6-9 Ağustos, 2. Dünya Savaşı'nın bitişini getiren Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası atılmasının 75. yıldönümü. Atom çağını başlatan felakette toplam 220 binden fazla kişi ölmüştü.Hiroşimaya bomba atan uçak ve mürettebatıBatı Japonyanın Çugoku bölgesinde bulunan Hiroşima, nükleer saldırıya maruz kalan ilk şehir olarak dünya tarihindeki yerini aldı. Tam 75 yıl önce bugün, yani 6 Ağustos'ta insanlık tarihine kara bir leke sürüldü.Kardeşinin cansız bedenini taşıyan bir çocukHiroşima’daki saldırıdan sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945’te Nagasaki’de Plütonyum -239 tipi atom bombası ‘’Fat Man’’ (Şişko Adam) ile ikinci saldırı gerçekleştirildi.(Ntv)
Fallout serisinin beni çok etkileyen bir sözü var: "Savaş asla değişmez."
Savaş hep vardı ve korkarım hep olacak ama tek umudum savaşı silahla ve bombayla değil, en azından kalemle masabaşında oturup yüz yüze görüşerek yapmak. Milyonlarca hayatı birer piyon gibi kullanıp hayatlarıyla kumar oynamak aslına bakılırsa hiç de medenî değil.
Nagasaki ve Hiroşima umarım asla unutulmaz çünkü hâlâ bir nükleer savaş korkusu var Dünya huzurunun bozulmasını savaşın ne olduğunu bilen kimse istemez. İnsanlar bir araya gelince onları durduracak hiç bir şeyin olmadığına inanıyorum. Bu yüzden Dünya huzurunu sağlamak aslında hepimizin elinde.
Olayın sivil yerleşim yerlerini hedef alması ve kullanılan silahın daha önce hiç bir benzerinin görülmediği bir biçimde kitlesel bir yıkım gerçekleştirmesi dramatik sonuçlar doğurmuş olsa da o günün koşullarında o günün Japonya’sı ve Japon halkı da çok masum değildi hani..
Mesele nerede hangi koşullarda gerçekleşti? Bir dünya savaşında.. Savaşın iki başak aktörü arasında.. Uzakdoğuyu kan gölüne çeviren kimdi? Japon imparatorluğu. Öyle bir anlatılıyor ki sanırsın Japon’lar sırf iyilik olsun diye savaşıyorlardı da Amerikalılar gelip hepsini birden katletti..
Bence insanlık hiç bir şey kaybetmedi. Tam aksine bir savaş nihayete erdi ve kitle imha silahlarinin yaratabileceği etkiler konusunda bilinçlenerek kitle imha silahlarinin kullanımının yasaklanması anlaşmasını yapabildi. Dünya öyle veya böyle bir şekilde kendi siyasi ve askeri dengesini buldu. Sanki tarih boyunca hep böyle olmamış gibi ağlayıp zirlamaya lüzum yok
Devletler arası savaş artık pek mümkğn değil. Her ülke kendisine pis işleri için yerel örgüt oluşturup onun üzerinden plan yapıyor. Dünyanın tamamında genel gecer olan birşey varsa o da ekonomik rekabet. Devleti işgal etmek yerine satın alırsın.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Melek gibi bir ruh ile doğan her insan nasıl olabilir de şeytana dönüşebilir Böyle bir şeyin öncüsü olup da nasıl yatağında mışıl mışıl uyuyabilir bir daha. Nasıl yemek yiyebilir nasıl bunu başarı sayabilir? Bunu savunanlar da kafayı yemişsiniz. Ülkedeki bazı insanların birbiri ile olan sorunları yüzünden ölen, acı çeken çocuklar var. Bu tür olaylara karışmayan bir sürü insan var. Peki bu insanların suçu neydi o ülkede doğmuş olmaları mı? Senim ülkene böyle bir şey yapılsa ne düşünürdün? Aa biz zaten şu ülkeye bunu yapmıştık hakettik mi dersin? Yoksa bizim olaydaki rolümüz neydi de kurunun yanında yanan yaş olduk mu dersin?
Hiroşima sonrası yakınlarını kaybedenlerin hikayelerinin yazılı olduğu bir kitabı okumuştum. O gün yaşadıklarını anlatışlarıyla bir bir canlandırdım kafamda. Çok kötü bir his. Hiç bir zaman yaşayanlar gibi hissetmeyeceğiz ama düşünmek dahi korku veriyor. Bunu onlara yaşatan insanlığını kaybetmiş varlıklar artık nasıl ki o kadar insana bunu yaşatmaktan gram hüzün duymuyorlar vicdanları acımıyor Allah da onlara acımaz. Amin.
Mesela ben hiç acımıyorum. Japonlar faşistti amerıka da katil kapitalistti 2 si birbirini yedi. zaten amerıka onları Egitmeseydi. yüce KIZIL ORDU gelecek japonları dize getirecekti
@Hukukcu_Adayi Bak dostum inankı insnalık için mücadele ediyorum. Amacım Komunızm sayesinde daha yaşanbılır bir dünya. Ama Japonlar o dönemlerde faşistti , sürekli her yere saldırıyorlardı amerıkada onlara saldırdı birbirini yediler bu kadar basit. Ölen siviller ise kusura bakma umrumda degıl Sonuçta hepimiz birgün ölecegiz
Hiroşima'da öleli Oluyor bir on yıl kadar. Yedi yaşında bir kızım, Büyümez ölü çocuklar...
Sadoko Sasaki kuşkusuz bu katliamın en büyük temsilcisiydi. 1000 turna kuşu yapıp yaşamayı dileyecekti, olmadı... Biyolojik terör durdu mu? Tabiki hayır. Şu an dünya kıvranıyor corona kabusu ile. İnsanın en büyük düşmanı yine insanmış, hatırlamış olduk ne yazık ki...
Dünyada her ülke yayılmacı politika izliyor. Gücü boyutunda tabikii. Bu doğal bir politikadır. Japonlar pasifik bölgesini ve Mançurya dahil Çin ve Rus topraklarına göz dikmişlerdi. Buna biri dur diyecekti elbet. İkinci Dünya Savaşında her ülke aynı derecede suçlu. O yuzden Amerika neyse Japonya da oydu. Bu o ülkenin vatandaşlarının değil yönetimlerinin acımasız oluşundan. Yine de atom bombasını savunmuyorum.
Alakası yok. Emperyalizm faşizm e karşı SAVAŞ her daim iyidir yücedir. Savaşlar olmalıdır , ama insanlık için olmalıdır. İnsanların İyiliği için savaşmalıyız , Onlara daha iyibir dünya yapmak için savaş şarttır
@MarxEngelsLenin Çünkü yoldaş , Ezilmeye karşı savaş olmalı. Aksi takdirde boş humanıstlık taslamak Ben ezilmek istiyorum birşey demiyorum kölenizim demekle eşdeğerdir. Öyüzden Savaş kutsaldır
Suçu günahı olmayan insanları tenzih etmek gerek ancak 1905-1945 arasında Japonya'nın, Çin ve Kore'de uyguladığı insanlık dışı, vahşi eylemleri düşündükçe (bu eylemlere maruz kalan milyonlarda masumdu) atom bombasını hak etmiş olabileceklerini düşünürüm hep.
neresi veya nerede olursa olsun insanların ve heleki çocukların ölmesi çok büyük acı, dileğim savaşların bitmesi, 😢 insanın hırsı ve sömürüsü bitmeden savaş bitmez
Ama bugün Japon çocukları Amerikan hayranı... Alın size propagandanın gücü... Propaganda, nükleer bombadan çok daha güçlüdür. Çok daha güçlü ve lanet bir silah hem de...
Vicdani olarak insanlığın sonu geldi zaten. Savaşlar da bunlara tuz biber oluyor daha çok güç daha çok para ve zenginlik. Halbuki dünya iyiliklerle güzel keşke becerebilsek
insanın sonunu insandan başka ne getirebilir başka kendi kendimizi yiyoruz
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Nükleer den daha tehlikeli bir şey var artık. adı da biyolojik silahlar. bir nükleerle yalnızca hiroşimayı s*kerken bir biyolojik silahla bütün dünyayı s*kebilirsin.
İnsanlığın sonunda yaşıyoruz zaten bu kadar aptal asalak bir arada nükleer enerji yi sadece bombaya küçümseyip bir de fikir beyan ediyoruz ya daha ne sonu arkadaş bundan daha aşağısı meee ya da mööö nün bir tık altı yani olduğumuz yer
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Cephe ve nizami savaş artık eskidi. Gelecek zamanların savaş doktrini kitlesel imha silahlarına dayanıyor.
Onurlu Japon ordularına karşı adada pek karşılık veremeyen Abd birlikleri, böyle bir hain olayı gerçekleştirdiler. İşte dünyada adaletin olmayışının resmi belgesinden sadece bir tanesidir.
Neden sen savaş kazansan mutlu olmazmısın? Adamlar ağlatmış japonları herhalde Mutlu olucaklar. Hemde japonlar faşist taraftı , kapitalist sömürücü abd kapıştı , 2 tarafta birbirini yedi. bu kadar basit
@Hukukcu_Adayi Japon ulusu tarafından yapılmış faşizan harekettir. FAŞİSTLER nasıl Masum çin topraklarını işgal etti , İnternetten araştır Japon ulusu çin topraklarını işgal etti komunıst tarafı. Öyüzdende faşist halk ÖLmeye mahkumdur !
@Hukukcu_Adayi Dostum bak ne dersen de istersen merhametsiz istersen VİCDANSIZ de. japonlar Komunist çin e saldırdı onca YOLDAŞIMI öldürdü. benim düşünceme göre iyiki atom bombası abd attı Çünkü abd saldırmasa idi YÜCE KIZIL ORDU geliyordu. Zaten japonlar abd atom bombasından değil , Radyoda KIZIL ORDU geliyor dedi. Bak ne kadar güzel nasıl dünyayı TİTREKTİK :d Gurur duyuyorum