#EvdeKal deniyor, ama neden sokağa çıkma yasağı ilan edilmiyor? İtalya'da da böyle hafife alınmıştı ve sonuç ortada. Vaka ve ölüm oranıÇin'i bile geçti. Üstelik ülkemizin imkanları da belli... Neden her şey daha kötü olmadan sokağa çıkma yasağı ilan edilmiyor ki hastalık daha fazla yayılmadan tedaviler olsun bitsin? Üstelik 2 - 3 araç kullanıp işe gidenler var hala, onların da ailesi, çoluğu çocuğu var. Neden kimse düşünmüyor bunları?
#EvdeKal deniyor, peki neden sokağa çıkma yasağı ilan edilmiyor?
Devletimizin ciddiye almadığı eleştirilene katılmıyorum. Bunu görmemek için cidden kör olmak gerekir. Birde belli bir güruh var, böyle durumların altından sürekli bir Cumhurbaşkanı eleştirisi, sürekli sövme kabiliyeti taşımaları zavallılıktır!
Devlet en başından beri önlemlerini alarak çok daha ciddi boyutlara gelebilecek sonuçlara önceden hazırlıklı olmuştur. Dünyada pandemic #corona salgını varken ülkemize uğramaması kaçınılmazdı.
Sokağa çıkma yasağının gelmemesinin tek sebebi ekonomiyi ayakta tutmaktır. Biz gelişmeye çalışan bir ülkeyiz. 1 ay, 2 ay şirketlerin kapalı tutulması çok daha ciddi krizleri beraberinde getirir.
İnsanlarımız işi yoksa sokağa çıkmamalı. Özellikle 65 yaş üstü dikkat edilsin dendi. Fakat görüyoruz ki özellikle yaşlılar bunu ciddiye almıyor. Hep birlikte dikkat edersek bunun üstesinden geliriz. Bazı zihniyetler var kaos için fırsat kolluyor. Onlardan olmamak gerekir.
İnsanların insafiyetine bırakılmış maalesef. Okullar tatil ediliyor, bizim insanımız kapı gezme derdinde, daha dün annemi kendi iyiliği için azarlamak zorunda kaldım. Bazı konularda çok bilinçsiz davranıyoruz. Mesela şunu söyleyen duydum amann bana bir şey olmaz, sen karşı tarafın canını düşünmek zorundasın iradeni o yönde kullanıp ona göre hareket etmek zorundasın. Sen karşı tarafın canını korumaya yönelik davranırsan bir şekilde o sana iyilik ya da senin güvenliğini teşkil edecek adım olarak dönecektir. Cidden zor bir süreç kötüyü düşünmek istemiyorum ama dünyadaki yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan insanların 3/1 nüfusunun %5 lik kısmından korkuyorum yalan yok.. İnsanlar her ne kadar dikkat etse bile günlün rutin yaşamlarını alışkanlıklara dönüştüremediği için sıkıntılar çıkıyor. Bir konuda şanslıyız en azından hijyene önem veren toplumuz. Umuyorum bu önem verişimiz daha fazla can kaybımızın yaşanmasına engel olur..
Eğer hükûmet böyle bir karar alırsa küçük ve büyük ölçekli bir çok iş yerinin borçları, vadeli çekleri, kısmi ödemeleri, personel giderleri, vergileri gibi bir çok maddi işlemleri tamamıyla devletin sorumluluğuna girer. Devlet olarak böyle bir sorumluluk almaya ne cesaret ne de kudret var. O yüzden iş vatandaşta bitiyor
Hafife alındığından değil bence, ekonomimiz bu çapta bir hareketi kaldıramayacağından. Ayrıca toplum olarak çok duygusal patlamalarımız var. Tatlı hacı amcalar bile polisin üzerine yürüdü bu ülkede. Sıkı yönetim olsa neler olur düşün artık! O yüzden bireysel sorumluluk almamız rica ediliyor bence.
Çünkü sokağa çıkma yasağı çok maliyetli ve zor bir süreçtir. Ve etkili olmaktan ziyade zarar verici olabilir. Her tarafta polis asker jandarma olacak. Daha çok insan sokaklarda olacak bir bakıma. Ve hastaneye bakkala markete gitme işi sıkıntı olacak. Her bakımdan zor yani.
Herkeesin aklı ve iradesi var evden çıkmamak için illa yasak mı gelmeli ki? Herkesin aklı fikri var evden çıkmayın deniliyor çıkmasınlar evden acil bir ihtiyaç yoksa. Herkees üstüne düşen görevin bilincinde hareket etmeli ben yasak gelmesini istemiyorum. Zaten çogu iş yerleri kapattı. Kalanlar da güvenli bir şekilde gidip dönmeye gayret edebilir zaten müşteri olayı yok denecek kadar aza indi çogu iş yerleri tedbirler aldı iş yerindeki insanlar da bu bilinçle hareket etmeli. Yasak gelse bile durumun daha ne kadar seyredecegi belli değil sonrasında insanlar geçim konusunda zorluklar çekebilir. Bu da süreci daha çok zora sokar.
Ülkemizin imkanları belli derken? https://www.yenisafak.com/dunya/avrupada-saglik-sistemi-coktu-turkiyeden-yogun-bakim-yatagi-istiyorlar-3530340 Dünyada sağlık alanında en gelişmiş ülkelerden biriyiz. Yoğun bakım sistemimiz, yataklı kapasitemiz Avrupa ülkelerinden çok daha iyi ve üst düzey durumda. Teknolojide belki Avrupadan geride olabiliriz ama konu sağlık alanıysa Avrupyla kıyas bile edilemeyecek kadar iyiyiz. Bunu bir sağlıkçı adayı olarak söylüyorum
Bence söz dinlediğimiz için gerek duyulmuyor. Dışarıya çıkan insan sayısı ciddi derecede az. Ama çalışan kesim var! Bunlar için risk grubu oluşturanlara izin verildi. Ama diger çalışan kişiler evde kalanlara taşıyıcı görevi görüyorlar! en azından şu kritik haftaları atlatana kadar dışarı çıkma yasağı gelse çok daha yerinde olurdu
Ülke zaten ekonomık anlamda sıkıntıdaydı bazı sektorler hala faal. Komple yapılırsa cok cıddı ekonomık boyutu var. Kısmı yapıyorlar sureyı yaymak ıcın sonucta bunu tam anlamıyla kontrol altına bızım gıbi ılkel toplumlarda ve devletlerde pek mumkun degılıdr zıra ıstanbulda gencler ve ıhtıyarlar henuz dudumun cıddıyenının farkında degıller
Bu işin ekonomik boyutu önemli ancak ülkedeki 60 yaş üzeri herkesin ölümüne razı gelmeyeceksen zaten önünde sonunda bu yasak ilan edilecek. İtalya 11 mart'ta 12bin üzeri resmi vaka sayısı varken getirdi adam akıllı bir sokağa çıkma yasağını ve aradan geçen 9 günde hâlâ vaka sayısındaki günlük büyüme azalmış bile değil. Şu an ilan etsek bile vaka sayısında en az 4000'i göreceğimiz aşikarken neyi beklediğimizi hala anlamış değilim.
Çünkü sırf yasak diye aha evden çıktım diye foto paylaşıp hava atanlar olucaktır :P ve yasaklamak çözüm değil bir şekilde hayat devam etmek zorunda herkesin işi gücü var, mecburiyeti olmayan çıkmasın deniyor ama gezmekten geri kalmıyor gene bazıları
İlk etapta bu fikre çok sıcak baktıklarını düşünmüyorum. Olası bir yaygınlaşma durumunda uygulanabilir, tedbiri önceden almak noktasında haklısın. Ama hükümet doğrudan bir paniğe sürüklemek niyetinde değil. Belki gerçekten de diğer ülkelere nazaran çok şiddetli yansımaları olmayacaktır. En ufak bir kriz bile halkı ne kadar etkiledi gördük, bu tür şeyler biraz daha kontrollü gidiyor. 😏
Ben işe gidenlerdenim. Ekonomimizin gücü hayatı durdurmaya yetmiyor ne yazık ki. Sokağa çıkma yasağının yaratacağı ekonomik deprem de aşırı büyük olur ülke için. Evet sağlık önemli o yüzden kapatılacak toplu alanların çoğu kapatıldı. Ama hayatı durdurmak kolay değil.
Çünkü bunu kaldıracak kadar saglam ne ekonomimiz yeterli ne de ekonomiyi bir şekilde yoluna koyacak kapasitede düzenlemeler yapacak bir maliye bakanımız yeterli. Evinde kal derken öğrenci ve bazı devlet memurlarina deniyor işçiler yinede gidip çalışsın sağlık da bir yere kadar denmeye çalışılıyor.
Stok yapan kadar yapmayan vatandaşlarımız da var. Sokağa çıkma yasağı uygulanırsa bu kez HERKES stok yapmak için marketlere hücum edecek ve marketteki ürünler dahi yetersiz kalacak. Bu da dengenin bozulması gibi bir şey demek. Devlet sokağa çıkma yasağı yerine en mantıklı olan duruşu sergiliyor. Sıklıkla uyarı yaparak bunu vatandaşın kararına bırakıyor. Ev hapsinden ve market raflarının tamamen boşalmasından daha mantıklı bir karar olsa gerek.
Devletin başındaki kendi canını ailesinin canını ve yandaşları ile birlikte ceplerimizi nasıl doldururuz diye düşünmekten vatandaşı düşünürler mi? Sağlık bakanı ne kadar çaba sarf ederse etsin baştakinde bitiyor herşey sokağa çıkma yasağını sağlık bakanı nasıl versin
Sokağa çıkma yasağı olursa faturalar iptal edilip ödemeler ertelenicek ve her vatandaşa gıda yardımı yapılmak zorunda doğal olarak bu bir bütçe gerektiriyor. Türkiye'de kimsenin hayatı paradan daha değerli değildir.
sokağa çıkma yasağına gerek kalmasın diye... kontrolden çıkmasın diye.. sokağa çıkma yasağı , önlem veya tedbir değildir, olay çığrından çıktığında uygulanır.. aradaki fark bu.. . evinizde kalın. mümkün olduğunda çıkmayın.. bir süre böyle geçsin , ki virüs yayılımı olmasın bu süreçte.. ve sokakta ciddi ve önü alınamaz bir salgın başlayıp da sokağa çıkma yasağı uygulanmak zorunda kalmasın demektir bunun anlamı..
Öyle kolay değil, ekonomik olarak da düşünmek lazım bu işleri. Yalnızca şirketleri falan değil. İşçiyi, küçük esnafı mahveder öyle bir şey. Bu durumu çok abartmayın. Bulaşıcılığı 2/100 öldürücülüğü de 2/100. Sokağa çıkmayın demek dikkatli olun demek, kendinizi salmayın demek. Ama sokağa çıkma yasağı. Kaos demek, korku demek.
Daha işin başındayız ve yapılması gereken 14 gün sokağa çıkma yasağı ilan edip bu işi yayılmadan bitirmeleri gerekiyordu. Bu şekilde olay daha vahim hale getirdikten sonra önlem almak ne kadar doğru acaba..
Bunun bir de ekonomik boyutu var uretim devam etmeli herkes sosyal mesafeye dikkat ederse zaten virus bulasamaz... ama iste yaslilar sagolsun duruma aldiris ettikleri yok
Sokaga cikma yasagi cikinca herkes icin gecerli buda hayatin felce ugramasi demektir, gereksiz sokaga cikmamayi herkese tavasiye ediliyor ama MAGANDA dolu Türkiye
“Sonradan, hep sonradan gelir aklım başıma.” demiş biri, ne de güzel demiş. Sokağa çıkma yasağı olasılığı bile halkta panik yarattı ve gıda ürünleri tükendi. Bir de işin ekonomik boyutu var. Dünden bugüne para, her zaman için sağlıktan daha önemli olmuştur. Birilerinden haber beklemek yerine aklımızı kullanıp #EvdeKal kampanyasına destek olmamız gerekli😏
İnsanların kendi beyni yok mu çıkmaması gerektiğini bilmiyor mu? Eğer sokağa çıkma yasağı gelirse hiç bir iş yürümez sadece asker ve polis ile. Açık market olması gerek manav olması gerek. Diceksin ki sadece onlar çıksın o zamanda herkes marketçi ve manav kesilir polise karşı
Calismayalimda taş mı kemirelim? Özel sektörde istersen ücretsiz izine ayırıyorlar, Fakat ülkenin çoğunluğunun durumu malûm. 1 ay calismazsak 3 ay sıkıntı çekiyoruz
eğer yasak koyarsan bunun sonuçları olur bir süre sonra kontrolden çıkar sistem çöker sistem çökerse virüsten daha çok zarar verir ve virüs kaçınılmaz olur düşünemiyorsanız dinleyin düşünenleri kafanızı yormayın
çünkü kornovirus o kadar ilerlemedi daha evet işyerleri bazi yerler kapatildi ama sokağa cikma yasağı konmamali maskeler eldivenler var alışveriş yapılması lazim
Pardonda işsiz olup günü birlik çalışanlar ya da işini bırakırsA hayatı mahvolucak insanlar nasıl evde kalacak kirasını faturasını sizmi ödiyceksiniz yiyeceğini sizmi kkarşılayacaksınız adamlar virüsden ölmese açlıkdan sefaletten ölür be
@Nursinseman34 Ben savunmadım yorum yaptım zaruri olanlara söylemim olmadı keyfi gezenlere idi benim yorumum.. beni yanlış anlamışın en az bende sizin kadar emekçileri düşünen savuna biriyim.
Ozaman kusuruma bakma.. boş boş sokakta gezenler için diyorsan haklısın ama diyer türlü bende işciyim cıkmak zorundayım gece mesain var dediler hayır deme lüksüm olmadı çalışmazsam hastalıkdan değil sefillikden ölürüz.. yanlış anlamışım sizi özürdilerim
@Nursinseman34 Teşekkür ederim ben genelde çalışmayan direnci düşük 65 yaş üstü için söylemiştim. iktidar sokağa çıkma yasağı getiremez getirirsede sorumluluklarını yerine getirmesi lazım.
Sokağa çıkma yasaği ilan edilirse maddi durumu elverişsiz olan vatandaşlara kim bakacak? helikopterle mi erzak dağıtacaklar bize? ya da gökten erzak mı yağacak?