ALMANYA' DA ÇALIŞMA KOŞULLARI (HAFTALIK ÇALIŞMA SAATİ, SAATLİK BRÜT KAZANÇ, AYLIK BRÜT KAZANÇ) Birkaç meslek örneğini ve çalışma koşullarını yazalım. Meslekler (Sektörler) ---Haftalık Çalışma Saatleri - Saatlik Brüt Kazanç - Aylık Brüt Kazanç Sanayi ve Hizmet sektörü: 39,2 (H. Çalışma Saati) - 22.16 € (Saatlik Kazanç) - 3775 € (Aylık Maaş) İş ekonomisi: 39,1 (H. Çalışma Saati) - 22.11 € (Saatlik Kazanç) - 3753 € (Aylık Maaş) Sanayi: 38,7 (H. Çalışma Saati) - 23.33 € (Saatlik Kazanç) - 3925 € (Aylık Maaş) Madencilik ve Taş Ocakçılığı:40,7(H. Çalışma Saati)- 23.10 € (Saatlik Kazanç) - 4087 € (Aylık Maaş) Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme: 38,4 (H. Çalışma Saati) - 29.26 € (Saatlik Kazanç) - 4884 €
Almanya' da gördüğünüz gibi çalışma saatleri haftada 35 saat ile en fazla 40 saattir. 40 saatten fazlası ek mesai ücreti gerektirir. Birçok kişi yarı zamanlı (haftada 25 saat) işlerle geçimini sürdürür. Türkiye' de Çalışma Saatleri * Türkiye' de yasalara göre çalışma saati haftalık 45 saattir. * Bu haftada 5 gün, günde 9 saat eder ama çalışanların çoğu günde 9 saatten fazla çalışır ve hafta sonu (bazıları sadece cumartesi, bazıları cumartesi - pazar) da çalışır. * Türkiye' de Haftalık Çalışma Saati Ortalama: 47.9 Saattir.
Sorum Şu: İlk 2 görselde mesleklere göre Almanya' daki haftalık çalışma saat, saatlik brüt maaş, aylık brüt maaş var. Türkiye' deki ve Almanya' daki çalışma şartlarını karşılaştırdığınızda ne düşünüyorsunuz? Türkiye' deki bir çalışan olarak sizin mesleğinizin dengi Almanya' da haftalık kaç saat çalışıyormuş ve kaç para maaş alıyormuş?
soruda mazlum gurbetci gördüm icim parcalandi yine, dövletimiz el atmali bu alman nazi kamplarina hapsedilip zorla karun tokluguna calistirilan alamanci kardislerimize. yetti gayru cektikleri bu zulm ! cektikleri cileye kuzenimi baz alarak örneklemek istiyorum. kendisi güvenlik görevlisidir kötter secrity'de calisiyor Şu an aylik net 2000-2500 euro gecee eline. asil cilesi bundan önceki is yerinde baslamisti. bunlar is arkadasiyla iki kafadar yine bir gece is saati icerisinde alkol alirken patronlarina basilmislar. bak sen su densiz patrona? la insan bir haber vermez mi? adam zaten gicik bunlara tabi devlet türklere zulm olsun diye patronlara emir vermis " hic bir isciyi gerekcesiz kovamazsin " , patron bunlara gicik ama zalım devlet yüzünden kovamiyor. ahan da sincik düstünüz efektiyle bu ikisinide kovmus o gün isten. sebeb " is saatinde alkol almak " tabi patronun bu zulmune benim kuzenim katlanamamis agir buhran nedeniyle psikayktriye gidip " patronum tarafindan baski altina alinmaya calisiyorum psikolojim bozuldu " diyerek rapor almis. patron cikisini yazili vermek zorunda, benim kuzen alir mi o yazili cikis belgesini? almamis elidneki rapor ile dogru mahkenin yolunu tuttmus. avukatlar savcilar hakimler derken ne olur begenirsin? alayi türk düsmani gavur mahkeme heyeti alkol alindigina dair delil bulunmadigi icin, patronun haksiz davranislarindan ötürü kuzenin psikolojisi bozuldugu icin patronun 9 bin euro tazminat ödeyip kuzenimi isten cikaramayacagina dair karar almak süretiyle kuzenimin isten cikarilmasini engellemis. iste böyle agir sartlar altinda calistirilan gurbetcilerimizi bir an önce gavur devletinin elinden kurtarmaliyiz.
Çok güzel bir yazıydı, nefesi kesilircesine soluksuz okudum :) Kuzenin umarım "Almanya' da açlıktan nefesimiz kokuyor, burada haklarımız bize verilmiyor" diyen ve buları dediği halde Türkiye' ye temelli dönüş yapmayan tiplerden değildir :)
Almanya' daki eğitim, altyapı, girişimcilik, devlet desteği imkanlarına rağmen orada başarılı olmayan insan normal düzen içerisinde Dünyanın geri kalan 196 ülkesinde de başarılı olamaz :) Zaten Alman Pasaportu imkan sağlıyor insanlara. Almanya' yı beğenmiyorsan git Yeni Zelanda' ya diplomalarını İngilizce' ye çevirdiğin anda tanıyorlar, orada çalış :) Almanya vatandaşları birçok ülkeye gitmek için çok rahat bir şekilde çalışma vizesi alabiliyor. Türkiye öyle mi? Cık... Türkiye vatandaşları alamıyor :)
yol yahu kuzeni kovsan gitmez, hatta devlet zorla yurt disi yapsa botla kacak gelir 😂😂😂 evet türkiye güzel ülke ama sadece tatil icin. burada sahip oldugumuz haklarin bir coguna türkiyedeki insanlar öz memlekettlerinde sahip degiller biz bunukn bilincindeyiz.
egitim konusunda basarili bircok türk ögrenci var ama yeteri destegi aileden göremedigi icin ve yeteri kadar azimli olmadiklari icin kaybolup gidiyor cogu egitim sistemi icinde. bundan 20 yil önce bir cok meselk alanina hauptschulabschluss yeterli sayiliyormus, simdilerde ise ayni meslek alanlari realabschlussu bile yetersiz buluyor.
Okadar saat çalıştırılırsa tabi insanlar iş konsantrasyonunu bozulur verim azalır Almanlar bu tatil günleri ve çalışma saatlerine çok önem veriyorlar Buda çalışan için motivasyon kaynağı oluyor türkiye de insanlar hangi işi yaparsa yapsın mutsuz emeğin karşılığı Yok yazıklar olsun...
Doğrudur :) Almanya' daki akrabalarının dediklerini pek güvenme. Almanya' ya gitmeyin diye Almanya aç, Almanya' da nefesimiz kokuyor gibi cümleler kuracaklardır :)
Umarım rahatsız etmiyorumdur "Türkiye Yüksek Teknoloji Üretiminde - İhracatında Başarılı Mı, Yüksek Teknoloji İhracatı Sıralamasını Nasıl Buldunuz? " adlı soruma cevap verirsen sevinirim :) Soru Profilimde :)
Umarım rahatsız etmiyorumdur. " Devletin 5 Kuruşu Olmayan Vatandaşından GSS Prim Borcu Alacak Duruma Düşmesine Ne Diyorsunuz? " adlı soruma cevap verirseniz sevinirim. :) Soru Profilimde.
Vallaha kusura bakmayın ama alım gücü önemli 50-60 saat haftada çalışmak bile karşılığını yeterince alamiyoruz Türkiye de maalesef bir çok kişinin sorunu da budur borçlanmalarıda bu yüzden sürekli artmakta etin benzinin temel ihtiyaçlarıni bile ucu ucuna karşılarken ya da karsilayamazken insanlar nasıl kendine bir araba bir taşıt alacak? Hangi parayla kaç yılda? Vatandaşımda biraz bunda cahil davrandığını da söylemem gerek yani sen aylık 1400 tl kazanan bir asgari ücretlisin mesela 4-5 bin liralık bir telefon alip borclaniyorlar bir çok üründe böyle yaklaşımlari doğru bulmuyorum
Asgari Ücretli elektronik eşya alırken dikkatli davranmalı buna katılıyorum ama 4 Bin, 5 Bin TL dediğiniz telefon Dünyanın diğer ülkelerinde 4 Bin, 5 Bin TL değil. Örneğin Türkiye' de bir şey sanılan Asus, ZTE, Lenova gibi telefonlar Avrupa ve ABD piyasasında 150 $ - 250 $ arasında satılıyor. Dolayısıyla oradaki bir Asgari Ücretlinin tek maaşı ile 6 , 7 tane alabileceği telefonlar. Asgari Ücretlinin elindeki Iphone 4S' de olabilir. O da güvenilir bir telefon olduğu için alınmıştır. Bunun dışında Asgari Ücretlinin elinde Samsun S8, S8 Plus, Iphone 8, Iphone 8 Plus, Iphone X gibi telefonlar varsa dediğinize hak veririm. Bu telefonların da hanehalkının bankalara Dolar bazında 25.98 kat borçlanarak alındığına eminim. Bu borçlar bu harcamaların nasıl yapıldığını açıklıyor.
Elbette haberim var bizim alım gücümüz maalesef onlara kıyasla kat kat dusuk ve ağır şartlarda çalışan insanlar var yıllarca çalışıp bir birikim sağlayamamakta maalesef bunun kötü yanı. bugün Türkiye deki bir çok iç ve dış politikaların yanlış uygulandığını söylemem gerek dünya nereye gidiyor ve biz bu gelişmelerin neresindeyiz şöyle bir dönüp bakmamiz lazım adamlar robot üretti kim bilir kaç yıl sonra belkide asgari ücretle çalışan yani bedensel göç gerektiren işlerin çoğunu robotlar alacak diyebilirim dilerim ki devletimiz bu gelişmelerde umarım ilerler artık din tarikat ayrıştırıcı ve boş işler değil bilim , teknoloji ve sanayi üzerinde yoğunlaşmali bu alanda son derece uzman insanlar yetiştirip ülkemizde onlara gerekli ortamı sağlamalı beyin göçüne engel olup üretmeli yeni şeylerin keşfinde bir çok devlet gibi bizlerde öncü olmalıyız marka olmalıyız kalkinmamiz lazim.
Haklısınız. Asgari Ücretli insanlar Vestel Venüs, Casper gibi yerli, Xiaomi gibi ucuz ama kaliteli telefonları alabilir. Bu konuda hem fikiriz. Devletinde Dış Ticaret Dengesi kapsamında yararlı politikalar gözetmek için tüketici haklarına önem verip, halkın bu markaları aldığında mağdur olmaması için çalışması anlamlı olur. İşte o zaman hem Asgari Ücretlimiz parasını verimsiz harcıyor demeyiz hem de Dış Ticaret Açığımız artıyor, bunun sebebi de sadece halk demeyiz. Türk Halkının ABD' deki gibi telefonu 1 ay sonra getirecek kadar güçlü tüketici hakları yok. Bunun için en iyisini almak istemesi anlaşılabilir geliyor. LG alıp mağdur olan çok insan oldu. Türkiye gibi ülkelerde bu firmalar mahkeme süreçlerinin ağır işlemesi, tüketici haklarından gerekli şeffaflığın ve bağımsızlığın olamamasından dolayı insanları mağdur edebiliyorlar. Durum böyle olunca halkın telefon tercihleri en önemli birkaç telefon firmasından yoğunlaşabiliyor.
Çalıştığım küçük firmaların ve arkadaşlarımdan duyduğum kadarı ile birçok otomasyon makinelerinin (bu %80 ini kaplıyor) çoğu Çinlilerin veya Rusların.. İşin ayrıntısına girmeye gerek yok. Burada çalışanların bir çoğu teorik bilgi olarak eksik sadece deneyimleri ve temel bilgileri ile tamir/bakım işlerine giriyor.
Bizle yarışamaz ama yine de fena değil.. Ee malum , bizde dünya lideri var. Ama onlarda böyle bir lider yok. İmanımız da , insanlığımız da Alamanlara tur bindirir. O yüzden dünyada en iyi, en insancıl çalışma şartları doğal olarak bizdedir. KAPİŞ ;) Ayrıca şunu peşinen söyleyeyim. Dediklerimin aksini iddia eden, peşinen vatan haini ve aynı zamanda fetöcüdür...
Bence sıkıntı yok. Zamanında Fetöcü gazeteleri okuyan, abonman olan herkesi içeri alsınlar, ellerinden de oy kullanma hakkını alsınlar bana uyar. Hatta kaydı duruyorsa Fetöcü TV' leri izleyenlerin kaydı hane halkına göre bulunabilecekse onlara da aynı şeyi yapsınlar :) Türkiye' de 30 - 40 milyon insanın elinden oy verme hakkını alsalar da bu ülke bir düzlüğe çıksa :)
Yani.. Ama şimdi bunları yapanların hepsi pür-ü pak , devlet kadrolarında öncelikli işe alınan ve başkalarını fetöcülükle suçlayan yavuz hırsız konumundalar. Boş yere demiyorlar "Tersine dünya" diye.
Ben de öyle düşünüyorum. Türkiye' de şu dönemdeki kim başkasına Fetöcü diyorsa kendi geçmişini gizlemek isteyenlerdir. Bunun örnekler çok var. Örneğin 15 Temmuzda Atalay adındaki komedyenin sürekli meydanlarda poz vermesi, 15 Temmuzla ilgili bir sürü sosyal medya girdisi paylaşması :)
Fetöcü olduğundan şüphe duyduğum bir aile de 15 temmuzun hemen ertesinde evlerine türk bayrağı asmışlardı.. Binalarında bir tek onların evlerinde asılıydı her ne hikmetse o bayrak..
Dağlar kadar olmasa da epeyce fark var. Bizde durum hüsran kendini ocaga kilitleyen madencilere ceza faturası kesildi üstüne. Soma' da acimiz varken 100 ton muydu altın rezervi bulunduydu zengin ve muhteşem bir ülkenin garip halkiyiz :(
Bence dağlar kadar fark var. Çünkü Almanya' da Devletin istatistik verileri gerçeği yansıtırken bizim haftalık çalışma saati 45 saat diye açıkladıklarımız gerçeği yansıtmıyor :)
Sayılar en yalancilar konusu benim de sinirimi çok bozuyor bizde refah düzeyi o seviyeye gelse bir gün. Memleket Isterim diyen Cahit Sıtkı gibi şiirde kalmasa :(
Hangi ülke iş etiği ve iş ahlakı kurallarına uyup insanını daha fazla refah içinde yaşatıyor. Bizim halkımız müslüman olacak bir de özde müslüman değiliz, sömürücü ve hak yiyen bir toplum müslüman ancak sözde olur. Bu sebepten Avrupa ve Amerika insanları Hristiyan bile olsalar bir çok kavramda daha adil, etik ve Müslüman gibi davranıyorlar. Bu utanç bize bir 100 yıl daha yeter
Dediğin şeyin bende adı " Dünya İslamilik Endeksi " olan şeyi anımsattı :) Şu 12 maddeye göre ülkeleri inceliyorlar. İslamiyet Endeksinin bu bölümü 12 ana değişkenden oluşuyor: 1. Toplumun tüm üyeleri için eşit ekonomik fırsat ve özgürlük hakkı, 2. Ekonomik eşitlik, 3. Kişisel mülkiyet edinme hakkı ve sözleşme kutsallığı, 4. Çalışmak isteyen herkese iş bulma ve eşit çalışma ortamı, 5. Eğitim eşitliği, 6. Yoksulluktan korunma ve yoksulluğu azaltma; gıda, barınma ve giyim gibi temel ihtiyaçların sağlanması, 7. Toplumun karşılanmayan ihtiyaçlarını karşılayacak vergi uygulamaları, 8. Doğal ve tüketilebilir kaynakların gelecek kuşakların ihtiyaçlarını da dikkate alarak uygun yönetimi, 9. Yolsuzluğun yok edilmesi, 10. Destekleyici finansal sitemin kurulması, 11. Faizi kaldırmayı da içeren finansal uygulamalar, 12. Yukarıdaki etkin olarak uygulayacak (genel ekonomik refahı artıracak) devlet yapısı.
Evet oralarda madenci, sanayide çalışan insanlar yani işçiler emekçiler kravatlılardan daha çok maaş alır İnsanlarına emeklerinin karşılığını veriyorlar
Okula yeni başlayacak çocuklara okulu sevdirici birçok malzeme veriyorlar. Arasında çikolata, kalem, oyuncak vesaire var. Ayrıca çocuk yardımları bitmek bilmiyor. 25 yaşına kadar yardım var :)
Türkiye' de yasal çalışma saati haftada 45 saat. Buna rağmen Türkiye' de insanlar haftada günde 9 saatten en az haftanın 6 günü çalışıyorlar. Bu da haftada 54 saat yapar. Cumartesi-Pazar tatil olan bazı iş yerleri var onlar da günde 10 saat çalıştırıyor. Bunlar Türkiye' de oldukça normal görülen şeyler niye şaşırdın ki? Türkiye' de 10 kişiye sor günde 11 saatten fazla çalıştığını söyleyen en az 2 kişiye rastlarsın. Hatta böyle bir soru aç dene. Denemesi bedava :)
Türkiyede beyan edilen 50 saat aslında gerçek rakamın da altındadır.. Ayıplar beyan edilmez, saklanır bizim memlekette.. Ve ne yazık ki ayıplı çalışma şartları, normallerin çok üzerindeler.
@azelcan Azerbaycanlı Hanımefendi yatmış heralde. Ben bildiğim kadarıyla söyleyeyim. Azerbaycan' da Asgari Ücret 116 Manat yani 68.30 $ ama çalışanların %90' ı bu paradan daha yüksek bir maaş alıyor. Azerbaycan' da vergiler düştükten sonra Ortalama Net Maaş 442 Manat yani 260.24 $. Yasal çalışma saati 40 saat. Ülkedeki bireylerin alım gücü Türkiye' den biraz daha düşük.
@azelcan Bir tek maaşa ve çalışma saatlerine bakmak yetmez.. Devletin verdiği sosyal desteklere de bakmak gerekir.. Muhtemelen Azerbaycanda bu destekler bizden çok daha iyidir.. Malum komünizmden gelen bir devlet. Bir de satın alma gücü önemli.. Onlar bizden az da kazansa etin kilosuna 40 Tl verebilmeleri imkansız.. Muhtemelen temel gıda maddeleri ve ev kiraları bizimkisinden çok daha düşüktür.
@coffeyyJohn uyuya kalmışım özür dilerim. evet bizde çalışma saatleri haftalık 40 saat ve haftsaonları da çalışma yok. Söylediğim gibi dünyanın bir çok ülkelerinde yasal haftalık 40 saat tavsiye edilmiştir Türkiyede böyle olması beni şaşırttı.
Evet bizde et filan size bakanda ucuz. Mesela kilosu 8-10 azn ediyo yaklaşık 18-20 Tl
2050' lerde acaba Almanya ne kadar ileri gidecek, onu da düşünmek lazım :) Belki 2050' lerde Almanya bize yine 33 yıl fark atacak :) O zaman soracağım soruya siz " Belki 2083' lerde " diye cevap vereceksiniz :D
Geleceklerini garanti altına almadan Türkiye' ye gelmezler :) Türkiye' ye gelenleri Almanya' da emekli maaşını ya da birikmiş parayı garanti edenlerdir. Hiçbir şeyi garanti etmeden gelsinler bakalım 1404 TL' ye ya da Ortalama Net Maaşımız olan 2250 TL' ye çalışsınlar da görsünler Dünyanın kaç bucak olduğunu :)
Umarım rahatsız etmiyorumdur "Türkiye Yüksek Teknoloji Üretiminde - İhracatında Başarılı Mı, Yüksek Teknoloji İhracatı Sıralamasını Nasıl Buldunuz? " adlı soruma cevap verirsen sevinirim :) Soru Profilimde :)
Valla gayet güzel trkiye ile kıyaslamaya gerek duymadım bizde işci die bir statü yok can die bir faktör de yok çalışırken insnlıktan çalıştırırkende insanlıktan çıktıgımız için..
Güzel bir yorum. Biz de işçi diye bir statü yok. Almanya' da işverenler ve Devlet işçinin canına zarar gelmemesi için gerekli şartları yerine getirmeye çalışırken, uyku süresi, gideceği yok mesafesine kadar düşünürken Türkiye' de İşveren ne kadar sömürürsem o kadar iyi, Devlet ise ne kadar vergi alırsam, ekonomiyi ne kadar ayakta tutarsam o kadar iyi mantığı ile bakıyor. Şirketlerin karlılığının düşmemesi için madenlerde kullanılan 200 Bin TL' lik can güvenliği odasını bile zorunluluktan çıkardılar.
şu an yaptığım iş ağır sanayı fabrikada çalışıyorum 8 ay boyunca izin yasak adam işe girerken pişkin pişkin bunu sana kabul ettiriyor varıya donusleri 24 saat ve bazı bölümlerde sürekli gece ve sürekli gündüz çalışılıyor..30 gün işe geliyoruz 12 saat çalışma ve ortalama 110 km yol var servisle elimize gecen para max 3500 devlet buna dur demedikten sonra işveren işçiyi daha ne kadar s.. Die dülünüyr aksama kadar oturark he bu arada ilk defa burda rastladım çay molası yok yemek molaları 30 dakkika 😀
belki insanlara söyleyince ütopik gibi geliyor ama bundan 40 yıl önce bir çok afrika ülkesi kendi kendine yetebilecek kapasitedeydi. sadece 40-50 yıl gibi bir ülkenin ömrüyle kıyaslandığında görece kısa bir süre içerisinde afrika halkı günümüzde ki hale geldi. insanlık artık çok daha hızlı bir şekilde yozlaşıyor.
Düşünenlerin, sorgulayanların çok olduğu ülke halkları kazanır, popülizme yol veren ülke halkları da kaybeder. Türkiye gibi ülkelerin hangisine bakarsak bakalım kolay gaza gelen vesaire gibi belirli stereotiplerden oluşuyoruz :)
Neyse her şeyi kaynağından araştıran, 2 gazete okuyup ben biliyorum havasına girmeyen halk kaybeder. Onun bunun dediğine inanan halklar kaybeder. " Avrupa Asgari Ücret 200 € imiş " cümlesini duyan insan bu cümleyi söyleyeni çok sevdiği için onun yalanlarına sahip çıkmamalı, bilgiyi kaynağından araştırmalı. Kaynağından araştırmadığı sürece kaybeder.
Profesörlerin bile bilgisi tartışılır. İnsan siyaset için tarafsızlığını kaybetmemeli. "Türkiye son yıllarda çok gelişti. 1960' larda 45 olan ortalama yaşam süresi 2016' da 75' e çıktı " diyen profesör gördü bu gözler. Sanki Türkiye' deki partiler Dünyanın diğer Gelişmekte Olan Ülkelerini yönetti de diğer Gelişmekte Olan Ülkelerde de aynı değişim yaşandı :) Oysa Çin' de de 1960' da 45 yaş olan Ortalama yaşam süresi 2016' da 75' e çıktı :)
istatistik sayılarla insanları aldatma sanatıdır. eğer karşınızdaki kişi sizin direncinizin kırıldığını görürse abartabilir kendi inanmadığı şeylere bile sizi inandırmaya çalışabilir.
Koskoca Profesörler bilgiyi eğip büküp kendilerini o programa çıkartanların düşüncelerine hizmet ediyorlar. Kendilerinin ve çocuklarının rahat yaşamalarını sağlayanların düşüncelerine hizmet ediyorlar. Koskoca Profesörler Almanya bitmiş, ABD bitmiş diyor. Türkiye' nin en çok büyüdüğü yıllar üniversitedeki akademik kariyerini orada geçirdikleri halde. Oysa şuanda Türkiye' de öyle efsaneler yaratan bir ekonomik büyüme ve maaş büyümesi yok. Geçmişte Almanya bitmiş, ABD bitmiş deselerdi en azından 2008 - 2009 Krizi ile birleşir mantıklı bir şeyler söylemiş olurlardı. Şimdi ise Dünyanın Gelişmiş Ülkeleri maaş büyümesi ve işsizlik, kapasite kullanımı anlamında iyi günler geçiriyor. Bazısı 42 yıllı, bazısı 24 yıllık rekorunu kırıyor.
Azıcık beyinleri çalışsa Türkiye' de 3 aylığına gezip - çalışma temalı programa giden öğrencilerin garsonluktan 3 Bin $ kazandıklarını görür de biraz doğruları söylerlerdi.
Ukalalık yapmak istemem ama TRde çalışmak farklı galiba. Millet cep telefonuyla konuşuyor, iş arkadaşlarıyla sohbet ediyor, Face'den paylaşımları yapıyor vb. Buna çalışmak diyorsanız ben 60 saat da çalışırım, sıkıntı olmaz. Türkiyede eskiden de 20 senede emekli olan vatandaş çoktu, bunu da unutmamak lazım.
Herkes öyle yapmıyor. Ezbere konuşmuşsun. Almanya' da da insanlar Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe 1' er saat çalışıp Cuma günü Öğleden sonra işten çıkıyor. Ben de buna çalışma demeyeyim o zaman :) Avrupada insanlar Cuma günü gelmeden önce Cuma günü nereye gezmeye gideceklerini, haftasonlarını nerede geçireceklerini düşünüyor. Çoğu insan Avrupa Ülkeleri arasında seyahat yapıyor. Üstelik Avrupada herkes 65 yaşı
Avrupada insanlar 60 yaşında sağlıklı ise çalışır. Türkiye' de ise sağlıksız ise de sağlıklı ise de 65' ine kadar çalışacak. Avrupada 60 yaşında sağlık durumundan dolayı emekli olan pek çok kişi var. Sadece ayakta olmak çalışmaya yetmiyor. 60 yaşında ayakta kalmakta zorlanan insanı çalıştırmıyorlar. 60 yaşında erken emekli olan pek çok kişi var.
Zaten ben de Almanyada yaşıyorum ;), Almanyanın bir çok avantajı var tabii, Türkiye elbette çok zengin bir ülke de değil, ama şöyle de düşünelim bile: -emeklilik konusunda, eski nesil 60dan sonra emekli olabiliyordu, yeni nesil 67ye kadar çalışmak zorunda, ilerde 70e falan yükselebilir (nüfus yaşlandığı için) -okulda, öğretmenlerimizin bir çok sağlık sorunu yaşamalarına rağmen çalışmak zorunda kaldılar; bir gözünde kör olup sürekli bacağından ameliyat edilen bir hocam da vardı mesela (memurlar ise her konuda özel sektörden kat kat daha rahat). -Herkes cuma günleri erken çıkamıyor işten, mesela hafta sonlarda hatta tatil günlerde de çalışan az çalışan yok -7,5 saat konsantre çalışmak mı daha zor, TRde gibi 12 saatte hem çalışıp hem de sohbet edip ceple oynamak mı daha zor, orasını bilemem tabii ;) -erken emekli olmak da bol bol maaşlı bir emeklilik demek olmuyor (bide kolay olunmuyor, örnek hocalarım) -Türkiyede 20 ya da 20 küsür sene çalıştıktan sonra emekli olup ve çok güzel bir hayat yaşayan kaç tane akrabam var :D, bizde o şans olsa. 20 sene sonra emekli olacaksın deseler bana, 60 saat da çalışırım haftada.
Almanya' daki gurbetçilerden dışarıdan ödeme yaparak hem Türkiye hem Almanya' dan emekli olanları var. Onun için bu konuda Türkiye' deki vatandaşları eleştirmenizi doğru bulmuyorum. Diğer konu Almanya' da 30 gün izin yapan pek çok kişi var. Türkiye' de bu 14 gün. Ayrıca birçok özel şirket tatil yardımı yapıyor. Hollanda' da tatil yardımı, Finlandiya' da tatil yardımı çok yaygın. Hatta Finlandiya yaz aylarında boşalıyor. Diğer konu çocuk olunca çocuk yardımı, çocuk odası yardımı vesaire gerekli yerlere evrakları doldurarak başvurduğunda herhangi bir torpilin olmadan yardım alabiliyorsun. İşsizden HartzIV, çalışıp da yetmiyorsa kira yardımı, elektrik, su, ısınma faturası yardımı, hatta vergilerden muaf olma gibi bir çok şey var.
Ee daha ne olsun. Ben 60 - 65 yaşında Almanlara bakıyorum çoğu dik ve diri duruyor. Türkiye' de 60 - 65 yaşındakilere bakıyorum ölmeyi bekliyor gibi Türkiye' deki insanların çoğunun şuradan şuraya gidecek halleri yok gibi. Bunun için Almanın 60 - 65 yaşındaki insanı Dünyayı gezerken Türk İnsanı şuradan şuraya gidemiyor. Çoğunun gidebildiği tek yer kahvehane. Sağlıklı yaşam anlamında dağlar kadar fark var. Zaten Almanların ortalama yaşam ömrü 80 yaş iken Türkiye' nin ki 75 yaş.
Gerçi sağlık konusunda daha çok yaşam tarzıyla alakalı bence. Almanlar çok spor yapar, sağlıklı beslenirler, disiplinliler, daha soğuk kanlılar. Tek kusurları: içki ile domuz eti. Bide psikoloji de önemli, her şeye olumsuz bakıp ölümü bekleyen Türkleri düşün bide daha soğukkanlı Almanları düşün :). Kimin daha sağlıklı olduğu ortada :D
Türk İnsanının geçim derdi daha büyük boyutta. Ailesini, çocuklarını bir Alman ebeveyne göre daha fazla düşünüyor. Kendisi işsiz kalmasa çocuğu işsiz kalabilir. Onu en iyi şekilde yetiştirmek zorunda. Kızını en iyi şekilde yetiştirmek zorunda. Almanya' da bunlar için zaten devlet var. Bir pasaport veriyorlar 160' dan fazla ülkeye vizesiz, kapıdan vize ile ya da sorgusuz sualsiz geçiyorlar. Bir diploma veriyorlar taaaa Avusturalya' da hatta Yeni Zelanda' da geçiyor. Daha ne olsun.
Haftada 48 saat çalışıyorsun o zaman bu da yasal çalışma saatini haftalık olarak 3 aylık olarak 12 saat geçer ve ek mesai ücreti verilmesi gerekir. Umarım Asgari Ücretten yüksek alıyorsundur yoksa hakkın yenmiş oluyor.
Umarım rahatsız etmiyorumdur. " Türkiye' de Asgari Ücretlinin - En Düşük Maaşlının Alım Gücünü Ne Yaparsak Aşağıdaki Seviyeye Çıkartabiliriz? " adlı soruma cevap verirseniz sevinirim :) Soru profilimde :)
Umarım rahatsız etmiyorumdur. " Devletin 5 Kuruşu Olmayan Vatandaşından GSS Prim Borcu Alacak Duruma Düşmesine Ne Diyorsunuz? " adlı soruma cevap verirseniz sevinirim. :) Soru Profilimde.
Haftalık 60 saat çalışma ayda 60 (Haftalık Çalışma Saati) X 4 (Bir Aydaki Hafta Sayısı) = 240 Saat 1404.06 TL (Asgari Ücret) / 240 Saat (Bir Aydaki Çalışma Saati) = 5.85 TL (Saatlik Net Asgari Ücret) 5.85 TL / 3.87 (Dolar Kuru) = 1.51 $ (Ayda 240 Saat Çalışan Asgari Ücretlinin Dolar bazında saatlik Asgari Ücreti) 5.85 TL/ 4.57 (Euro Kuru) = 1.28 € (Ayda 240 Saat Çalışan Asgari Ücretlinin Euro bazından saatlik Asgari Ücreti)
Emeğiniz için teşekkürler çok ama verimsiz çalıştığımız ortada ayrıca çalışanlar yönünden iş disiplini ve işini hakkıyla yapma yönü eksik yöneticilerinde durumu pek farklı değil
Umarım rahatsız etmiyorumdur. " Türkiye' de Asgari Ücretlinin - En Düşük Maaşlının Alım Gücünü Ne Yaparsak Aşağıdaki Seviyeye Çıkartabiliriz? " adlı soruma cevap verirseniz sevinirim :) Soru profilimde :)
Karşılaştırma yaptıgın ülkede bu kez hata yapmışın arkadaş. Almanya emperyalist ülkelerden biri bunun yanında çalışan kesimin hak alma bilinxi yüksek. Türkiye ise çarpık tepeden inme kapitalizm hüküm sürüyor...
Siyasetçilerimiz 65 yaş emeklilik için Almanya' yı örnek gösteriyor ya, ben de ekonomik sistemin nasıl belirlendiğine bakmadan Almanya ile karşılaştırdım.
orası ilgilendirmez beni türkiyedeki çalışma saatleride yeni olan bişey değil. kaç senedir olan bişey cogunda iş veren şerefsizlik yapıyor sözleşmede imzalatıyor kabul etmezsen işsiz kalıyosun. devlete şikayet etsen sen sözleşme imzalamışsın mesai için diyolar
Böyle cok durduguna bakmayin. Almanyada brüt kazanci fazla gibi gözüksede net cok bisey kalmiyor. Ondan haric almanyada hersey türkiyeden kat kat pahali.
Medeni durum ve çocuk sayısına göre vergi değişiyor bu doğru ama onun dışında kalan şeylere katılmıyorum. Türkiye' nin ucuz olduğu düşüncesi kulaktan dolma ve gerçeği yansıtmayan bir düşüncedir. Türkiye' de çalışıp Türkiye' de çalıştığını Türkiye' de harcamayan insan anlayamaz.
Tekstil, yeme - içme Türkiye' de neye göre ucuz? Almanya' da giyim, ayakkabıyı doğru yerlerden bulursan ucuza alabilirsin. Türkiye büyük marka sayılan Kappa, Adidas, Nike, Slazenger, Skechers gibi bir sürü ayakkabıyı, Decaltlon gibi spor ürünlerini çok çok ucuza alabilirsiniz. Örneğin Decaltlon' da 2 Euro' ya çanta var, aynı ürün Türkiye' de 10 TL.
Almanya' da siz vergilerden sonra ortalama net maaşınızdan 2 taş veriyorsunuz, biz 10 taş veriyoruz. Başka şeylere harcamak için sizin elinizde daha çok taş kalıyor.
Siz burada yasadiniz durumlari cok iyi biliyorsunuz ya 👏🏻 izincilerin gelip de cok paramiz var havalarina girdigine bakmayin. Cogu bir sene boyunca biriktirip öyle geliyor
Türkiye size ucuz, çünkü 4 katı para kazanıyorsunuz. Türkiye Türkiye' de çalışıp para kazananlara ucuz değil. Buna rağmen bazı ürünler Almanya' da daha ucuz. Örneğin şekerin kilosu 60 Cent ile 1 Euro arası değişiyor bizde ise 3.75 TL ile 4.75 TL. Almanya' da unun kilosu 40 Cent ile 1 Euro arasında değişiyor Türkiye' de ise 2.75 TL ile 4.00 TL arasında. Almanya' da etin kilosu 4 Euro ile 9 Euro arasında değişiyor. Türkiye' de 40 TL ile 80 TL arasında. Almanya' da iç fındığın 200 gramlık paketi 2 Euro ile 2.29 Euro arasında değişirken Türkiye' de 10 TL ile 16 TL arasında gidiyor.
Ben Almanya' daki Türkleri baz almıyorum ki. Almanya Almanya' daki Türklerden oluşmuyor. 82 Milyon nüfuslu Almanya' nın sadece 3 Milyonu Türk. Almanya' da meslek eğitim yapan, üniversite okuyan, işçiliğe değer verilen meslekleri icra eden bir sürü insan var. Ben onları baz alıyorum. Almanya' daki Türkleri neden baz alayım ki? Çoğu Alman Devletinden Hartz IV alan, eğitim seviyeleri düşük insanlar.
Almanya' nın genelini baz aldığımda da insanlara "Almanya' da aşağıdaki ürünlerden hangisini alamıyorsun?" diye sorsam.
1 Litre Süt 70 Cent 1 Kilo Dana Kıyma 3.79 Euro - 6 Euro 1 Kilo Çay 6 Euro 1 Kilo Peynir (Gouda vs.) 5 Euro - 8 Euro 6 Adet 1.5 Litre Su 4.20 Euro 100 Gram Ton Balığı 1 Euro 1000 Gram ekmek (tahıllı, tam buğday, kara ekmek çeşitleri vesaire): 1 € - 1.5 € hepsini alabiliyorum diye cevap verir.
Çünkü Almanya' da mesele karın doyurma değil. Parasını kumara, gece hayatına, kadınlara vesaire harcamayan herkes temel gıda ve ihtiyaç maddelerini karşılayabilir ama Türkiye' de sorsam eti alamıyorum diyebilir.
Bunun dışında Almanya' da Kişisel Bakım Malzemeleri (Sabun, Şampuan, Deodorant, Parfüm, Saç Spreyi vs) ucuz. Almanya' da en ucuz şampuan 1 Litre 1.5 Euro, Duş Jeli 1.5 Euro, deodorant 70 Cent - 1 Euro, Orta Segment Parfüm (Adidas, Dunlop,) 4 Euro - 8 Euro, üst segment parfüm (DKYN, One Billion, Calvin Klein) 19 Euro - 35 Euro, diş macunu 50 Cent - 1 Euro, Diş Fırçası 50 Cent - 1.5 Euro, Taff Saç Spreyi 1 Euro - 1.79 Euro
Türkiye' de şampuan 6.90 TL - 18 TL. Bim' in en ucuz şampuanı APlus adlı dandik şampuan bile 6.90 TL' ye satılıyor. Head & Shoulders, Schwarzkopf 12 TL ile 18 TL arasında değişiyor. Türkiye' de en ucuz diş macunu 3 TL. Yeni diş macunları diş fırçaları 7 TL' den 24 TL' ye kadar çıkıyor. Signal - Colgate 7 TL - Sensodyne - Colgate Totat 20 TL - 24 TL
Ayrica verdigin markalarin hepsi türk markalari degil. Sabit fiyatlari oldugu icin burada 3€ ise o markanin fiyati türkiyede 12 lira olur. Sen yerli markalarina bakacaksin
Yalan yanlış bilgilerle konuşmuyorum. Rossmann ve diğer marketlerden aldığım fiyatlarla konuşuyorum. Türkiye' deki fiyatları göstersem arasındaki farkı anlarsın. Bence siz Almanya' daki fiyatları TL' ye çevirmeyi bırakın, siz Euro kazanıyorsunuz. Türkiye' deki fiyatları da Euro' ya çevirmeyi bırakın, çünkü Türkiye' de çalışan insanlar Euro ile maaş almıyor. Siz Almanya' daki fiyatları sürekli TL' ye çevirip çok pahalı, Türkiye' deki fiyatları da Euro' ya çevirip çok ucuz diyorsunuz ya bir de şöyle bakın: Türkiye' de Net Asgari Ücret 1404,06 TL yani 4.57 Euro kurundan 307 Euro. Vergilerden sonra Ortalama Net Maaş da 2250 TL yani 4.57 Euro kurundan 492 Euro. Biz Asgari 307 Euro' luk ya da 492 Euro' luk yaşıyoruz.
307 Euro nerede 1200 Euro nerede? 492 Euro nerede 2270 Euro nerede?
Henkel' in Türkiye' de de fabrikası var. Örneğin Nescafe' nin Türkiye' de de fabrikası var. Ayrıca Alman markaları kozmetik de en iyilerden. Türkiye' de Alman markasına denk hangi marka var ki esas alacağım? Sen Türkiye' ye geldiğinde saçını Hobby marka şampuanla mı yıkıyorsun? Saç şekillendirmek için Schwarzkopf Taff yerine Akad mı kullanayım? Sen kullanır mısın? Eee Alman kendi markamı alayım mı diyor, iyiyse gidip Amerikan Parfümünü ya da Fransız parfümünü alıyor.
Türkiye' deki Vestel Venüs telefonun özellikleri ile Iphone aynı mı? Almanya' daki insanlar Iphone yabancı marka almayalım mı diyorlar? Yoo hangisi iyiyse onu alıyorlar. Türk İnsanları kalitesizliğe mahkum mu? Neden saçını dökecek şampuan alsın ki?
Tamam Lidl, Aldi' nin şampuanlarını baz alalım. 600 ml' si Almanya' da 1 Euro' ya denk gelirken Türkiye' de en dandik şampuan Bim Aplus marka şampuan 6.90 TL Siz Ortalama Net Maaşınızla alıyorsunuz 2270 adet şampuan biz Ortalama Net Maaşımızla alıyoruz 326 adet şampuan
2270 adet almakla 326 adet almak arasındaki alım gücü aynı mı?
Bu konuyu sabaha kadar tartisiriz ama birseyi daha söylemek istiyorum. Hani dediniz ya almanyadaki türklerin cogu hartz 4 den geciniyor diye, yok okumamislar bilmem ne. Bunlar da dogru degil. Okumus türklerin neredeyse hepsi alman vatandasligina gectigi icin statistiklerde alman diye sayiliyor. Oysa ki okumus türklerde cok burada. Malesef ki avrupa hayranliginizdan dolayi bir kerede dönüp kendi memleketinizin güzelligine bakmiyorsunuz. Ki ben sadece yari türküm ama yinede duruma objektif bakmaya calisiyorum. Daha da size cevap yazmayacagim tartismak icin yorum yazmadim. Iyi geceler diliyorum size
İşinize gelmemiştir. Almanya' da alım gücü ve hayat şartları kötü olsa bir dakika durmaz Türkiye' de 1404 TL - 2250 TL maaşa 45 saat - 60 saat hesabı olmayan bir şekilde çalışmaya gelirdiniz. Siz ancak emekli olunca gelirsiniz. Almanya' nın 4.5 katı parasını alırsınız o zaman da canım memleketim dersiniz. Türkiye' nin güneşi size var Türkiye' de köpek gibi 10 - 12 saat çalışan insana yok. Bunu bilesiniz. Siz eğer kadir kıymet bilen bir insan olsaydınız Dünyanın 196 ülkesindeki insanlar neden Almanya' ya çalışmak için geliyorlar da Türkiye' ye gitmiyorlar diye düşünürdünüz.
Sizin o beğenmediğiniz ülke için Türkiye' deki Afrikalılar ve Suriyeliler kendilerini Ege Kıyısından denize atıp boğulmak pahasına gelmeyi göze alıyorlar. Dünyanın 196 ülkesinin insanın aklı neden böyle çalışıyor diye bir an için düşünmediniz mi? Ben yalan söylüyorum madem Kenyalı, Hindistanlı da mı yalan söylüyor ya da yanlış düşünüyor? Bir insan sadece benim düşündüklerim doğru diye nasıl bencil olabilir !
Yazmim diyorum zorluyorsun. Türkcem yeterli olsa cok sey dicem ama neyse. Almanyadaki cogu türk türkiyeye dönmeyi istiyor bikere tamam mi. Mesela ben seneye gelecegim. Benim gibi bir cok arkadasim var türkiyeye temelli tasinmayi planliyan. Madem ki cok seviyorsun almanyayi. Gel burada calis da göreyim seni. Bir kac yil yasa sonra konus. Benim babam mercedes de makine mühendisi oldugu halde dönmek istiyor. Neden aceba diye sor kendine.
Kendini sorgula AlmanKiz. Bilmediğin ya da gözden kaçırdığın bir şeyler olabilir. Dünya üretiminin %70' inin Türkiye' de olduğu fındığı bile Türkiye' deki Asgari Ücretliden 4 kat daha fazla alabiliyorken bu Almanya kötü deme. Türkiye' de üretilen bir araba var Fiat Egea. Bu aracı bile Almanya' da 1400 € çalışan bir kişi Türkiye' de 1404 TL' ye çalışan bir kişiden 4 kat daha kısa sürede alıyor. Bu araç Türkiye' de üretilip onca transfer işlemi ile Almanya' ya gittiği halde durum böyle. Acaba neden diye bir düşün. Türkiye' yi Türkiye' de 2 yıl Almanya' dan yardım almadan çalışarak anlayabilirsin. Bunun için imkanın var. Dene bakalım 2 yıl sonra aynı şeyleri koşacak mısın?
İki Ülke Arasında Fındıktaki Alım Gücü Farkı 611 (Almanya) / 93 (Türkiye) = 6.56 Kat
Bazı insanlar gözleri ile gördüğü şeye de inanmazlar ya. Aynı onun gibisiniz. Almanya' da 1 tane su 5 TL Türkiye' deki insanları yanıltmaya devam edin siz. Keza bilen biri olduğu zaman tartışmaktan kaçıyorsunuz.
İlk 1.5 dakikasını izleyin Lütfen AlmanKiz https://www.youtube.com/watch?v=tR0rkpMeKsI Almanya' daki Türkleri biz bilmiyoruz sanki :) Bakın adam ne diyor? En güzel, en güvenilir, en rahat işi yapıyormuş hatta karısını da o işi yapmaya çağırıyor. Hangi işe çağırıyormuş izleyin lütfen Beyaz Show' da bir Gurbetçi Türk.
ATV, Ahaber' den izlediğin Türkiye için buraya gelmezsin inşallah. Çünkü öyle bir Türkiye yok. TV' lerden bakıyorsun Paris ama pencereyi açıp bakıyorsun Suriye. Daha bugün binlerce işportacı ve dilenci gördüm. Sırf İstanbul' da 100 Bin kişi dışarıda bir şeyler satıyor buna da " İşportacı " deniyor. GTA oyunu şifrelerini Darbenin şifreleri diye veren bu kanallardan Türkiye' yi izleyip kandıysan vah ki ne vah sana. Bir de ezberletilmiş gibi Türkiye' de şu üretiliyor bu üretiliyor, şu havalimanı yapılıyor, şu kadar mühendise ihtiyaç varmış da Türkiye' deki mühendisler çalışmak istemiyormuş, yurt dışından mühendis getiriyorlarmış gibi yalan, çarpıtma haberleri ezberletilmiş gibi tekrarlayan Gurbetçiler var, görünce gülüp geçiyorum.
Yaşadığınız ülkenin Postanesi olan Deutsche Post' da basit bir memur olarak çalışıp Kışın sıcak yaz tatili yapmak için Güney Yarım Küreye Brezilya' ya giden var, Küba' ya gezmeye giden var, hatta Dünya turuna çıkan var.
Yaşadığınız ülkenin kıymetini bilirseniz, Dünyanın en iyi imkanları ile yaşarsınız. Almanya eğitim, refah, güvenlik, girişimcilik, gelişmişlik anlamında ilk 5' de gelen büyük devletlerden biri. Ne arıyorsanız Almanya' da fazlası ile var. Bakın Almanya Devletinin resmi istatistik ofisi Destatis ikramiyesiz maaş belirtmiş. Birçok iş de ikramiye de var, Christmas' da 13' üncü maaş da var, tatil yardımı da var. Siz yeter ki sizi kandıran Türkiye' deki siyasi partilere ait TV kanallarına inanmayın.
Senin baban dönmek isteyebilir ama Türkiye' de çalışıp memnun olmadığı için Almanya' ya giden bir sürü okumuş insan var. Mavi Kartla gidiyorlar. Sayılarını araştır bakalım kaç binmiş. Yazılım Mühendisi, Bilişim Teknolojileri üzerine çalışan birçok Türk Almanya' ya taşındı. Türkiye' de çocuklarını güzel bir şekilde yetiştiremeyecekleri için gittiler. Çünkü Devlet okullarının eğitimi berbat. Özel Okullar da çocuk başı 20 Bin TL istiyor. Almanya' ya Münih' e taşındı ve şimdi çocuğunun gittiği okulu Türkiye' deki 20 Bin TL' lik özel okuldan çok daha bulduğunu söylüyor. Bir kere Almanya' da diploman birçok ülkede geçiyor. İstersen Yeni Zelanda' ya bile çalışmaya gidersin.
Türkiye' ye gelmek istiyorsun demek. Gel 25 TL' lik zeytinyağı, 40 TL' lik tereyağı fiyatlarını görmek için gel. Emin ol çok iyi yaşarsın (!)
@Laloo Profilinizde yurt dışı yazıyor. Yurt dışından yaşayan bir gurbetçi olarak bunun farkına varmanız beni sevindirdi. Böyle bilinçli insanlar bize lazım :) Tereyağı, şeker, un, ekmek, et fiyatları ortada iken hala Türkiye ucuz demek gerçekleri görmezden gelmektir zaten.
İki ülkenin şartlarına da hakim bir insan olarak bunları fark etmemek elde değil, uçurum var, nedense herkes euroyu liraya çevirip hesap ediyor halbuki birim fiyat üzerinden konuşmak icab eder. Ve partizanlık yapıp doğruları gördüğü halde toz kondurmamak inanılmaz saçma geliyor bana...
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) diyor. Avrupanın birçok ülkesinde bazı meslekler özel sözleşmelere tabidir. Asgari Ücret o meslekler için geçerli değildir. Finlandiya ve İtalya' da bunun birçok örneği mevcut.
Bunun bir önemi yok. Almanya' nın çalışma şartlarını Alman Devletinin resmi araştırması ile ortaya koydum. Siz yaptığınız meslek veya yapmak istediğiniz mesleğin Almanya' daki denginin çalışma koşulları ile karşılaştırdığında ne görüyorsun, nasıl düşünüyorsun? Sorum bunun üzerine :)
Sen malum parti seçmeni olduğun için reddebilirsin. Alman Devletinden daha iyi bildiğini bile iddia edebilirsin. Almanya Federal İstatistik Ofisi' nden daha mı iyi bileceksin? Kendi küçük hayatından yaptığın çıkarımların bizden uzak olsun.
Bana hakaret edemezsin. Bu Almanya Devletinin resmi istatistik kurumunun resmi verisi. Buna itirazın varsa Almanya' da ilgili makamlarına bildir. Almanya' da Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme üzerine çalışıp Brütte 4884 € alan tanıdığın yok diye mi böyle konuşuyorsun? Brüt diyorum Brüt. Medeni durum, çocuk sayısına göre netini hesaplayabilirsin. http://www.hartziv.org/hartz-iv-rechner.html
Madem orada işler iyi değil neden gelmiyorsun ana vatanına geriye? Bak senin reisin de iş başında zaten. Türkiye de hayat şartları adeta cennet. hadi buyur topla tası tarağı gel cennet vatanına geriye.. Yooo siz sadece tatile gelip eurolarınızla mis gibi gezersiniz ancak Türkiye de.. Sonrada oradan ahkam kesersiniz.. Almanlar size iyi tahammül ediyorlar bence orada.
@aerolite bilip bilmeden konusmak cok hosunuza gidiyor ben secmedim almanyada dogup büyümeyi ileri geri konusmayi birakin cok merakliysaniz gelin buraya görün nasil yasaniyormus
Ama şimdi seçme şansın var.. gelsene hadi memlekete... Bak her yer güllük gülistanlık burada. Ekonomimiz süper, huzur ve güven ortamı da var. Ayrıca Avrupa bile bizi kıskanıyor.. İş dersen gani...
Türkiye' de Asgari Ücret Net 1404,06 TL, Ortalama Net Maaş da 2250 TL. Çok biliyorsan gel sen çalış. Almanya' da Asgari Ücret 1200 € ama Asgari Ücret alan nerede ise yok, Asgari Ücretli Oranı %9. Ortalama Net Maaş (Vergi Düştükten Sonra) 2270 €. Çalışma saatlerini söylemeye gerek yok heralde. Haftalık 35 saat ile 40 saat arası Almanya' da. Türkiye' de 45 saatten 72 saatte kadar gider, limit yok.
Yook.. oradan öylece uzaktan akp propagandası yapmayı tercih ederler onlar.. neden? Çünkü tayyip namaz kılıyor. Kılıçdaroğlu ise alevi.. Onlardan olan başarılı ya da başarısızmış, namuslu ya da hırsızmış bunların hiç bir önemi yok tabi. Yani birisi onlardan ama diğeri düşman. Olay budur.
@aerolite Sana Almanya' daki yardımların çocuk yaşlarına göre, ebeveynlere göre miktarını atıyorum. Bunlar işsiz bile kalsa " gavur " dedikleri Almanlar bunlar aç bırakmıyor, bunlara bakıyor. Bunlar hala " Almanya' da ağzımız açlıktan kokuyor " diye edebiyat parçalıyor.
Ebeveynlerin biri 408 Euro, biri yani diğer eş eşi 368 Euro 2 yaşındaki çocuk 237 Euro 8 yaşındaki çocuk 291 Euro 16 yaşındaki çocuk 327 Euro ------------------------------------------------- Toplam = 1631 Euro yapıyor.
Yaa ben biliyorum bunları hep.. Üstüne üstlük gayrı resmi çalışıp maaş ta alıyorlar bunların yanında.. Yakınlarım var Almanya da.. Bir insan ekmek yediği yere ancak bu kadar ihanet edebilir. Diyorum ya hep. ben şaşırıyorum Almanların halen bunlara sabretmelerine.
Gizli kullanıcı moduna geçmişsiniz.. Rahatsız ettiysek özür dilerim hanımefendi.. Ama malesef gerçeklerin böyle rahatsız edici yan etkileri de oluyor arada.
@aerolite Bunların en çok zararı yine Türklere ve Türkiye kökenlilere oluyor. Almanlara ne kadar küfür etseler de sıradan vatandaşlara zarar veremiyorlar. Oraya giden Türkleri Döner dükkanlarında süründürüyorlar. Normalda saatte Net 10 Euro' dan aşağı almaması gerekirken yeni gelenleri saatte 5 Euro' ya çalıştırıp eziyorlar. Yeni gelen Türkler aç kalsa yemek vermezler, Gavur dedikleri Alman yine bir ekmek arası alıp yedirir. Bunun örnekleri çok var. Bir Türk Almanya' ya gidiyor da yaşantısını düzene koyana kadar yardım istiyor oradaki Türk Derneklerinden. Onca iş adamı derneği var hiçbiri yardım etmiyor. Adamın yiyecek parası bile yok. Alman Taksici bedava bir şekilde istediği yere götürüyor ve üstüne ona aç mısın deyip yemek yediriyor. Aynı adam camiye gittiğinden cebinden para olmadığı için kendi önüne koyulan yardım torbasına para vermedi diye ters ters bakıp, sanki parası olduğu halde vermemiş gibi muamele etmişler.
Boşver şimdi girmeyelim detaylara fazlaca.. Sokma aklılla olmuyor bu işler.. insanın kendisinin görmek ve anlamak istemesi gerekiyor olanları. İstemiyorsa ne yapsan boş. Hanımefendiyi de çok rencide etmiş gibi olmayalım.
@aerolite Türkiye' den Almanya' ya yeni gitmiş insanlar eğer bir Türk İşyerine çalışmak için girerse çalıştırıp maaşını vermeyebiliyorlar, söz verdikleri parayı vermeye biliyorlar daha bir sürü rezillik. Ama sorsan onlardan müslümanı yok. Bir tane kurban kesip dağıttılar mı çok müslüman oluyorlar. %80' i işçilerinin hakkını vermiyorlar. Almanya'da onca zengin Türk var ama hala camilerde para toplayıp öyle yeni cami yapmaya çalışıyorlar. Almanya' ya bir Türk gelsin kazığı ilk bunlardan yer. Almanya' ya gidersen ne yapıp et bir Türkün yanında çalışma diye bir söz bile var. Herkes birbirine söyler :)
Meşhur bir laf vardır.. "Hemşeri, hemşeriyi gurbette şeyedermiş" .. Bu söz sadece türklere has bir durumu özetliyor olsa gerek.. Rusyada çalışırken de bize özellikle azerbaycanlılardan uzak durun diye tembih etmişlerdi. İlk başta şaşırdığım bu tembihin nedenini sonradan çok iyi anladım malesef.
Biz de sorgulayalım ki bilelim. Belki sorunlarını hep birlikte söylersek çalışma saatleri ya da maaşlar konusunda bir düzenleme getirilir. Biz aşk meşk konularından sıyrılıp ne zaman kesemizle ilgileneceğiz? Varsa yoksa aşk meşk, seks.
En İyi Cevaplar