+1 yılBinanın depreme dayanıklı olmasının yanı sıra bulunduğu çevrenin güvenli olup olmadığı da önemli durumlardan biri. Öncelikle binanın hangi yıl yapıldığı, deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde mi inşaa edildiğine dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca, bina kolonlarının sağlamlığı ve malzeme kalitesi gibi durumlarda dikkat edilmesi gereken durumlardan biri. Ayrıca, e-devlet üzerinden AFAD fay hattı sorgulaması yaparak bulunduğun bölgenin deprem riskini öğrenebilirsin.
Bina Sağlamlık Testi Nasıl Yapılır?
Bina deprem testi yaptırarak binanızın risk durumunu öğrenebilirsiniz. Bu test Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans alan kurumlar, belediyeler ve özel kuruluşlar tarafından yapılıyor. Test için başvuru yaptığınızda uzman binayı detaylı bir şekilde inceleyerek eksiklerini ve ihtiyaçlarını belirliyor. Yapılan inceleme sonunda ise binanın durumuyla ilgili rapor hazırlanıyor. Bina deprem testi fiyatları ise işlemi yapacak kurumlara göre değişiyor.
10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Binanın nerede olduğuna ve kaç yılında yapıldığına bağlı ablacığım Ben Kiptaş konutlarında oturmuyorum ama babam Kiptaş konutlarından daire aldı şu anda kirada babam kiraya verdi Hatta annemin teyzesi orada oturuyor Babama sordum bizim ev sağlam mı diye Sağlam dedi hatta kendi kolonları gördü kolonlar demir gibi dedi kalın kolonlar var dedi O yüzden Kiptaş konutlarında sıkıntı olmaz dedi babam Kiptaş konutları sağlam dedi babam Bu arada kiraya verdiğimiz ev Hadımköy'de Eğer sen orada oturuyorsan çok korkmana gerek yok sağlam orası ama tedbir almayı da unutma bana birşey olmazda deme Tdbir olarak evi sigortalatmanızda fayda var İzmir'deki gibi fay hattı fazla olmasa da İstanbul'da İstanbul'da riskli bölge fay hattı fazla yok İzmir gibi ama deprem olacakmış gibi hareket etmekte fayda görüyorum
20 Yorumla
Binanın depreme dayanıklılığında kıştas aslında 1997 depremi öncesi mi 2000 lersonrası mı inşa edildiği sorunudur. Eğer 1997 öncesi ise, o binalarda ne yazikki hazır beton ve kontroller doğru dürüst yoktu ve de pek uygulanmıyordu deniyor.1997 sonrası büyük deprem sonrası hazır beton sistemi , yapı denetim sistemi , sektörü ve binaları birkaç tık iyileştirdi. 2018 den itibaren de yeni deprem yönetmeliği uygulamaya girerek, bina taşıyıcı sistemin biraz daha kuveetlendirilmesi amaçlandı.
00 Yorumla
Diğer konusunda 1,3b cevap paylaştı. Bina yüksek olduğunda sallantı daha net hissedilir. Binanın yana doğru gidip gelmesi radye temel ile olur, yıkılmayı önler. Binanın asıl taşıyıcısı kolon ve kirişlerdir. Ama son İzmir depreminde bir uzman, çöken apartmanın ön cephesinin komple duvar yıkılıp cam vitrin yapıldığını sarsıntıda o yöne doğru baskı arttığı için yıkım olduğunu söyledi. Duvarlara da dokunmamak lazım ama içeride bunu hemen herkes yapıyor.
00 Yorumla
+1 yıluzman değilim ama 10 şiddetindeki depreme dayanabilecek bina hemen hemen yoktur yani bu şidette bir deprem türkiyede nerede olursa yani oldıuğunu varsayalım o bölgedeki evlerin yüzde 99.99 yüksek olasılıkla yıkılır bizim ülkedeki yalancılara bakarsan 50 şiddetindeki depreme de dayanır derler
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
46Cevap
+1 yıl10 şiddetinde depreme gerek yok 9 da taş üstünde taş kalmaz gelelim asıl soruya balkon ile mutfak arası taşıyıcı değildir yıkılabilir zaten çekiç gibi ufak bişeyle bile yıkılabilir ama yan balkon ile arada olan yer binanın dış çerçevesi kolay kolay yıkılmaz çekiçle vur hissedersin zaten böyle vurunca 6.5 6.5 6.5 diye söyler kaçta yıkılacağını hevesini kırmayayım yaylı kazık üstüne c50 çerçeve ve havalandırma destekli 2 kat demir içerikli c40 betonarme tek katlı ev yıkılırımı sence duvara vurunca 6.5 felan değil 3. Dünya Savaşı diyor
34 Yorumla
Soran+1 yılAbi anlamadım dediğini
- +1 yıl
10 şiddetinde depreme gerek yok 9 olsa mahallenin başından yan mahallenin sonunu görürsün heryer dümdüz olur
Soran+1 yılBence bu sağlamlıkla alakalı bizim oturduğumuz yerler yeni yapı. Tabi Allah bilir her şeyi. Japonyada 9.5 şiddetinde deprem oluyor bir taş dahi yıkılmıyor
- +1 yıl
Bırak taşı adamlar 80 katlı ofiste çalışıyor depremden önce uyarı geliyor herkes siper alıyor deprem geçiyor ie devam Bi keresinde haber olmuştu japonyada 6.6ydı sanırım deprem oluyor tek bir insan ölüyor tarihe geçiyor adam 6. Kattan camdan atlıyor başını çarpıyor beyin kanaması geçiriyor ve o bir Türk
+1 yılBinalarda tasiyici yukler icinde celik donati dedigimiz demirler olan kisimlardir. Bunlara kiris ve kolon deriz. Balkon acarkende perde beton dedigimiz tugla yikilir. Genelde pvc oldugu icin sikinti cikarmaz. Diger konu ise depreme dayaniklilik. Bu oncelikle temel tasarimina baglidir. Yani binanin konuldugu yere. Bu yer kayaya ya da kaymaz bir bolgeye baglanirsa sikinti cikmaz salkantilara dayanir. 10. rihterlik deprem yer kabugunun gokyuzune cikmasi gibi dusunulebilir ve dayanmasi imkansiz. Bu depre dayanan tesis olabilir ama site imkansiz.
10 YorumlaDiğer konusunda 384 cevap paylaştı. Beton ve demir kslitesine bagli, sütun ve kiriskerde kullanılan demirin betonun miktarı, kalitesi ve sayısı önemli ama bu hesaplarda fizik kuralları geçerli bunuda işinde uzman kişiler yapar burad ne söylesem olmaz temelide önemli bu arada karot alarak inceleme yapılır.
00 Yorumla
+1 yılRaylı sistem en iyisi valla,
yani neden herşeyi yurt dışından alan devlet deprem için raylı sistemi japonyadan almıyor ki anlamadım,
Benim görüşüme göre İstanbul'da ki binalar sağlam değil ne tedbir alınıyor ne numune alınıyor,
Numune alınarak belli oluyor sağlam mı değilmi diye bu arada20 YorumlaBinanın dayanıklılığı ilk olarak zemin yapısına bağlıdır. İkinci olarak malzeme ve kurulma yapısı olarak alakalıdır. Deprem anında sarsıntı varsa korkma. Çünkü hiç sallanmiyorsa o ev ani güçlü bir sarsıntı ile yıkılır.
12 Yorumla
Soran+1 yılSağ ol abi
- +1 yıl
Rica ederim kardeşim. Deprem konusunda ders aldık bir süre mecburi.
Böyle siteler yapılmadan önce kazan büyüklüğünde ki beton kalıplarına tonaj ağırlıkları basılıyor Eğer ki kırılırsa daha sağlam olması için için beton kalıplarını güçlendiriyorlar
Mahalle ler de ki binalar o kadar önemsiz ki müteahitler tarafından Parası olmayan insanlar mecbur orda yaşıyor bi depremle de yerle yeksan oluyor
Sen şanslısın bize göre00 YorumlaGökdelen tarzı binalar depreme dayanıklı yapılmıştır. Öyledir. Ama ev sizinse belediyeye basvurup rapor alabilirsnz.
14 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkür ederim inşallah kimseye zarar gelmez 😕
- +1 yıl
Canım ben 35 yıllık gölcük depremi yaşamıs binada oturuyorum 6 katlı. İnsanın bu dunyada suyu ekmeği bitmişse yolda yururken kafana saksı düşer ölür. Bu kadar korkma insan ölüm saatini değiştiremez. Depremde ölmezsin ama dısarda birşey olur ölürsün. İnsan ölüm saatini değiştirebilir mi hiç?
Soran+1 yılEvet doğru söylüyorsun abla sağ ol
+1 yılKocaeli’den otururum. Bizim olduğumuz yerlerin zemini kayalıkmış. Büyük Kocaeli depreminde tek bir tuğla bile düşmedi
Binaların olduğu yerlerin zeminleri iyiyse ve 2000den sonra yapıldıysa sağlamdır11 Yorumla
Soran+1 yılGeçmiş olsun
Mutfak ile balkon arasındaki duvarlar genelde taşıyıcı olmadığı için dert değil ama, binanın kendisi kadar temeli ve bulunduğu konumu da çok önemlidir.
00 Yorumla
+1 yılbina kaç katlı tahmini kaç metre kare ve bahçedeki toprak hakkında biraz bilgi ver rengi nasıl ve kışın çamur durumu nasıl
011 Yorumla
Soran+1 yılToprağını bilmiyorum ki binamız 14 katlı 140 metrekare kışın öyle çamur falan olmuyor
- +1 yıl
bina yükü çok fazla ama sallanması depreme karşı esnek yapılmış olması yakın zamanda yapılmış olduğunu düşnürsek eğer zemin sertse bişey olmaz diyebilirdim lakin bir bina 5 şiddetinde bir deprem atlatınca ömrü yarı oranında düşüyor ikinci bir 7.5 ğa dayanması şans olur
Soran+1 yılİyi de senin dediğine göre hiç bir bina ayakta kalmaz ki biz İstanbul'da sürekli sallanıyoruz
- +1 yıl
kalmayacak zaten ne zannediyorsun İstanbul depreminden neden bu korkuyorlar sandın yorulma mukavemeti diye bişey var elin bir teli al bir kaç kere burk sonunda kırılır ki bu beton 3-5 arası binayı titretir 6 dan sonra esneme yapar birincide donatılar esnetir ikincide esneyecek bişey kalmaz krişler kopar
- +1 yıl
ama burda istisnalar var mesela tünel kalıp bir bina çok ama çok zor çöker hatta çökmez bir ihtimal bina devrilir... çelik yapılarda bolca esner onlar ne devrilir ne yıkılır zor aşırı şiddetli bir deprem olmadıkça geneli böyledir
Soran+1 yılBizim bina 2008’de yapılmış tünel kalıp falan var çökmez ama yan yatabilir demişlerdi
- +1 yıl
2008 yönetmeliği çok eski değil ki tünel kalıpda çok güncel bişey yok... zenginsiniz yani :D :) evet şanslısınız birde alt katlarda iseni hiç bişey hissetmezsiniz.14 cü kat 1. kata kıyasla tamı tamına 105 kat fazla sallanır
Soran+1 yılEvet bir altında oturuyoruz cidden çok sallanıyor bir de yaylı sistem mi ne var ondan dolayı koltuk falan kayıyor bazen 😕
Soran+1 yılPardon bizim bina 20 senelik falanmış hatta belki de İstanbul depreminden önce bile yapılmış olabilir ama 99 İstanbul depreminde hiçbir ev hasar almamış zemin olarak da sağlamlarmış
Soran+1 yılZemin kayaymış
- +1 yıl
yok izolatör yapmazlar tünel kalıba ama bu matematiksel bişey şöyle anlatayım... bir tür anten düşün eline al ve salla normalde sallama etkisi elinin sallanması kadar olması gerekirken telin alt kısmından üst kısmına doğru sallanma şiddetlenir. bu telin ağırlığına göre daha da şiddetlenir. örnek 3 katlı bir binada 1. kat tabanına yani 1. katta ayağını bastığın yere 3,2 ve 1. katın kesme kuvveti gelirken bu kuvveti binanın en üstü karşlamak üzere bir f=m. a kuvvetine maruz kalır yani üst katta 1. kattaki 3,2,1 ve 2. kattaki 3,2 ve 3. kattaki 3 . katın yükü etkisinde sallanır. bu durumda sizin binada düşün yani çok normal o şekilde sallanma
Türkiyenin 81 ili dahil tüm binalar yapitlar depreme karsi dayaniksiz. Devletin buna bir çözüm bulması lazim.
10 Yorumla10 siddeti deprem de ulke yikilir oni diyenin ben ta 7 sulalesini skim boyle bir pazarlama taktigi olamaz 😂
10 YorumlaBina yeni ise belki dayanikli yapilmistir onlar icin sertifika belge mi ne veriyorlar o varsa dogru olabilir. Tabi yinede hersey Allah ın elinde
10 Yorumla
+1 yıl10 depreminde yeryüzü mü kalır da binan dayanıklı diyor hangi canım dedi onu sana.
04 Yorumla- +1 yıl
Grizekalı*
Soran+1 yılcanım neden diyorsun ki yakışıyor mu hiç? İnsan gibi merak edip bir şey sordum
Soran+1 yılSenin yazdığın kelimeyi yazmıştım oraya bu arada kendi çevirdi
- +1 yıl
Sana demedim ki sana onu diyene dedim.
+1 yılsadece o kısım yıkılabilir toki tarzı binalarda devamı beton cunku merakın varsa duvarda delik açmayı dene kolay acılmazsa bina saglamdır
10 Yorumla
+1 yıl10 siddetinde bir depremde herkes öldükten sonra yaşamak istemez intihar edersin zaten.
02 Yorumla
Soran+1 yılHayır sınır belirtmişler zaten 10 şiddeti derken
- +1 yıl
Yok öyle bir sınır. Her 10 şiddet ayni değildir. Kim belirlemiş ise sallamış.
+1 yılSallanabilir tabiki sallanacak. Zemin yumuşaksa bu salınımı daha çok hissedersin. Bizim öyle mesela. Ama bu binanın dayanıksız olduğunu göstermez.
00 YorumlaDiğer konusunda 750 cevap paylaştı. Ne kadar dayanıklı olsada şiddetli bir depreme dayanamaz fay hattının olduğu yerler her zaman tehlikelidir
00 Yorumla
+1 yılTemelde amortisör varsa sorun yok, sallanıyorsa da muhtemelen bundan dolayı sallanıyor 😀
00 Yorumlabina etrafında yerlerde siyah plastik varsa deprem emicidir o çok sallar ama yıkmaz kuvveti alır
00 Yorumla'10 şiddetindeki depreme dahi dayanıklı' yalanında usturuplusunu kullansalarmış bari...
00 Yorumla10 siidete hahahaha dayanir bekle sen 10 kizim o depremde nolur biliyomusun
10 YorumlaDepremde o duvarların hiçbi etkisi yok. taşıyıcı kolonların sağlam olması yeterli
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılAsss***ktear lan mutaid yemiş sizi, bak bakayım 8 lik depremde iz kalıyor mu o evden.
11 Yorumla
Soran+1 yılİstanbul depreminde hiçbir ev hasar almamış ama
Gizli Üye(18-24)+1 yılIzmirde yikilan evlere de dayanikli diyolarmis hep..
Olceksiniz knk mustakil eve kacin02 Yorumla
Soran+1 yılÖleceksiniz derken? Sen gelecekten mi habersin? Müstakil evimiz de var zaten ama genel olarak yüksek katlı binada oturuyoruz
Cevap sahibi+1 yılÖlceksiniz derken hani birisi bi riskli is yaptiginda "napiyosun olum geberceksin simdi" derler ya o manada dedim diklenme hemen mk
Gizli Üye(30-35)+1 yılyavrucum 10 siddetinde bir depremde bina falan kalmaz bu oyle agzindan cikan 1 2 3 gibi rakam degil.
00 Yorumla10 siddetimi 😅 taş üstünde taş bırakmaz 7 olsa direk yikilir
00 Yorumla
+1 yılTutucu kolon farkli bisey balkon arasi tugla baska bisey kiptas derken neresj istanbulun bende istanbldaym
00 Yorumla
+1 yılTürkiye de asla 10 şiddetine dayalı bina yok ama binaniz rayli sistemse çok sanslisiniz
00 Yorumla
+1 yıl10 şiddetinde depreme dayanıklı mi hahahaha şaka de lütfen
00 YorumlaKolonlarin icindeki insaat celigiyle ilgili bu bunu bilmek gerek
00 Yorumla10 şiddetinde yıkılmaz vay be iyi kandırmışlar
20 Yorumla- Diğer konusunda 713 cevap paylaştı.
+1 yıl10 deprem mi kaça aldınız evi
02 Yorumla
Soran+1 yılŞu an bir milyon falan
- +1 yıl
O fiyatlıysa bomba atsan bişey olmaz
+1 yıl10 ne abi yok oluruz
Uydurma net01 Yorumla
Soran+1 yılJaponyada bile 9 şiddetinde oluyor. Türkiye için 10 zaten zor ama belki de sağlamlık açısından söylemişlerdir.
+1 yılSallanması bir az kötü dayanıksız gibi
01 Yorumla- +1 yıl
Allah yardımcınız olsun kuzum
@realgar bence bu konu hakkında sen yorum yap
04 Yorumlaistanbula bekleniyor büyük bi deprem allah korusun
00 Yorumla
+1 yılMüstakil evim şükür dayanıklı
00 YorumlaDayanıklı olduğunu umuyorum. Yeni bir bina.
00 Yorumla11 katlı bina valla dayanıklı olsa ne olur
00 Yorumla
+1 yılbina yeniyse sikinti olmaz
00 Yorumlaölmek istemiyorsun yani
00 Yorumla
+1 yılSanmıyorum eski bina zaten
00 Yorumla
+1 yıl10 şiddetindeki bir depremde ev kalırmı ki
20 YorumlaEvet raylı sistemli bir sorun olmaz.
00 YorumlaDaha önce kimse gelmedi on yıllık bina gerçi SMS
00 Yorumla
+1 yılHayır değil diye düşünüyorum
00 Yorumla
+1 yılMaltepede zümrütevlerdeki binalar mı?
00 Yorumla
+1 yılSallanması iyi binalar büyük mü kaç katlı
00 Yorumla- Diğer konusunda 332 cevap paylaştı.
+1 yılDayanıklı
00 Yorumla - Diğer konusunda 358 cevap paylaştı.
+1 yılSanmıyorum
00 Yorumla Sanmıyorum
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yıl
Türkoba kiptaş evleri dayanıklıdır02 Yorumla
Soran+1 yılNerden biliyosun peki
Cevap sahibi+1 yılTepecikteyim ben 😀
10 mu yok daha neler
10 Yorumla
+1 yılevet dayanıklı..
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılduvarı yıkmak dayanıksızlaştırır
00 Yorumla- Diğer konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılSallanması normal
00 Yorumla
+1 yıldayanıklı köy evi :)
10 Yorumla
+1 yılBinanın yeri nerde
00 Yorumla
+1 yılEvet
00 Yorumla- Devamını Gör (3)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri