Prof. Dr. Celal Şengör, CNN TÜRK'te katıldığı bir canlı yayın programında Türkiye'de üniversite olmadığını söyledi. Prof. Dr. Celal Şengör, CNN TÜRK'te Hafta Sonu programında Hakan Çelik'in konuğu oldu. Şengör, ''Üniversite dediğiniz yer bilgi üretiminin üniversiteye yaygın olarak yayılıp, bilginin öğrenciye verildiği yerdir, meslek okulu değildir. Dolayısıyla Türkiye'de adına üniversite denilen kurumlar bunları yapmıyorlar, bunların içinde bunu yapmaya çalışan bazı kişiler var'' dedi.
Bu arada belirtmek isterim ki Celal Şengör , ülkemizde maaşını devletten almayan, siyasi ya da maddi anlamda tam bağımsız, dünya çapında tanınan ve saygı duyulan ender bilim insanlarımızdan birisidir.
Hangi üniversite sizin tercihiniz olur?
Neredeyse tamamı yandaş olan , bol reklamlı, ranta dayanan, yüksek lise ayarında , fahiş ücretli vakıf üniversitesi mi? Birkaç istisna hariç , neredeyse tamamı meslek lisesi ayarında devlet üniversitesi mi? Yurt dışında bir üniversite mi?
Reklamlar beni çok etkiliyor. O yüzden cebimdeki az kalan parayla vakıf üniversitesini seçerim.
Devlet üniversitesi tercihimdir...
Yurt dışında, gerçek bir üniversiteye gitmeyi tercih ederim.
Üniversiteye gitmedim henüz ama duyumlarıma göre üniversitede eğitim veren şahıslar da işini doğru düzgün yapmıyor. Bir şeyleri zorla benimsetmeye meraklılar. Onların istediği gibi biri olmadığında ağzında kuş tutsan yaranamazsın. Sırf ders sırasında 'Bu böyle olmayacak mıydı?' Diye soran öğrencisine yıl boyu kin güdüp dersten geçirmeyen hocalar duydum. Egodan kimse görünmüyor mübarek 😏
Onlar bence hoca değiller.. Hoca kılığında cahil, yobaz takımıdır. ve maalesef bence de son derece yaygınlar. Bu şekilde olan eğitim yerinin adı üniversite değil meslek okulu olur ancak.
Kesinlikle haklı. Bugün tv de rte ne kadar üniversite açtığını söylüyordu. Marifet üni açmakta değil, nitelikli üniler açmakta. Milyonlarca işsiz ünili gençler var. Yazık hem öğrencilerin hemde anne&babaların emeklerine.
Açılan her yeni kamu kuruluşu yandaş partiliye yeni is imkanı, her özel okul ise yandaş sermayeye para kazanma fırsatı veriyor. Muhalifler de aynı firsatlara sahip diyenlerin önlerini görecek halleri yok. Zaten bana göre bugün Turkiye de meclistekilerden sisteme alternatif tek bir parti var. Diğerleri ise hirsizlik düzeninde pay kapma peşindeki yarışmacılar.
Tercih ediyorum demekle tercih edilmiyor... Hadi sen onları tercih ediyosun da onlar seni tercih edicekmi bakalım? Adamın çoğu saçmalıklarına katılmasam da burda gerçek tartışılması söz konusu olmayam real nesnel bir olayı dile getirmiş bunun herkes farkinda zaten yani hakli...
O dediğin ayrı konu tabi.. Adamlar seni kabul etseler de kapasite yetmedikten sonra ne yapsan nafile. Bu arada Şengör ün somut olarak katılmadığın bir tane fikrinden örnek verebilir misin?
Fatih in hayatı, ölümü bazı bilinmezlerle doluydu.. malum annesi olan hristiyan kişi tarafından tahta aday 3. kişi olmasına rağmen tahta oturmayı başardı... Ben bu görüşte bir mantık hatası bulmuyorum. Zira haremdeki gayrı müslim cariyeler de müslüman oluyorlardı. Yoksa kalamazlardı o yerde.. Gerçekte hristiyan olan bir padişahın da o tahtta uzun süre kalamayacağı gibi. Cihan imparatorluğu kısmını bilemeyeceğim.. neye dayanarak, hangi gerekçeyle söylemiştir... malum günümüzde de sayın rte için cihan lideri yakıştırması yapan çok insan var. İnsanlar extrem şeylere de kolayca inanabiliyorlar günümüzde.
Tarih varsayım ve mantıkla yapılmaz ki :) Ilber Ortaylının Fatihe istinad edilen bu durumla ilgili cok guzel açıklamaları var bakmanı tavsiye ederim... Olay mantığa kalıcaksa külliyen Müslüman zaten tartışmaya gerek yok. Günümüzde iki çevre insan topluluğu birileri çok modern olduğunundan güyya Fatihr hristiyanlığı yakıstırıyor diğerleri de Müslüman olmasını çekemiyor kabullenemiyor bunu da millete işlemeye çalışıyorlar...
"Günümüzde iki çevre insan topluluğu birileri çok modern olduğunundan güyya Fatih hristiyanlığı yakıstırıyor diğerleri de Müslüman olmasını çekemiyor kabullenemiyor bunu da millete işlemeye çalışıyorlar..." demişsin. Lakin buna asla katılmıyorum.. fatihi sonuna kadar benimseyen , değer veren islami kesim ona yapılan bu yakıştırmayı somut delillere dayansa bile asla kabul etmeyecektir.. Bu konuda sabit fikirli ve taraf olan kesim ağırlıklı olarak o kesimdir. Ve tarih konusuna gelelim. Evvela bu konularda bir bilim insanının tarafsız ve güvenilir açıklamalar yapması için gerçek anlamda bağımsız olabilmelidir.. İlber Ortaylının bu kritere uygun birisi olmadığı kanısındayım. Ve tarih bilimi çoğu zaman somut delillere dayanmaz. Ve çoğunlukla da yanlı bir şekilde yorumlanıp, yazılır.. Belkide hiç bir bilim dalı bu denli taraflı şekilde esnetilmeye uygun değildir.
Yazarak bu tür konulada bir sonuca varılacağını ve bilgi alısverisi yapılacagını dusunmuyorum ve beni bunaltıyor yazmak az once yazdığım yorum karakter sayısına takıldı Istanbuldaysanız bir ara bir çay içip sohbet edebiliriz abi söyleyeceklerim vardı ama karakter sayısına takılıyoruz sağlıcakla :))))
Ben de uzun yazmaktan şikayetçiyim... Karakter sayısı sınırına geldiğinde görüşünü paylaşıp yeniden görüş yazmaya devam edebilirsin. Zaten amaç birbirimizi ikna etmek değil , medenice, kırmadan fikirlerimizi paylaşmak olmalı... Ben şahsen elimden geldiğince tarafsız olmaya çalışan birisiyim.. Eleştirilmesinden çekineceğim hiç bir tabu şeklinde inancım da yoktur. Ben Kadıköy de yaşıyorum. Yolun düşecek olursa buradan yazışıp randevulaşabiliriz.
Kesinlikle. Tabiki de objektif bakmak güzel en cokta böyle insanlardan birseyler öğrenebileceğimi dusunuyorum öğrendiğim seyin doğruluğuna yanlisliğina kendi aklım fikrim ve arastirmalarim sonucunda karar vererek tabiki o sebepten mutevellitir ki gorusebilecegimizi umam :) O tarafa yolum dustugunde yazarım musaitseniz gorusuruz ✋
Celal Şengör çok doğru söylemiş ancak kendisini vakti zamanında kapalı kızlar eğitim almasın çabalarından bilirim. "Ben onlara evrimi anlattığımda nasıl inanıp not vericem gibi, saçma bir sözü vardı. O zaman onun da derdi öğretim değildi.
Bu sözünü kullandığı link var mı sende? Merak ettim. Zira bir dersi öğretirken öğrencinin o konuyu benimsemesi beklenemez. Konuyu öğrenmesi yeterlidir.
En İyi Cevaplar