Eski Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, sağlık sisteminde büyük problemler olduğunu söyleyerek 900 doktorun istifa ettiğini açıkladı.
Cumhuriyet’ten Sertaç Eş’in haberine göre, Eski Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, sağlık sisteminin iflas ettiğini belirterek, ”Ciddiyetin toplum tarafından anlaşılmamasının nedeni hükümetin yanlış politikaları. Verileri şeffaf paylaşmadıkları ve pek çok hatalı ve anlaşılmaz politik kararlar vatandaşlarda güvensizlik yaratıyor. Basın ve akademiler baskı altında.
Bu loşlukta ne sağlık çalışanları ne de vatandaşımız önlerini görüyor. Yukarıdan aşağıya bir despotizm var ve aşağıdan yukarıya bir yalanlar pramidi oluşmasına neden oluyor. 30 bin sağlık çalışanı hastalığa yakalandı. 80’in üzerinde sağlık çalışanını kaybettik, yarısı doktor. İstifalar yoğunlaştı.
Birkaç hastanede istifalar nedeniyle göğüs hastalıkları uzmanı kalmadı. Radikal önlemler alınmazsa ölümler artacağı gibi, endişelere dayalı istifalar da hızlanabilir. Türkiye genelinde 900’e yakın hekim istifa etmiş durumda.” ifadelerini kullandı.
SOKAĞA ÇIKACAKLAR
İstanbul Tabip Odası 12.30’da İstanbul Tıp Fakültesi önünden başlayacak temsili yürüyüşün Haseki EAH Poliklinikler binası önünde son bulacağını açıkladı
18 Eylül’e kadar ölümlere ve artan hasta sayısına dikkat çekmek, hayatını kaybeden vatandaşlar ve sağlık çalışanlarının anısına tüm sağlık kurumlarında siyah kurdele takarak çalışılacak.
17 Eylül günü de 12.30-13.30 arasında bir dakikalık saygı duruşu ve anma etkinliği planlayan oda meslektaşlarına şu sözlerle çağrıda bulundu: “Sadece hekimler ve sağlık çalışanları değil, babalarımız, annelerimiz, kardeşlerimiz ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla dahi her gün 50 yurttaşımız, önlenebilir bir hastalık olan Covid-19’dan hayatını kaybediyor.”
Soru objektif içerikse değil malesef zaten haberi cumhuriyetten almışsın haber kaynağı bir kere tarafsız değil yanlı haber yapıyor suçu elbete devlete yıkacak :D Dünya sağlık örgütü bile takdir etmişken dünyanın pek çok ülkeside dahil sorun devlette değil İnsanda bunu anlayın artık çık bugün sokağa bakalım kaç kişi uyuyor yasağa sen ne kadar önlem alırsan al dinleyen olmadıkdan sonra boş Vakalar artıyor doktorlar sürekli mesai yapmak zorunda kalıyor hastalık kapan yorulan bıkan çoğu kişi buna dayanamıyor bunun sorumlusu devlet değil bişi olmaz diyen mallar O yüzden keşke haber kaynaklarınıda objektif alsanız diyorum algı yaparak elinize birşey geçmez bak Abd ye sözde süper güç korona kasıp kavuruyor yaşlı insanlar pek çok ülkede bu zaten ölür diye hastaneye alınmıyor bile süreci kimin nasıl yönettiği açık ortada pandemiyi atlamak bizim elimizde o yüzden gidin insanları uyarın mani olun suçlayın açık ve net
Bu kadar büyük bir salgında tabiki kendilerini ve ailelerini korumak istemelerini anlıyorum. Ama madalyonun diğer tarafından bakarsak istihbarat, polis, asker, afad ve diğer devlet görevlileri de ailemiz ve kendimiz risk altındayız deyip istifa etsinler. Uzun yıllardır salgın görmeyen dünya şu an bir salgın ile mücadele ediyor. İstifa eden doktor ve sağlık çalışanlarının yerine yenileri gelebilir. Ama bu kişilerin kendilerine verilen imkanlara rağmen insanları bu savaşta bırakıp kaçmalarına saygı duymuyorum. Kişisel tedbiri elden bırakan her insan, istifa edip savaş meydanını terkeden doktorlar, salgının tehlikesini ve can kayıplarını saklayanlar, durumu normal gibi gösteren herkes ölümlerden mesuldur. Açıklamalarda kaç kişi öldü olayına bakmıyorum ben. Ölümler beni ve sevdiklerimi alacak diye ilk günden beri tedbiri bir saniye bile gevşetmedim. Mesele kimse değil, mesele herkesin kendi savaşını kendisinin vermesi. Ölen biz isek kendimizi korumak zorunda olanda biziz.
Şu an doktorların çalışma şartları ve içinde bulundukları durum ciddi mahiyette çok ağır. Öte yandan sayılar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor. Yasaklar gelsin diye dilekçe veriliyor fakat sonuç alınmıyor. İnsanlara gerçekler yansıtılmadığı için son derece rahatlar ve bu rahatlık başımıza giderek bela oluyor. Bunların dışında pozitif vakalar vurdumduymaz bir şekilde hareket ediyor. 14 gün karantinada olması gereken kişi ben semptom göstermiyorum diye markete alışverişe gidebiliyor. En basit örneğini vereyim Ankara 'da hastanede 3 gün önce test yaptırmış birinin sonucu pozitif çıkıyor. Filyasyon ekibi tarafından vatandaş aranıyor adam Antalya'da tatil yaptığını belirtiyor. Daha bir sürü örneğini verebilirim ve hepsi kendi gözlemlerim. Doktorlara hak veriyorum fakat şu an top yekün savaşmak zorunda olduğumuz bir virüs var orası da ayrı bir gerçek..
Doktorlar çok haklı. Sorumsuz kişiler yüzünden geceleri-gündüzleri kalmadı. Bazıları mesela stresli. X Bir Anadolu şehrindeki hastane düşünün çalışanların neredeyse fazlası coronaya yakalanmış, iyileşen hemşire varsa yeniden pandemi bölümüne veriyorlar ve çalışanlarda kaçmaya çalışıyor siz düşünün artık.
Kimse bu insanların hangi şartlarda çalıştığını bilmiyor bilemez. Bu yüzden maval okumak kolay işkembeden. Yakında vakalar daha da artınca etrafta iyi doktor kalmamış olacak. Onları suçlayabilir miyiz?