Gerek düşünce yapısı gerek kültür olarak. Aydın’da yaşıyorum, burada kimse kimsenin kıyafetine karışmayı bırakın dönüp bakmıyor bile. Bursa’da etek giydiğimde rahatsız oluyorum yiyecekmiş gibi bakışlardan. Sadece karşı cins değil hemcinslerimin bakışları bile yiyecekmiş gibi. Sizce neden böyle?
Türkiye’nin doğusu, batısı ve iç anadolusu arasında neden bu kadar fark var?
İnsanlarla engel olamıyoruz malesef. Öyle insanlar Bursa'da da var, Paris'te de emin ol. Ayrıca siyasi bir şeylere bağlıyorsan bunu eğer saçma geldi.
Ha birde..
İzmir'de 2 yıl önce tesettürlü bir akrabam broşür dağıtıyor diye-sadece dağıtıyor diye- sokakta elindekileri fırlatıp kovalamışlar. Bence biraz düşünmek lazım.
Bu arada arkadaşımın dağıttığı broşüre bakmamışlar bile. Broşür chpli kesime hitap eden bir broşürmüş.
Yani demeye çalışıyorum ki eğer soruyu yanlış anlamadıysam ve sen akpli kesimin sana böyle baktığını iddia ediyorsan tek değilsin.
Sokaktan geçen chpli de aynısını yapıyor.
İnsan olarak baktığımızda evet gerçekten sana katılıyorum ama siyasi olarak bakmak uygun olmaz.🤗🤚
Birde görüşüme kimse saldırmazsa memnun olurum. Kötü bir şey söylemedim.
2
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Sana %100 katılmasam da görüşünü gayet düzgün ifade ettiğin ve saygılı olduğun için teşekkürler.
Doğulu ve örtülü olarak Egede deniz kenarında yaşıyorum. Hem örtülü, hem örtüsüz, hem doğulu hem batılı hem de karadenizli arkadaşlarım var. Bizim problemimiz kendimiz gibi olmayanı yanlış yolda, kendimizide hatasız sanmak. Sanırım birbirimizin dindarlığını, ırkını, giyimini kuşamını bir kenara bırakarak sadece insanlığıyla ilgilenmeyi başarabilirsek bu tarz sorunları aşacağız. Anca kendine ait hayatı ve hedefleri olmayan basit insanlar başkalarının tercihlerini kendine dert eder. Genelleme yapmayı doğru bulmuyorum.
Ben bursadayım senin gittiğin mahalle ile alakalıdır yaşadığım yerde herkes gayette rahat izmirde yaşadığım dönemde kapalı insanlara karşı o rahatsız edici bakışlar vardı yani Türkiyenin her yerinde kendisi gibi olmayanlara farklı gözle bakma durumu var bunu aşabilirsek çok daha rahat hayatımız olacak
3
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Gittiğim mahalle ile alakalı falan değil. Bursa’da (inegöl) 13 sene yaşadım neyin ne olduğunu biliyorum.
Çomarland işte. İnandıkları din ile kendilerini o kadar baskıladılar ki bir kız azıcık açılsa hemen dürtülerinin kurbanı oluyorlar. Halbuki her kadın açık olsaydı bir süre sonra alışacaktılar ama İslam dini buna izin vermeyip acı çekmelerini istiyor. 😄
Yaşayış tarzlari her yörenin kendine has örf adet kültür gelenek görenegi giyimi kusami var Aydında mini etekle gezene kimse bakmaz ama basi kapalı İslam dinin geregince giyinenlere yobaz gibi bakılıyor ayni sekilde malatya da mini etek giyene de farklı sekilde bakılıyor
0
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Burada yüzlerce örtülü kadın var ama kimse dönüp bakmıyor ya da laf ettiğini duymadım.
Bursa diye genellememek lazım, kültür ve bakış açısı farkları mevcut. Bu da her zaman saygıyı getirmiyor, çünkü saygı bir karakter meselesi. Çok da aldırış etmemek lazım.
Bu tamamen yöresel ve bölgenin vermiş olduğu muhafazakarlıktan geliyor. böyle şeylere takılma, bakan elbet güzel ve düzgün olduğun için bakıyordur. Sen içini ferah tut, gizemini sakla.
Dediğin şey gelince de, herkesi bir tutmak yanlış diye düşünüyorum, ama Bursa Merkez ile tatil yerleri farklı sonuç olarak, Aydın'da da merkezde yine laf eden insanlar var diye biliyorum. Tamamen kültür ve düşünce farklılığı saygı farklılığı, ülkede kadın kısa giydi aranıyor zihniyetinde olan tipler bile varken...
Bir arkadaşım orda okurken o şekilde söylemişti iki yıl önce ama belki ona denk gelmiştir bilemiyorum. Bursa'nın da Mudanya'da Kurşunlu'da Çekirge'de falan bakmıyorlar sonuçta her yerin o şekilde bakacak insanları da vardır sonuçta
Şehrin genelinden bahsediyorum zaten. Bursa Nilüfer mesela çok kültürlü insanların bulunduğu bir yer. Aydın’da da 1-2 ilçede yobaz insanlar bulunmakta. Ama şehrin geneline baktığımızda batının bu konuda daha iyi olduğunu söylemeye çalışıyorum.
O zaten su götürmez bir gerçek, Antalya'da Muğla'da, veya işte o tarz yerlerde yaşadığın gibi Yozgat, Kırşehir, Konya'da hatta Bursa'nın belli yerlerinde yaşayamazsınn
Aydın deniz kenarı belki giydigin kiyafetlere alışıklar sapıklar bile olsa orda, bursada alıskın olmayan sapiklar farklılık gorunce yiyecekmis gibi bakiyor olabilir.
Türkiye'yi karış karış gezdin mi de böyle saçma sapan genellemelerde bulunuyorsun? Ben Orduluyum ve Ordu'da kızlar rahatlıkla istedikleri gibi gezebilirler, bu zamana kadar ters bir durumla karşılaştıklarına da şahit olmadım 😉
3
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ordu’ya gitmedim Ordu ile ilgili bir şey söylemedim. Daha sakin yaklaşabilirdin.
Hayır aksine Karadeniz insanını severim hiç gitmediğim halde. Özellikle Ordu ve Samsun’u. Hiçbir sorunum yok onlarla. Benim kastettiğim kısım Konya ve Kayseri tarafları.
Sen buraya siyasi görüşlerle ilgili harita koyup, bak buradakiler bu siyasi görüşe sahip bakmaları normal izlenimi oluşturup da tepkiyi görünce saçmalama istersen. Batıdaki şehirlerinde anadoludakilerden pek bir farkı yok.
Ankara başkent de o yüzden. İç anadolu diyince o kadar şehir varken neden Ankara’yı örnek gösteriyorsun? Eskişehir’de de deniz yok ama insanlar ne kadar kültürlü. bir de Konya’ya bak.
Ben Ankara'da yaşıyorum, Konyaya gitmediğim için birşey diyemem. Eskişehir güzel, Nevşehir ve Sivas'a gittim oralarda da bir anormallik yaşamadım. Her yer aynı değil, ön yargılı olma bence.
İnsanlar birazda bulunduğu bölgeye uyum sağlamalı. Mesela Çamlıdere genelde daha soğuk olan çamlarla dolu bir ilçe. Burada gelip de şort giyersen millet yadırgar tabi. Ben Ankaranın merkezinde oradan buradan gelen çok yobaz görüyorum ama yerli halk öyle değil. Batıda da kapalı kadınlara hayvan gibi bakanları çok gördüm onun adı da yobazlık oluyor
Aynen Ankara göç alan bir şehir olduğu için değerlendirmek çok doğru olmaz. Bukalemun gibiyim zaten Bursa’ya giderken daha bol kıyafetlerimi valize koyuyorum, dönerken Manisa’da soyunmaya başlıyorum. Kapalı kadınlara bakan ya da laf eden görmedim burda. Eğer görürsem sert bir şekilde tartışırım zaten gelemem böyle şeylere.
Evet, Ankara genelde doğudan göç alıyor. Her neyse çok uzatmalıyım. Herkes istediği gibi giyinir. İnsanlar kültürel farklılık dolayısıyla garip karşılayabilir belki ama bunun siyasi konularla alakası olamaz. Bu ülkede de yıllarca tesettürlü kadınlar okullara sokulmadı, o yüzden böyle şeyleri siyasi görüşlerle bağdaştırmamak gerekir. Ben bunu belirtmek istedim.
ufak istisnalar dediğin :D 6 tane il var kırmızı olan, gerisi sarıya boyanmış neredeyse. bunun parti ile bir alakası yok. İnsanların zihinleri ile alakalı bir konu. İzmirin düşünce olarak en uç kesiminde bile kadına laf edebilirler, bu zihinlerden kaynaklı bir şey.
bende diyorum ki. istedikleri gibi giyiniyorlar. özgürce yaşıyorlar. bunun sadece görmek istedikleri kısmını görüyor insanlar. Her yer İzmir aydın gibi olacak diye de bir kaide de yok. Bu arada ak partili falan olduğumu düşünme. benim siyasi görüşüm, ekmek partisi
İnsanların birbirinin kıyafetine karışmamasını yozlaşmak olarak mı yorumluyorsun? Yani türk dediğin dönüp bakar mı? Seni rahatsız mı ediyor insanların birbirinin kıyafetine saygı duyması?
İç Anadolu da Anadolu Kültürü var çümkğ. Türkiye =Anadolu. Yani normal gelmiyor batı öyle yani. Batıhariç çoğu yerde rahat edemezsin. Akdeniz bölgesi hakkında yorum yapamam her şehri farklı