Ülkemizde birçok insan asgari ücrete çalışmakta. Aylık net 1.603,12 TL olan asgari ücret sizce yeterli mi? Siz miktarı belirliyecek olsaydınız, en az ne kadar olurdu?
Sizce Türkiye'de asgari ücret en az ne kadar olmalıdır?
bence bolgesel ve saatlik olmali cunku İstanbul'da barinma yani kira ucretleri bir tokatla vanla antalyayayla kayseriyle bir dedegil.. tasinmazlarin degeri ankarayla kutahyada usakta diyarbakirda bir degil.. ulasim giderleri izmirle gazianteple bir degil.. bolgesinin barinma gerekensinme ve ihtiyaclari farklilik gosterirlern tek bir kalemle tek bir formulle taban bir ucret belirmek sosya devlete aykiri bence... bolgesine gore gun hesabi olmadan saatlik hesaplanmali.. zaten saatli ucretler Turkiyede olmadigi icin fazladan emegin kullanimi ve somurusu var... birde sigorta gibi sosyal guvenlik giderleri adaletli yapilmali adam 2500 lira maas aliyor ama elden 900 tl alip geri kalani resmi 1604 tlden yatiriliyor bu hem gunu hemde gelcegi calmaktir bu somuru duzenini bugune kadar hicbir devletin yurutmeye gelen partisi degistirmemis ayni tas ayni hamamdir... Turkiyede demokrasinin sandiga gidip oy atmaktan ibaret sanmasinin aslinda radikalce birbirlerinin destekledigi partiler uzerinden cemkirmelerinde ne kadar aptal oldugununda fotografi.. aslinda hangi partiyi desteklerseniz destekleyin sonunda ortadaki aptal rolundeki tip sizsiniz yani bosuna kavga ediyorsunuz Turkiyede fransa dijonda gordugum bu canim Turkiyemde...
Asgari ücretin fazla olması hiçbir şeyi ifade etmez. Öncelikli olarak Türkiye'nin üretim gücü fazla olmalı ve ithalat ihracatın önüne geçmemeli. Samanı bile dışarıdan alıyorken Türk lirasının değer kaybetmesi çok normal.
Asgari ücret aslında normal, sadece pahalılık var. Bunun giderilmesi için de ihracatta artış olmalı. Üretim gücü, turizm vb. dış kaynaklardan gelir elde etmeli Türkiye.
Asgari ücreti istersen 10 bin lira yap, bu sefer sakızın fiyatı olur sana 10 lira. Ekmek olur 50 lira. Ne olur? TL değer kaybeder. Gürcistan para birimi bile TL'yi geçeli çok oldu.
Kaldı ki asgari maaşı sadece devlet vermiyor. Asgari maaşı 2500 TL yaptın, ee işveren ne yapacak? Adam zaten zor kazanıyor bir de çalıştırdığı elemana 900 TL daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak. Bu sefer de adam ne yapacak? Sattığı ürünlere zam yapacak. Çünkü bu adamın geçimini temin etmesi gerekiyor. Ekmeği 1,5 TL'den satıyorken 2 TL'den satmaya başlayacak.
Asgari ücretin yüksek olmasının hiçbir anlamı yok şunu hâlâ anlayamadınız gitti. Zaten Almanya, Lüksemburg, İrlanda gibi asgari maaşın en yüksek olduğu ülkelerde bile asgari sayı ''1500-2000'' arasında.
Bazi insanlar gerçekten sistem yalakası. Bunların huyu böyle. Başta kim varsa onu severler. Isterse tamamen zıt bir parti olsun. Neyse siyaset yapmayacağım. Yetersiz ücret demiyorum, fazla vergi diyorum. Bizim şu anda aldığımız ekmek, içtiğimiz su, giydiğimiz kıyafet, yarısı vergi. E hal böyle olunca istersen 10 bin tl al yine vergiden başını kaldıramıyorsun. Ama durun. Halk vergiden basini kaldiramiyor. Devlet adamlarinin %100 zamla aldığı para ve temizinden, bedavadan yaptigi tamamen vergisiz alişverişleri her türlü mübah. Çünkü onlar devlet adamı. Bütün gün kavga edip efor sarfediyorlar. Bir de şey vardı "ben adam değilim, sozünü geri al." Ehhh sen bilirsin degilsen ne diyelim sayin millet vekili. Aciga kavusturdugun icin sagol.
Şöyle bir düşünelim 4 kişilik bir aileyi geçindiren bir baba 2 odlı bir evde yaşıyor olsa kiralar en az 900 liradan başlıyor buna elektrik su ve doğal gaz faturalarını eklersek en az 200 etti bin 2 öğrenci çocuk olsa bunlatın aylık yol ve harçlıkları 200 mutfak deterjan vs alışverişi aylık 250 minimum tutar ne etti 1550 ve bu sadece minimum hesap ve anne babanın aylık dış giderleri hariç bence en az 2000 tl den başlamalı
Kira ortalama 1000 (aidat dahil degil) Gida yaklasik 1000 Ulaşım 150 ila 200 tl (iş için) Okul masraflari devlet okulu ( degisken ortalama 500 tl) Gezmesek tatil yapmasak hasta olmasak dugunlerde taki takmasak bayram da ve kiyafet ihtiyaci oldugunda alişveriş yapmasak tatli meyve asitli icecek cips v. b. almasak sigara icmesek kuafore gitmesek kişisel bakım ürünu almasak (deodorant rolon parfum saçkremi dus jeli el ve yuz kremi v. b.) gibi. Kemeri sıkarak yasarsak 3000 tl yeterli ve inanilmaz kimse asgari ucretle gecinmiyor sanirım
Direk kafadan bir rakam söylemek yanlış olur. Önce çıktıları ortaya dökmek gerek. Sonra çıktıya göre girdiyi düşünmeliyiz. Yeni okula başlayan bir çocuğun bile okul masrafı 400 ile 1000 tl arasını buluyorken, 1600 tl nedir?
Ne yazık ki bu konu çok nahoş bir şey. Asgari ücretin birazcık üstünde maaş alsam sa cidden yetmiyor. Çalıştığım fabrikada evli olan arkadaşların ay sonunu getirmek için nasıl çabaladıklarını her gün görüyorum. Bu bağlamda taş çatlasın en az 2000 veya 2200 olmalı. Yalnız altını çiziyorum en az! Çünkü, gerçekten de yetmiyor. Her gün yeni bir zam, ev ihtiyaçlarının artması, hayat koşulları ve var ile yok arasındaki sosyal yaşamda olma mücadelesi için asgari ücretlilerin hakkının verilmesi gerek. Tabi bol keseden atılıp ha deyince yapılamaz bu zam. İş verenlerin farklı açılardan teşvik edilip desteklenmesi gerek.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Bugün bu miktarı belirleyecek olsam en üst sınır memur maaşını kesintisiz olarak baz alırdım. Ve memur olsun olmasın herkesin bu üst sınırdan maaş almasını isterdim. Ayrıca eşi çalışmayan erkeklerin maaşlarından aylık 1000 tl keserek direkt eşine yatırılmasını sağlardım. Kesinti olayını da yani vergi olayını da sadece evli olup her ikisi de çalışan eşlerden yıllık olarak bir kesinti yapardım. Yani örneğin diyelim en yüksek memur maaşı 4500 lira kesintisiz iki eşte çalışıyor aylık 9000 yıllık 108 bin bu 108 in sadece %2 sini vergi olarak yıl sonunda keserdim.
Şimdi avrupada ki bir ülkede yoksulluk sınırı 1 çocuklu aile için 1650 euro olarak belirlenmiş ve o ülkenin asgari ücretide 1600 euro
Bizim ülkemiz de yoksulluk sınırı 5000 küsur olduğuna göre asgari ücretin 5000 küsur olması gerekir ama ne yazık ki bu ücreti coşan ekonomimiz kaldırmaz. Ha 5000 küsur asgari ücret yaparlar mı? yaparlar ama ekmek olur 4 lira su olur 5 lira domates olur 40 lira o zaman da bir anlamı olmaz.
Üç kişilik bir aile 3000 lira ile hayatını ikame ettirebilir. Çünkü üç kişilik bir ailede sadece yeterli beslenmeye ayırılması gereken tutar 1710 Türk Lirası (enflasyon olmazsa şu an böyle). Kira yol ulaşım saymazsak, tasarruf ederek 3000 liranın bir kısmını kişisel gelişim için ayırabilir.
ülkede enflasyon var bence enflasyonu çözmeden asgari ücreti ne kadar arttırırsan arttır piyasadaki mal fiyatları da bu doğrultuda yükselir. tüik mi üfe mi ne bunun çalışmasını yapmıştı 5 bin küsürlerde olan bir tutar asgari ücret olmalı diyorlardı. ben de katılıyorum
Asgari ücret şehirlere göre belirlenmeli bana kalırsa İstanbulun asgari ücretiyle bayburt bir olmamalı. Totaliter bir devletiz ama yatırımların kafadan yüzde 70i batıya yığılmıs durumda. Doğuda asgari ücretle gecinebilirken büyük şehirlerde can yakıyor böyle olmamalı.
normal şartlarda az ama bir işverene yükü agır mesela ben yanımd a birini çalıştırsam ona sigorta yaptırsam 2500 tl bana masrafı cıkıcak benim etim ne butum ne ona 2500 tl versem ben batarım günd e zar zor 200 tl kazanıyorum ayda 5000 6000 tl arası iş oluyor bunun masrafı var kirası var sigortası var var Allahım var piyasalar kötü iş yok Allah çalışana iş verenin yardımcısı olsun hayat zor
Tüm faturalar bile 400'ü aşıyor iken, bir kiralık dairede en adi kat 1000 liradan sunuluyor. Peki insanlık kalmadı mı kalan 200 ile yeme içme ne olacak diye? Patates firladiu, soğan fırladı millet tavuk alamaz oldu 2000-2250 olsa yine öpüp başımıza koyacağız.🤷
1240 lira olmalı. Bu millet alışmış. Asgari ücretle çalışmak yetmezmiş Gibi sigortasız çalışıyor. Bu millete ne yapsan hak ediyor. Asgarî ücret bin lira iken koalisyon oluştu seçimde haziran ayında insanlara 1300 lira asgarî ücret vaat edildi. Eğer Kasım seçiminde 1300 lira vaat edene değil 1500 1800 lira vaat ediyor edenlere vermiş olsalardi bugün 1603 lira değil 2 bin alıyor almışlardi. Sonuçta enflasyon oranında zam gelirdi. Bu para bile günümüz evde tek kişi çalışan için çok az
askeri maaşın ne kadar artarsa her zamanki gibi herşeye zam geleceği için isterse 5 bin tl olsun bir ekmek 5 tl olucak onun için önemli olan ülkenin ekonomisinin güçlenmesi buda günümüzde çok zor teknolojiye yatırım yapsaydık keşke her yer inşaat dolu
Bizim milletimiz 1600 alırken iphonetelefonu operatör firmalarından taksitle alabiliyorsa 6 ay fatura odeyip burda bir devletin yasa boşlugu sıkıntısı vardır ya da hiyararşi. Ama bizim milletimiz cok iyi alıstı sen bu millete 2000 lira para ver nabcagı belli degil :) devlet tutarsız millet ayarsız olmus tek cevabım bu
Sorun asgari ücretde değil arkadaşım sorun patronun vicdansızlığında Kendisi parayla bayo yaparçalışanına 2 damla akıtmaz tutturur asgeri maaş diye Adam olsa da ekle ya maaşa 1.603,12 vereceğine 2 bin verse ne olur yani Herkes tutturmuş asgeri maaş Birazda patronun vicdansızlığını konuşalım
Asgari ücret 5000 lira bile olsa alım gücü az ise değişen birşey olmuyor. Alım gücünün artması adına ne gibi önlemler alınır aslında bunu konuşmak gerekir. Tüketici hakları derneğinin açıklamasına göre Türkiyede 50 temel gıda maddesi de satın alma gücünün düştüğünü belirtiyor. Bunların sebebi yanlış tarım ve gıda politikası olarak tüketiciye alım gücü azalmış olarak dönüyor... Asgari ücret artsa bile satın alma gücü düştüğü sürece yetmeyecektir...
2000 TL yi gecmemeli. Gercekci düşünün. Yarin bir cafe acacak olsaniz yeni aldığıniz tecrubesiz birine sizler 3500 ya da 4000 lira maaş verir misiniz? Ki bu personelin tum gideri maaşi degil. Sgk, ulaşım ve yemek gibi masraflarda bu maasin uzerine eklenecek. Bu rakam 2000 lira ustune cikarsa batacak olan bir cok isletme olur. Bana katilmayacak kisiler eminim yanina bir personel alacak olsa asgari 4000 lira maas vermez. Bol keseden sallamak kolay.
@Mczp17 o zaman 20 000 lira olsun. Bastakiler geri zekali demek ki. Ayrica avrupa da da 20 000 euro olsun. Senin dusundugunu kimse dusunememis simdiye kadar belli ki
1929 krizinde bunu yapmışlar. Kriz dönemlerinde piyasaya para sunulur. Ayrıca dünya farklı muhasebe sistemi kullanır. Herşeyi masraf yazarsın. Geneleve bile gitsen masraftan düşersin. Bizim masraftan dusemedigimiz neler var bilsen hangi sektör niye zengin anlarsın
@Mczp17 Ankara ticaret lisesi mezunuyum ve isletme okumaya devam ediyorum. Bir bilsen gibi yorumlar yaparken iki kez dusun. Ulkemizde ki durum genel dunya duzeniyle ortak dusunceye sahip. sadece asgari durumlardan kaynakli rakamlar farkli. Ayrica alim gucunun hangi urunlerde arttigi ya da azaldigini incelemeden bu sekilde net yorum yapmal mantiksiz. Misalen 15 yil oncesinde ekmekte alim gucu ekmekte 2 katina benzinde 1.5 katina cikmis ancak altinda alim gucu dusmustur. Alim gucu ele alinmadan rakamlari istedigin kadar oynat.
Bak mesela senin beynindeki bilgi alim gucu yavaş. Sana bir ansiklopedi alip okusam beynin en fazla ilk cumleyi alir. Iste asgari ucret bu mantikla isliyor. Her neyse uslubundan kaynakli engeli yedin 32 lik haberin olsun bosuna yorma ellerini.
1.603,12 TL tek kişiye yetmez 1000 lira kira desen 600 tl kaliyor onla karnını mi doyuracaksin fatura mi ödeyeceksin çok zor. Aşagilamak gibi algılanmasın 1 çiftin bu maaşla aile kurmasi çok daha zor. Allah bizi bu durumdan kurtarsin İnşAllah ne diyeyim. Ama en az tek kişi için 2500 bir çift için ise 4000 olması gerek bence
Ama şöyle bir şey de var asgari ücretle çalışan işçi sayısı çoğunluğu oluşturmuyor bazı şirketler işçinin ücretini asgari ücretten gösteriyor sigortasını daha az ödemek için
asgari ücret fakirlik sınırı üstünde olmalıdır. Açlık sınırında almak zaten zulümken biz açlık sınırının altında bir asgari ücret veren adi ahlaksız şerefsiz bir devlet yönetimimiz var. Kendilerine gelince %100 zam halka gelince %1 bile çok sürünsün adiler mantığı hep. Asıl pislik ve adi sürüsü onlar..
Asgari ucretin ne kadar oldugundan ziyade alim gucu onemli. Mesela, asgari ucret 100 tl olabilir ama alim gucu 200 kg et olabilir, 50 gr altin olabilir. bu da yaklasik 2250 usd eder.
Tersi ise, asgari ucret 16000 tl olur ama alim gucu sadece 4 gr altin, veya 20 kg et olur ki, miktir et rakamlarin arkasindaki sifirlari.
Alim gucunu artirsin Devlet, sifirlari degil...
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Dayanamayacağım yazacağım. Asgari ücreti kim alır arkadaşlar işe yeni başlamış vasıfsız bir eleman. Bugün ilkokul mezunu 18 yaşındaki vasıfsız gençler bile işe başlayınca asgari ücretle başlıyorlar 35 40 yaşına gelmiş ve hiç bir baltaya sap olamamış hiçbir işten anlamayan koca koca adamlar asgari ücret alıyorsa Bu onların ayıbı
TL değerini her zaman kaybettiği için miktar ne kadar yükselşrse yükselsin, yapılan zamlar alınan vergiler ile zaten yine geri dönüşüm sağlanıyor kaynağa..
Aslında bu tür soruların memlekette anlamını yitirmesinin üzerinden çok fazla zaman geçmedi. Ama artık olan oldu. Yapacak bir şey yok. Asgari ücretin ne kadar olmasının gerektiği üzerine kafa yormanın bir manası da yok.
buna siyonizm ve emperyalizm sisteminin belirlemiş oldugu bazı ekonomik yasal düzenlemeler nedediyle karar veriliyor yani bir açıdan siyonların nüfus kontrolü projesini bu şekilde hayata geciriyorlar fakirler karnını doyursun cocuk yapmasın ölsünler. bizim gibi hukukcular memurlar doktorlar iş adamları yaşasın o tip bir düşünceye sahip siyonizm köpekleri
Maaşların gelirin geçim dersinin asgari ücretle alakası yok milli hasıla artmadıkça para enflasyon karşısında kazandığın para değer kaybettikçe asgari ücret 10.000.00 tl olsa ne olur fırında çalışanın maaşı artı ekmek oldu 20 tl sigara oldu 100 tl toplu taşıma oldu 40 tl domates biber oldu 50 tl asgari ücrette yapılan zam yüzdesi kadar herşeye aynı oranda zam gelecek asgari ücretten kesilen vergiler kalkmalı ki kimseye yük olmasın
Zam olmasın fiyatlar normale kavuşsun ülke olarak üretici olalım tüketici olalım bu ücret de yeter. Ayrıca kdv ve ötv minimum hale gelmeli. Agi yukselmeli.
Asgari ücretin hiçbir şey ifade etmediğini biliyorsun değil mi yıllık enflasyon diye bir şey var her sene hayat biraz daha pahalılaşır yani hükümet senin için asgari ücreti 4000 yapar ama ona görede yıllık enflasyonuda ayarlamasını bilir.
en düşük bir ev kirası : 1200 TL mutfak masrafı : 500 elektrik su : 100 TL doğalgaz : 50 TL ihtiyaçlar : 600 TL Normal bir yaşantım olsun diyorsanız: 2450 Bekar birinin yaşantısı evlileri siz hesaplayın.
Asgari ücret ocak ayında geçen yılın kasım ayının açlık sınırına göre hesaplandı sanırım tabi geçen kasımdan beri asgari ücret harici hiçbişiye zam gelmediği için geçmiş yılların açlık sınırına göre hesaplanmasında sıkıntı yok yani 😉
Ülkede açlık sınırı iki bin küsür lira düzeyinde iken, yoksulluk sınırı dört bin beş yüz sınırını aşmış iken, varsın herkes kendisi şöyle bir düşünsün...
Asgari ücret artarsa herşeye zam gelir hiçbir işe yaramaz sadece TL değer kaybeder yani aslında 3-4 senedir ülke baya geriledi diyebiliriz her maddenin bir mali değeri vardır bu değer üretim ile aşağı iner
Kimin umrunda ki sanki asgari ücretli geçinebiliyor mu aç mı tok mu çocuğuna yeterli gelebiliyor mu? Herşey parayla hastane için randevu alıyorsun o bile parayla biz bu gidişle bırakın asgari ücrete zammı ekmeğe muhtaç kalmazsak iyi ama işte maalesef... yolumuz var, hastanede sıra beklemiyoruz. Suriyeliler artı olarak maaş almıyor herşey yolunda 👍👍
güzel ülkemde asgari ücret açlık sınırı olan 1.714,35 TL'nin altında maalesef, asgari ücret yoksulluk sınırına yakın bir ücret olmalı, yani 5 bin 584 TL'ye yakın bişi olabilir.
Tabii ki yetersiz. Kesin bir rakam söyleyemem, her ailenin sayisina göre değişiyor masraflar. Yükselirse de zamlar artacak bu sefer. Önce vergiler düşürülmeli.
Asgari ücret ile doğru orantılı olarak artan bir alım gücü de var bunu unutmayalım. Ve zaten asgari ücreti arttırmak çok kısa süreli bir çözümdür. Çözüm olduğu gibi zararı da çoktur.
Avrupalı sıradan birinin hayatını Türkiyede yaşamak için sanırım bir 6 7 bin gerekli hadi 5 bin olsun ama daha aşağısı bişiler hep eksik ve sınırlı olur
Asgari ücrete zam yapmazdım ülkemi kalkındırarak alım gücünü arttırırdım. 10bin tl de versen eğer halkın alım gücü yoksa paran değersizse hiçbir anlamı yoktur o değerin o sadece yüksek bir rakamdır.
İstanbul'da kiralar bile ortalama 1000 tl civarında. Kaldı ki bunun faturası, mutfak masrafı vs var... en az 2500 gibi olmalı bence. Asgari ücretle çalışanlar için zor bir durum.
bir işveren olarak 15 kişi çalıştıriyorum. Asgari ücretten fazla maaş veriyorum ve ssk ve vergiler oldukca zorluyor. Devlet yardımları arttırılip maaşlardan vergi kesilmezse 2000 tl olsun isterim. Calışanlarımın mutlu olmasıni isterim.
Liberal ekonomik sistem ile birlikte enflasyon azalır, ucuzluk gelir ve minimum ücrete gerek kalmazdı , ben olsaydım asgari ücreti kaldırır, saat başı ücret sistemini uygulatırdım.
En az 2000-2500 tl arası olmalı. İnsanlar ev kirası ödüyor, faturası, çocukların okul masrafı, mutfak alışverişi, borçlar 1.600 tl nasıl yetsin insanlara..
Hayatımda ilkkez çalışıyorum 4 aydır asgari ücretiyim 1603 tl alıyorum yetiyi zaten aileme gidiyo yarısı ben pek bişey almıyorum çünkü parayı sevmiyorum
bunu yapmak için almanyada ki maaşı tl ye çevirmek gerekiyor tabi fakat iki ülke arasındaki asgari ücret ve geçim koşullarını kıyaslayacak olursak arada bir fark var
En İyi Cevaplar