+1 yılDetaylı bir analiz olmuş. Uğraşmışssın emek vermişssin öncelikle paylaşımın için teşekkür ederim. Gelgelelim ki realiteye. Zaten senle aynı düşüncedeki insanlar bunun farkında, farkında olmayanlar da zaten paylaşıma bakmadan seni hain ilan edip, ol yaptılar ama diye zırvalayacaklar. İnanki bende çok tartıştım bunlara ama laf anlatmak imkansız. Dolar uçtu diyorsun, benim dolarım yok ki diyor. Sorun bu , doların neden yok araban neden yok, çünkü sömürülüyorsun. Dolarla işim olmaz diyor. Bunu da dolarla ülkeye giren telefondan bilgisayardan yazarak söylüyor. Türkiyenin dışarıdan aldığı herşey dolar ile alınıyor. Dolar arttıkça o gelen malların ülkedeki satış fiyatı da artıyor da kime anlatıyorsun ki? Bir milyar dolara S-400 alırsan, bunu 4,1 Milyar Tl ile ödersin, ama dolar 2 tl olsaydı 4,1 milyar tl değil 2,1 Milyar tl verirdin dediğinde bile durumu anlamıyor. Anlamadılar anlamayacaklar. Eğitimsiz cahil bir topluma seçme ve seçilme hakkı verilirse durum böyle olur. En güzeli Aristokrasi. Alacaksın kırbacı, vuracaksın kırsal kesime. Oy kullanmaktan seçme seçilmekten ne anlar
50 Yorumla
En İyi Cevaplar
Artan tek alım gücü arkadan alım gücüdür. Hem alışımız artı, gemde almakta çektiğimiz güçlükler. Eskiden bıçak kemiğe dayanırdı, şimdi kazık mideye. Hala bu duruma şükreden, eski yönetimleri suçlayan insanların olması tuhaf. Evet eskiden çoğu şey iyi değildi, daha iyisini istediler ama gelen gideni arattı. Şimdi hiçbir şey iyi değil. Her an patlamaya hazır bir ekonomimiz var. Mb nın bastığı paranın haddi hesabı yok, piyasa tl den geçilmşyor, yarın beşki dolar 7 lira olacsk. Seçim öncesinde bile yükselişine engel olamadıkları bir dolar mevzuumuz var.
Kaldıki eskisinden iyi ama yinede kötü bir yönetimimiz olsa bile şikayet etmek en doğal hakkımız değil mi? Daha iyisini istemek suç mu?
Aman neyse ekonomi batmış, memeleket yataklara gelmi, fakir açlıktan ölmüş çok mu? İslami söylemlerle günü kurtaran, abd ve israille ticaret anlaşmaları yapıp onlara kamera önünde saydıran söylemde islamcı, icraatta amerikancı bir iktidatımız var ya, oh şükür ya.11 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Beyefendi :) Haklısınız. Ticaretle ilgili söyledikleriniz de doğru. Son 16 yılda İsrail ile ticaret hacmimiz 3 kat artmış.
- Para & Ekonomi konusunda 707 cevap paylaştı.
+1 yılalım gücü artmadı aksine alım gücü düştü. asgari ücretin hiçbir halta yetmediği zaten ortada. yetiyor diyen zengindir yokluk görmemiştir.
812 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim MasterMagician Hanımefendi :) Ben de alım gücünün düştüğünü düşünüyorum. Şöyle söyleyeyim. Çoğu müteahhit evleri metrekare fiyatına göre satıyor. Örneğin " Benim yaptığım binadaki evin metrekaresini 4000 TL' ye satıyorum. " diyor. Yani 100 metrekarelik bir bina metrekaresi 4000 TL' den 400 Bin TL eder. 1 metreakresini Asgari Ücretle alabiliyor muyuz? Asgari Ücret 1603,12 TL olduğuna göre alamıyoruz. Çünkü evlerin metrekaresi 4000 TL. Eskiden alabiliyor muymuşuz? 2001' de evin metrekaresi 82.000,000 Türk Lirası yani sıfırları atıldığında 82 TL ise ve o günkü Asgari Ücret 102.369,600 TL yani 102,39 TL ise o yıllarda bir aylık Asgari Ücretle 1 metrekare ev alınabiliyor. Hatta daha fazlası alınabiliyor. Hem de İstanbul Şirinevler gibi bir semtten.
- +1 yıl
bir ara metrekare cinsinden ev satıyorlardı, haberini yapmışlardı. yuh demiştim. bak alım gücünün düştüğünü düşünüyorum değil, alım gücü düştü. bu bir soyut bilgi değil yorum değil bu gerçek ve somut bir olay. enflasyona bakınca da görülen bir şey.
- +1 yıl
Senin baban gecen sene 890 tl maas alıyordu canm bu sene 1500 küsür alıyor. Yerli otomabil çıksın baban 5 binlira alır aglama bu kadar
- +1 yıl
@Mstf-marlon geçen sene asgari ücret 1200 dolaylarındaydı yalnız. eğer bugün bu asgari ücret 1600 lerdeyse geçen sene 1.25 olan ekmek bu sene 1.50 olduğu içindir. paranın alım gücü azalıyor bu ne demek bilmiyorsun herhalde. farkı bariz bir biçimde ortaya koyacaksak 10 seneyi kıyaslayailiriz.10 sene önce benim annem 20 lirayla evin yemek ihtiyacını çok rahat karşılıyordu. bu sene annem 100 lirayla zor karşılıyor bu ayn ı ihtiyacı. asgari ücrete yapılan zam ile ürünlere mallara getirilen zam doğru orantılı değil. türkiye dolaylı vergi yükü en fazla olan ülkelerden birisi ayrıca. bu ocakta tüik asgari ücretin minimum 1800 olmasını istemişti bu bile karşılanmadı. yerli otomobil umarım tutulur umarım kaliteli olur. ben de ülkemin kendi mallarını üretmesini isterim ama bu sene yerli fabrikaları satmada rekor kırdığını da unutamıyorum işte.
- +1 yıl
10 sene önce eczaneden bir kutu novalgin alamazdn 20 tl ye. 20 tl ye bir kitap dahi alamazdın. Birde söyle biraz avrupayla kiyaslayn finlandiyada yarım kilo domates 25 euro ortalama 120 tl yapıyor. Sen 100 tlye dolabı tıka basa doldurabilirsin. almanyada 500ml su 5 euro 17 tl civarı birde benzin için konusursunuz.
- +1 yıl
Sen köprüleri satanları konuş. Bogazdan gecen hicbir gemiden vergi alamiyoruz bunları konuş. Yunanistana bir hiç ugruna bedava verilen Adaları konuş. Bu ülke somurgecilik yapmıyor yer altı kaynağı çıkaramadı petrol zengini degiliz bu acidan baktığında turkiyenin dünyada en hızlı büyüyen ülke olduğunu göreceksiniz. Biz batı gibi somurgecilik yapsak dünyanın en zengin ve en büyük ulkesi olurduk ama neye yarar. Şimdi 10 yaşında çocukların cebinde 3 bin 5 bin degerinde telefonlar var ustelik telefonunuzu daha uretemedik dunyada kisi başı ortalamasına en vok telefon kullanan ülke Türkiye bu cok ciddi bir para katrilyonlarca oara dışarı gidiyor. Keza turkiye geneli otomobil paraları hep dışarı gidiyor buda cok ciddi bir para katrilyonlar bile desem az kalır. Turkiyenin eli kolu bağlandı zamanında şimdi uljedini seven Erdoğan bunları asmaya çalışıyor bu parasgaları disari değil turkiyede tutmaya çalışıyor bu parlar turkiyede kalırsa ve bu uretimler devm edrse asgari ücret 5 yılda 5bin10 bin
- +1 yıl
@Mstf-marlon Söylediklerinin hepsi yalan, çarpıtma şeyler. Şöyle kanıtlayayım.
1. Finlandiya' da 1 kilo domates 25 euro değil. Finlandiya güneşli gün sayısı az olan, çoğu zaman havanın kapalı olduğu bir ülke. Bunun için domates gibi ürünler oralarda çok düşük miktarlarda üretiliyor, bu ürünlerin %90' ı ithal oluyor. Türkiye' ye ithal edilen ananası, mango, çarkıfelek meyvesi gibi düşünebiliriz. Türkiye' de bu saydığım meyvelerin tanesi nasıl 7 Birim Türk Parası (TL) üstü ise çoğunluğu Finlandiya' da üretilmeyen bu ürünün de öyle olması gerekir. Türkiye' de Asgari Ücret 1603,12 TL ve tanesi 7,00 TL olan bir ananastan 229 tane alınıyor. Finlandiya' da domatesin kilo fiyatı 69 Cent (0,69 €) ile 4,00 € arasında değişmekte. 1.bp.blogspot.com/.../CAM00367-1%5B1%5D.jpg Kanıt: Finlandiya www.aamulehti.fi/.../ - +1 yıl
https://i.resimyukle.xyz/MN1xUR.jpg https://i.resimyukle.xyz/x5QM0V.jpg Finlandiya' da maaşlar toplu sözleşme usulüne göre belirleniyor. Asgari Ücret yok. Ama belli bir saatin üstünde çalışanlar 1400 €' dan aşağı maaş almıyor. Bordrolu kesimin Vergilerden Sonraki Ortalama Maaşı 2509 €. Aynı zamanda yaz ayları gelince tatil parası alıyorlar. Yılda 1 maaş ikramiyeleri de var. Bu da 13' üncü maaş. Yaz aylarında tatil parası aldığı için Temmuz ayında Finlandiya bomboş olur. 2509 € ya da Dolar ile ifade ettiğimizde 2655,78 $ Vergiden Sonra Ortalama Maaşı olan Finlandiya bu para ile Dünyanın 193 ülkesi arasında 10' uncu sırada. Türkiye' yi rezil hale düşüren siyasetçiler yüzünden Türkiye 59' uncu sıra ile 61' inci sıra arasında gidip geliyor. https://i.resimyukle.xyz/GdddU3.jpg Kanıt: Finlandiya Ortalama Maaş en.wikipedia.org/.../List_of_European_countries_by_average_wage
Kanıt: Ortalama Maaş Sıralaması www.numbeo.com/.../prices_by_country.jsp?itemId=10 - +1 yıl
2509 Avrupa Birim Parası (Euro) Vergiden Sonra Ortalama Maaş alan bir Finlandiyalı domates fiyatının mevsimine göre 0,69 Avrupa Birim Parası (Euro) ile 4,00 Avrupa Birim Parası (Euro) ile en ucuz dönemde 3636 kilo ile en pahalı dönemde 627 kilo domates alabilir. Yani ekseriyetle kendi ülkesinde yetişmeyen bu üründen mahrum kalmaz. Ayrıca domatesin pahalı olduğu dönemlerde Avrupa market zinciri olan Lidl' dan 0,50 Avrupa Birim Parası (€)' ya 250 gram dilimlenmiş konserve domates alabilir. Aynı şekilde domatesler Türkiye' de Tukaş markası ile 3,50 Türkiye Birim Parası (TL)' den başlar 4,50 Türkiye Birim Parasına (TL) kadar gider.
- +1 yıl
2. Almanya' da 500 ml su 5,00 Avrupa Birim Parası (Euro) diye bir yalan uydurmuşsun. Almanya' da 500 ml su fiyatı şişe depozitosu ile birlikte 0,50 Avrupa Birim Parası (Euro) ile 0,75 Avrupa Birim Parası (Euro) arasında değişir. Depozitosu şişenin büyüklüğüne göre değişse de 500 ml' lik su şişeleri için 0,25 Avrupa Birim Parası (Euro)' dur. Sen Almanya' da 500 ml su 5,00 € yani 25 Türk Parası (TL) diye cahil bir cümle kurdun ama Almanya' nın en kaliteli marketlerinden biri olarak gösterilen Edeka Markette 6' lı 500 ml' lik su 1,69 Avrupa Birim Parası (Euro). Sen 1 tanesini 5,00 € zor alırken ben sana en kaliteli Alman Marketinde 6 tanesinin nasıl 1,69 €' ya alınacağını gösteriyorum. Bir şişede 0,25 €' dan bu 6 şişede 1,50 € şişe parası var. Onları da sonra tekrar geri almak şartıyla ödüyorsun. 3,19 € veriyorsun 6 tane su alıyorsun, sular bitince marketin geri dönüşüm robotuna şişeleri koyup 1,50 € depozito paranı geri alıyorsun.
- +1 yıl
@Mstf-marlon https://i.resimyukle.xyz/4R6xL7.jpg Kanıt: Almanya Edeka Market 6' lı su 1,69 € tanesi 0,28 €' ya geliyor. www.edeka24.de/.../...r-Naturelle-Sixpack-PET.html
3. 10 sene önce 2008 yılına denk gelir. Yine aynı parti vardı. Yani senin " 10 sene önce eczaneden bir kutu novalgin alamazdn 20 tl ye. 20 tl ye bir kitap dahi alamazdın. " dediğin durumlar senin anlattığına göre bugünkü parti dönemlerinde yaşanmış.
Sonuç: Çok cahil bir insansın. Ne kadar çok iddia ortaya atarsam o kadar üste çıkarım kafasındasın ama bir b*k bildiğin yok. Senin gibi bir cahili "Çomar" çocuk şarkısı ile uğurluyoruz. https://youtu.be/J8d5g2sOnSY
Unutmadan karikaturistan.files.wordpress.com/.../...zgur.jpg - +1 yıl
@Mstf-marlon ona bakarsan almanyada da asgari ücret 1600 euro dolaylarında ama orada 10 euro ile alabildiklerinin sayısı fazla. her ülkenin enflasyon oranı farklıdır. 10 yıl önce eczane fiyatlarını bilmiyorum ama 2 sene önce grip olduğumda aldığım ilaçlar 5 lira tutardı şimdi 30 lira tutuyor aynı ilaçlar. düzenli olarak kullandığım ilaçlar var ve her ay hatta bazen ayda 2 kere vegiler arttırıldığı için fazla para ödüyorum. sen niye finlandiyanın para cinsini tl ye çevirdin bunu da anlamış değilim. heriflerde asgari geçim ücreti 1500 euro filan. adamlar euro ile alışveriş yapıyor onlara ne tl? tl ye çevirdiğinde paranın fazlalaştığını görüyorsan bu da tl nin değerinin düştüğünün kanıtıdır.
- Para & Ekonomi konusunda 1,1b cevap paylaştı.
+1 yılAçlık sınırının altında maaş alan asgari ücretlinin mi alim gücü yükselmiş? Ben şok 😱
39 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim HayatKısaKşlrUçyr Hanımefendi :) Onların iddiaları bu yönde :) 17 - 18 yıl önce 5000 TL (5000000000 TL) - 7000 TL (7000000000 TL) olan evlerin şuanda 300 Bin TL ile 400 Bin TL olduğundan bahseden yok :) Bundan 15 - 20 sene önce Küçükşehirlerde 4000 - 7000 Dolar ' a, büyük şehirlerde 7000 Dolar ile 17 Bin Dolar' a ev alınıyordu. Şimdi bu 33 Bin - 64 Bin Dolar' a, büyük şehirlerde 55 Bin - 88 Bin Dolar' a çıktı.
- +1 yıl
Haklisin. Bide bankadan kredi cekiyorsun ama iki katı geri ödeme yapiyorsun. Asgari ucretli nasil alsin bu sekilde bir evi düşünen yok.
- +1 yıl
"Siyonistler, faizciler" diyorlar; insanların faiz çekmek zorunda kaldıkları dönem yine bu dönem :)
- +1 yıl
Kahrolsun siyonizm :|
- +1 yıl
Konu siyaset olunca fakirleri kullaniyorsunz mk
- +1 yıl
@Mstf-marlon Bir hanımefendinin cevabının altına küfürlü yorum yazma.
- +1 yıl
Sende kadın tavlamak icin yalakalık yapma
- +1 yıl
@Mstf-marlon Ben Hanımefendiyle 1 yılı aşkın soru ve bence soruyorum. Öyle bir amacımız yok. Senin gibi hanımefendilerin yorumlarına damlayan ve küfür edenleri daha önce uyardım. Şimdi de uyarıyorum.
- +1 yıl
Sevgili coffeyJohn, böyle tiplerle hic uğraşmaya degmez. Engeli basip gecmek en mantiklisi. Herkes biliyor kimin ne oldugunu boşverin ;)
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
53Cevap
aslında ortak bir nokta'da buluşacağız gibi:) kira konusunda gördüğümüz ödeme gücü yükselmiş, ama iş ev ve arsa'ya gelince burda olay kişiye göre değişiyor. mesela akp öncesi ben 5 yıl çalışınca 2. sınıf bir daire'yi alabiliyordum, şimdi bu rakam İstanbul'da 8 yıla çıkmış. ama eşim gene 5 yıl çalışınca aynı daire'yi alabiliyor. biz 3 yılda ankaradan 0 daire aldık geçen sene, hemde birikimimiz tl bazında olduğu halde. açık ve net olan bir şey varki akp döneminde gayrimenkul piyasası aşırı ranta uğradı, zaten akp=rant kelimesi yanlış olmaz. ben ekonomik olarak akp'den umudumu keseli 10 yıl oldu. işe dini açıdan bakmasam akp'ye oy atmak için bir neden bulamam. akp anap'ın son dönemine döndü şu an ama rakibi yok işte. akşener falan asla alternatif olamaz, ülke yönetiminde denize düşünce yılana sarılmak olmaz.
17 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğin için teşekkür ederim Beyefendi :) Saygı duyuyorum. Kendinize göre gerekçeleriniz olabilir. Ben Türkiye' deki bu durumun sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum. Bu durumun sürdürülebilir olmaması 1970' lerdeki tüp, yağ, gaz kuyruklarından, 1980' lerde halkın bankalarda batan paralarından, 1990' larda yaşanan kötü belediyecilik ve hastane kuyruklarından daha kötü sonuçlara gebe. Çünkü 2002 öncesi Hanehalkı dediğimiz senden ve benden oluşan, Özel Sektör dışı borç 4.385 Milyon Dolar yani 4,30 Milyar Dolar (6.600 Milyar TL) idi. 2017 Eylül ayı itibariyle bu 113.937 Milyon Dolar yani 113.9 Milyar Dolar (439.8 Milyar TL) kısaca 25,98 katına çıkmış yani 2003 öncesindeki borcun %2598,33 (Yüzde İki Bin Beş Yüz Doksan Sekiz Virgül Otuz Üç)' ine çıkmış.
- +1 yıl
Yani eskiden ne krizler, ne sıkıntılar yaşanırsa yaşansın halk borçlu değildi. Şimdi eskiden farklı olarak halk da borçlu. Halkın borçlu olduğu gibi devlet borçlu değil mi? Devlet de borçlu. Devlet borçlu olduğu gibi özel sektörde borçlu. Kısaca eskiden olan kriz devlet ve özel sektör kademelerinde yaşanırken bundan sonra bir kriz olursa olacak kriz devlet ve özel sektörde kalmayacak, halk nezdinde fazlasıyla hissedilecek. Çünkü halk borçlu. Bunu icra, haciz sayıları, intihar edenler, boşananlar, dramlar, trajediler olarak hissedeceğiz. Çünkü eskiden aç kalsan da borcun yoktu, şimdi Türkiye' de yeni doğan her bebek başına 18 Bin Dolar borç var. Bu bebeğin borçlu doğması için ailesinin borcu olması gerekmez. Nasıl Yunanistan' da ve Dünyanın diğer ülkelerinde kriz yaşandığında Devlet özel sektör borçlarını üstüne alıyorsa Türkiye' de de öyle olacak. Devlet Hazinesi halkın parası olduğuna göre direkt halkın parasından ve geleceğinden yenmiş olacak.
- +1 yıl
biz bu kadar tartışmayı 2008 yılının haberi üzerinemi yaptık:) rakamlar bir garip diyordum daha yeni gördüm haberin tarihini:) ben sana olayın diğer penceresini açayım. haber diyorki daire fiyatları 20 kat arttı ama altın fiyatları 3.5 kat bunlar dönemsel rakamlar. dedimya 2005'de daire aldık 52000 lira verdik, peki kaç cumhuriyet ediyordu 52.000/120=430 peki 430 cumhuriyet şimdi ne kadar 500.000 den fazla. bizim daire ne kadar eder dersen 200.000 ancak eder. hani nerde senin hesap? bak akp döneminde aldığım bütün gayrimenkullerden zarar ettim.2. si yıl 2014 kasım silivride arsa aldık, 200.000 tl verdik yaklaşık 2.5 kilo altın ediyordu. arsa şu an 400-450 bin lira arası eder, peki 2.5 kilo altın ne kadar 470.000 lira, gene kazanç yok:(dolar olarak bakarsak 90000 dolar o şu an kafa kafaya geliyor. geçen sene eylül ayında 140 bine daire aldım ankarada 40.000 dolar ediyordu şimdi asla etmez, nerdeyse 30.000 dolara inecek.
- +1 yıl
yani işin özü daire, arsa her zaman para kazandırmıyor akp döneminde bile, önemli olan doğru zamanda doğru yatırım yapmak. mesela ben 2005'de ben 430 cumhuriyet alıp ons 2009'da 1800'lere fırladığında nerdeyse aynı daire'den 3 tane alabiliyordum. dönemsel rakamlarla ekonomi okunmaz. bu gün çektiğimiz döviz artışı sıkıntısı akp döneminin ilk 8 yıllık sıcak para olayı yüzünden.
- +1 yıl
Konu uzadı ama zarar etmiş değilsiniz. Altın, Dolar olarak bakarsanız zarar etmiş olursunuz. 2008' de 52 Bin Türk Lirası' na aldığınız evi 2015' de insanlar inşaat sektörü sıkıntılı diye uyarmaya başladığı dönemde satmış olsa idiniz çok daha iyi alım gücüne sahip bir para elde edecektiniz. Belki sizin eviniz 2015' de de 200 Bin TL' ye satılacaktı. Şimdi ise aradan 3 yıl geçmiş resmi olarak enflasyon 3 yılda ortalama %30' larda. Gerçeklemiş. Yani sizin eviniz son dönemlerde değer kaybetti. Ayrıca Esenlerde de 200 Bin TL' ye daire kaldı mı diye de düşünmedim değil. 200 Bin TL çok ucuz. Ben alım gücü üzerinden bir şeyler söyledim. Evin 2008' deki 2018' deki altın fiyatı üzerinden alım gücü hesabı yapıyorsunuz. Ona bakarsanız Türkiye' de Asgari Ücret 2003 öncesindeki pek çok dönemde 7 çeyrek altın hatta 10, 12 çeyrek altın yapıyordu. Şuanda çeyrek altın 308,95 TL. 1603,12 TL Asgari Ücret de 5,18 çeyrek altın yapıyor. Kısaca 5,5 çeyrek altın bile yapmıyor, 5 çeyrek altının biraz üstünde.
- +1 yıl
evet konu uzadı ama benim için mahzuru yok:) en 2005 yılında alındı 2008 olsa iyiydi tabiki. evi sat derken orası sıkıntılı benim üzerime değil, ayrıca satsam ne olacak? ben 2005 yılından beri o evin kirasını alıyorum, beni ilgilendiren kirası evin değeri 100.000 tl'ye düşsün umurumda değil, zaten çocuklara kalacak. ama arsa'yı satmak isterdim, ama oda ortak olduğu için zor. verdiğin altın örneğinin sebebi ons fiyatları ons 280 dolardan 1900 dolar'a çıktı şimdi 1300 dolar, yani dünya üzerinde herkes bu konudan nasibini aldı sadece biz değil.
- +1 yıl
Altın fiyatının arttığını biliyorum, evin farklı dönemlerde altın olarak fiyatını söylediğin için yazdım :)
+1 yılİnsanların şunu anlaması gerekiyor. Alım gücü artmadı, alınacak FABRİKASYON ürünlerin alınırlığı yükseldi. Bunun sebebi TEKNOLOJİDİR. Tarladan çıkan fabrikasyon olmayan SEBZENİN fiyatı yükseldi. ET'in fiyatı yükseldi. Alım gücünüze bakacaksanız bunlara bakın. SERİ üretim mallarının ucuz olması sizle alakalı değil. Hakeza ucuz da değil. Dünyanın en çok vergi ödeyen insanlarısınız. Buna rağmen alıyor olmanız dünyadaki GLOBALLEŞEN pazarla alakalıdır. Akp'nin bununla ilgili herhangi bir etkisi yoktur. Bunu anlamadığınız sürece hep kendinizi kandırırsınız. Bunu anlamalısınız önce alım gücünüz değil bu hükümetle hiçbir gücünüz kalmadı!!
33 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Beyefendi. :) İnsanların bazısı şu kafada. Türkiye' de eskiden internet 64 kilo bit iken bugün 7500 kilobit. 180 kat arttığına göre Türkiye gelişti. Oysaki aynı zaman diliminde baktığımızda Türkiye bu artışla 73' üncü sırada kalarak Dünyanın gerisinde kalmış durumda. Macaristan, Romanya gibi ülkelerin bile Türkiye' ye göre hızlı interneti var. Bulgaristan internet hızı ile 23' üncü sırada. İnternet hızında geçmişe göre 180 kat daha hızlı olsak da bugün rezalet bir seviyedeyiz.
- +1 yıl
Güzel bir örnek. Aynı şekilde eskiden her ev'de laptop mu vardı? şu an 2 tane var :D
Sigortalı eleman yoktu şu an herkesin sigortası var :D
Komedi. Bu kadar vergi verip böyle şeyleri bile lütuf saymaları tam bir komedi. - +1 yıl
Kapitalizmin getirdiği, küreselleşmenin tüm Dünyaya yaydığı teknolojiyi, gelişmişliği sanki Türkiye' nin gelişmişliği gibi gösteriyorlar. Nedense bunu da bir partiye mal etmeye çalışıyorlar. Bu da siyasi olarak zehirlenmişlik göstergesi. Ayrıca eskiden işçiler arasında sendikalı oranı daha fazla idi. Sendikalı bir işçi sigortasız olamayacağına göre sigortalılaşma oranı eskiden daha fazla idi.
Para & Ekonomi konusunda 644 cevap paylaştı. müteahitlerin ve torpille memur olanların alım gücünün arttığı doğrudur.
ama 50 yıllık çürük rutubetli eve kira ödeyip "melmeket eyiye gidiy, alım gücü çok yuğseldi" diyenleri ben de anlayamıyorum.
devletten 250 liralık ŞOK alışveriş çeki alıp, onunla da gidip makarna almayı "alım gücü" zanneden bir toplumuz.41 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim ipekyolu Beyefendi. :) Dediğiniz kitle Türkiye' nin en az %25' ini oluşturduğu için kemik kitle. Diğer partilerde de böyle bir kemik kitle olmadığı için her defasında kazanırlar :) İnsanlar kendi haklarıyla, çalışarak 2000 TL maaş almak yerine 250 TL alışveriş yardım kartı almayı ve onunla oylarını ipotek etmeyi seviyor.
Gündem sorularından genelde uzak olmaya çalışıyorum ama bazen dayanamıyorum :? Asgari ücret daha öncede yazdığım gibi 1603 tl den değil 1452 tl den hesaplanmalı. Ev kiralarının 1500 tl den başladığı ülkede İstanbul da kim bu rakamlarla hayatını idame ettirebilir? Benim işcim işini bilir diyen zihniyetler oldukça bu ülke sürünmeye devam edecektir...
22 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Beyefendi :) Haklısınız AGİ' siz Net Asgari Ücret 1450,91 TL ve AGİ 152,21 TL ile birlikte 1603,12 TL
Para & Ekonomi konusunda 5,3b cevap paylaştı. Konut fiyatları arttı ama fiyatlar halen aşırı şişik.. Bunun kanıtı da 2 senedir yerinde sayan kiralar. Asla yatırım yapılacak durumda değiller. Standart donanımda, dağ başındaki konutları lüks konut diyerek kakalamaya çalışan ÇAKAL mütaahitler resmen dolandırıcılığa çıkmış avlanıyorlar. Ayrıca nereye gitsen iş başı rakamları asgari ücretten başlıyor.. Mühendislere kadar bu rakamlardan açılıyor kapılar
22 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim aerolite Beyefendi :) Haklısınız bu dönemde müteahhitler para kazandı, siyasi yakınlığı olanlar para kazandı. Halkın emekli ikramiyesi, maaşları ev fiyatları, kira fiyatları karşısında eridi.
Gizli Üye(25-29)+1 yılTL nin değeri düştü demiyorlar da dolar yükseldi diyorlar. Döviz sepetindeki tüm para birimleri yükseldi. Algılarda hayali düşman yaratıp onu suçluyorlar. Hayat Avrupa'ya kıyasla 10 kat daha zor. İstihdam, barınma, eğitim gibi temel ihtiyaçlar konularında özellikle. Örneğin, bir mühendis 2400 euro alıyorsa burada 2400 tl alıyor. Bir araba almaya kalksa, kur farkından dolayı 5 kat daha fazla çalışması gerekir. ÖTV eklenirse hemen hemen 8-9 katına çıkar. Ama makarna daha güzel geliyor işte naparsın.
21 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Beyefendi :) Avrupanın bazı ülkelerinde ev sahipliği oranı yüksek, sorun olmuyor. Bazı ülkelerinde birlikte yaşama kültürü var. Örneğin " WG " dedikleri evlerde kalıyor. Bu sayede kiraya Asgari Ücretin 3' de 1' i kadar para gidiyor. Alım gücü alkol, dışarı çıkıp gezme, bar, kafe gibi yerler için iyi. Evde yemek yaparsanız hazır gıdalar ucuz. Bir mühendis 1 saatlik maaşıyla 1000 gramlık balık çubuklarından 2 tane alıp yiyebilir. Türkiye' de bu hazır gıdanın tanesi 20 TL' ye satılıyor. 2 tanesi 40 TL. Mühendislerin %80' i saatte 40 TL kazanmıyordur diye düşünüyorum.
+1 yılAlım gücü arttı katılıyorum, akrabayı kalkındırma partisi 'ni yönetenlerin ve yalamaların alım gücü arttı adamlar saraylarda havuzlu villalarda son model arabalarıyla zevki sefa sürüyor sayın cumhurbaşkanımız 2018'in ilk 4 ayında747 milyon lira örtülü ödenekten para kullanmış resmi harcamalar dışında hergün 6milyon225 bin lira harcamış adam anca geçiniyor alım gücü baya bir artmış bende hergün et yemekten ve bal yemekten bıktım artık fantazi olsun diye havyar yiyecem Allah'ım sen aklımıza mükayet ol.
10 Yorumlaalim gucu artmadi da ev ve kira fiyatlarinda bolgeye gore düşüş olduğunu söyleyebilirim. kiralik ve satiligin cok oldugu semtlerde fiyatlarda durulma var... enflasyon artisi cok yuksek oldugu icin emlaktaki ufak artis goze carpmiyo. otomobille kiyaslasak geçen yil 60 bin tl ye satilan b sinifi arac, bu sene 90-100 bin tl. civarinda
12 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim wargrave Beyefendi :) İnsanları bunca sene kandırdılar. Aynen dediğiniz gibi ürün fiyatları artıyor.
+1 yılAsgari ücretli alsa alsa ancak maket ev alabilir şu ekonomik şartlarda. Enflasyon ve dolar kuru altında ezilen bir lira varken ancak hayallere tutunarak yaşayabilir insanlar. Tabi tutunabilecekleri bir hayalleri varsa. Umudunu kaybetmemişler ise..
12 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğin için teşekkür ederim Beyefendi :)
- +1 yıl
Asıl ben teşekkür ederim. Gerçekleri ayrıntısıyla paylaştığın için @ coffeyyJohn
+1 yılKendi secmenini kandirabilirler anca onlar. Alim gucu falan yok dis borc olmus ello cello
31 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim PossoTutto Hanımefendi :) Haklısınız. Türkiye' nin Brüt Dış Borcu 2017' nin sonu itibariyle 453,2 Milyar Dolar.
+1 yılGünlük zamları hazmedebilmek adına alım gücümüzü artırmak zorunda kaldık evet, bir kazık eksik bir kazık fazla daha fark etmiyor.
11 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim inflames-54 Hanımefendi :) Haklısınız.
+1 yılHaberlerde gördüm. Allahsızlar 1+1 daire için 400 bin lira istiyor. Asgari ücretle çalışan birisi sittin sene bu taksici ödeyemez.
11 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Sedat Akar Beyefendi :) Ev fiyatları 300 Bin TL, 400 Bin TL. Sonrada 1603,12 TL' lik Asgari Ücreti savunuyorlar.
Evet tabiki doğru söylüyolar 15 yıl öncesine oranla Türkiyenin durumu iyi
212 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğin için teşekkür ederim Hanımefendi :) Peki 15 sene önce 7 Bin Dolar ile 20 Bin Dolar olan evler şimdi 70 Bin Dolar ile 125 Bin Dolar olmuş. Bu duruma ne diyeceksiniz? Asgari Ücret ya da Ortalama Maaşlar Dolar bazında bu kadar arttı mı?
- +1 yıl
iyide bu iyimi kötümü? ayrıca hesabın yanlış elma ile armutu karıştırıyorsun evler 100.000 dolar oldu diye asgari ücret 2000 dolar olamaz, evin tekrar 20.000 dolar olmasını istiyorsan doları 20 lira yapalım al sana 20.000 dolara mis gibi ev oluyor. senin örnek verdiğin yıllarda ben 250 dolar aylık'la (ortalama)4-5 yılda 12.000 dolar civarı ev almıştım yıl 1999 yer İstanbul esenler.
- +1 yıl
@demir_bey Maaşların, Asgari Ücretin ev konusunda alım gücü düşmüş. Bu iyi mi olur kötü mü olur? Diyorum ki Dolar üzerinden hesaplama, evin yemeden içmeden kaç ayda satın alınacağı üzerinden hesapla. Asgari Ücretle 49 ay ile 69 ayda ev alabildiği dönemlerden 120 ay ile 249 ayda ev alabildiği dönemlere geldik. Şimdi Asgari Ücretli 2 kat uzun süre çalışıp öyle ev alıyor. Yani ev alamayacağı için kredi çekip ev alıyor. Eskiden olduğu gibi her ay köşeye altın, Mark, Dolar atıp ev almak daha iyi değil miydi? 12 Bin Dolar' a ev alınabiliyorken şimdi aynı evler 350 Bin TL (77 Bin Dolar)' ye alınıyor. Bu iyi mi kötü mü?
- +1 yıl
ama artık evin maliyeti bile 12.000 dolar değilki, şu an benim ev 30.000 dolar yapar o zaman 5 yaşında idi şimdi 24 yıllık oldu. ayrıca şimdiki evler ile kıyaslanamaz eski evler, hala ankaradan 30.000 dolar'a 0 ev alabilirsin mesela. şimdi bu ev fiyatlarını artıran biziz. adamın arsası var nerseyse cebinden hiç para çıkmadan 20 daire'nin 18'ini isteyecek. böyle şeymi olur?10 daire'de 2 daire alabilir gerçek hesaba bakarsak. sen olaya asgari ücretle bakıyorsun, asgari ücretli adam asla ev alamaz, ama aynı evde 2. asgari ücretli varsa onun birikimi ile ev alınır.
- +1 yıl
@demir_bey Şimdi sizin dediğiniz şey ne gibi biliyor musun? Ben şuanda et fiyatları arttı diyorum. Sen diyorsun ki " Buğday, benzin, saman fiyatı arttı için hayvan fiyatları arttı, yani et fiyatları arttı " demek gibi bir şey. Yani arttı ama bu sayılmaz, bunun nedeni şu diyorsun. Ben de diyorum ki neden sayılmasın? Eskiden bir evin içindeki tüm inşaat girdisinde maliyet Türk Lirası ve Dolar bazında azmış. Şimdi ise fazla. Bunun sonucu tabi ki eve yansıyor. Şimdi de eli güçlü olmayan müteahhitler kredi çekerek binanın temelini atabiliyor. Kredi faizi de ev fiyatlarının içinde var. Eskiden batmakla çıkmak arasında kalan müteahhitler vardı. Son 15 yılda karlılıkları çok iyi olduğu için batmadı. Eskiden müteahhit baya bir risk alıyordu. Topraktan ucuza daire satıp finansman sağlıyordu. Bugün müteahhitler çok ucuza topraktan satmaya yanaşmıyorlar.
- +1 yıl
@demir_bey Diğer konu şuanda Ankara' da ucuz demeniz. Eskiden de İstanbul ile Ankara aynı değildi. İstanbul' da ev fiyatları 10 Bin Dolar' dan 20 Bin Dolar' a kadar iken Ankara' da %30 daha ucuza başlardı bugünkü gibi. Mesela 7 Bin Dolar ile 14 Bin Dolar arasında idi. Yani o zaman da İstanbul' la diğer şehirler arasında fark aynı idi. Ev konusuna gelirsek eski evler aradan 15 - 20 yıl geçmesine rağmen pahalı. Yeni evlerin ise yanına yaklaşılmıyor. Bu da maaşların ev fiyatları karşısında alım gücününü düştüğüne örnek. Kira Çarpım Oranı işte ev fiyatlarının çok yükselmesi ama o binayı 10 yılda amorti edecek kirayı verebilecek gelire sahip, isteğe sahip kiracı olmamasıyla alakalı. İnsanlar gelecekte iyi para eder, prim yapar beklentisi ile ev alıyor. Bunun için yüksek paralar ödemeye istekli. Zaten bu yüksek paraları da aylık geliri üzerinden ödemiyor, biriktirdiği paradan da ödemiyor, kredi ile bu evleri alıyor. İnsanlar geleceklerini ipotek ediyor.
- +1 yıl
@demir_bey Kira Çarpanının artmasının sebebi insanların ev fiyatlarına karşı gelirinin artmamış olması zaten. Ev sahiplerinin ödediği satın alma fiyatına karşı beklediği kiralama bedelini kiracılar ödeyemiyor. O zamanda evin kira çarpanı 120 aydan 200 ile 280 aya kadar çıkıyor. Bu kiraların ev fiyatlarına göre düşük olduğunu gösterir. Kiraların maaşlara göre düşük olduğunu göstermez. 1603,12 TL Asgari Ücretin olduğu büyükşehirlerde ortalama bir 2+1 , 3+1 ev 1000 TL. Bu da maaşın %63,37 yapar. Kalan 603,12 TL karın tokluğuna çalışmak olduğuna göre bence kiralar da düşük değil. 603,12 TL kazanan biri 10 yılda bir eskiyen ne ev eşyalarının amortismanını sağlayabilir ne kendi hastalık masraflarını, evlenme masraflarını, tatil masrafını karşılayabilir. Bu şekilde çalışmak karın tokluğuna geleceği inşa edemeden çalışmak olur.
- +1 yıl
sen olaya yanlış yerden bakıyorsun, yıl 2005 52 bin lira verip daire aldık benim aylık gelişrim 640 lira idi o zaman ama evin kirası 500 lira idi, şu an benim maaşım 2500 lira ama evin kirası 800 tl hadi yılbaşında zam oldu diyelim 900 lira olsun daha kiracı 900 lira kira ödemedi. demekki kira=aylık oranı kiracı lehine gelişmiş. kira'nın evi amorti etme durumu 10-12 yıl iken bu kadar ev talebi yokken, kredi faizlerinin ucuzlaması ile talep patlaması yüzünden bu oran 30 yıla çıktı. senin dediğin doğru olsaydı insanların maaşları kira karşısında ezilseydi zaten daire almazlardı, kiraların fazla artmamasının nedeni insanların daire almaya karşı aşırı talebi. bu iş sadece ekonomik rakamlarla okunmaz sahada olursan neyin ne olduğunu zaten görürsün.2005 yılında bu millet 400-500-600 lira kirayınasıl ödüyordu? asgari ücret'den sonra kaç para kalıyordu kendisine? baktım 350 lira imiş evin kirasını bile karşılamıyormuş, bu asgari ücretliler nasıl geçiniyormuş peki o yıllarda?
- +1 yıl
@demir_bey Sizin o yıllardaki iş tecrübenizle şuanki iş tecrübeniz aynı değildir. Maaşları lendinizden değil Asgari Ücret ve bulabilirseniz Ortalama Maaş verisi üzerinden hesaplayın. Parası olmayan insanlar nasıl ev alıyor demişsin. Herkesin parası yok diye bir şey söylemedim. Kiranın üstünde geliri olanlar kredi çekip ev alıyor. 1000 TL kira ödemeyip 1750 TL Kredi ödeyenler var. Sen 2005' den örnek vermişsin ben rantın bu dönemki ladar olmadığı 2003 öncesini anlatıyorum. İnsanların nasıl ev aldığını merak ediyorsan 2003 öncesi neredeyse hiç olmayan ama bugün Dolar bazında 32 kat artan Hanehalkı Kredi Borcuna, Konut Kredisi Borcuna bak.
- +1 yıl
iş tecrübesi nedir? mobilya sektöründe eleman alacaksan 30 yaşında eleman alırsın 40 yaşına gelmiş elemanı almazsın. ne ile hesaplarsan hesapla kira artış oranı kiracı lehine gelişmiştir, başka sonuç çıkmaz. başlıkta diyorsunki alım gücü düştü, peki gurbetçi vatandaşlarımız'ın arttımı ona hiç baktınmı? yurtdışında 2000 öncesi çalışanlar yıllık ne kadar kazanıyordu? ve aylıkları ile kaç yılda daire alıyorlardı? şimdi kaç yıl çalışmak zorundalar türkiyede 1 daire almak için? hiç 20 yıl önce bizim 1 yıllık kazancımız türkiyede 1 daire parası ediyordu, şimdide 1 daire parası edecek şekilde aylık almamız lazım diyen türk işçisi gördünmü? son verdiğin örnek zaten konut fiyatlarını patlattı, insanlar kredi çekip daire almasa fiyatlar 50.000 dolar seviyesinden fazla asla olmazdı.
- +1 yıl
@demir_bey Tamam işte özünde alım gücünün arttığı iddiası çömüş oluyor. 2003 öncesi insanlar gayrimenkulleri %90 oranıyla bankalara gitmeden, altın, döviz biriktirerek, akrabalardan eşten dosttan borç alaral alırdı. Bugün ise bankalardan gayrimenkul kredisi (konut, dükkan) çekere alıyor. Gayrimenkulün %25' ini peşin olarak veriyor. Diyelim 50 Bin TL peşinat. 150 Kredi çekiyor, aylık %1.30 faizle, dosya masrafı ile, sigorta ile 300 Bin TL ödüyor. Şimdi " 2003 öncesine göre maaşlar, asgari ücret 10 kilo fazla et alıyor " diyenlerin iddiasında sorun yok ben alım gücü düştü deyince mi sorun var?
Asgari ücret alan bir adam maaşını alıp bir nike veya adidas mağazasına girsin. 2 ayakkabı alır 3. yü alamaz
11 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Fedal Beyefendi :) Haklısınız. Ne evi, ne kirası, birkaç tane ayakkabıyı bile zor alır diyorsunuz.
Para & Ekonomi konusunda 1,5b cevap paylaştı. Malesef acıyor içim. Artık hayal bile edemiyor insanlar.
22 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim azelcan :) İnsanları bunca sene kandırdılar.
+1 yılDoğru söylüyorlar ne yapsınlar bebavamı versinler eften püften bir limonun kilosu 6 dandik altı üstü ot 4 lira havuç 4 yeşil soğanın kilosun 7 lira daha diğerlerine gelmesin bu basit yemeğin yanına garnitür allah için söyle pahalımı
11 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim :) Ev fiyatları 300 Bin TL ile 400 Bin TL diyorum iş olan büyükşehirlerde. Alım gücü arttı mı? :)
Yine muazzamsın abi. Bunu tartışmalarımda kullanmak üzere bir kenarda tutacağım izninle. :)
13 Yorumla- +1 yıl
Bir kenara al tabi :) Böyle kanıtlı ve anlaşılır veriler tartışmalarda her zaman işe yarar.
- +1 yıl
Mesaj attım :)
Akp ye oy vermeyeceğim de kime versem🤔MHP ye vereyim diyorum 😁😅😅
13 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Hanımefendi :) Kime oy vereceğinizi siz bilirsiniz :) MHP ile ortaklar diye biliyorum :) MHP' den daha milliyetçi İyi Parti adında bir parti çıktı. Onun da parti programına bir bakın, öyle karar verin derim.
- +1 yıl
Neden ki? :)
- Para & Ekonomi konusunda 745 cevap paylaştı.
+1 yılInsallah bu yazdıkların birilerinin gözüne takılırda okurda belki birseyler değişir. Sanmiyorum ama umut işte
11 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim theyshotus Beyefendi :) İnsanların araştırması, öğrenmesi lazım. Bunları öğrenmek biraz zor olabilir ama imkansız değil. Eskiden 7000 Dolar ile 17 Bin Dolar' a ev alınırken, en baba ev 20 Bin Dolar' ın altında fiyatlarla alınırken bugün bu 66 Bin 500 Dolar' lardan 125 Bin Dolar' lara kadar çıkmış. Asgari Ücret Dolar bazında 2,33 katına çıkarken ev fiyatları en az 6,25 kat ile en fazla 9,5 kat artmış.
Gizli Üye(30-35)+1 yılTutturdular bir dolar kuru diye
Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizi Ecevit zamanında yaşandı
Dolar 1.25 liraydı
Gittiler taaa Amerikadan Ekonomi Bakanı getirdiler
Elin adamından medet umdular
Şimdi dolar dünyanın her yerinde değer kazanıyor
Ülkeye bak, sokaklara çık, avm lere git, lokantalara, giyim mağazalarına falan iyice bak
İnsanları gözle
Krizin K sı var mı?15 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılZamanında memur ve emekli maaşları ödenemeyecek hale gelmişti bu devlet
Şimdi 1000 er lira bayram ikramiyesi veriyor bu devlet
Kapanan fabrikalar, kepenk kapatan esnaf, işten atılan yüzbinlerce insan
Bak etrafına var mı bunlar- +1 yıl
Türkiye' de halk o kadar zengin ki borçları 3,8 Milyar Dolar' dan 150 Milyar Dolar' a gelmiş. Samsun' da 2.5 aylık Kübra Bebek aylıktan öldü. Kübra Bebeğe götürüldüğü hastanede ’beslenme yetersizliği’ tanısı konulduğu ortaya çıktı. cf.kizlarsoruyor.com/.../...-af8c-3e2c9770d0c5.jpg www.milliyet.com.tr/.../ Konya' da zatürre ve yoksulluktan ölen Ayaz Bebek cf.kizlarsoruyor.com/.../...-9ae7-3fba70bfdf21.jpg www.hurriyet.com.tr/.../40-gunluk-ayaz-bebek-zaturreden-oldu-25435786 Kayseri'de işsiz 45 yaşındaki Baba Haydar Ç. 2000 TL borçları nedeniyle girdiği bunalım sonucu Valilik Göç İdaresi binası önünde üzerine benzin dökerek kendini ateşe verdi. Vücudunda ağır yanıklar oluşan Ç., kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. cf.kizlarsoruyor.com/.../...-9bdf-2813787ab378.jpg www.haberturk.com/.../1607217-kayseri-de-uzerine-benzin
- +1 yıl
Mükemmel yönetildiği iddia edilen Türkiye' de bebekler resmi hastane raporlarıyla kanıtlı bir şekilde açlıktan ve bakımsızlıktan öldü. İşçiler kendini yakarak intihar etti. Öğretmen adayları atanamadıkları için intihar etti. Hem de KPSS' den 90 aldıkları halde.
- +1 yıl
Dolar heryerde artiyor diye birsey yok, Türk Lirasi sadece deger kaybetiyor. Yalanlariniz ile Milleti kandirmaya calismayin AK comlarlar.
- +1 yıl
hayır akp nin kurumu türkiye istatiatik kurumunu da yalanladı kız. işssizlik oranlarından da haberi yok. ecevit krizinde kepenk kapatan esnaf sayısına bak son bir yılda kepenk kapatan esnaf sayısına bak. hangisi daha kriz anlarsın. samanı ithal eder olmuşsun daha neyin kafasındasınız. mavi marmara şehitlerimizi parayla sattınız israile daha neyin kafasındasınız. baştan sona islam düşmanı baştan sona gayri millisiniz
+1 yılAlim gücünün artigina inaniyorum eskiden wc ye 1 liraya gidemiyorduk şimdi 1 lira hahahajj
11 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Beyefendi :)
Alım g0cü düşmedi bence. Zenginle fakir arasındaki makas açıldı. Zengin çok zengin fakir çok fakir. Orta sınıf az kaldı bitmek üzere..
13 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. :) Ev fiyatlarına bakarsak alım gücünün düştüğünü görebiliriz.
- +1 yıl
Eskiden değişmiyor muydu?
+1 yıl1+1 evlerin 450 Bin TL olduğu evleri biliyorum. Fazla söze gerek yok bence.
22 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
Rica ederim.
+1 yılalım gücü arttı tabi ya ama onlara arttı bize imkansizlasti bu düzen bozllulmaz değişmez ya
34 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. :)
- +1 yıl
ya eski kafalar var ya şunun zamanın da bu yoktu şimdi var ya ozamn bu zaman bu düzen değişmesi için belli bir yaş kesimi cahilleri hiç bişey gormemisleri bir yere toplayacak son onlar orda bir topluluk fakir fakir yaşasın ya insanlar zengin oldu biz daha fakir bu kafalar değişmezse he sanması kimse ben sadece şu an ki yönetim demiyorum gelceklerde aynı kafada farkları yok yeterli geleyim cebimde dolsun derinlere bize tür milletini seven cebindeki cebindekini milletine veren bu kafa lazım 30tl olan arabayı 90 tlb satacaksa kimsenin gelmesine gerek yok
- +1 yıl
İnsanların bazısı şu kafada. Türkiye' de eskiden internet 64 kilo bit iken bugün 7500 kilobit. 180 kat arttığına göre Türkiye gelişti. Oysaki aynı zaman diliminde baktığımızda Türkiye bu artışla 73' üncü sırada kalarak Dünyanın gerisinde kalmış durumda. Macaristan, Romanya gibi ülkelerin bile Türkiye' ye göre hızlı interneti var.
- +1 yıl
evet işte sorun buradan kaynaklanıyor eski yeni ya değişmiyor biz Türk milleti kenimz bir araya haklarımız için gelemiyoruz ama gereksiz boş şeyler için toplanan biliyoruz biri gelecek de konuşkan falan
Ev/arsa fiyatları dünyanın her yerinde yükselir ( özellikle güvenlik sorunu olmayan savaşsız bölgelerde), asgari ücret doların ani fırlamasına bağlı düşmüş olsa da zam geleceği kesin, aynı zamanda Türkiyenin çevresindeki bölgede savaşların olması ekonomiyi etkiler elbette çünkü ister istemez ticaret derbe alıyor, sesini çıkarmayan Amerika ne derse kabullenen Türkiye kimsenin gözüne batmazdı, şimdi ise NATOnun en büyük ordusu özgür iradeye sahip Türkiye var ve o yüzden batı Türkiye durdurulmazsa bölgede bir tehlike oluşturacağının farkındalar, pkkdır işid fetö veya başkası, hepsi Türkiyeylr uğraşıyor neden sence? Neden Arabistan veya Dubai değil de Türkiye?
(rakamlardaki küçük oynamalar gözümden kaçmadı)09 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğin için teşekkür ederim :) Sorum ev fiyatlarıyla ilgiliydi, Nato ile ilgili değildi. Diyorum ki " 1 aylık Asgari Ücret eskiden evin 1 metrekaresinden fazlasını alırken bugün neden yarısını bile alamıyor. ". Yani bahsettiğimiz bölgelerde metrekaresi 3000 TL' nin altına olan ev pek yok. Aynı özellikteki evlere baktığımızda fiyatı 82 Dolar' lardan 1300 Dolar' lara çıkmış. Alım gücü ne oldu diyorum?
- +1 yıl
Bence sen olayları farklı bir yere çekmek istedin ama yapamadın. Küçük hesap oynamaları demişsin, nerede varmış gösterebilir misin?
- +1 yıl
Örnek : 2008de ortalama dolar kuru 1.29,... 2008de asgari ücret 481,55$=481,55tl! Gibi
Bişey yapmaya çalıştığım yok, ben Türkiyenin iyiden iyiye gideceğine gönülden inanıyorum ve karamsarlığa yer vermiyorum, sen olaya farklı bir açıdan bakıyorsun ve bu senin kendi fikrin, sadece saygı duyarım ama katılmam😉 - +1 yıl
2008' de Asgari Ücret 481,55 TL idi. Kaynak: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı internet sitesi. www.csgb.gov.tr/.../net_bruet_asgari_uecret.pdf
2008' de ortalama Dolar kuru 1,29 Kaynak: paracevirici.com/.../amerikan-dolari
Asgari Ücret Dolar kurunun 1,15 olduğu 15 Şubat 2008 tarihinde Dolar kurundan 420,53 Dolar yapar. Ben 481.55 $ diye fazla bile söylemişim. Kısaca durumlar daha berbatmış. - +1 yıl
Yaklaşık 10 yıldır asgari ücretle oynama olmadı ( 400 doların çevresinde ha biraz yükselir ha biraz düşer) demek istediğim bu, uzatmak istemiyorum çünkü sabaha kadar fikrimi ve gördüklerimi anlatsam, sen de sabaha kadar anlatsan ortak noktada buluşabileceğimizi düşünmüyorum çünkü mesele alım gücü falan değil, sen akpden nefret edersin o gitsin diye sadece kötü tarafa bakarsın, ben daha iyimser bakmayı tercih ediyorum, şimdilik esenlikler dilerim
- +1 yıl
Bence sen kendi yaptığın şeyle beni suçluyorsun. Diyorum ki 7000 TL olan evler şimdi oldu 500 Bin TL. Asgari Ücretli 1603,12 TL maaş ile Ortalama Maaşlı 2250 TL ile bu evleri kredi çekmeden nasıl alacak? Eskiden aldın biriktirir, köşeye koyar alırdı, şimdi krediye bulaşmadan nasıl alacaklar? Ev sahipliği oranıda %60,40 olduğuna göre ev sahibi olması gereken bir kesim var. Bunların da alım gücü ev kiralama ve ev satın alma konusunda düştü diyorum. Sen kendin olaya tarafsız bakmıyorsun ama beni kendi yaptığın şeyle suçluyorsun. Sen diyorsun ki Asgari Ücret Türk Lirası bazında 7 - 8 kat arttı. İyi güzel, ev fiyatları da TL bazında 67 kat arttı diyorum. Ev fiyatları Dolar bazında 7 - 8 kat arttı diyorum.
Alım gücü arttı diyene alkol ve uyuşturucu testi yapılmalı :)
Herşey o kadar pahalı ki para yetmiyor.22 Yorumla- +1 yıl
Para & Ekonomi konusunda 4,2b cevap paylaştı. Alim gucu hergun azaliyor
52 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim fangoria Beyefendi :)
Ekonominin durumu içler acısı orası kabul de 2001 yılındaki�stanbul'da 2018 yılındaki İstanbul arasında dağlar kadar fark var. Kira ve fiyatlarını artmış olmasının sebebi evleri olan taleplerdir Peynir ekmek gibi ev satılıyor.
04 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğin için teşekkürler :) 2001 yılındaki evler 17 Bin Dolar idi şimdi 17 sene eskidi 125 Bin Dolar. Buna ne diyorsun? 2001' deki İstanbul 2018' deki İstanbul ile aynı değil diyorsun peki 1603,12 TL Asgari Ücret alan, 2250 TL Ortalama Maaş alan insana nasıl ev aldırmayı düşünüyorsun? Sonuçta bu insanlar ev alacak ya da kirada kalarak barınma ihtiyacını gidecek? Bir de evler peynir ekmek gibi satılıyor demişsin, evler peynir ekmek gibi satılıyorsa Türkiye' de ev sahipliği oranı nedir, söyler misin? Her 100 kişiden kaçı ev sahibidir?
- +1 yıl
cf.kizlarsoruyor.com/.../...-92f8-120da09faac2.jpg NTV: Konut satışları martta yüzde 14 azaldı. Kanıt: www.ntv.com.tr/.../konut-satislari-martta-yuzde-14-azaldi,xCa8Rr5wNUap5vluun2EHw cf.kizlarsoruyor.com/.../...-8c94-7099e1637b78.jpg Hürriyet: Kredili satışlarda azalma ile konut satışları yüzde 14 düştü. www.hurriyet.com.tr/kredili-satislarda-azalma-ile-konut-satislari-y-40811317 cf.kizlarsoruyor.com/.../...-9fe6-fab36f5f06e9.jpg
- +1 yıl
HaberTürk: Türkiye genelinde ipotekli konut satışları, Ocak 2018'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,3 düştü. Kanıt: www.haberturk.com/faizler-artti-kredili-konut-satislari-dustu-1848750-ekonomi cf.kizlarsoruyor.com/.../...-b0ac-45732151a4bf.jpg Dünya Ekonomi Gazetesi: Konut satışları Şubat ayında düştü. Yeni yıla %1,7' lik artışla başlayan konut satışları, Şubat ayında %5,4 oranında düşüş kaydederek 95 bin 953 adedine geriledi. Kanıt: www.dunya.com/.../konut-satislari-subat-ayinda-dustu-haberi-408188 cf.kizlarsoruyor.com/.../...-91a4-77607b6775ae.jpg Anadolu Ajansı: İpotekli konut satışları, yılın ilk ayında 2017' nin aynı dönemine göre %20,3 azaldı. Kanıt: www.aa.com.tr/.../1070445 cf.kizlarsoruyor.com/.../...-8a7d-d9be075e21d7.jpg
- +1 yıl
Bu evler satılıyorsa inşaat şirketleri, müteahhitler nasıl batıyor, bizle bilgini paylaşır mısın?
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılZenginleri n alım gücü artıyor fakirleri sömürdükçe zengin daha zengin fakir daha fakirleşiyor. Zengin ve fakir arasındaki uçurumlar artarak devam ediyor.
40 Yorumla100 200 lira zam yaptılar asgari ücrete sonra alım gücü arttı.
11 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim AShyGuy Beyefendi :) Haklısınız :D
Kahveci kardeşim coffeycanım böyle giderse sayende depresyonlara giricem. Bak bu ülkede bir şey düzelmeyecekse oda asgari ücret :D.
10 YorumlaSonumuz hic iyi gorunmuyor serffsuzler ulkenin icine ettiler
61 Yorumla
+1 yılKim iktidarda olsa halk perişan ediliyor. Yepyeni, adil bir lider gerekiyor.
13 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Beyefendi :)
- +1 yıl
1300₺ maaş alıp verdiği nafaka ile birlikte 900₺ ile yaşayan yetişkin erkek gördüm ben...
- +1 yıl
Rica ederim hocam şartlar berbat
Para & Ekonomi konusunda 3,5b cevap paylaştı. enayi kandırıyorlar yiyen yiyor işte. gençler beyin sahibi allahtan yemiyor
11 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim scare Beyefendi :) Haklısınız. Son 2 yılda gençlerin %70' e yakınının siyasilerin söylediği yalanları yemediğine dair analizleri ben de duydum. Onlar TV seyretmiyor, Dünyayı internetten araştırarak öğreniyor.
Alim gücü diye bir şey yok misal şu an ev fiyatları duştu Ama ortalama bir memur Bir ev alırsa eskiden on yılda oduyorken şu an 14 yılda ödemesi mümkün o da sürüne surune
05 Yorumla- +1 yıl
Eskiden ortalama bir memur yemese içmese İstanbul' un orta şekerli bir semtinden 3+1, 5 senelik binadaki bir evi 4 yıllık maaşıyla alırdı. Asgari Ücretli 6 yıllık maaşıyla alırdı. Şimdi ortalama bir memur 3000 TL maaş alıyor diyelim. Ev de 350 Bin TL diyelim. 116 ayda yani yaklaşık 9 - 10 yılda alıyor. Ama yeme içmeyi de hesaplarsak 30 yılda ancak alır. Eskiden emekli ikramiyesi İstanbul' da bir ev alırken şimdi köpek klubesi bile alamıyor.
- +1 yıl
Geçmişte 30 kilo et alırken şimdi 40 kilo alabiliyormuşuz, öyle diyorlar :)
- +1 yıl
Almanya' dan et aldık. Ben de belgesi var :)
+1 yılEmlak fiyatları er ya da geç düşecektir. İhtiyaç fazlası satın alınan evler milletin elinde patlayacaktır. İster istemez fiyatını düşürmek zorunda kalacaklardır.
01 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Serkan Beyefendi :) Krediler olmasa patlayacak zaten :)
+1 yılherkes birşeylerden şikayetçi tamam da arz talep meselesini kimse konuşmuyor.2000 yılındaki durumlar 2018 i degerlendirmek biraz abes kacıyor sanki :D
bir zamanlar etrafı dutluk olan yerlerin fiyatlarının uygun olması gayet dogal01 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. :) İşte 2002 yılından sonra alım gücü daha iyi oldu diyenlerin sizin söylediğinizi dikkate alması lazım. Onlar 2002' den önce Asgari Ücretin ve maaşların alım gücü düştü derse kafası çalışan birileri de kiraları ve ev fiyatlarını gündeme getirir.
+1 yılBunları bişmeyenler düşünmeyenler hüloğğğ diyor işte.
22 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Beyefendi :) Haklısınız bu dönemde müteahhitler para kazandı, siyasi yakınlığı olanlar para kazandı. Halkın emekli ikramiyesi, maaşları ev fiyatları, kira fiyatları karşısında eridi. Onlar da şuanda 300 Bin TL' lik, 400 Bin TL' lik ev fiyatlarıyla karşı karşıya olduğu için zor durumda.
- +1 yıl
İşin garibi bunu millete yutturuyorlar, millet de belki bilerek belki bilmeyerek yutuyor.
Daha da vahim bir şey söyleyim sana:
Bu haksız ve hukuksuzluğun kendini dindar diye adlandıran insanlarda gelmesi, esas gıcık taraf bu!
İşçiye hakkını verin, derler ama kendileri vermez!
Milleti dinden soğuttular be Coffy
- Para & Ekonomi konusunda 383 cevap paylaştı.
+1 yılneyin alımı artmış böyle genellemeler hep eksiktir. ama şu bir gerçek benim açımdan ekonomik güç gün geçtikçe artıyor. ama burdaki asıl mesela paranın dağılımı. dağılım eşit olmayınca sıkıntılar ortaya çıkıyor.
00 Yorumla - Para & Ekonomi konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılYakında para basınca görürüm ben ülkeyi TL değer kaybedince ayda 20 milyar dolar ödeme yapması gerek Türkiye nin ekonomi berbat durumda 6 tl yıl sonunda görebilir dolar açın gözünüzü artık
00 Yorumla Para & Ekonomi konusunda 2,9b cevap paylaştı. Aziz Nesin bosunami Turklerin yuzde altmisi ahmak diye soylemis.. Bu ahmak millet duxulmeyi hak ediyor.
10 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 1,8b cevap paylaştı. Evet ben daha dün bir villacık iki de gemicik aldım.
30 Yorumla
+1 yılAlım güzü kesinlikle düştü. Fakat, 'ben zaten hep 50 liralık benzin alıyorum fiyat mı artmış.. bana ne' diyen bir topluma bunu anlatamazsın
00 Yorumla
+1 yılBatı dışardan gezici itler içerden ugrasmalarina rağmen Türkiye son hız büyüyor. abd nin tasmalı itileri geziciler
015 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğin için teşekkür ederim :) "ABD' nin tasmalı iti" derken ülkenin başına geçmeden önce ABD' ye gidip görüşen ve 2003' de 1 Milyon Iraklı' nın ölmesi için Amerika' yardım tezkeresini çıkarmaya çalışan siyasilerden ve siyasi akımdan mı bahsediyorsun?
- +1 yıl
3 5 ağacı bahslane edip sokaklara havlayan iti oğlu itlerden bahsediyorum
- +1 yıl
BOP' un eşbaşkanıyım deyip Suriye sınırını savaştan önce mayınlar temizlenecek diye İsrail' li şirketlere veren sonra da İngiltere, ABD, Fransa ile birlikte Suriye Merkez Yönetimine karşı savaşan Batıyla birlikte insan öldürenlerden mi bahsediyorsun?
- +1 yıl
Kıçından senaryo uydurma deyyus. Ülkeyi 100 yıldır abd ye köle olarak kullandiran parrti konus. el pence abd yetkililetin onunde titreye titreye durdugu zamanları biliriz Ecevit'in.
- +1 yıl
Esad kimyasal kullandıktan sonra yanına gidip selfi ceken vatan hainlerini konuş
- +1 yıl
100 yıl köle eden derken İngiliz zırhlısı ile giden Vahdettin' den mi bahsediyorsun?
- +1 yıl
Selanik üzerinden sizdirilan piyondan abd nin buyuk israil projesinden bahdediyorum
- +1 yıl
İsmini ver kardeş? Kimmiş o?
- +1 yıl
Atatürk anlayamayacak kadar basiretsiz ve ahmaksn
- +1 yıl
Atatürk sana ve senin dedelerine ne koymuş hala acısı çıkmamış be Atatürk düşmanı vatansız.
- +1 yıl
Benim dedem biri kore biri canakkale gazisi haddinii bil güzel kardeşim. 630 küsür yıl dünyayı yonetiyorduk. Ne olduysa abdulhamitten sonra oldu ahmak gozlerini ac biraz
- +1 yıl
Benim atam imparatorluk yikmis fatih sultan mehmet han. Akdenizi gol yapan kanuni sultan Süleyman han. Dunyayi oturduğu tahtan yöneten sultan abdulhamit han. Daha soy agacı bu güne kadar belli olmayan islamı yakmış kutsal kitabimiza gokten indirildiği zannedilen safsatalar diye hitap eden şahıs benim gözümde abd ye hizmet eden bir it oğlu ittir
- +1 yıl
Sen bence Atatürk' e karşı isyan başlatan, Yunan' ın yanında savaşa katılan şeriatçı İngiliz muhiplerinin torunusun. Abdülhamid döneminde toprak kayıplarını araştır, benim cahil arkadaşım.
- +1 yıl
Ulan cahilll oğlu cahilll abdulhamit zamaninda kayıplar oldu bütün dünya yüklendi abdulhamite kendini akıllı zanneden ahhmaaya sen alamazsınız geri zekalsn essege altn semer vuruşlar essek yine essek yine essek hemde esolessssek
- +1 yıl
Abdülhamid İngiliz' lere Kıbrıs' ı kiralamış biridir. Resmi kaynaklara Osmanlı belgeleriyle ulaşabilirsin. Onun için boş yapma.
+1 yılCumhuriyet tarihinde Atatürk ve Özal'dan sonra en iyi yönetimi Ak Parti sergilemiştir.
03 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğin için teşekkürler :) Cumhuriyet Tarihinin en büyük Cari İşlemler Açığı, en büyük Dış Ticaret Açığı, en büyük Faiz ödemesini yapmış ve Türkiye 95 yıllık Tarihinde ilk defa Romanya' nın Asgari Ücretinin gerisinde kalmış. Senin o diğer dediklerini bilmiyorum ama ben söylediklerim kanıtlayabilirim :)
- +1 yıl
Yine çarpıtıyorsun. Romanya AB üyesi oldu haberin var mı?
- +1 yıl
Eee AB üyesiyse Asgari Ücretinin bizi geçtiği gerçeğini değiştirebilir miyiz? AB üyesiyse bu ülke Romanya Leyi ile maaş almıyor mu? Romanya' da insanların %90' ı %95' i ev sahibi değil mi?
Size gore farkli ama dünya sadece sizin etrafında donmuyor
03 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğin için teşekkür ederim Beyefendi :) Konu ev fiyatlarının 300 Bin TL - 400 Bin TL' lere kadar çıkması.
- +1 yıl
Rica etsem konuyu biraz açar mısın? Eskiden de İstanbul' daki evler diğer 80 şehirdeki evlere göre %30 ile %200 arasında daha pahalıydı. 2001' de gazete ilanlarına göre 85 metrekaresi sıfırlar atıldığında 7000 TL olan ev küçükşehirlerde 3500 TL idi. Yani İstanbul' da 400 Bin TL olan evlerin Karabük' de 200 Bin TL olması evin pahalı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bir Asgari Ücret geçmişte hiç yemeden içmeden 30 ile 60 ayda ev alıyorsa bugün 124 ay ile 248 ayda alıyor.
+1 yıl2008 den buyana durum kötü farkındayım
11 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkürler Beyefendi :) 2008' den beri durumun farkında olmanız güzel. Bu ülkede 7 Bin Dolar ile 20 Bin Dolar arasındaki fiyatlara ev alınırken bugün 44.5 Bin Dolar ile 125 Bin Dolar arasına ev alınıyor. Yani alım gücü düştü. Durum böyle olunca da insanlar konut kredisi, gayrimenkul kredisine yönelip bankalara borçlanıyor. Çünkü bankaya gitmeden, çalışarak, maaşla ev almak nerede ise imkansız hale geldi.
+1 yılNe alım gücünden bahsediyorsunuz ya. Yemeye ekmek bulamıyoruz. 15 bine satılan yüzüne bakmadığımız arabayı 30 bine bulamıyoruz şimdi. 80 bine satılan ev olmuş 130 bin.
01 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Tekelioğlu Beyefendi :) Asgari Ücrettin alım gücü arttı diyorlar. Ama Dünyada ortalama olarak maaşların, Asgari Ücretin yarısını götüren " barınma " ihtiyacını hesaba katmadan. Mesela diyorlar ki " 2003 yılından önce maaşla 1500 tane yumurta alıyordun, bugün 2000 tane alıyorsun. " . Ama barınma ihtiyacını ve 2003 öncesi bir ailenin ihtiyaçlarının 100 kalem ise bugün 300 kaleme çıktığını hesaplasalar alım gücünün artmak bir yana dursun, düştüğünü görecekler. 2003 öncesi gıdanın kalitesi, GDO' lu yiyeceklerin olmadığını görmezden geliyorlar. Ayrıca 2003 öncesinde çalışanların içinde Asgari Ücret alanların oranı azdı. Örneğin 2002' de sadece 2.8 Milyon kişi Asgari Ücretle çalışırken bugün 6.3 Milyon kişi Asgari Ücretle çalışıyor.
Boşver bunları ahlak bitti adalet bitti insanlik bitti ekonomi bitmiş çok mu.
10 YorumlaAsgari ücret alım gücü artmış mi 😱 buna şok oldum
41 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Nurnrnr Hanımefendi :) Asgari Ücrettin alım gücü arttı diyorlar. Ama Dünyada ortalama olarak maaşların, Asgari Ücretin yarısını götüren " barınma " ihtiyacını hesaba katmadan. Mesela diyorlar ki " 2003 yılından önce maaşla 1500 tane yumurta alıyordun, bugün 2000 tane alıyorsun. " . Ama barınma ihtiyacını ve 2003 öncesi bir ailenin ihtiyaçlarının 100 kalem ise bugün 300 kaleme çıktığını hesaplasalar alım gücünün artmak bir yana dursun, düştüğünü görecekler.
Kim ne derse desin kim se inanmiyor
12 Yorumla- +1 yıl
sgari Ücrettin alım gücü arttı diyorlar. Ama Dünyada ortalama olarak maaşların, Asgari Ücretin yarısını götüren " barınma " ihtiyacını hesaba katmadan. Mesela diyorlar ki " 2003 yılından önce maaşla 1500 tane yumurta alıyordun, bugün 2000 tane alıyorsun. " . Ama barınma ihtiyacını ve 2003 öncesi bir ailenin ihtiyaçlarının 100 kalem ise bugün 300 kaleme çıktığını hesaplasalar alım gücünün artmak bir yana dursun, düştüğünü görecekler. Ayrıca 2003 öncesinde çalışanların içinde Asgari Ücret alanların oranı azdı. Örneğin 2002' de sadece 2.8 Milyon kişi Asgari Ücretle çalışırken bugün 6.3 Milyon kişi Asgari Ücretle çalışıyor.
+1 yılama yol yaptı?
31 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Ageofadana Beyefendi :) Haklısınız :D
Para & Ekonomi konusunda 988 cevap paylaştı. Hamdolsun. 15 yılda betonun değeri arttı.
10 Yorumla
+1 yılBu yalanlara artık Akp'liler bile inanmıyor. Tamam
13 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Beyefendi :) Asgari Ücrettin alım gücü arttı diyorlar. Ama Dünyada ortalama olarak maaşların, Asgari Ücretin yarısını götüren " barınma " ihtiyacını hesaba katmadan. Mesela diyorlar ki " 2003 yılından önce maaşla 1500 tane yumurta alıyordun, bugün 2000 tane alıyorsun. " . Ama barınma ihtiyacını ve 2003 öncesi bir ailenin ihtiyaçlarının 100 kalem ise bugün 300 kaleme çıktığını hesaplasalar alım gücünün artmak bir yana dursun, düştüğünü görecekler. Ayrıca 2003 öncesinde çalışanların içinde Asgari Ücret alanların oranı azdı. Örneğin 2002' de sadece 2.8 Milyon kişi Asgari Ücretle çalışırken bugün 6.3 Milyon kişi Asgari Ücretle çalışıyor.
- +1 yıl
tamamen haklısınız. son cümlenize bir ekleme yapmak istiyorum;
Kapitalizm işsizliği sever. Tam istihdam olmasın ki milleti üç kuruşa çalıştırabilsin.
Üniversite mezunu insanlara "çalışırsan asgari ücret" teklifi bunun için ediliyor. - +1 yıl
Haklısın. Asgari Ücret vermeyen yerler bile var.
alım güçü azalıyor ve herkes yurt dışına gidiyor
30 Yorumla
+1 yılYaşamadıkları için bilemiyorlar bence..
00 Yorumla
+1 yılso what? care LDP gencler, yuklenin
00 YorumlaZengin daha zengin fakir daha fakir.
20 Yorumla
+1 yılancak geçiniyoz
11 Yorumla- +1 yıl
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkürler Murat Bey :) Alım gücü arttı diyorlar, yani bu iddia yalan mı sizce?
Gizli Üye(25-29)+1 yılParti kur oy verelim reis
20 Yorumla- Devamını Gör (2)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne