https://i.resimyukle.xyz/I3yR9S.jpg
Türkiye' de Gerçek Enflasyon Yüzde Kaç ( Bakanın "Yeniden Değerleme" %15, Demesi Bir İtiraf Mı ) ?
https://i.resimyukle.xyz/I3yR9S.jpg

Yine tam noktasına bir atış. Çok iyi bir soru sormuşsun. İnşallah hakettiği ilgiyi görür.
Malesef bunu biz yaşıyoruz ama onlar "siz yalan yaşıyorsunuz aslında fiyatlar bu" diyorlar. Bu sene gıda çok arttı, 30 tl zeytin var, 30tl beyaz peynir var. Biz dikenli tel yemiyoruz, yazın palto, kışın bikini almıyoruz ama tüik böyle hesaplıyor. Bir sene önce jesapladığı gıdaların, aynı kalitede olanını ve aynı marka olanını örnek alarak hesaplama yaptığına, asla inanmoyorum.
Hani ekonomi çok güçlenmişti, hani kasalar doluydu? Nerede bu paralar, geçmediğimiz köprüleremi ödedik, o için dağıtılan yandaş öadencinin satamadığı kömürleremi ödedik, garibana dağıtılan (ki haklarıdır) yandaş toptancıların elinde kalmış nohuta bulgura makarnayamı ödedik? Taöam çok zor bir dönemden geçiyoruz, belkide savaş kapıda ama zengin devletten pardon işsizlik sigortasından aldığı parayla, bedava hizmetçi çalıştırırken, kiraladığı jipin, o jipin benzini, yurt dışı çapkınlık masraflarını, çocuğunun eğitim masrafını, özel hastane masrafını,, k. ıçına aldığı donu bile vergiden düşerlen, o işsizlik sgortasının parasını, maaşından ödeyen işçiye, işsiz kaldığında o para, "sen çıktın, lendini kovdurdun, haklı kovuldun" diyerek neden çok görülüyor? Allah korusun bir savaş olsa, ilk uçakla kaçacak olanlar herşeyini vergiden düşenlerden neden savunma için para toplanmıyor?
Aynen öyle. Türkiye' de gelir adaleti gittikçe bozuldu. Gelir adaleti bozulurken kendi lehine olan bozulmadan sesi çıkmayan Para Baronları ve siyasetçiler ani bir durumun ve savaşın faturasını kendi paraları ile ödesinler. Biz birlikte yemedik ki birlikte hesap ödeyelim.
Bugune kadar ki tum iktidarlar bu tur kalem oynatma operasyonlari yaptilar. Ne ilk, ne de son. Halk enflasyon hesabindan falan anlamaz. Hayat standardinin dusup dusmedigine bakar. Hanehalklarinin siklikla tukettigi konut, egitim, saglik, temel gida, temiz icme suyu, elektrik, dogalgaz vs. gibi utility hizmetlerinden olusan bir mal ve hizmet sepetiyle hesaplanirsa, yuzde 500 bile cikabilir.
Aynen öyle. Süleyman Demirel 1991' deki TRT Seçime Doğru tartışma programından diyor ya " Halk açıklanan enflasyon oranlarına bakmaz. Halk sofrada yediği zeytine bakar. Sofradan kalkarken gördüğü zeytin çöpü azalmışsa, halkın kemeri biraz daha sıkılmıştır" vs. Tabi ne bunu diyen ne de diğerleri söylediklerinin tam tersini yaptılar. Ama son 15 yılda açılanan en yüksek enflasyon %25 , en düşük enflasyon %6.25
Yani son 15 yılda verilerle oynandığı kadar hiçbir dönemde oynanmadı.
Enflasyon oranı elbette önemli bir ölçüdür ancak tek başına iyidir ya da kötüdür diyemeyiz.
Başka parametrelere de bakmak da lazım.
Mesela geçim endeksi çok önemlidir. Ne kadar maaş aldığın değil, aldığın o maaşla neler alabildiğin önemlidir.
Türkiye'de geçim endeksi sürekli kötüye doğru gidiyor. İşte asıl sorun burada yatmaktadır.
Göreceli fiyat yapıları gıda aleyhine hızla ilerlemektedir.
Mesela eskiden en ucuz gömlek bile 50-60 kg domatese eşit iken günümüzde 3-4 kg domates fiyatına aynı ayarda bir gömlek alınabiliyor.
Eskiden 10 kg et parasına ancak en ucuz erkek takım elbise alınabilirken bu gün 1 kg et fiyatına aynı kalitede bir takım elbise almak mümkün.
Yani gıda fiyatlarının eşya fiyatlarına olan nispeti 10-15 kez kötüleşmiştir. Bu ise ülkenin adım adım açlığa doğru sürüklenmekte olduğunu göstermektedir. Dehşet verici olan da bu gidişatın düzeltilmesi yolunda hiç bir şey yapılmamakta olduğudur.
Güzel örnekler ve tespitler :)
@azelcan Tarihi dikkatli okumak lazım. Bir toplumu köleleştirmenin en etkin yolu o toplumu açlık tehlikesi içine sokmaktır.
Anadolu tarihte hiç bir zaman açlık yaşamadığı için köleliği hiç yaşamamış, hiç görmemiştir.
Elde bayrak sallayıp sloganlar atarak milliyetçilik olmaz.
15 yıl önce mercimek fazlası olduğu için mercimeğin faydalarını anlatan kamu spotlarını hatırlayın. Türkiye üretimde dünya birincisiydi. Bu spotları milletimiz ne kadar izledi bilinmez ama Kanadalılar izlemiş ve tohumları alıp üretmeye başlamışlar. Bu gün mercimeği Kanadadan ithal etmesek yiyecek bir tas mercimek bulamayacağız. Bu çok dramatik bir örnektir. Bakla İtalyadan, isot biberi Hindistandan, fasulye, nohut, buğday ithal etmesek yiyecek bakliyatımız yok.
Eti sırbistandan ithal ediyoruz.
Bu arada cari açık hızla büyüyor. Açık dış borçla kapanıyor. Yani bunları da cebimizdeki parayla değil borçla ithal ediyoruz. Kısacası ne yiyorsak borçla yiyoruz. Ve yarın para baronları yeter size artık borç yok derlerse?
Para Baronlatı " Yeter artık size borç yok " derse ülke 1 yıl içinde ekonomik krize girer ve onlar bize borç verinceye kadar ekonomik krizden çıkamayız. Çünkü her sene 30 Milyar Dolar Cari Açık veriyoruz ve bu aöıpı önceden Özelleştirme yaparak - Devlet malını satarak karşılıyorduk şimdi ise faizle borç alarak karşılıyoruz.
Türkiye borç almadığı takdirde mevcut borçlarının faizi bile ödeyecek bir ülke.
Kabus senaryosu mu? Evet kabus senaryosu. Ama ne yazık ki gerçek.(
Borç vermek uyuşturucu vermek gibidir. Bir milleti uyuşturmanın en garantili yoludur. Kredi kartları, tüketici kredileri buna hizmet eder. Yalancı bir refah ve mutluluk yaratır bir süre. Ve bu süreye borç veren para baronları karar verir. Sonra vakti geldiğine inandıkları gün borcu keserler. İstediğimizi yapmazsan sana zırnık yok derler. Ve istekleri hiç bitmez...
Son 15 yıl içinde 90 yıllık cumhuriyet döneminde yapılan tüm fabrikalari, tüm tesisleri "özelleştirme" adı altında haraç mezat sattık, parasını yedik bitti.
Mirası yedik. Varlık Fonu kurup evi barkı ipotek edip borç peşindeyiz. Ve şimdi sıra geldi hanımların kolundaki bileziklere. Hani kötü günler için saklanan ölüm dirimlik altınlara.
Yolun sonuna çok yaklaştık.
Ama milletçe uyuşturucunun etkisinde hayal dünyasında sahte mutluluklar içinde Rusyadan borçla gelen doğalgazın sıcaklığında rüyadayız.
Yazık.(
İkinizde çok haklısınız. 10 yıllık para bolluğunu iyi değerlendiremedik. Bir ekonomik kriz daha yaşarsak 2001'den çok dah vshim sonuçlar yaşarız. Bu planlı bir durum, ysbancılar, piyasaya, parayı bol sürdüler, biz bu paralarla kredi çekip arabalar aldık, lükse iyice alıştık ve bizde nasılsa devamı gelir diye çıkış önlemleri almadık. Artık katardan, Sudilerden para gelmiyor, oy için harcanan, özelleştirme paralarıda bitti. Darbe şarlatanlığı, Türkiyenin natodan çıkarılması içindi, tutmadı, ama b, c, d planları var birilerinin, tahmin ediyorum, bir saldırı olmadan hemen önce, çok büyük bir kriz yaşıycaz ve bu felaketi 2018'de yaşamımızdan korkuyorum.
Biri bize baltayla bıçakla, öfkeyle koşuyor, biz hâlâ o bizim dostumuz, bize birşey yapmaz, diyerel bekliyoruz. Allah yardımcımız olsun.
Enflasyon tabii ki gerçeği yansıtmıyor. Hesaplanırken seçilen kalemler bile değişiklik gösterebiliyor fiyat dengesine göre.
Ay sonunda zaten hissettiriyor kendini enflasyon. Isıtılan kazandaki kurbağa gibiyiz. Kimimiz farkında, kurtulmaya çalışıyor kimimiz ise jakuzide olduğu yanılgısında. Ama artık jakuzi hülyasındaki de sorguluyor. Fazla ısındı.
Aynen öyle. Son 10 yılda açıklanan enflasyon kesinlikle gerçeği yansıtmıyor.
2004: %10.58
2005: %10.13
2006: %9.59
2007: %8.75
2008: %10.44
2009: %6.25
2010: %8.56
2011: %6.47
2012: %8.89
2013: %7.49
2014: %8.85
2015: %7.67
2016: %7.77
2017: %11.20 (Ağustos Ayı Enflasyonu)
Yani enflasyon tamamen yalan. Çünkü Bakan bile enflasyon oranında Yeniden Değerleme yapılır. 2018' in MTV Yeniden Değerlemesi zaten %15 olacaktı. Biz MTV' ye %40 zam yapacağız diyor. Oysaki Bakanın açıkladığı enflasyon %15 değil, %10 - %11.
Cevap
16Cevap
Bu yaşıma kadar öğrendiğim en önemli şeylerden birisi devletin sözlerine asla güven olmayacağıdır. Halka gerçekleri değil inanılmasını istedikleri şeyi söylerler.
Sendikaların daha iyi çalışıp orta ve alt gelir gurubu için gerçek enflasyon rakamlarını ortaya koymaları gerekir.
Ve tabii ki halkın kendi partilerinden bile olsa, yalancıları yakalayıp sandıkta cezalandırmaları, dürüst siyaset için olmazsa olmazdır.
Aynen öyle de son dediğin maalesef şu sıralar pek olmuyor. Halk şu sıralar gerçeklere değil söylenen yalanlara inanma eğiliminde oluyor ya da inanmayı tercih ediyor diyelim.
Enflasyon oranı önemli olduğu gibi ondan daha önemli olay şey: maaşlara en az enflasyon oranında hatta ve hatta enflasyon oranından daha yüksek zam yaparak asgari ücretlinin, işçinin, memurun alım gücünü arttırmak.
Senin aklında kalan böyle bir dönem oldu mu?
1996 yılı Erbakan Dönemi %89.5 , Dünya Bankası' nın verileri ile 1996 yılının Türkiye enflasyonu %80.34 . Bu konu hakkında ne düşünüyorsun?
1996 yılı memur zammı artışından aynı yılın enflasyonunu çıkardım: reel olarak %9.16 alım gücü artışı buldum. Tabi Devletin açıkladığı veriler gerçekse.
Eskiden herkes (İşçi, Memur, Asgari Ücretli vs.) Vergi İadesi doldurur muydu?
Evet doldururduk her sene. bir hafta sürerdi onca sayfayı yazmak.. Kimse limiti dolduramadığından herkes kendince bir fırıldak çevirir devletten alabileceği maximum vergi iadesini almaya çalışırdı.. Tabii en büyük fırıldağı vergi adesinde uyanıklığa yatıp envai türlü kısıtlamalara giden devlet baba yapardı.
Peki bu Vergi İadesi ortalama olarak Memur Maaşının yüzde kaçı idi? Örnek memur maaşı 1000 TL ise 150 TL ' lik (%15) bir iade mi veriyorlardı yoksa 100 TL' lik (%10) mi?
O zaman şimdi 1270,75 TL olan ham Asgari Ücrete katılan 133.31 TL ' lik AGİ ( Asgari Geçim İndirimi ) o zamanda vardı ama o dönemde Asgari Ücreti AGİ dahil açıklayıp alım gücü artmış üç kağıtçılığı yapmıyorlardı.
Şimdi sebze meyve, et, süt alım gücünü hesaplarken AGİ' yi kaldırıp 1270,75 TL diyerek 2002 ile 2000 yılı ile alım gücünü karşılaştırmaları lazım ya da 2003 öncesi asgari ücrete, maaşlara yine o maaşın %7' si ile %12' si bir Vergi İadesi parası koymaları lazım.
Yani 2002' de Asgari Ücretle şu kadar altın alınıyordu, 2017 yılından 1270,75 TL ile şu kadar altın alınıyor gibilerinden.
Halen enflasyon oranlarında dünya ortalamasının üstündeyiz.
1976 ila 2003 yılları arasındaki hiper enflasyon döneminden uzağız. Ama çalışanlara yapılan zamlar aynı oranda enflasyon oranının altında, özetle değişen bir şey yok.
Güzel bir tespit, katılıyorum. Türkiye 2002 öncesi de dönem dönem ekonomik anlamda kötü yönetildi ama şimdi sanki farklı bir şey, çok güzel bir şey oluyormuş gibi anlatıyorlar ama yine rezalet bir ekonomi yönetimi var. Çünkü Türkiye %106 enflasyonu yaşadığı zamanda Dünyanın 180 ülkesi arasından en kötü enflasyon oranına sahip olan 10' uncu 20' inci ülke idi, şimdi de öyleyiz. Yukarıda 2017 yılı Dünyanın 180 ülkesinin enflasyon sıralamasını verdim.
Katılıyorum. İnsanların daha çok araştırması ve kandırılmaması temennisiyle :)
" Türkiye' de Asgari Ücret - Ev (Konut) Alım Gücünden Memnun Musunuz? " adlı soruma cevap verirsen sevinirim :)
Türkiyenin sanayisi olmadıgı ve dışa bagımlı oldugu, arz ve talep arasındaki dengesizlikde bu bagımlılıkla birebir ilgili olmakla birlikte arz talep arasındaki dengesizliğe enflasyon denmektedir.
Nitekim araştırman dökümlerinle bunu çok güzel anlatmışın eline sağlık.
Sadece brşeyi eklemek yeterli olacaktır sanırım. Oda komuoyuna açıklanan enflasyon REEL DEĞİL TEFE TÜFE AÇIKLAMASIDIR..
Çok güzel anlatmışsın. Sonda yazdıklarını söylemenin nedeni nedir?
gerçeği yansıtmıyor bu rakamlar % 60 larda dolaşıyor 10 lira verince bozuk yok mu diyorlardı şimdi 1 paket sigara almıyor...
Aynen öyle. Zaten Bakan kendi ağzından %15 diyor.
" Dünyada ve Türkiye' de Asgari Ücretin Yıllara Göre Artışları Sizce Nasıl? " adlı soruma cevap verirseniz sevinirim :) İçinde enteresan bilgiler bulacaksınız :)
Mantık olarak parasının değer kaybettiği ve genelde birçok şeyi ithal getirten tüketici bir ülkede enflasyonun düşük olduğuna inanmak deliliktir.
Sence Bakanın " Yeniden Değerleme Enflasyon Oranında yapılır. 2018' de Yeniden Değerleme %15 olacaktı zaten " demesi ama enflasyonun 2017' de %10 - %11 olarak açıklanması gerçek enflasyonun %15 olduğunun ve açıklanan enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığının delili -
itirafı değil mi sence?
Aynen öyle :)
Enflasyonun tek hanelerde olduğunu söyleyen cebindeki paranın hesabını bilmiyor demektir.
Son 10 yılda açıklanan enflasyon kesinlikle gerçeği yansıtmıyor.
2004: %10.58
2005: %10.13
2006: %9.59
2007: %8.75
2008: %10.44
2009: %6.25
2010: %8.56
2011: %6.47
2012: %8.89
2013: %7.49
2014: %8.85
2015: %7.67
2016: %7.77
2017: %11.20 (Ağustos Ayı Enflasyonu)
Diyorlar ki bizden önce bu halk %106 enflasyonu gördü, biz daha iyiyiz. Son 15 yıllık siyasetin enflasyon konusunda daha iyi olduğu iddia etme sebebi enflasyonu kalem oyunları ile düşük göstermek mi sence?
Bakan, zaten her sene %15 oluyordu diyerek, TÜİK' in açıkladığı %10 - %11 arasında olan enflasyon bandını yalanlamış oldu.
Tuik'in hicbir şeyine inanmıyorum ki zaten :))
TÜİK' in icraatlarına bakalım.
TÜİK' e göre Fert Başına Milli Gelir 2007' nin Mart Ayında 5.477 Dolar, Mart Ayının ortasında 7.500 Dolar, Mart Ayının sonunda 10.000 Dolar.
Yani Mart Ayında biliyorsunuz bazı kediler enikler. Bazı canlılar da enikler. 1 Ayda yüzde 100 üremiş yetişmiş başka bir canlı olamaz. Adam başına 10.000 Dolar düşüyormuş. Peki bu gelir dağılıyor mu? Türkiye' de gelir dağılmıyor. Kişi Başına Düşen Gelir 10.000 Dolar diyorlar; taş düşüyor milletin kafasına !
Üç kağıt ekonomisinin 3 tane yalancı şahidi var: Fert Başına Düşen Milli Gelir, Enflasyon Oranı, Asgari Ücret. 3' ü de yalandır, hiçbiri de tutmaz. TÜİK' e inanması için insanın aklını kaçırmış olması lazım :)
Inanlar var ama onlara bir sözün var mi :))
Allah müstahaklarını versin; ne diyeyim :)
Amin diyim bende :))
Seni diğer sorularıma Davet edebilir miyim? :)
Davet edemiyorum ama profilime bakıp cevap verirsen sevinirim. İlgili çekebilecek Bence ve Sorularım var.
Tabiki olur :)
"Türkiye' de İşgücüne Katılım Oranı Neden Düşük?" diye bir soru sordum. Beklerim :)
" Türkiye' de Asgari Ücret - Ev (Konut) Alım Gücünden Memnun Musunuz? " adlı soruma cevap verirsen sevinirim :)
Off off patron sen siyasetçi mi oldun da biz bilmiyoruz yahu? :D
Sence enflasyon % kaç? :)
İzledin mi videoyu? :)
İtiraf kısmını görmüşsün, tamam :) Onu merak etmiştim de :)
Seni soruma davet edebiliyor muyum?
Sorularıma Davet etmeyi başardım :) Şimdi denedim :)
Buradan link atasam kaldırırlar, çünkü yasak. Profilimde son sorduğum soru. Oradan bulabilirsin. Ya da sana sorunun adını yazdım, arat kısmına yapıştırıp aratırsan bulabilirsin :)
Ben birkaç kere yaptım kaldırdılar, hatta ceza puanı mı ne yedim :)
Bilmem, dikkatli olursan gitmez :) Senden bir ricam var. Sorularımı ve Bencelerimi " Beğendi " yaparsan daha çok insan görür. Yaparsan sevinirim :)
" Dünyada ve Türkiye' de Asgari Ücretin Yıllara Göre Artışları Sizce Nasıl? " adlı soruma cevap verirseniz sevinirim :) İçinde enteresan bilgiler bulacaksınız :)
Milli gelirde 20 bin dolar yani 74 bin bununda yanisi aylik geliriniz 6 bin olucakmis? Yersen 😂😂
TÜİK' e göre Fert Başına Milli Gelir 2007' nin Mart Ayında 5.477 Dolar, Mart Ayının ortasında 7.500 Dolar, Mart Ayının sonunda 10.000 Dolar.
Yani Mart Ayında biliyorsunuz bazı kediler enikler. Bazı canlılar da enikler. 1 Ayda yüzde 100 üremiş yetişmiş başka bir canlı olamaz. Adam başına 10.000 Dolar düşüyormuş. Yalana bak, aynı yıl içinde Ferd Başına Düşen Milli Geliri 3 kere doğurttular :D
Halkin yuzde 41 i bankalara borclu. Evet merakla takip ediyoruz bakalim neler olucak zamanla
Aynen öyle. Hem de borçlarını 15 yılda 65 kat arttırdı hane halkı. Evet geçmişe göre 10 katı daha fazla elektronik alete sahip ama 65 kat da daha fazla borçlu.
Suriyeli irakli afganistanli gocmenlerle birlikte issizlikte ciddi artis. Ben ciddi sosyal patlamalar bekliyorum. Sonumuz iyi dgil ondan eminim iste
Sen ekonomi, borsa yorumu yapan biri misin? Öyle bir arkadaş vardı. KS adı da seninkine benziyordu ama emin olamadım.
Gecen tartistigin kisi bendim. Evet ekonomi candir. Severim kendisi
Paraanaliz. com sitesini youtube kanalını, youtube' deki mediascope kanalında yayınlanan Ekonomi Sohbetleri video serisini takip ediyor musun?
Genelde kose yazilari okurum. Piyasa Analizcilerin ama varsa faydali bilgin asla hayir demem
Öylesine sordum :) Ara sıra video yayınlıyorlar, ekonomik parametrelerden bahsediyorlar. Türkiye Cari Açık,
Dış Ticaret Açığı,
Faiz Ödemeleri,
İşsizlik Oranı,
Toplam Dış Borç
vb. ekonomik parametrelerin %60' ında iyi değil, mükemmel olduğu parametre zaten yok, normal olan parametre var ama yarısından fazlası kötü. Köşe Yazarları da bu dediiimi onaylıyor, bir tanesine youtube canlı yayını sırasında sordum, o da benim dediğim gibi olduğunu onayladı. İyi bir yere gitmiyoruz.
Gorunen koy kilavuz istemiyor. bir gun ABD vizeleri kapadigini soyledi bist yuzde 6 cakildi faizler yuzde 5 artti. Bu da ekonominin balon oldugunu en ufak ciddi bunalimda domino tasi gibi taslarin devrilecegini gosteriyor
Bist' e bir şey olmaz, çünkü Bist' in %60 zaten yabancı. Eskiden Bist ' te 150 Bin yerli vardı şimdi 15 Bin yerli var. Yani hisse senedi vs. ile giren kişi sayısı eskiden daha fazla idi. Şimdi daha profesyonellerin yeri. Küçük yatırımcı geçmişe göre 10 kat daha az.
Dünyada para bolluğu var. ABD' nin zamanında yok etmeye çalıştığı Vietnam' ı bile Gelişmekte Olan Ülke Piyasalarından biri olarak görüp giden yabancı yatırımcı var, ondan dolayı Türkiye' ye de geliyorlar. Çünkü şuanda para bol riskt iştahı fazla ama ilerideki günlerde FED' in ve Avrupa Merkez Bankası' nın para hacmini küçülmeye gitmesi ve faiz arttırım kararları para bolluğunu azaltabilir, G. O. P. ' lara karşı duyulan risk iştahını kesebilir.
Bist Yabanci diye kaybetmiywcek diye bir sey yok Turkiyeye gelen bu yil 17 milyar dolarin 15 milyar dolari sicak para. En ufak sarsintida milyarlar cikis yapar. Bu yuzden ekonomi balon diyorum
Bist yükselirken Türkiye ekonomisi sorunlarından kurtuldu mu? Hayır. Türk Ekonomisi durağanlık yaşadığı zamanda Bist beni ilgilendirmiyor. Bist %5 etkilense ne olur? Türk Ekonomisinde reel sektör zaten bitik. Bist ' i iplemiyorum. Bist üç kağıt ekonomisidir.
Turkiye ekonomisi hic bir zaman sorunlardan kurtulmadi ki. Yani ileriye donuk de umut yok. Hatta daha geriye gidis var. O yuzden bu konuda konusmak bos ve faydssiz.
Aynen. Ekonomi ile ilgili diğer sorularıma da beklerim. Sorduğum zaman "Soruya Davet" yaparım. :)
Zarrabin davasi kasim da dolara yuklen o aralar gerilir piyasa 3.60 civarindan yakala. Su an alim icin uygun herhangi bir sey olmazsa. Bu sene dolar yili benden solemesi.
Tabiki ekonomiyi severim sorulara da her zmaan gelirim. Iyi geceler
"Türkiye' de İşgücüne Katılım Oranı Neden Düşük?" adlı bir soru sordum şimdi, beklerim :)
Gerçeklerle işi yok arkadaşların, sen en iyisi, ver mehteri ver! :)
Verdim gitti 😀
kazık artık girmiş gireceği kadar
ne kadar girdiğinin önemi yok
Senin enflasyonun yüzde kaç? :)
Haha haklısın 😀
Al buda şurda dursun
https://i.hizliresim.com/jQnmzJ.png
O yıllarda da Dünyada180 ülke arasından en yüksek enflasyona sahip 20' inci ülke idik şimdi de öyle. Aynı tas aynı hamam. 15 yıllık tek başına iktidar döneminde değişen bir şey olmamış.
Türkiye Gelişmekte Olan Ülkeler kategorisinde yer alan bir ülke. 1989 - 2002 arasında kendi kateorisinde yer alan ülkelerinde yüksek enflasyon yaşadığı olmuş.
Örneğin :1989 - 2002 arasında Brezilya %2.900.000 ( Yüzde İki Milyon Dokuz Yüz Bin ) , Arjantin %3.000.000 ( Yüzde Üç Milyon ), Polonya %506 ( Yüzde Beş Yüz Altı ) enflasyon yaşamıştı.
Oysa tüm Dünya Enflasyon son yıllarda 5 kat, Gelişmelte Olan Ülkelerde ise 7 kat düştü ama Türkiye' de düştü ama %1 , %3 seviyesine inmedi.
Oysa şuanda Brezilya, Polonya gibi Gelişmekte Olan Ülkeler kategorisindeki ülkeler Türkiye' den daha düşük enflason yaşıyorlar.
Dünyanın 180 ülkesinden 179' unda eksi enflasyonla %11.20 arası enflasyon yaşanıyor yani %11.20' den düşük enflasyon var.
Bakanın
" Yeniden Değerleme Enflasyon Oranında Yapılır. Biz Her sene %15 Değerleme Yapıyorız Zaten. 2018' de de MTV' ye %15 Oranında Yeniden Değerleme Gelecekti Zaten , Biz %40 Yaptık "
demesi; birkaç yıldır %10' un altında açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığının itirafı gibi.
Gerçek enflasyon %10' un üzerinde olduğu halde %7 , %8 , %10 vs. açıklayarak çalışabların alım gücünü düşürüyorlar. Çünkü Asgari Ücrete zam yapılacağı zaman bu hesabıyla oynanmış enflasyon kıstas alınıyor.
%10 ila %13 arasında, yüzde kaçları gördü bu ülke bunlar ne ki :D
1989' dan 2002' ye kadar diğer Gelişmekte Olan Ülkeler Türkiye' den daha yüksek enflasyon gördü ama şimdi Türkiye' den daha az enflasyona sahipler.
Şuanda da Türkiye' nin enflasyonunun:
21. Etiyopya %10.80
22. Liberya %10.80
23. Mozambik %10.76
24. Yemen %9.49
25. Malavi %9.30
26. Gine %9.20
27. Eritre %8.90
29. Gambiya %8.39
30. Madagaskar %8.20
32. Moldova %7.60
35. Ruanda %7.10
36. Sri Lanka %7.10
37. Kenya %7.06
38. Svaziland %6.90
39. Zambiya %6.60
40. Myanmar %6.55
sırada olan 3' üncü Dünya Ülkelerinden, Afrika Ülkelerinden yüksek olması iyi bir şey değil. 180 ülke arasından en yüksek 20' inci enflasyona sahibiz. İçinde Afrika, 3' üncü Dünya Ülkelerinin, İç Savaş yaşayan ülkelerinde bulunduğu 159 ülkenin Türkiye' den daha az enflasyonu var.
Yani enflasyon yine rezalet.
%70 lerden aldılar enflasyonu, anca bu kadar düzeltebilmişler demek ki :D
Sadece onlar düzeltmemiş tüm Dünyada enflasyon 5 kat, Gelişmekte Olan Ülkelerde 7 kat düşmüş.
cf.kizlarsoruyor.com/.../...-80ae-5b25c56eb77b.jpg
Enflasyonun düşmesi Türkiye' ye özgü bir şey değil.
Attığın fotoğrafta enflasyon 1995'te zirvedeyken 2000 lerde en düşük seviyelerde. Ama bizde 2001-2002 de dahil %70 ortalama ile enflasyon vardı. Yani düzelten eden yoktu bu hükümete kadar. Kendi attığın fotoğrafı kendin incele. Kaldı ki fotoğrafta en yüksek %22 oranından bahsediyor, bizde % kaçtı en yüksek bir bak bakalım..
Büyük başarıdır yaptıkları, takdir etmeyi bilmek lazım.
Gelişmekte Olan Ülkeler Brezilya, Arjantin, Polonya vb.
Dünya Enflasyonu 1960 - 2015. Enflasyon Türkiye' nin yüksek enflasyon yaşadığı yıllardan bu yıllara tüm Dünyada 3 kat düşmüş.
https://i.resimyukle.xyz/PxL5G.jpg
Eskiden Brezilya' da enflasyon
https://i.hizliresim.com/9QZ1WQ.jpg
2003 - 2016 Türkiye ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Enflasyon
https://resimyukle.xyz/resim/9S01f
2002' den 2015' e kadar da enflasyon diğer Gelişmekte Olan Ülkelerden yüksekti. Örnek:
https://i.resimyukle.xyz/9S01f.jpg
Polonya 1990' larda %555 enflasyon yaşarken Türkiye' nin yaşadığı enflasyon Polonya' nın 5' de 1' i bile değildi. Şimdi ise Polonya %1 ile % eksi enflasyon yaşarken Türkiye Polonya' nın 10 katı fazla enflasyon yaşıyor.
https://i.resimyukle.xyz/770ILT.jpg
Yani demek istediğim Türkiye eskiden de Dünyanın en yüksek enflasyona sahip ilk 20 ülkeden biri idi şimdide öyle. Hiçbir şey değişmedi. Eski tas eski hamam.
Deveye hendek atlatmakla uğraşamam :D
Ben bu ülkenin aldığı nefese bile karşıyım alayinin mk
Çok net bir açıklama olmuş :D
Açık ve net.
Ekonomi sorularını seviyorsan diğer sorularıma da cevap verebilirsin :)
Müsait olunca tek tek yazıcam :)
"Türkiye' de İşgücüne Katılım Oranı Neden Düşük?" adlı bir sorum var, şimdi sordum beklerim :)
Çaktırmadan itiraf ederler.
Çaktırmadan itiraf ya da ağızdan kaçırma :)
Vergiye zam yapacakları zaman gerçek enflasyonu baz alıp, asgari ücretliye, memura zam yapacakları zaman oynamış enflasyon rakamlarını baz alıyorlar :)
Yani vergiye zam yapacakları zaman çarşıdaki, pazardaki enflasyon ama asgari ücretliye memura zam yapacakları zaman mayo, şortu baz alıp; enflasyonun içindeki gıda payını düşürüyorlar :)
Umarım rahatsız etmiyorumdur. " Türkiye' de Asgari Ücret 1603 TL Oldu, Alım Gücü Arttı, Enflasyonun Üstünde Zam Yapıldı, Demek Doğru Mu? " adlı soruma cevap verirseniz sevinirim. :) Soru Profilimde.
gerçek enflasyonu şöyle bulabilirsiniz : 40.000tl için 32 gün en yüksek faiz veren bankanın faiz oranını bulup ona 0.5 ekleyin. Şu an için 16+0,5 = 16,5
Haklısın :) Fibabank diye biliyorum :)
Bizkoyun milletiz kardeşim bize mustahak hersey...
Keşke müstahak olmasa.
Keşkelerle yaşamiyor avrupalilar önce insan diyor insanin iyi yaşam hakki diyor 20 yıl sonrayi planliyor alalemin gavuru diyoruzya
Doğrudur.
Umarım rahatsız etmiyorumdur. " Türkiye' de Asgari Ücret 1603 TL Oldu, Alım Gücü Arttı, Enflasyonun Üstünde Zam Yapıldı, Demek Doğru Mu? " adlı soruma cevap verirseniz sevinirim. :) Soru Profilimde.
Evet. İtiraf.
Aynen öyle :) Senin enflasyonun yüzde kaç?
Ay bilemedim ki şimdi? Bilene büyük ödül ne?
Deve Sidiği :)
Ay yok yok bilmiyorum. Hiç bir fikrim yok.
Tuik in sepetinde neler var once ona bakmak lazim.
TÜİK sepetinden olan Dünya ve Avrupa ile aynı olsa bile onların fiyatlarını ve kategori kategori önem derecelerine göre puanlama sistemini TÜİK belirlediği için burada katekulli yapılabileceğini söyleyen pek çok uzman ve ekonomist var ki: Bakanın " MTV zaten zammı Yeniden Değerleme yöntemi ile enflasyon oranında yapılır. Zaten her sene %15 Yeniden Değerleme yapıyoruz. 2018' de Yeniden Değerleme yöntemi ile MTV' ye %15 zam zaten gelecekti" demesi sence gerçek enflasyonun %15 olduğunun itirafı değil mi?
Dogrudur bu itiraf. Az bile soylemis.
Nohut 14, kuru fasulye 14, yaz mevsimi dışından taze meyve sebze 5 TL' den başlıyor 13 TL' ye kadar çıkıyor, dana kıyma 40 - 50 TL, dana bonfile 76 TL, hamsi 20 TL. Bence son 3 yıldır açıkladıkları enflasyon kesinlikle gerçeği yansıtmıyor.
Katiliyorum.
kötü durum üzüldüm
Tablo gülünç
Anlamadım. Ne anlamda?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar