Merhabalar ; Bireysel Emeklilik yaptıran ya da yaptırmayı düşünüp karar veremeyenler için açtım konuyu. En iyi para biriktime yöntemi mi sizce? Bana göre en risksiz ve küçük meblağlarla ve sabırla çok iyi bir birikim yapabilirsiniz.
Siz yatırımlarınızı ne şekilde yapıyorsunuz?
NOT: Minnoşlar abileriniz / ablalariniz biraz yetişkin meseleleri konuşacak. Az ötede oynayın 👊
Bireysel Emeklilik hakkında ne düşünüyor ve ne biliyorsunuz?
seneler önce 100 lira ile başlayıp sonradan 200 lira ile devam etmiştim. ama şunu unutmayın emeklilik yaşınız gelmediğinde yani bankanın size sunduğu minimum seneyi doldurmadığınızda -ki bu sanırım 20 sene filandı- parayı çekmek istediğinizde sizden kesinliler yapıyorlar, yani almanız gerekeni alamıyorsunuz hatta ana paranızdan da az alma durumunuz var. yani gerçekten de "emekli" olacaksanız girin, yoksa normal kenara kendi birikiminizi kendiniz de yapabilirsiniz. ben yaklaşık 7-8 sene bu sistemde kaldım, sonra araba ihtiyacından sebep kesintilere rağmen erken çektim parayı ve o parayla da araba almıştık :)
Yanlışınız var 10 sene sonra bozabiliyorsunuz besinizi. Siz çekince kesinti olmamıştır ama :) evet orayı unutacaksınız uzun bir süre. Yani her ay zorunlu bir masraf olaral görüp , kendinizi oma göre ayarlayacaksınız. Güle güle kullanın :)
10 sene dolmamıştı, ama 10 sene sonra bile belli bir kesinti yapıyorlar. yani sıfır kesintili dolu dolu tam faizli almak için ciddi bir sene boyunca bes'te kalmak gerekiyor. benim gibi 10 seneden önce bozarsanız anaparanızdan da az alabiliyorsunuz anca :)) ben çok incelemiştim o tabloyu şartları şurtarı. gerçi devlet desteğinden sonra değişikliğe gidildi mi bilgim yok, ben devlet desteğinden önce bes sistemindeydim.
Konuyu birikim açısından ele alırsak evet haklısın. Özellikle devletin %25 katkısı ile ufak meblağlarla uzun vadede yapılabilecek bir birikim. Ama yatırım olarak değerlendirmemek lazım konuyu. Zira kısa vadede daha mantıklı ve daha çok kazandıracak yatırım araçları mevcut.
Alamayız çünkü yatırım değil, birikimdir. Bahsi geçen sistem , bireylerin birikim etmesini teşvik etmek, bu birikimleri şeffaf bir şekilde güvence altına almak ve bireylerin istekleri doğrultusunda tasarruflarının en uygun metotlarla yönlendirilmesini amaçlar. Özetle amaç; param değer kazansın değildir. Tasarrufları yönlendirip birikim sağlamaktır.
Ama bu kadar karamsar bakmasak :D düşeceğini umit etsek. Keşke foklar yalnız kalmasa, keşke kelebeklet bir gün yaşamada ve keşke uçabilsek jdjdjd saçmaladım :D
Her şeyde n önce sunu belirtmek lazim gelir ki Türkiye halk olarak tasarruf konusunda sinifta kalmıştır. Açıklanmış olan büyüme rakamları ve yapilan araştırmalara baktığımızda harcamalarimiz keynesyen tüketim tipolojisine aykırı bicimde tekrarlana gelmektedir. Simdi bes e bu açıdan baktığımızda bir defa tasarrufu artırmak bakımında n çok önemli ve sağlanan imkanlar bakımında n da fena değil %25 devlet katkısı ndan %13 enflasyon farkını cikardigimizda %12 harika bir rakamdır tavsiye ederim efendim
Yani şu sıralar Litecoin e biraz para yatırdım , çok uzum vadeli kalmayı düşünmüyorum. Ama şimdidrn kazandırmaya başladı. Haricinde sabit borsa kağıtlarım var , bir dr ödemekte olduğum gayri menkul.:)
Neden güvenemeyeceksiniz ki sanal paradam çıkıp real bir para olması gündemde ve takip ediyorsanız 20 kat değerini arttırdı. Enflasyondan en az etkilenen para birimi kendisi :)
Kitabi bilgiye hakimim ama şöyle bir yan etkisi olduğunu duymuşsunuzdur ki sistem kapatıldığında ne olacağına dair bazı ekonomistler eleştiri getirmişti
Evet ama bu şekilde devam ederse ki devam edecek gibi görünüyor , 1 alana 100 verecek. Ben bu tarz şeylerde paramı çok bekletmiyorum. Atıyorum 3 olursa çıkarım diye düşünüyorum olduğu an çıkıyorum. Aynı şey borsa için de geçerli. Otomatik çıkış veriyorum. Ve ciddi manada kazandım, arabamı borsadan kazandığımla aldım desem yalan olmaz.
Yok hayır. Hayatımda yaptığım en sığ yorumu yapacağım. Genelde sporcuların sadece vucut kaslarını geliştirdiklerini düşünüyordum, onu kırdınız an itibari ile :)
İltifatiniz için tesekkur ederim bende bir şey itiraf etmek isterim siz çok donanimlisiniz fakültede okurken ekonomi ile hanim arkadaşlar ekonomiyi duyunca yüzünü eksitirlerdi siz çok iyisiniz
devlet memuruyum nisandan beridir kesiliyor maaştan %3, valla umarım yararı olur benim gibi para tutamayan birileri için iyi ama kısa vadede de uzun vadede de hiçbir getirisi yok bes'lerin ayda 300 400 lira yatırılanlar bile emekli oldukları takdirde en fazla aylık 350 400 lira alabileceklermiş bana pek akıllıca gelmesede devletin verdiği 1000 liralık teşvik ile %25 destek şimdilik iyi gibi..
Çok gerekli ve devletin gerçekten teşvik ettiği bir sistem. Ülke olarak hep harcama eğiliminde olduğumuzdan oecd ülkeleri arasında tasarruf yapan en az ülkeyiz. Elimize geçeni harcıyoruz. Devlet de diyor ki sen 100 lira at kenara. Ben de 25 kira koyacam senin adına. Hangi sistem yüzde 25 kazandırıyor ki şu anda
Kimse parasını tasarruf etmek istemiyor. Sonra da emekli olunca devlet bize bakmıyor yeeaaaa. Sen devlete ne kadar prim yatırdın ki çok para istiyosun diye sorarlar adama
Malesef. Bildiğinden yorum yapsalar eyvallah. Ama herkes duyduğundan ve öyle sandığından yorum yapıyor. Duyuyor. Araştırmıyor. Başkalarına aynı fikri satıyor. Bunlar fikri olan değil fikir satanlar. Ben yine de tüm bunlara rağmen bunlar diyip ötekileştirme yapmamaktan yanayım
Benim var ama bilmiyorum bu konuda bişey diyemem sana. Ben olduğu için biraz iyi hissediyorum ama çoğu memnun değil anlamadım tam akışına bırakmışım ben her ay 100 lira kesiliyo maaştan
Bireysel emeklilik yani bireysel kazık bankaların ve finans sektörünün insanları somurmesinin kibar adıdır efendim. Çünkü o sistem adı üstünde emeklilik emekli olmadan yani yaşlanmadan sistemden çıkarsan devlet stopaj kesintisi yapıyor belirli bir süreden önce çıkarsan kayıtlı olduğun sistemde kesinti yapıyor. Kısacası bireysel emeklilik yoktur BİREYSEL KAZIK VARDIR.
56 yaş şartı var o yüzden annem üzerine yaptırdım ben zaten annem şu an 58 yaşında 65 yaşına gelince 10sene tamam lanmış olacak ve bizde toplu parayı alacaz ben 45 yaşındayken
Gerek yok. Ben zaten her ay bir kenara 50-100 koyuyorum. Tabi bunu son 1 senede yapmaya başladım. Biriken para onlarda durup faizlerinden onlar kazanıp yarın öbür gün parasıyla bana hava atıp beni susturmaya çalışacaklarına bende dursun ben konuşayım onlara.. Onlar havamı çeksin. Bu işler böyle..
E zengin ettiklerimizi görüyorsun. Ve devasa parasıyla orta mahalli kişilere karşı davranışlarını da.. Sen kimsin, sen benim kim olduğumu biliyor musun tatavalarını da... Paran kadar konuş lan dedin mi zaten suauyorlar.. Demek ki parası o kadarmış. 😂
ortalama bu ün 100 tl birikim yaptığını varsayarak yılda 1200 tl 10 yılda 12000 tl yaparak 1000 tl devlet veriyo %25 devlet katkısı 16.000 tl para eder. bu günki şartarda 12000 tl'ye bir tane tofaş araba alabilirsin... ama 10 yıl sonra 16.000 tl'ye bu tofaşı alamazsın. bunu düşünerek hareket edin. tasarruf ederken paranın alım gücünün azaldığını göz ardı etmeyin. altın olarak kenara koyun 10 yıl sonra hem değerini korur hem de üstüne kor ;)
Buda bir seçenek tabii ama bir tanıdığım var adam tam 300 bin tl birikim yaptı ve bumu çok düşük bir birikim yöntemi ile yaptı az mi? 100 tl ye 25 tl veriyor , 1 ayda size bu kazancı altın asla sağlamaz.
BES'in şartları var. teferruatını incelediğin zaman uzun vadede % 25 hiç bir şey değil. misal 10 önceki çeyrek altın fiyatıyla şimdiki arasında % 25 den kat kat fazla getirisi var
bu BES eğerki 100 tl değerinde hesabımda altın ya da döviz olacak olsaydı, minimum katılım payı olan maaşın % 3'ünü ben kendim için % 25'e çıkartırdım.
Besi çok iyi biliyorum. Tl sürekli değer kaybediyor , Enflasyon durumu. Ama altının bundan sonra pek bir atağa geçmesini piyaslar ön görmüyor onun yerine bitcoin vr litecoin durumu yaygınlaşmaya başladı.. Bu şekli nasıl değerlendiriyorsunuz?
bitcoin cuma günü 16 binle kapatıp pazartesi 20 binle açıldı. :) ve dün AB müdahele edeceğini söylediği anda 16 bine geriledi (pek takip etmiyorum ama :) )
Zaten oralarda kendinize bir hedef para koyacaksınız , dur bakalım çıkar mı diye beklemeyeceksiniz. Ayrıca hesabı güzel yapmıssınız ama %25 te bu enflasyon yüzünden veriliyor zaten :) Hani devlet onu göz ardı etmiyor.
2017 % 10,87 enflasyon oranı... ama devletin verdiği % 25 sabit. enflasyon gelecek yıl tek haneye düşsede veya enflasyon % 15 olsada yinede devletin katkısı % 25 (ha devlet demiş olsaydı ki enflasyon oranının 10 puanlık üzerinde BES'e katkı vereceğim yine eyvallah derdim)
bak şimdi asgari ücret 1300 lira iken 1404 lira yaptılar. bu yıl Sayın Cumhurbaşkanımız asgari ücreti enflasyona yedirmiyecez dedi bu yılki zammı 1300 lira üzerinden yapmıyo neticede. 1404 üzerinden zam yapacak. bu da aynı onun gibi. % 25 sabit katkısı var. ama uzun vadede enfasyon orunanı artı 10 puan demiş olsaydı 10 yılda nereye varırdı bu rakam hesaplar mısın? (senin bahsettiğinle benim bahsettiğim aynı şey değil. ( 25'lik rakamı 2 yıl sonra geçer )
Ülkemizde emeklilik maaşları oldukça düşük. Bu takviye ile konforlu bir emeklilik süreci geçirilebilir. Ayrıca dilediğin an sistemden paranı cekebiliyorsun. Mantıklı bir emniyet subabı. İki policem bu yuzden var, sıkıntı yaşarsam birini kullanabileyim diye. Herkese öneririm.
Ama onun 10 yılı doldurması gerekiyor. Diğer türlü kar edemediğiniz gibi zararda ediyorsunuz. Benim emekli param da çok iyi olmasına rağmen yine de bu bir güvencedir
ben 3 tane yaptım annem ben ve kız kardeşim üzerine 3 sene olacak nerdeyse yüksek miktar girilirse kazancı daha fazla oluyor ayrıca bankalarda %5 veriyor yaklaşık
Gayri Menkul almaya çalışıyorum, Bu yaştan sonra, 150 liralarla 200 liralarla ilerde çok şey olmaz gibi geliyor bana. Aslında yaşı 20 yaşında olanlar için, çok önemli bir şey. Minnoşlar ilgilenmeli aslında.
Her ay 170 küsur lira kesiliyor, çok ümit bağladığım bir para değil. Bes olmalı ama. Hatta SGK emekli maaşı dağıtmak yerine, denetim yapmalı. Sigorta Şirketleri BES değil, normal emeklilik sağlamalı. Şirketlerden alınan SGK primleri, sigorta şirketlerine aktarılmalı
Bu düşüncemi, çok liberal bulanlar var. ama sigortacılıkta reasürans diye bir şey var, isterse ülke batsın, paran emin ellerde. Sistemde Büyük Reasüranslar olduğu sürece, ne SGK batar ne ülkede erken emeklilik, geç emeklilik diye bir şey olur. Anayasaya göre sağlık, güvenlik ve eğitim devletin işi. Bırakın emeklilik işlerini sigorta firmaları yapsın. Tamam devlet eliyle yapsınlar, ama sigorta devletin işi olamaz.
Teşekkür ederim, bir gün belki siyaset yaparım, ama nerede olursam olayım, işi ehline verme politikam devam edecek. Yorumları okudum da sisteme güvenmiyorum yazmış bir arkadaş, e devletten de takip edebileceğin üzere, BES direkt sigorta şirketine aktarılıyor. Sigorta şirketi parayı uluslar arası reasürans şirkete aktarıyor. Bankada batsa, sigorta şirketi de iflas etse, hükümet te düşse, ana yasa kitapçığı fırlatılsa. Sistemde paran korkma bir şey olmaz. Ayrıca çok ciddi devlet desteği var. Bankalara ve Sigorta Şirketlerine güvenmek lazım.
Emeklilik ve sigorta işlerimde para devlete gitmez, hatta Hgs ve Ogs işlemlerinde de para devlete gitmez. Hükümeti eleştiriyorsak, doğru bilgilerle eleştirelim. Bodrosunu görüyor çalışan, devlet benden her ay bu kadar para kesiyor diye ver yansın ediyor. Devlete giden para gelir vergisinin küçük bir bölümü sadece. Asgari ücrette 62 TL'ye gelir.
@Leading_Leader faizle hava atmak bir deyim; başka bir deyim ise, olmayan bir parayı varmış gibi saatlerce tartışmak, sonra o parayı dünyanın gündemine sokmak, sonra da değerini tartışmak (bitcoin) asıl hava atacak olanlar, sanal para ticareti yapanlar. Tez, antitez ve sentezciler.
Benim fikrimdir. Sizinkine de saygı duyarım. Ama ben kimseye güvenmiyorum.. Babam bile yeri geliyor esirgiyor benden.. Ben neden elin herifine güveneyim?
Ee kendim koyarım 10 sene boyunca hesap açtırırım 18 de alsın fark ne sanki? Ayrıca bu daha iyi istediğim zamanda kullanırırım 10 sene beklemeye gerek yok belki 3 sene sonra lazım olacak
En iyi para biriktime yöntemi ne sizce? diye sormuşsunuz da bence bankaya gömeceğinize harcamalarınızı kısın artan para gün gelir beklenmedik bir ihtiyacınızı karşılar...
9 yıldır ödeme yapıyorum normal sartlarsa biriktireşyeceim bir meblağ oldu.. birikim için güzel ama emekli olup maaş almak pek iyi fikir değil 10. yıl sonunda ayrılmak daha mantıklı
genç çalışanlar için bence gusel bir birikim diye düşnüyorum gencler bu devırde ev almak araba almak oyle kolay degıl mesela şahsen ben bı ev aldım ama bı ev daha almak ıstıyorum kesilsin biriksin
hemde nasıl kanıtlarım sözde basit sıradan bir internet cafeciyim ama maşallah devlet memuru oldum. sürekli belge çıkartmak için gelenleri dinleye dinleye öğrendim ayrıca annem dahil bunlara. hemen hepsi iptal ettiriyor ve söylene söylene etmedikleri küfür kıyamet kalmadı.
tamamen konuyu sabote etmeye gelmişsiniz. Basit bir fikir yapısına sahip olduğunuz bariz ortada Lütfen konuma sabah akşam kıraathanelerde oturup , zerrece bildiği olmadığı halde çok sözü olanlar gelmesin.. Konumdan KOVULDUN.
evet küçük tutar gibi ama yıllar geçince birikim farkediyor ben birdeyerden sonra borsa fonunu seçtim borsada iyi gitti üstüne iyi koydu yani birikim olarak
Nasıl neden herkes iş bulamıyo milyonlarca issiz var ülkede sizin işiniz var diye herkesin olmak zorunda mı siz buldunuz diye herkes mi buluyo bu kadar kolay mı yani bu yaşıma kadar evde durdum iş bulamadım çalışmadım parasız yaşadım gelirim giderim de yok ailemle yaşıyorum sadece yaşıyorum işte ot gibi
Senelerdir işkurda kayıtlıyım işkur bile bana iş bulamadım bu yaşıma kadar salak mıyım da eve kapalı asosyal parasız yaşayım bunalarak sıkılarak evde duruyum kimse işe almıyo beni mesleğim yok okumadım bu yaşıma kadar hiç çalışamadığım için de tecrübem yok bu yaştan sonra da kimse iş vermez zaten evde kaldım ot geldim ot gidiyorum zaten sende insanları yargıla bir iş buldun diye çalışıyosun diye kendine güvenme bu hayatta hiçbir şeyin garantisi yok
Demekki sen cesur özgüvenli girişken birisin ben çocukluğumdan belli pasif özgüvensiz korkak utangaç çekingen sessiz asosyal biriyim dışarı bile çıkamıyorum insanları yargılamaya devam et sen nasıl olsa işin var çalışıyosun işsiz insanları basite al bakalım
Yahu neden yargılayayım? kaç yaşına gelmişsin bu dünya ya bir asalal gibi yaşamaya mı geldin? Sakın mazeret üretme 40 derece güneşin altında , tarım işçiliği yapıp derece yapanlar var. Bak elindr internet var aç bak özgüvensizlik için ne yaparım diye. Devletin ücretsiz iş edindirme kursları var. Her şeyden önce kendine değer ver !
Hâlâ yargılıyosun anlamıyosun beni sen güçlüsün sana basit kolay saçma anlamsız gelebilir bu sorunum ama yaşamayan anlayamaz bilemez senin çocukluğundan belli işin gücün rast gitmiş demekki hayata tutunabilmişsin ben 28 senedir hayattan kopuk eve kapalı yaşıyorum gençliğim tamamen eve kapalı geçti çocukluğumdan belli pasif çekingen utangaç içime kapanık biriyim bunu basite almazsan iyi olur her insan aynı değil bende hep çalışmak istedim ama yapamadım evden bile çıkamıyorum ayrıca herkes iş bulamıyo milyonlarca işsiz var ülkede demekki herkese iş yok ülkede ayrıca iş verenler benim gibi birini işe almaz çünkü işkurda senelerdir kayıtlıyım ama işe alan yok başvurdum kaçkere sen bulabilmişsin ama herkes bulamaz zaten kadınları alıyolar artık hep işe
Bak anlıyorum ama olaya çok sığ bakıyorsun , herkes beyaz yakalı iş bulacak diye bir kaide yok. Eğer bir atak yapmak istiyorsan dediklerimi değerlendir. Git bir muhasebe kursuna yazıl , çekingen insanlar için güzel bir meslek Hayatın boyunca birilerinin ardında mı kalacaksın? Yapma, radikal kararlar al.
Ya ben diyorumki dışarı bile çıkamıyorum korkuyorum çekingen utangaçım pasifim insan içine çıkamıyorum özgüvensizim sen diyosun kursa git iş bul çalış zaten ben neden bu yaşıma kadar evde durdum çünkü utangaç çekingen pasif olduğum ıcın kendimi hep eve kapattım hiç dışarı çıkmıyorum sen kendi güçlü tarafından bakma duruma her insan senin kadar güçlü cesur değil ben bu yaşıma kadar çok çırpındım ama daha da battım dibe bu yaştan sonra hiç düzelemem ben kim meslek kim ben kim iş bulup çalışmak kim ben evde çürümeye mahkumum
Böylr yazınca sahiden üzüldüm. Kişisel gelişim için bir şeyler mi yapsan? Çekingen elbette olabilirsin , Ama bunu aşman gerekiyor. Psikolojik yardıma nasıl bakarsın?
Şunu düşünerek motive ol. Yarın birgün hepimiz ölüp gideceğiz. Aç eski filmlere bir bak. Arka planda koşturan insanlara bak. Kim hatırlıyor şimdi onları? Herkes ve herşey unutulup gidiyor. Madem öyle sen neden kendini herşeyden izole ediyorsun. hayat düşündüğünden cok kısa ve tekrarı yok. Şimdi git bir elini yüzünü yıka ben ne yapıyorum de. her şey düşüncede biter. Azimli ol sert ol gayretli ol. Bismillah de ve başla sıfırdan hayata. Allah yardımcın olsun.
Ağaç yaşken eğilir yani bu gibi sorunlar çocukluk ergenlik yaşlarında aşılmazsa yetişkin olunca artık hiç değişmez maalesef bende bu yaştan sonra bu sorunla yaşamaya mahkumum normal insanlara basit bir sorun gibi gelebilir ama bu sorunu yaşayan için hiç ama hiç basit degıl yaşayan bilir ben böyle kaldım artık kişiliğim bozuk yapacak bişey yok işim bitik
Herşey düşüncede başlar yiğidim. Değiştir o düşüncelerini. Seni eve mahkum eden ne beceriksizliğin nede başka nedenler. Sen kendini öyle olduğuna inandırmışsın. Aynştayn reyizin bir sözü vardır "Aslında herkes dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı, ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirir." Sen bir balıksın. Sana ağaca çık demiş birileri. Çıkamayıncada hiç birşey yapamayacağına inanmışsın. Senin yerin denizler cocuk. Kim olduğunu anla idrak et. Allah kimseyi aciz yaratmamıştır
Hayır sen anlamıyorsun beni yargılıyorsun resmen böyle sorunları yaşamayan anlayamaz da bilemez de ben çocukluğumdan belli böyleyim sonradan böyle olmadım ben kendimi çocukluğumdan belli tanıyorum biliyorum ne olduğumun nasıl olduğumun hangi seviyede olduğumun farkındayım bir insanl en iyi tanıyan kendisidir her insan aynı değil herkes aynı kişiliktir aynı yapıda değil bir sürü kişilik bozukluğu var siz güçlü kişilikli insanlarsınız diye herkesi aynı sanmak doğru değil
Yavrum sen beni tanıyor musun? Yok Neler yaşadığımı biliyor musun? Yok Ben sana bu sözleri derin acılar yaşamış ve hayatı tecrübe etmiş biri olarak yazıyorum.. İşkembeden sallayarak göbeğimi kaşıya kaşıya sırf laf olsun diye yazmıyorum. Ama şunu bilki her şey yine senin elinde. Ya aciz biri olarak yaşamaya devam edersin ya da silkelenip kendine gelir önüne bakarsın
Haklısın ama keşke o kadar kolay olsa ben güçsüz zayıf biriyim hep kaçıyorum hayattan hep pes ediyorum hep kaybediyorum ve kazanabileceğimi de sanmıyorum
En İyi Cevaplar