Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, corona virüs salgınına karşı son günlerde yoğun olarak kullanılan ve 'yıkanabilir' denilerek satışa sunulan siyah maskelerin kullanmanın koruyucu olmadığını söyledi.
Pullukçu, "Bir deneme yapacak olursak da damlacıkların rahatlıkla bu maskeden geçtiğini görürsünüz. Bu aynı şekilde damlacıkların da içeri girdiği demektir. Bu maske cerrahi maskenin üzerine süs olarak takılabilir. Korunmak için bu maske uygun değil" diye konuştu.
Görselini en iyi ifade eden kısa notunu buraya ekleyebilirsin...Tıbbi maskelerden şaşmamak gerekiyor sağlığımız için, ama gel gör ki onlardan bulmakta ne mümkün. Siz nasıl maske kullanıyorsunuz? Maske harici hiç bir şey korumuyor yani.
Uzmanlar uyarıyor: Siyah maskeler koronavirüse karşı koruma sağlamıyor! Siz nasıl maske kullanıyorsunuz?
Cerrahi maske kullanıyorum. Maske korumuyor, önlem almadıktan sonra hiç bişey korumaz. Spor yapıyorum düzgün besleniyorum. Hiç bişeyi atlamıyorum. Ablam doktor olduğu halde N95 istemedim ben. Talepten ve azlıktan dolayı ablam hala daha bekliyor o maskeyi. Yapmayın arkadaşlar almayın. Sağlık personelinin bu kadar ihtiyacı varken bizim gibi standart vatandaşlarının kullanması iyi değil.
o mal uzmanlara sorar mısın dostum.. koskoca kentte hiç bir yerde maske yok.. devletten de gelmedi , satışı da yasak.. eczanelerde de yok.. hiç bir yerde maske yok.. elimizde siyah maske var.. ne yapabiliriz? yıkaya yıkaya takacağız tabi ki.. maske alabileceğimiz hiç bir yer yok ki..
Nefesini geçiren tüm maskeler korumasızdır hatta daha beter hasta eder.
Siyah beyaz fark etmez doğru ve kaliteli maske kullanılmalıdır. Her zaman değil genelde toplu ortamda olacağınız zaman kullanın mesafeyi koruyun sık sık değiştirin sürekli aynı maskeyi kullanmayın.
Ben disari cikmiyorum ama doktor randevum falan oldugunda takiyorum cerrahi maskeleri. Bide burdan soylemek istiyorum lutfen vatandaslar siz N95 maskeyi kullanmayin onlar sizin icin degil doktorlar icin ve hastalari gelip goturenler icin. Ayni zamanda onlar ile hareket etmwk ve nefes almak cok zor birkac saat gectiginde cerrahi maske yeterli ve kagit maske olmamali.
Maske kullanmıyorum. Çünki maske yok piyasada. Kullan atlık maskeler ne kadar korur. Mağazalar alışveriş yerleri pazarlar maskesiz almıyorlar içeri. Böyle müşteri kaybetmektense zaten azınlıkta olan maskesiz müşterilerine maske temini ya da başka alternatif sunmaları lazım. Yazmayla tişörtle maske yapanlar da var ama sonuç kişinin bilinçli olması. Virüs var evet ama kimseyede (maskesize) dışlanmış muamelesi yapmamalı.
O uzmanin Siyah maske dedigi dalgıç kumasdan olmayan maskeler. O üzerinde nano teknoloji yazanlarin 100 taneden 99 u dalgıc kumastir. Ayrica çok kalitelidir, o beyaz tibbi maskelerden cok cok daha kalitelidir. Imalat fiyati 2 tl yi gecmezken 10 tl seyyarda 20 tl ye eczanede, markette satildi. Eczane ya da market bu maskeleri 3.5 tl ye alip 20 tl ye satti.
O siyah maskelerin hiç bir fonksiyonu yok bırakın onu Sağlık Bakanlığı onayı bile yok! İnsanlar bunları çantalarında ceplerinde zorunlu olarak taşıyorlar sorduklarında maske gösterebilmek için. Bunların kullanılmasının yasaklanması lazım bana göre.
Benim sokağa çıkma yasağım var Hem zaten çıkmıyorum tek yaşıyorum sürekli evde olduğum için de maske kullanmama gerek kalmıyor ama çıkarsam normal maske alırım. Bu siyah maskeler zaten bir işe yaramıyor en baştan deniyordu böyle.
Ben maskeyi sadece zorunlu yerlerde takıyorum aslında ne kadar koruyup korumadigida pek umrumda değil o siyah maskedende var cerrahi maskede var n95 maskede var hangisi olursa olsun nefes alamıyorum takınca
İlk çıktığı zaman bu salgin ben atkinin içine kağıt havlu koyup çıkardım. . Şimdi doktorlar maske fayda sağlamaz içine kağıt havlu koyun diye uyariuorlar :)) yani durum basit maske içine veya ne takiyorsaniz içine kağıt havlu koyun ;)
Tıbbı maskelerde çok üst düzey koruma sağlamıyor. Zaten maskenin bu hastalıktan koruma oranı çok düşük kendi başına yetersiz. Sosyal mesafe, hijyen, az temas çok önemli. Keyifli geceler.
Maske de korumuyor ki. Zaten maskeyi bizden başkasına hastalık geçmesin diye takıyoruz. Kamuoyunda bilgisizlik hat safhada. Pr. Dr olması hiç bir şey ifade etmiyor insanların.
Gerçek maske 3m 9332 aura ffp3 ventilli toz ve sis maskesi bu yazdığım maskedir ve tek tek şeffaf hava almayan poşetlerle poşetlenmiş olmalıdır. Bu maske dışında tüm maskeler koruma sağlamaz.
Cerrahı maske kullanıyorum 3 katlı olanlardan üzerinde de yazıyor %99 koruma saglar diye ancak buna güvenmemek lazım yine de sosyal mesafe ve mümkünse zorunda olmadikca hiç çıkmamak gerek
N95 maskeyi vatandaslarin kullanmasi dogru degil cunku onlar ile hreket etmek cok zordur. N95 maskeyi sadece doktorlar ve corona virus hastalarini gelip goturenler takmali ve onunla nefes almak baya zordur o yuzden onerilmiyor cerrahi maskeler kullanilmalidir.
N95 maskeler uzun süreli kullanımda içeri karbondioksit birikimi oluyor bir süre sonra da baş dönmesi gibi etkiler yaratabilir. Bu maske türü hastanelerde zaruri durumlarda kullanılması gereken maskedir. Bizler için doğru olan cerrahi maskedir o da em güvenli temin yeri olan eczaneden alınmalıdır. Zaten bakıldığında hiçbir maske %100 korur ifadesi yok. Doktorlar bile hastalığı kapabiliyor ( yüksek korumalı maskeler, kıyafetler giydikleri halde) Bence hijyen + maske kullanımı + az etkileşim hastalığın bulaşmamasında etkili olabilir
Bunu sadece aksesuar olarak kullanan var. Ninja gibi dolanıyor soytarı.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Anlamıyorlar şık duruyor diye aliyor millet çok itici bence şıkta durmuyor herkes ninja worrior gibi geziyor ortada maske sıklık için takilmaz sagli k için takılır
Hiçbir maskenin koruma özelliği yoktur maske takılarak sadece karşı tarafı eğer bizlerde virüs varsa bizlerde ki virüsten koruruz maske bizi dışarıdan gelen mikroptan korumaz.