Evet soru açıkca ortadadır , Militarizm şuanda Türkiye için çözümdür yatırımlar savunma sanayisine yapılmalıdır. Ordu, Türk milletinin ailesidir ve sonsuza kadar öyle kalıcaktır.
Irkçı ve koyu bir milliyetçi olarak şunları söyleyebilirim; devir tüfek top devri değil. Fetih devri değil. Soğuk savaş dönemi, algı operasyonları dönemi. Dediğin gibi, ordu Türk milletinin ailesidir. Ve askerlik kutsal bir meslektir. Ama yatırımı beyin göçü vermeme adına kullansak daha iyi olabileceğini düşünüyorum.
@İnekliPijama "Ulusun hayatının tehlikeye girişi", denilirken direkt bir tehlikeden bahsediliyor. Ülkemize direkt bir tehlike bulunmuyor, Ortadoğu devletlerince. Ancak ABD, bazı Avrupa ülkeleri ve ABD ile T. C.'nin arasını açmaya çalışan Rusya, ülkemiz için dolaylı olarak tehlike arzediyor ki sözkonusu tehlikeyi kontrol altına almak yine bizim elimizde; ekonomi ve diplomasiyle elbette. Fakat sorun şu ki, ekonomisi güçsüz ve dışa bağımlı, kırılgan ülkeler, misal biz, diplomaside de başarı yakalamakta zorlanıyor. Zira ekonomi o derece dışa bağımlı ki, bağlı olduğumuz ülkeler bize her an ambargo uygulama, ekonomik rest çekme şansına sahip. Bu bağlamda kendimizi ifade etmemiz hayli zorlaşıyor, siyasi arenada duruşumuz ya önemsenmiyor ya ekonomik durumumuz bizi geri adım atmaya zorluyor, yaptırımlarla. Dolayısıyla dolaylı tehlikeyi ortadan kaldırmak-kontrol altına almak yine bizim elimizde. Çözüm, direkt saldırıya karşılık verecek ordu değil, dolaylı tehdide karşı bizi dik tutacak ekonomi.
@İnekliPijama Ekonomimizi kendimiz yönetene kadar bu devran böyle gidecek gibi görünüyor abla. Bunun en sağlam örneği Kuzey Kore'dir. Biz ABD'ye "Eyy Trump..." diyemezken herifler sınırlarına asker dizip civarda kitle imha silahları ile deneyler yaparak ABD'ye gözdağı veriyor, hatta direkt tehditler savuruyorlardı. ABD ne yapabildi? Ambargoyu geç, ekonomik rest bile çekebildi mi? Hayır, sadece "Kendimizi savunuruz, Kim Jong adam akıllı dursun." diye vasat bir açıklama yaptı. Ekonomi, kilidin anahtarıdır. Biz aynısını yapabilmeyi bırak "Trump ayağını denk alsın, savaştan çekinmeyiz ona göre." desek ambargo üstüne ambargo yer, ordumuz ne kadar güçlü olursa olsun, "Yahu Trump kardeş, ben seni kastetmedim; bizim Turan diye bir çocuk var ondan bahsediyordum..." demekten başka şansımız olmayacaktır. Evet, Türkiye jeopolitik konumu açısından tehlikeli bir bölgede fakat tehlikeye koruma kalkanı yapacaksak, öncelik "ekonomiyi düzeltme" adımında olacaktır.
@İnekliPijama Niye ki abla, heriflere kimse dokunamıyor. Adamlar ABD'ye resti bırak tehdit sallıyor, ABD ağzında bir şeyler geveliyor ama icraat yok. Ben "Kuzey Kore'deki diktatöriz yapıyı alalım." demiyorum, yalnızca ekonominin ulusal, yerli olması; bağımsız olmasının önemini somut bir örnekle verdim. :D
@İnekliPijama Kuzey Kore Emperyalist bir devlet değil, fakat Emperyalistlerden de etkilenmiyor; bunu kastediyorum. Yani "Biz diğer devletlere "dokunalım"." demiyorum. Biz onlara dokunmayalım ama onlar da bize dokunmasın, dokunamasınlar. :)
@İnekliPijama Nasıl dokunmuyorlar? ABD'ye tehdit üzerine tehdit savurup kitle imha silahlarıyla gözdağı veren K. K. yerine Türkiye olsa, ABD ne cevap verirdi? Bırak ABD'ye tehdit savurup gözdağı vererek dünya kamuoyunda rezil etmeyi, kıytırık bir Rus uçağı düşürdük diye adamlara özür mektupları yazıyoruz; Trump'a sallayıp tehdit etmeyi bırak, "Eyy Trump..." dahi diyemiyoruz. ABD K. K. gibi bir ülkeye nasıl dokunabilirdi? K. K. ve ABD'nin restleşmesi bir savaş sebebi değildir fakat Kapitalizm'in gücü ABD'nin yanındayken ABD hiçbir ekonomik yaptırım yapamadı K. K.'ye. Biz? Adamlar bize domatesten bile yaptırım yapabiliyor. :D
@İnekliPijama Abla vallahi elimde değil, söyleyeceklerime tam açıklık getirmeye çalışıyorum ki ilerki yorumlarda bir anlaşılmazlık kalmasın. İstediğin zaman okuyup istediğin zaman cevap verebilir veya vermeyebilirsin. Sadece düşüncem bu yönde. :)
En İyi Cevaplar