Bir resmi olmadığı için yapmış olabilirler bunu kısmen anlayabiliriz ama şunu anlamıyorum. Atatürk heykel ve büstlerine laf edip kendilerininkini görmemeleri. Yani bir şeye itiraz ediyorsa sağcısı da solcusu da tutarlı olmalı karşı tarafı suçlayıp kendi hatalarını gözardı etmemeli.
Bu resmin gerçekliği peki? Anıt mesela kalkan aslandan zırhı giyimi zaten hiç beyliğe benzemiyor daha sultan, hükümdar veya Romalı askerlere benziyor. Ama daha çok batılı askerlere veya Perslilere benzemiş.
İlk resim ise rastgele paylaşılmış bir şey. Bazı padişahların bile net bir resmi yokken o dönemin en hareketli olduğu dönemde beyliklerden birinin kendi resmini ressamlara çizdireceğini hiç sanmıyorum. Zaten Türk toplumunda ressamlık biraz geç gelmiş bir şeydir. Bir çok padişah yabancı ressam çağırtıyor mesela. Ertuğrul, Moğollarla ve Romalılarla mücadeleyi bırakıp iç isyanlarla uğraşmayı bırakıp yabancı ressam çağırıtıp resmini çizdireceğini sanmıyorum.
Roma'lı askerine benziyor mu? Romalı askerlerin kullandığı kalkan bir kere böyle değil. Onlar bir kere dikdörtgen kalkan kullanırlar. Ayrıca kılıçları daha çok düzdür. Eğik kılıç Batı askerlerinde çok görülmez bildiğim kadarıyla.
Ayrıca altın işlemeler, görsel zevk için eklendiği belli. Osmanlıda ise yuvarlak kalkan ve eğik kılıç kullanımı var ve zaten yeniçeri tasvirlerinde de görüyoruz. İllaki abartılar olabilir ama Batılı askerlere benzetmek aşırı saçma.
Ayrıca ilk resimde %100 Ertuğrul demiyoruz zaten? Betimlemeler sonucu yaygın olan bu ve Engin Altan Düzyatan büstünden her ikiside çok daha düzgün. :)
Birde lafı Atatürk'e getirmişsiniz yine. Buda anlamadığım bir saçmalık. Hanımefendi biz neden heykel diktiniz mi diye sordum? Bu heykellere neden para harcandı falan mı dedim.
Heykel yapıyorsanız, bari düzgün tarihçiler kullanın, senaristlerin kullandığı oyuncuların heykelini dikmeyin eleştirisi bu.
Yeni dönem lisede Türkçe'de hiç mi okuma, anlama dersleri konmuyor anlamıyorum.
Öncelikle çok ön yargılısınız. Dikkat ederseniz ben zırhtan söz ediyorum ! Zırh diyorum , siz bana kılıçtan söz ediyorsunuz :D Kalkan konusunda Romalı eleştirisi yapmadım ancak Aslan logosu olduğunu vurguladım ama siz yine epeyce yanlış algılamışsınız ve anlamamışsınız :) Ben kılıç konusunda bir söz etmedim dikkatli okuduysanız ama okumamışsınız veya okuyup anlamamışsınız :) Yani kılıcı şu an tamamen siz uydurmaktasınız kılıç konusunda yorumlarım yoktu siz alakasız yerlere çekiyorsunuz. Zırhın şekli, kalkanda ki aslan motife değindim sadece. Ayrıca Pers ordularında görebilirsiniz bu tür kılıçları. Lafı yine Atatürke getirmedim dikkat ederseniz ne diyorum anlatmak istediğim sağcı kesimin Atatürk heykeli konusunda büstleri konusunda laf etmeleri ama kendilerinin de heykel ve büstler yapıyor oluşuydu. Yeni Türkçe gayet iyi işliyor ama eski Türkçenin rezalet, fiyasko, berbat, rezillik olduğu apaçık ortada :D
Ayrıca şu sorularıma cevap bekliyorum o dönemde hangi beylik aslan motifli kalkan, Romalı askerler gibi göğüs kaslı zırh, zincirli zırh olarak giyimi var? Başında ki ise pers veya sultanların giydiği miğferleri andrııyor daha çok. Soruyorum hangi Anadolu beyliği veya normal bir beylik bu kadar şatafatlı ve kültürüne yarı uygun yarı alakasız giyimi vardı? Ayrıca Ertuğrul Doğu Roma, Moğol ve iç isyanlarla uğraşmayı bırakıp yabancı ressamlara resim çizdirecek vakti ve parayı nasıl temin edebildi? Daha doğrusu resmini çizdirmek aklının ucuna dahi gelmişmidir :) ?
Kısaca siz bence önce benim yazdıklarımı tekrar tekrar okuyun kendinizce kafanızda senaryolar kurup yorumluyorsunuz ben zırhtan bahsediyorum siz kılıç diyorsunuz. Ben kalkanın yuvarlak olması ile ilgili yorumum yoktu kalkanın şu ülkeye ait olduğu ilgili yorumumda yoktu. Kalkanda ki Aslan motifini söyledim. Zırhın bir beylik için aşırı şatafatlı olduğunu vurguluyorum. İstediğiniz yerlere çekmeden önce sorularımı yanıtlayın ve kendinizce alakasız yerlere çekmeyin. Ben kılıç dememiştim kılıcı siz uydurdunuz. Kılıç Türklere ve Pers savaşçılarına uygun olsa da kılıçtan en başta söz etmemiştim siz dedikten sonra kılıç konusu açıldı. Kalkanda ki aslan motifi, beylikte ki bir bey için böyle bir zırhın aşırı şatafatlı oluşundan bahsediyorum. Göğüs kası zırh olarak Türklerde böyle bişi yokta zaten. Ortaya karışık bir şey yapmışlar. Biraz Romadan biraz persten, Biraz Türkten karışık bişi yapmışlar. Ertuğrulla alakası dahi yok.
Yukarda bir arkadaş resmi olmadığı için yapmamış olabilirler demiş tamam bende o diziyi izlediydim adam yaşayarak çok güzel oynadı ama Senin'de dediğin Türkmenistan'da ki anıtı en azından resmi ve günümüze kadar gelmiş olan bir resim.
Yalniz orada bir tek Ertugrul Gazi büstü yok aynı zamanda Atatürkün büstüde var. Benim saydığım kadarı ile 7 büst vardı tabii sonradanda ekleme yapilmadiysa.
@MakinaTR büstler yeni yapildi evet şu an sadece bos gundem olusturuyor bizim muhalefet kadrajda bir suru büst var ve büstlerde Atatürk büstüde var. Bütün konuyu sadece Ertuğrul büstüne yoneltmisler