Türk dünyasında ve Balkanlar'da görülen eski gelenek olan Hıdırellez kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir. Ülkemizde 5 mayıs ve 6 mayısta kutlanacak olan Hıdrellez, Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan ve Doğu Akdeniz ülkelerinin kültürünün ortak bir simgesidir.
İnanışa göre, dilekleri gerçekleştiren, bolluk ve bereket dağıtan Hızır, Hıdırellez gecesinde yeryüzünde insanlar arasında dolaşır.Hıdrellez'in çoğu kültürlerce bilinen bir ritüeli insanlar gece gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Peki siz kutluyormusunuz bu günü? Sizin dileğiniz ne olacak?
Bugün günlerden "Hıdrellez" Hıdrellezin vazgeçilmez ritüeli dilek dilemek. Peki senin bugün bir dileğin olacak mı?
Zamaninda 1 padisah bana Hızır aleyhi selami getirene 10 kese altin verecegim demis (rakamlar degisebilir) fakir bir köylü , bakiyor ki evde herkes aç bir aç neyse ben gideyim gosterebilirim bulayim diye demis. Altini almis 1 hafta süre vermis yoksa olecek adam 1 hafta uğramış. Sonunda idam edilecegi gün gelmis tam idam edilecegi sırada gozukmus. Ki öyle bir cok hikayeler var benim basima degil de halamlarin basina gelmis. Derler ki , fakir birisi senden ekmek isterse ver bereketlenir. Ve saklamak lazim onlari kimseye dememek. Teyzemin ve ablamin dilekleri kabul oldu. Birisi ev istemisti evleri var birisi araba istemisti arabasi oldu. Batıl inanç değil aslinda biz dilegimizi yine Allahtan istiyoruz.
Ana Sayfa > Kültür & Sanat > Sorular > Bugün günlerden "Hıdrellez" Hıdrellezin vazgeçilmez ritüeli dilek dilemek. Peki senin bugün bir dileğin olacak mı?
En İyi Cevaplar