluk 9 milyon kilometre kareden bir milyon kilometre kareye düştü.
İmparatorluk zaten çökecekti, askerin yarısı Arap, Arapların yarısı ayrılıkçı, okuma yazma oranı dillerde, fakirlikten millet kırılmış. Balkanlarda Katolik Hırvatları sana bırakır mı hiç Avrupa düşün? Sırp, Bulgar, Yunan, Rumen hepsi uyanmış milli kimliğini kazanmak için ayağa kalkmış kalır mı oralar? Doğuda Ermeniler ayrı. Türkiye daha PKK ile anca baş ediyor, o kadar farklı ırk, farklı din ve dil, farklı kültürleri nasıl ve ne kadar bir arada tutabilirdi Osmanlı? İttihat Terakki olmasa bile aynı sonu yaşardı Osmanlı. Avusturya- Macaristan' da çöktü kimse tekrar Habsburg hanedanını diriltelim demiyor orada. Bu Osmanlı romantizmi başa bela olacak orta vadede.
Öncelikle bahsettiğiniz milliyetçilik akımı yalanı, Birinci Dünya Harbi için siyonistlerce hazırlamış bir altyapı. Asırlarca yaşadılar da birdenbire kendi milliyetlerini hatırlayacakları tuttu o milletlerin?
Imparatorluk zaten bakacaktı, bir an önce harbe girelim de ne olacaksa olsun demek nasıl bir devlet mantığıdır Allah aşkına? Devlet adamı, son ana dek vatanı için savaşır, mücadele eder. Kanla alınan toprakların 7.5 milyon kilometre karesini 10 yılda kaybetmez.
Bu kan ve Osmanlı, ecdad fetişizmi kötü. Koca Britanya imparatorluğu sömürgelerinden çekildi, İrlanda bağımsızlık için ayaklandı ve Britanya çekildi. İskoçya geçen bağımsızlık referandumu yaptı. Az medeniyet lazım. Bu Osmanlı olayı gorbacov ve virüs Yeltsin gelmese Sovyetler dağılmayacaktı demek gibi. İllaki dağılacaktı.
Osmanlı' nın son zamanları askerlik bir ara 15 yıla çıkmış, Kürtler ayaklanıp çatışmış anasını satayım. Kaynak moltke'bin Türkiye mektupları kitabı.
İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin sömürdüğü topraklarda şu an İngilizce veya Fransızca konuşuluyor. Osmanlı'yı onlarla aynı potaya mı koydunuz gerçekten, buna inanamıyorum.
Daha fazla tartışmaya sebep bulamıyorum.
Niye onlarla aynı potaya koymama kızıyorsun? Amerika demokrasi götürüyor şu an bizde Osmanlı' da adalet götürüyorduk.
Cevap
7Cevap
Enver Paşanın Alman Generalliğine hayranlığı da çok büyük etken olmuştur bence, Osmalının yıkılmasın da emeğinin olduğunu düşünüyorum, isteyerek ve ya istemeyerek o ayrı birşey tabi.
Ayran gönüllü sahte hürriyetperverlilik etkili olabilir.
Tarihte bunlar anlatılmadıkça geride bırakmak olmaz. Madem tarih dersi alıyoruz, o zaman bu şeyler de anlatılsın.
Yedi buçuk milyon kilometre kare toprak kaybettiğimiz Birinci Dünya Harbi'ne girme sebebimiz gemi karmaşası gibi basit bir sebebe indirgenmesin.
Kesinlikle bir gemi karmaşası değil, bu konular çok derin uzun uzun tartışmak isterdim ama Enver paşacılar filan çıkar hiç uğraşamam bu saatte, okuyan ve bilinçli insanlar gerçeği biliyordur diğer cahil insanlara laf anlatmak zaten imkansız o yüzden susmayı tercih ediyorum, iyi geceler.
En iyisini yapıyorsunuz. Hasta yatağında bile vatanı savaşa sokmamak için çaba sarfeden, elinden tüm imkanlar alınmış yaşlı Sultan Reşat nerede, koca devleti savaşa zorla sokanlar nerede...
Devlet adabı ve bu vatanın çocukları olabilmek zor şey vesselam.
Doğru söylemiş Enver Paşa iyi bir komutan olabilirdi ama siyasi liderliği askeriyeyle birleşince...
Hayat yalan insanlar ölüyor neyin tarihi
Neyin tarihi derken?
Ne tarihler geçti bu tarihlerde geçer
Herkes zaten ölecek. Önemli olan bu hayatta ne yaptınız ölene dek, bu önemli.
Birşeyde yapmadım ülkemizi zaten kurtaramayız yapsakta boş adalet yok
alparslan ne derse doğru der
60 darbesine bizzat katılan kişi mi demiş bunu?
Evet. Darbenin seyrini uygun bulmadığı için aynı zamanda sürgün edilen kişi.
Hindistan Büyükelçiliği Müşaviri olarak görevlendirildi.
Sen hayatında sürgün görmemişsin.
Ayrıca Türkeş 27 Mayıs İhtilalinin fiili liderinin bizzat kendisi olduğunu söylemiştir. Demokrasilerde darbenin her türlüsüne karşıyız!
Darbelere ben de karşıyım elbette, sözü çarpıtmayın. Prosedür olarak elçi, amaç olarak sürgün. Türkeş, vatana tekrar geldiğinde 60 darbesinde başlangıçta kimsenin idam edilmesi gibi bir planın olmadığını ama zaman geçtikçe bu anlayışın değiştiğini söylemişti.
Ayrıca burada 60 darbesini tartışalım diye açmadım bu başlığı.
Darbeci olan birisinin darbeci olan komitacılardan Osmanlıyı yıkanlar diye bahsetmesi ne kadar ironik. Onlar Osmanlıyı yıktı, bunlar ABD desteği ile (ki darbeden önce yıllarca ABD de askeri eğitim almıştır) Milli Birlik Komitesini kurup İhtilal adı altında Darbe yapmıştır. İkisi de aynı yolun yolcusu. Tek fark Enver cephede çarpışa çarpışa öldü.
Kendisinin de aynı hataya düşmüş olması, sözün hatalı olduğunu göstermiyor. Söyleyene değil, söze bakın.
Kim diyor
Başlığı okuyun.
Doğrudur
Türkeş haklı
Enver Paşa denilen adam Atatürk'ün düşmanıydı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?