Net Mal ve Hizmet Ticareti (Mal ve Hizmet İhracatı - İthalatı Arasındaki Olumlu - Olumsuz Fark) ""Net Mal ve Hizmet Ticaretinde (Mal ve Hizmet İhracatı - İthalatı Arasındaki Olumlu - Olumsuz Fark) En Kötü Performans Gösterenlerden En İyi Performans Gösterenlere 13 Ülke Sıralaması Net Mal ve Hizmet Ticaretinde (Mal ve Hizmet İhracatı - İthalatı Arasındaki Olumlu - Olumsuz Fark) 14 Yıllık Türkiye Performansı: 2016' da Eksi (-) 25.424 Milyar $ Yani Zarar Yüksek Teknoloji İhracatı' dan Belirlenen 11 Gelişmekte Olan Ülke Arasında İhracat Sıralamasında 10' Uncu Ülke Yani Sondan 2' İnci Ülke Belirlenen 11 Tane Gelişmekte Olan Ülke Ekonomisi Arasında Mal ve Hizmet Ticareti Dengesi (Mal ve Hizmet İhracatı İthalatı Arasındaki Olumlu ya da Olumsuz Fark) 1. Türkiye : -25,424249,913 Milyar $ 2. Meksika: -20,910 Milyar $ 3. Güney Afrika: +515,063 Milyar $ 4. Endonezya: +8,903 Milyar $ 5. Çek Cumhuriyeti: +14,424 Milyar $ 6. Brezilya: +14,590 Milyar $ 7. Polonya: +17,344 Milyar $ 8. Kazakistan +7,556 Milyar $ 9. Malezya: +22,723 Milyar $ 10. Tayland: +46,081 Milyar $ 11. Çin : +249,913 Milyar $
*2015' de Belirlen 11 Gelişmekte Olan Ülke Arasında Türkiye Yüksek Teknoloji İhracatında 2.323 Milyar $' la sondan 2' inci sırada sadece Güney Afrikayı geçebiliyor. *Türkiye Cari İşlemler Dengesi' nde 32.616 Milyar $ ile 13 ülke arasından en çok açık veren 1' inci ülke. * Türkiye Cari Açığı GSYİH' nın %3.8 ine kadar dayanmış durumda.
Sorum Şu: Sizce Türkiye üreten bir ülke oldu mu? Türkiye tükettiğinden fazlasını üreten bir ülke oldu mu?
Türkiye Üretici Bir Ülke Mi Tüketici Bir Ülke Mi, Türkiye Üreten Bir Ülke Oldu Mu?
Tarım diyeyim Türkiye Dünya' da toprakta yetişen ürünlerin yüzde 90' dan fazlasını uretebilecek kapasiteye sahip ve kendine yetebilecek bir ülkedir. Bana göre ülkemizin altı da üstü de altindir çok güzel bir ulkeye sahibiz şükürler olsun inşallah değerini biliriz. Üretim yeterli değil yenilikciler az gelenekci yaklasimdan rahatsizim hizmette. Standart diye bin yıl hep aynı ürün mü olur arkadaş Dünya' ya da yazık bize de bir adım ilerisini düşünmeyi geçtim dandik üretim ucuza maliyet , isinde ehil olmama tonla sorun var bana göre. Sihalar gibi umutluyum elbet her seye care bulunur yeter ki isteyelim
Maalesef öyle. Türkiye' de Asgari Ücret, Ortalama Net Maaş Dünyanın gerisinde kaldı. Bu durum çok üzücü. Gürcistan' ın ötesinde et 5 Lira diye vücuduna et sarıp et kaçakçılığı yapmak isteyenler var komedi. i.hurimg.com/.../5a0c1003d3806c8ea8bb7dc5.jpg
Akp li amigo @turgay ne diyor acaba bu işe? Bunun sorumlusu da kesin muhalefettir ya da olmadı rahmetli ismet İnönü de olabilir.. Bir sorsun bakayım abileri nasıl buyururlar. Sizi gidi fetöcü et kaçakçıları sizii :)) Bek ben senin yerine payladım onları @turgay2
@aerolite FETÖCÜ' sünüz, Siyonistsiniz, Aryan Çocuğusunuz, Yahudisiniz diye zırladı, ağzının payını verdim :D Adamlar FETÖCÜNÜN Üniversitesidnen mezun olup Partinin en üst kademesinden görev yapıyor ama FETÖCÜ değilller, çocukları FETÖ' nün okullarına gitmiş FETÖCÜ değiller ama FETÖ ile alakası olmayan herkes FETÖCÜYMÜŞ. Neden? TÜİK' in 2015 Satın Alma Gücü Raporunda Romanya' nın Türkiye' den daha yüksek alım gücüne sahip olduğunu söylediğim için. Türkiye Cumhuriyeti' nin Resmi Kurumu TÜİK Romanya Türkiye' den daha iyi alım gücüne sahip 2015' de diyor, Adamlar FETÖCÜSÜNÜZ diye zırlıyor :D
Yavv adamda o beyin, vicdan. vatan sevgisi var mı ki bunları düşünüp sorabilsin.. Varsa yoksa kula kulluk etme sevdası. Yandaş deme hiç sevmiyorum o kelimeyi.. :( Ama tutamadım kendimi işte bir şekilde. Size özel bir durum değil bu ama arkadaşlarıma gerektiğinde destek vermekten çekinmem bir haksız saldırı durumunda.
@turgay2 denilen akp amigosu arkadaş ileile iletişim kuramıyorum ama ona şu cevabı yazmıştım.. Lütfen buradan okursa sevinirim..
"turgaycığım.. her görüşünde net bir cehalet, net bir partizanlık yatıyor. Yaa çok merak ettim senin şu kariyerini. Bir söyler misin nereden mezunsun , kariyerini hangi şirketlerde hangi konumlarda yaptığını.. Hükümeti savunacağım diye debelenip duruyorsun ama inan ki hiç olmuyor turgay hiç.. Sen git abilerin denesinler bunu bir de bence.. Ama yok kendinden memnunsan benim için sorun hiç yok."
Amigo Turgay' ın söylediği şeylerin kısaca özeti şu " AKP' nin ekonomi politikasını eleştirdiğiniz için hepimiz: Fetöcü, Siyonist, Yahudi, PKK' lı, Aryan Çocuğu, Batı G. tü Yalayıcısı, CeHaPeliymişiz ". Bana Fetöcü deyince verdim cevabını :D Zaten verilerle fena tokatlamıştım, ondan dolayı tansiyonu - şekeri çıktı, sinirlendi diye böyle zırvaladı, yedirmedi heralde zaar 😂
2010' da FETÖ KPSS, ÖSS Sorularını kendi elemanlarına verince, insanlar " Sorular çalındı " dediğinde sırf Akp soruların çalınmasına bir şey demedi diye " Sorular çalınmadı, muhalefet ağlıyor" diyen insanlardan ne beklenir ki ! Şimdi tam tersini söylüyor. Ayrıca Turgay bence 2010' da soruların çalınması üzerine " Ben tatmin oldum " diye cevap veren ülkeyi yönetenlerin cevabı üzerine o dönem " Tatmin " olmuştu 😂 Ben öyle bir izlenim aldım :D
Türkiye üreten bir ülke olma özelliğini yıllar geçtikçe daha fazla kaybetmekte çünkü uygulanan tarım, hayvancılık, sanayi, vergi politikaları yanlış eğer teknoloji ağırlıklı sanayi atılımı gerçekleşmez ve zaruri ihtiyaçlarımızı ithal etmeye devam edersek ekonomik anlamda daha büyük sıkıntılar vatandaşlarımızı beklemekte malesef
Aynen öyle. 2015' de TÜİK' in Satın Alma Gücü Paritesi (SAGP)' nde Romanya' nın gerisine düşmesi bunun örneklerinden biri. Türkiye tarihinden hiç Romanya' nın gerisine düşmemiştir diye düşünüyorum. TÜİK "8 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 53 oldu ve AB ortalamasının %47 altında kaldı. " diyor. Çok acı bir durum. Koskoca 15 yılda gerekli ekonomik planlamayı yapamayanların cezasını çekiyoruz. Bundan sonraki 15 yılda bunun yapılıp yapılmayacağını bilmiyoruz. Bir vatandaş olarak uyarmaya devam edeceğiz.
Türkiye tam bir pazar ekonomisi olması için altmışlardan beri, itinayla uğraşıldı. Sonunda 2001 yılındaki keiz ve Derviş sistemiyle, tam bir kapitalist ve pazar ekonomisi oldu. Hükümetin, wn büyük istikrarıda, bu sisteme bağlılıktır. Bu bağlılıktan dolayı milli kurumlar, yabancılara, neredeyse, iki yıllık kârlarına satılmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti 1975 - 2015 arasında Cari İşlemler Dengesinde en büyük açığı son yıllarda vermeye başladı. Oysaki önceki yıllar fazla bile veriyordu. Yani doğru bir yere parmak bastın. İnsanlara alım gücü vereceğiz diye %10 daha fazla benzin, %10 daha fazla et, %10 daha fazla simit aldırdılar buna karşılık emlak piyasasında ev alınması süresini 4 katına çıkardılar, oradan alım gücünü 4 kat düşürdüler. Kısaca insan kandırdılar.
Bizim ekonomide ki en büyük sıkıntı : üretip kendi malımızı kullanmak yerine , dışardan alıp üretenden daha fazla kar elde ederek kendi halkına ürünü satmasıdır.
Bakın mesela volkvagen , bmw, mercedes gibi markaların üreticileri bile bizim devletimiz kadar kazanmıyor.
Almanya'da 30 bin euro olan bir otomobil bizim ülkemizdr 196.000 lira.
E şimdi senn üreticiden daha fazla kazanırken kalkıp o ürünü üretir misin? Eger üretirsen devlet adamı üretmezsen siyaset adamı olursun.
Güzel bir yorum. Son 15 yılki siyasilerin kurdukları Devlet Malını sat, üretmeden kazan planı en kolay döneme geldi de tuttu. 15 yıl önce Dünyada para hacmi 34,612 Trilyon $ iken 2016 Yılında 75,543 Trilyon $ ' a çıkmasaydı tutmazdı. Dünya Ekonomik Büyüklüğü Kaç Kat Artmış? 75,543 Trilyon $ (2016 Yılı) / 34,612 Trilyon $ (2002 Yılı) = 2,17 Kat Artmış.
2002' den Sonra Dünya Ekonomisinin Ürettiği Büyüklük 75,543 Trilyon $ (2016 Yılı) - 34,612 Trilyon $ (2002 Yılı) = 40,832 Trilyon $
Yani 2002' ye kadar ki insanlık tarihinin ürettiği ekonominin daha fazlası 2002' den sonra 15 yılda üretildi ve şuanda Dünya ekonomik büyüklüğünün % 54,18' i 2002 yılından 2016 yılına kadar üretilen bir ekonomik büyüklük.
Kısaca eskiden olsa borçlarını 3.33 kat artıramazlar, Devlet Malını (K. İ. T) satacak bu kadar yabancı alıcı bulamazlardı.
Türkiye' de 2002' den 2017' ye Dış Borç Stoku Kaç Kat Artmış? 432.400 Milyar $ (2017 Yılı) / 129.501 Milyar $ (2002 Yılı) = 3.33 (Üç Nokta Otuz Üç) Kat Artmış.
Kısaca 129.501 Milyar $ (2002 Yılının Brüt Dış Borcu) olan Dış Borcu 302,899 Milyar $ yapamazdı :)
Zaten bu hacim genişlemesinin en büyük sebeplerinden biri 2008 kuresel ekonomik krizde ABD VE JAPONYAnın piyasayı sürdüğü , bastıgı karşılıksız paradır.
O dönemde basılan bu paranın geri toparlanması sonucunda da birçok ülke döviz anlamında sıkıntı yasıyor.
Ancak bizim ülkemizde ki en büyük etken ithalatın ihtacattan 3 kat daha fazla olması. Biz sürekli olarak cebimizde ki parayı dışarıya aktarıyoruz
Türkiye Cumhuriyeti 1975 - 2015 arasında Cari İşlemler Dengesinde en büyük açığı son yıllarda vermeye başladı. Oysaki önceki yıllar fazla bile veriyordu. Yani dediklerinden haklılık payı var.
Bu konuşmaları izledim. Emin Çapa 2015 - 2016 yıllarında bile her yere beton yaptınız, yakında yaptığınız evleri satamayacaksınız diyordu, şimdi tüm inşaat şirketlerinin reklamlarından TV seyredemiyoruz :)
Umarım rahatsız etmiyorumdur "Türkiye Yüksek Teknoloji Üretiminde - İhracatında Başarılı Mı, Yüksek Teknoloji İhracatı Sıralamasını Nasıl Buldunuz? " adlı soruma cevap verirsen sevinirim :) Soru Profilimde :)
Umarım rahatsız etmiyorumdur. " Devletin 5 Kuruşu Olmayan Vatandaşından GSS Prim Borcu Alacak Duruma Düşmesine Ne Diyorsunuz? " adlı soruma cevap verirseniz sevinirim. :) Soru Profilimde.
Umarım rahatsız etmiyorumdur "Türkiye Yüksek Teknoloji Üretiminde - İhracatında Başarılı Mı, Yüksek Teknoloji İhracatı Sıralamasını Nasıl Buldunuz? " adlı soruma cevap verirsen sevinirim :) Soru Profilimde :)
özellikle araştırdığım konular değil ama senin gibi de belli bir seneyi referans alarakta kendince zeki bir yolla muhalefet etmeye çalışmanda çok acınası haberin olsun
Sana tavsiyem "1960 yılında Türkiye' de ortalama insan yaşamı 45 yıldı, 2015' de 74 - 75 yıla çıkardık, bizim başarımızdır" diye algı oyunu yap, başarılı olursun. Keza koskoca profesörleriniz bile böyle algı oyunları ile Habertürk gibi bir kanalda komik komik konuşuyor.
Ya da şöyle de " Atatürk Döneminde Iphone, 4K LCD TV, PVC pencere yoktu bundan dolayı Atatürk Dönemi ekonomisi rezalettir " .
bir derecelendirme kuruluşu batık yunanistanın notunu bile bizden yukarı çıkarsın sizin gibi muhalifçiklerde bak ekonomi ne kadar kötü diye konuşun a birde atatürküde malzeme yaptınızmı tam olur
Şuanda Yunanistan' ın 3 Kredi Derecelendirme Kuruluşunda da notu Türkiye' den çok çok daha düşük. Bunu hangi yandaş medya gazetesinden okudunuz da söylediniz? Size tavsiye ekonomiyi asıl kaynaklarından takip edin. Türkiye' de Asgari Ücret SSCB' den ayrılan 7 ülkenin gerisine düşerken sesi çıkmayan gazetelerden ekonomiyi öğrenmeyin. Asgari Ücretliyi savunmayan Vatan Haini gazeteler sizi bir şey öğretemezler. * Çek Cum.:419,90 € (1918 TL) * Slovakya :435,00 € (1987 TL) *Estonya :470,00 € (2147 TL) *Macaristan :412,66 € (1885 TL) * Hırvatistan :442,09 € (2020 TL) * Polonya :453,48 € (2072 TL) * Estonya: 470,00 € (2147 TL)' dan *Türkiye :388,94 € (1777.50 TL) Kaynağı aslından öğrenin o zaman tamam der, konuşuruz.
@coffeyyJohn çok uzun yoldan anlatmışsın. Bu kadar lafa gerek yok. Cari açık ne demek? Dışarıdan aldığın mal (ithalat) dışarıya sattığın maldan (ihracat) daha fazla demek. Yani ürettiğinden fazlasını tüketiyorsun demek. İhracatın ithalatı karşılama oranı %70 ortalamada. Yani 1000 kazanıp 1420 tüketiyoruz demek. Peki aradaki 420 lira fark nasıl karşılanıyor? Bunu da dışarıdan döviz borcu bularak karşılıyoruz. Ve bu her ay katlana katlana gidiyor. Peki bu ne zamana kadar sürecek? Yani bu ilanihayet sürdürülebilir bir durum mu?
Şimdi gelelim büyüme hızına. Büyüme hızı 2 şekilde ölçülür: 1) Bir ülkede üretilen tüm mal ve hizmetler. 2) Bir ülkede tüketilen tüm mal ve hizmetler.
Buradan da açıkça gçrüyoruz ki bizim büyüme hızımız tüketime dayalı ölçüldüğü için ne kadar çok tüketirsek o kadar çok büyüyoruz. Üreterek değil, tüketerek büyüyoruz. Her söylenen büyüme rakamı aynı zamanda artan tüketim ve artan döviz borcu demektir. O yüzden büyüdükçe işsizlik rakamları da aynı hızda büyüyor.
Bu rakamlar sır değil. Hükümetin kendi ilan ettiği resmi rakamlar. Ama mesele şu ki bu rakamları okumak için finansal okuryazarlık gerekiyor.
Yok eğer ben yanlış okuyorsam, doğrusunu anlatan biri çıkarsa dinlemeye hazırım. Ama bana bir takım etiketlerle gelirse, işi lafa boğarsa, demek ki derim ben doğru okuyorum. Aksi ispat edilmedikçe benim okuduğum doğrudur.
S&P ile anlaşma neden feshedildi biraz oku o genel yayın yönetmeni kaçak hainlerin gazetesini okursan olacağı bu sahipleri yurtdışında kaçak olanların gazetesini okuyasan olacağı bu biraz milli olun batı yalakalığını bırakın ama nerde
@KumruSahin Açıklaman için teşekkür ederim. Cari Açık en önemli ekonomik parametredir. Cari İşlemler Dengesi' nin içinde Özelleştirme Gelirleri, Bütçe Harcamaları, Gelen Doğrudan Yatırım, Yurt Dışına Giden Doğrudan Yatırımlar vardır. Dolayısıyla Dış Ticaret Dengesini de kapsar.
Örneğin Türkiye' nin 2002' den 2016' ya kadar Dış Ticaret Açığı 906 Milyar 393 Milyon Dolar iken Cari İşlemler Dengesi' ndeki açık 501.200 Milyar Dolar. Aradaki 405.193 Milyar Dolar Dış Borç, Doğrudan Yatırım, Özelleştirme Geliri (60 Milyar $), Net Hata Noksandan (Nereden geldiği belli olmayan para), Gurbetçilerin Harcadığı Dövizler ile kapatıldı buna rağmen geri kalan 501.2 Milyar Dolar zarar ortada duruyor.
ne yapmaya çalışıyorsun kendince komik şey bak abd nin aaa notlu şirketleri batmış neden bahsediyorsun kendince tablolar filan koyuyor adaletli bu kuruluşlar diyor kendince yazık ya
Ben kaynağın aslını okuyorum. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek' in de baz aldığı OECD, Dünya Bankası verilerini. FETÖ ile PKK ile işbirliği yapıp Genelkurmay Başkanı ve TSK' ya operasyon yapan 0... Çocuklarının gazetelerini okumuyorum.
Ben Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının 3' ününde ne not verdiği gösterdim, toplamını da söyledim. Hala neden bir şeyler iddia etmeye çalışıyorsun?
coffeyyJohn kaynağın aslını koyuyormuş. sanki 2017 yılı denmiş sanki ya nese senin gibi hainlerin yurtdışında kaçak olanların ayrıca fetönün ağzı ile konuşan tiplerle zaman harcamak boşuna
Sen 40 yıldır FETÖ ile işbirliği yaptığı " 40 yıldır dosttuk " cümlesi ile itiraf eden Bülent Arınç' ın partisinden değil misin? Senin partine gönül verenler çocuklarını FETÖ okullarına göndermedi mi? FETÖ okullarında FETÖ virüsü bulaşmadı mı size? Yıllardır FETÖ' nün evlerinde kalmadı mı sizin partililer? FETÖ için Atatürk' e küfür etmediniz mi?
PKK ile Oslo' da görüşen Terörist yardakçısı değil misiniz siz? Abdullah Öcalan Türkiye' nin önünü açan bir liderdir diyenlerin gazetesini okumadın mı? Belki PKK' lılar Habur' da dans ettiği Barış Sürecinde sende Habur' da onları arşılamışsındır? Olmaz mı? "Abdullah Öcalan namaz kılıyordu, bölgenin reddedilemeyecek, geleceği gören bir önderidir" diyenlerin gazetesini Atatürk' e küfrederek okumadınız mı?
Vatan Hainleri, Teröristlerle ile 40 yıldır işbirliği yapana ne denirse siz de o sunuz? Ne azı ne de fazlası.
Hiçbir şey üretmiyor değiliz ama katma değerli ürünler üretmemiz lazım inovasyona önem vermemiz lazım En azından 4 5 tane uluslararası çapta markalar çıkarmak lazım
Öyle dersek yanlış olur bence şöyle diyelim bizim ürettiğimiz ürünlerin piyasa değeri düşük ondan dolayı ihracat gelirimiz ithalatdan daha düşük kalıyor
Gürcistan olması lazım, sınırın öbür tarafından et 5 Lira diye oradan Türkiye' ye bedenine et sarıp geçmeye çalışmışlar 😂http://i. hurimg. com/i/hurriyet/75/590x332/5a0c1003d3806c8ea8bb7dc5. jpg
Yok yok anlayanşar var tabi de benim temenni ettiğim kadar kişi anlamıyor :) Zaten dediklerimi çok iyi bilen, bunlar üzerini araştırma yapan %20' lik bir kitle olsaydı çevresine de anlatır, Türkiye' yi çok daha iyi bir ülke yapardı.
En İyi Cevaplar