Vatandaşımın "Temiz Lada" anlayışı https://i.hizliresim.com/lW9G3p.png
Ülkemiz arabası en gurur duyduğum arabalardan 1974 Model Anadol trafikten çekilmek üzere ama 7000 TL https://i.hizliresim.com/VM6nER.png

arabaların bu kadar pahalı olması yine vergiler ama biz söyleyince ESKİDEN VERGİ YOKMUYDU gibi mallık dolu beyin yoksunu yorumlar geliyor. Eskiden dedelerinize babalarınıza sorun şimdi mi araba ev almak kolay eskiden mi almak kolay bir ev olmuş 200.000 300.000 tl giriş kat asgari ücretle alabilen delikanlı daha görmedim ama varsa tebrik ederim. Reisimiz rahat yaşasında bizimkiler fareliğe devam at önüne peynir yesinler o bile kilosu 15 tl :D
1999' da Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal felaketlerinden 2' si yaşandı. Düzce, Kocaelinde 2 kere büyük deprem oldu ve sanayi olarak yatırım yapılan kent büyük zarar gördü. Sonra bir kereye mahsus ÖTV ve getirildi ve araçlara da bu ÖTV getirilmişti. O dönemin hükumeti bundan 1-2 sene yararlandı ama şimdiki son 15 senelik siyaset tam 15 sene bundan yararlandığı gibi arabaya ek zamlar da getirdi. En son getirilen ek zam %3 ile geldi. Yani bu vergileri sahiplenenler, bizden önce de vardı diyor. İyi de onlar 2 sene yararlanmış sen koskoca 15 sene yararlanmışsın. Depremin etkileri hala bitmedi mi !
Teşekkürler.
Olmazsada sevinirim, alt yapı ve otopark yetersiz. Birde kaldırıma park eden görgüsüzler var.
Ama yinede iktidarın reklamlarına aldanmamak lazım.
Avrupada bizim büyükşehirlerimizdeki kadar nüfus yoğunluğu, dikine yapılaşma, insan sayısı olan başka bir şehir nerede ise yok. Belki Londra biraz. Almanya' da Berlin 3.5 Milyon nüfusu ile var ama altyapısı mükemmele yakın. Mesela Düsseldorf Almanya' nın 7' inci büyük şehri nüfusu 700.000 (Yedi Yüz Bin) kişi. Avrupanın genelinde binalar 2-3 katlı ve bahçeli olduğu için bahçeli olmayan taraflarında da inanılmaz bir altyapı olduğu için yollarda bizdekinin 2 katı araç sayısı ile bile bizdekinin yarısı kadar trafik olmuyor. Biz de iki ilçe arasında yolculuk yapacaksınız. Kuş Bakışı olarak o ilçenin tam tersi iskamete gidip ondan sonra döne döne o ilçeye geliyorsunuz. Öyle saçma sapan yol düzenlemesi yapmışız ki öyle saçma sapan şehirler kurmuşuz ki 10 dakikalık yolu 40 dakikada geliyoruz.
Sorma o aptallığı bende anlayamıyorum. Meselâ Kavacık kavşağı kapatıp sadece yolu uzatmak içinn yol yaptılar, yazık giden yakıta, kavşağın 2010, 2017 hallerinin fotoğraflarını görsen gülersin. 1940'larda yok olmuş bir Almanya'nın alt yapısını, 2017'de yapamıyorsak, bundan birileri çok büyük rantlar elde ettiği için, bütün iktidarlarda durum bu.
Almanya' nın 600.000 Kişilik şehri Augsburg' un fotoğraflarını size atsam ağlarsınız. Adamlar önem sırasında ilk 10' a bile zor girecek bir şehri olan bu şehirin altyapısı sosyal olanakları Türkiye' nin Büyükşehirlerinin hiçbirinden yok. Mesela Hobi bahçesi diye bir şey var. Eee bizde de yavaş yavaş yaptılar ama adamlarda nerede ise her 20 kişiden biri direkt hobi bahçesi sahibi. Herkesin göle, dereye ulaşım imkanı var. İnsanlar güneş çıktığından hemen kendilerini dışarı atıyorlar hava tam ısınmasa bile olsa üstlerini başlarını çıkartıp güneşleniyorlar. Her şehirde tramvay metro var. Yollar, kavşaklar mükkemel. Örneğin 80.000 Kişilik bir şehir olan Konztans' da tramvay var. İnanılır gibi değil.
Olabilir ama biz kendimize suç bulalım. Her işimizde kısa dönemli çıkar güdüyoruz. Alman bir tane yol yapıyor 50 sene kullanıyor, öyle bir tren, tramvay yapıyor ki 50 sene kullanıyor. Şehirler insan psikoloji, sosyolojisi ve ekonomik hayata uygun düzenlenmiş. Önemli fabrikalar hemen liman kentlerinden ve gemiler nerede ise fabrikanın içine kadar giriyor. Enerji kaynağı olan kömür vs. yakıtlar için tren yolları direkt fabrikalara kadar döşenmiş. Adamlar bir kere yaparım ama ömür boyu kullanırım havasında. Biz de yöneticiler dün onay verdikleri gökdelen projeleri için bugün şehrin silüetini bozuyor diyor. İş işten geçmiş oluyor.
Aynen. Sırf siyaset olsun diye 15 senedir araba yapacağız diyoruz. Öyle bir anlatıyorlar ki araba yapınca Gelişmiş Ülkeleri geçecekmişiz. Bugün uçak yapalım yine de Gelişmiş Ülkeleri geçmiş olmayız çünkü kalkınma birçok alanda toplu olarak meydana gelir. Kore 40-50 Milyon nüfusunu sadece araba yaparak beslemiyor, en iyisinden telefon da yapıyor, deniz ticaretinde de iyiler, bilgisayar da yapıyorlar filan.
Nerede, G. Kore' de mi?
Orada yolsuzluktan dolayı Başbakanı indirdiler. Hatta Başbakan, Babası daha önce önemli bir siyaset adamı olan birinin kızı idi. G. Kore insanının affı olmaz. Sen benim alım gücümümü düşürdün gel bakim buraya in aşağı bitti. Aynen böyle. İşsizlik %13 mü oldu gel yavrucuğum in aşağı hadi de sie derler adamı yollarlar.
Millet uçan arabalara geçecek vah bize. Ikinci el araba pazarlarindan utanır insan bunu derken. Son model arabalar nadir bu ilçede de ilde de. Lüks arabaların eski turleri oluyor genelde.
Mercedes' i 5 bin tl. ye satan adam yakalandı haberini okuduydum en son.
Kaçak araba kastediliyorsa yarı doğrudur.
Yorumun için teşekkürler :) Motor Hacmi 1.6' nın üzerindeki otomobiller için %165 Vergi uygulandığından yani ÖTV' alınıp bir de ÖTV KDV' si alındığından dolayı vatandaşımın "Alman Tankı" anlayışı böyle oluyor.
https://i.resimyukle.xyz/zWcea.jpg
Ağlayım mı güleyim mi :)
Çalışanların maaşları ortada, bu ülkede siyasetçi ve futbolcular hariç kimsenin altında göremiyoruz bu lüks arabaları, bu yüzden c şıkkı
Mercedes' lerin sınıfır 400.000 TL olmuş, göremeyiz tabi. :)
Cevap
8Cevap
vergiden kaynakli o kdv ler otv ler girince arababin fiyatı şahlaniyor haliyle fiyati etkiliyor
Volkswagen Arteon adlı bir aracı Türkiye' de 310.000 TL' ye satışa çıkacağı ya da çıktığı söyleniyor. 310.000 TL ne demek ya. Asgari ücretli 1404 TL ile 220 ay yani 18 yıl yemeden içmeden çalışsa ancak alabiliyor. İnsanlar 300.000 TL' ye ev mi alacaklar araba mı. Böyle saçmalık olmaz. Avrupada, ABD' de hatta Gürcistan' da milletin hurda diye üstüne para vererek elden zor çıkardığı araçlar biz de 6.000 TL ile 15.000 TL arası.
O değil de vikipediyi özledim (sigaralar yakılır🚬🚬🚬)
TÜİK' in sitesini de attım onda da veriler var. Türkiye' de Kişi Başına Düşen Araç Sayısı ile ilgili. 233 Araç düşüyormuş 1000 Kişi Başına. Tek otomobil değil, otomobil dışındaki motorlu taşıtlar, araçlar da dahil.
Ondan sonra vatandaşın Alman Tankı anlayışı tam olarak şöyle oluyor.
Nickin mükemmellik ötesi👌
Karakteri mi seviyorsun? Yani Nickimdeki.
Evet tabiki de kim bilir kaç kere izlemişdir
Evet 1-2 kere izledim bu şahsiyeti. Kendisini yakın zamanda kaybettik. Allah rahmet eylesin 😂
İşte bak buna da yakılır🚬🚬🚬🚬😂😂😂
Asıl buna yakılır
Pejo https://i.hizliresim.com/7q58dv.jpg
Mazda 323 P 1.5 Comfort 490 Euro
- https://i.hizliresim.com/9Q0vJr.jpg
https://i.hizliresim.com/EgkEA9.jpg
Renault Twingo 1.2 190 Euro
https://i.hizliresim.com/ojonB7.jpg
Peufeot 306 1.9 Diesel Kombi 490 Euro - https://i.hizliresim.com/9Q0vkO.jpg
Opel Corsa 1.4 İ World Cup - https://i.hizliresim.com/m3mqO2.jpg
https://i.hizliresim.com/Br39g9.jpg
MERCEDES E 200T 990 Euro - https://i.hizliresim.com/7q52Om.jpg
Volkwagen Bora 1.6 3390 Euro - https://i.hizliresim.com/37Q2XO.jpg
Opel Corsa 1.4 Sport 3.290 Euro - https://i.hizliresim.com/R026LG.jpg
Yobaz AKP secmenine sorsan ülkecek gelisiyoruz, gücleniyoruz :D
Vatandaşımın "Alman Tankı" anlayışı 6750 TL' lik 1985 Model bir Ford Granada
www.sahibinden.com/.../detay
Vatandaşımın 6750 TL' lil Alman Tankı Ford anlayışı. Ameriga' da hurdaya veridiğinde hurdalık 1000 Dolar üstüne para istiyor :D
evet biz arabaları sattık en son canımız sıkıldı otobanda yatla geziyoruz
Yat dediğiniz araba türü nasıl bir şey olaki :D
uçuyor bide tünel kazıyor kskdkdkkd
Tekrar aynı soru "O nasıl bir şey olaki acep?" :D
Vatandaşımın "Alman Tankı" anlayışı 6750 TL' lik 1985 Model bir Ford Granada :D
www.sahibinden.com/.../detay
TR de araba çokmuş gibi görünmesinin nedeni şirketlerin bolca araba sahibi olması..
Kişisel olarak araba sahibi az ama arabamız çok..
Ama lüks son model araba dediğimiz herhalde orta sınıf C-D segmenti sayılıyor siyasetçilerimiz açısından.
Dünyada lüks araba derken D sınıfının son modellerinin fulleri sayılabilir belki. Hatta Porshe, Ferrari, Mustang, Camarro, BMW özel serileri, Mercedes ful ve özel serileri, Bentley, Bugatti filan. Bu saydığım arabalardan bazılarını ayda 500 Euro taksitle alabiliyorsun yurtdışından yani maaşının 3' de 1 ile. Türkiye' de 468 TL' ye gelir asgari ücretin 3' de 1' i. Türkiye' de 468 TL' ye Porshe taksitine girdiğinizi düşünün :D
Yurtdışından Mercedes' e, BMW' ye, son model Honda' ya binmek öyle sadece zenginlerin yaptığı bir şey değil. İşte Pejo dediğimiz aracın son modeline ayda 80 Euro taksitle biniyorsun.
Dünyada lüks, zenginlik kavramı 180 Ülkede bu iken Türkiye' de bu kavramlar bu ülkelerden farklı olamaz. Yani Pejo' nun son modeli Türkiye' de de Dünyada da lükse girmez. Bence bizde araç sayısı öyle herkeste araç var diyecekleri kadar yani övündükleri kadar fazla değil. Zaten Kişi Başına Düşen Araç Sayısında Romanya, Bulgaristan gibi ülkelere geçiliyoruz.
Senin saydığın arabaların çoğu E-F segmenlerine girer öncelikle onu bilmen gerekir yazmadan..
D segmenti :VW Passat veya Jetta, Ford Mondeo, Hyundai Sonata, Honda Accord, Opel Vectra bu tarz arabalardır ki BMW ninde 3 serisi elbette var yok demiyorum ya da mercedes in C serisi mesela..
Ama Lüks otomotiv dediğin şey E ve F segmentinden başlar.
Anlamamışsın galiba ülkemiz lüks otomativ olarak C-D segmentini sayıyor diyorum E-F sınıfı demiyorum. orda anlaştık mı. Bilmiyor muyum sanıyorsun bentley in F ya da porsche nin G sınıfı olduğunu :)
Bir daha okuman dileğiyle yazımı..
TR de araba çok ama sahibi az. Kişilerde araba az firmalarda araba çok.
Yani kişi kendisine alamıyor diyorum.. Lüks olarakta ülkemiz C-D segmentteki araçları sayıuor diyorum. Bentley ya da Ferrari gibi araçlar bu ülkede lüksken siyasetçilerimiz açısından lüks olarak görülmediğini söylüyorum.
Zaten saydığım araçlar "D" segmentine girer dememişim "hatta" ile başlayan bir cümle kurmuşum. Lüks diyerek D segmentinden bazı araçları ve daha üst segmentten Ferrari gibi araçları bir sınıfa almışım. D segmenti ve üstü bizim ülkemiz için lüks sayılsa ya da biz saysak bile yine de bu araçlara sahip olan kişi sayısı az demişim. Yukarıdaki sayıların içinden şirket sahipliği , bireyse sahiplik hatta tüm motorlu araçlar var.
Araçların sahibi şirketler de olsa bireylerde olsa "herkeste araç var, herkesin altında son model araç var söylemi" yanlış çünkü Kişi Başına Düşen Araç Sayısında 180 ülke arasında 60' ıncıyız. Bulgaristan, Romanya, Libya, Surinam gibi ülkelere Kişi Başına Düşen Araç Sayısında geçilen bir ülkenin insanları yine bu ülkenin insanlarına "Herkeste Araç var, Herkesin Altında Son Model Araç Var" dememeli çünkü bu söylemler gerçek dışı.
Malesef ki Doğru ;-) Bu Da Benim Bebeğim♥ Mercedes S-560 cabriolet 2018 Model
Avrupada Da Bunu Kullanıyodum.
Sadece memleketi satan malum zatların altında o araçlar var.. Türbanlı bacılar bile lüks jiplerde fink atıyorlar..
Herkes Audi ile gelsin, Ne yapsaydım Passat mı çekseydim yanlarına ! 😂
He bir de unutmadan. Bak ben kıyafetlerimi alırken bile en pahalı yerden alıyorum ki Düzce' yi temsil ederken doğru temsil edeyim 😂
Şahsiyeti taklit edeyim dedim bir anda kendimden iğrendim :)
Vatandaş yeni çıkan Volkwagen Arteon adlı vasat bir araca 310.000 TL verecekken bir şahsiyet vatandaşın parası ile bugün yeni modeli 400.000 TL' ye satılan araçlara biniyor.
Doğrudur ama Dünya farklı bir yere giderken Türkiye' deki insanların bazılarının hatta büyük bir bölümünün arabayı, akıllı telefonu, interneti bir zenginlik ölçütü olarak görmesi beni üzüyor.
Burada "Benim maddi durumum kötü" diye soru açan insanlara "Bu soruyu yazabildiğine göre maddi durumum kötü değil. İnterneti var, bu soruyu yazdığına göre internete girebilecek bir akıllı telefonunda var. O zaman neden fakirim diyorsun" diyenleri bile gördü bu gözler.
"Türkiye' de paramız yok diyorsunuz, elinizde akıllı telefon var, Iphone var, Samsung var, Huawei var, Sony var. Bu nasıl parasızlık" diyen mallar var. Onların o akıllı telefon dedikleri şeyin Dünyanın Gelişmiş Ülkelerinde adı yok, akıllı telefonlar bir zenginlik göstergesi değil, akıllı telefonu olana zengin demiyorlar. Almanya' da, ABD' de 1 Euro peşinatla veriyorlar (12-24 ay tahahütle 25-35 Euro-Dolara). Almanya' da 1 Euro' ya verilen şey Türkiye' de insanların elinde olunca bu insanlar zengin mi oluyor, sorunsuz mu oluyor. Bunların o telefon dediğin şeyin en iyisinden Almanya'da 1 maaşla 2 tane, ABD' de bir maaşla 2 tane, İsviçre' de bir maaşla 3 tane alınıyor. Bu denyolar da hala Türkiye' deki insanları Kuzey Kore Devlet TV' si gibi "Türkiye olarak Dünyada bir tek biz tokuz, diğer tüm ülkeler aç, telefon zaten yok. Biz yine iyiyiz, ses etmeyin" diyorlar.
Almanya' da 1 Euro veriyorsun Iphone 7, Samsung Galaxy S8, Sony Xperia XZ, Huawei Telefonları alıyorsun. 12 - 24 ay taahhüt (sözleşme) yapıp sadece internet, mesajlaşma, konuşma bedelini ödeyerek (25 Euro - 35 Euro) son model akıllı telefona sahip olabiliyorsun. Bunlar hala Kuzey Kore Devlet TV' si gibi yanlı yanlı bilgiler vermeye, tüm Dünya aç bir tek biz tokuz demeye devam etsinler.
Kanıt:
Mobilcom Detibel
webapp.kaufda.de/.../683175009
T-Mobile
webapp.kaufda.de/.../688496716
Asgari ücret maaş alırken bir aylık gelirinin 2-3 katına bu telefonları kullanmak olsa olsa aptallık göstergesi olur.. Bunlar eskiden de öylelerdi.. Videoların ilk çıktıkları zamanı hatırlıyorum. Gecekondularda bir kaba 5-6 kişilik aile ortadan topluca kaşık sallarlarken bugünün parasıyla 7-8 bin TL gibi değerlere mal olan o video cihazları evin baş köşesinde üzeri dantellerle kaplanarak bir kudret anıtı misali yerini alırdı.
Bunları almak mallık tabi ama biz İstanbul' dan, İzmir'den, Ankara' dan, Antalya' dan bakıp ülkenin tümünü, ülkenin tümünde neyin olup olmadığını anlayamayız. Bunun için Resmi İstatistik Kurumunun tarafsız anketler yapması ve bunun yayınlaması lazım. Örneğin İstanbul' da Metrobüs yolu boyunca yolculuk eden yani E-5 boyunca yolculuk eden biri çok yalnız izlenimlere sahip olabilir. 17 Milyonluk şehrin en önemli yolunda Ferrari görecek, AUDİ görecek, BMW görecek, Mercedes görecek, son model akıllı telefon görecek ve bunları baz alarak ülkenin tümüne genellemeye çalışacak. Bu yanlış izlenimlere yol açar. Ülkenin en önemli ticaret yolu üzerinde durumu ortanın üstünde diyebileceğimiz %5' lik%10' luk kesim görebiliriz ama bunu tüm Türkiye' ye genelleyemeyiz. Benim Tofaş alma hayali kuran tanıdığım var, başka birini tanıyorum parasızlıktan akıllı telefonların replikasını kullanıyor 8' de biri fiyatına.
Listede almanya'yı üst sıralarda görememek üzdü. Ancak Türkiye'de vergiden dolayı araç sayısı çok az.
Üst sıralarda genelde nüfusu az olan ama Kişi Başına Düşen Gayri Milli Hasılası yüksek olan ülkeler var. Türkiye' de doğru bilinen bir yanlış olduğu için bu konu dikkatimi çekti. İnsanların bazıları öyle bir konuşuyor ki Sanki 1 ABD, 2 İngiltere 3 Türkiye. Yani refah sıralaması böyle imiş :D
Yok daha neler 😂
Bizim ailede çok fazla lüks araba kullanan var ama Türkiye'de ciddi bir ekonomi sıkıntısı var ve bu yüzden bu söylem yanlış
Son modelinden ziyade her evde en az 2 tane araba var nerdeyse.
Devletin Resmi İstatistik Kurumu TÜİK öyle söylemiyor. Türkiye' de Kişi Başına Düşen Araç Sayısı 233 imiş, Romanya' da 235 imiş. Afrika Ülkelerinden Libya' da bile Kişi Başına Düşen Araç Sayısı Türkiye' den daha fazla imiş.
Avrupada 17 Milyonluk başka bir şehir yok. Londra kalabalık onun da altyapısı İstanbul' un birkaç katı iyi.
Almanya' da 1000 Kişi Başına 572 araç düşüyor yani her 2 kişiden birinin aracı var. Peki Almanya' nın şehirlerinden Türkiye' dekinden daha az trafik olmasını neye bağlıyorsunuz? Ben Almanya' nın şehir altyapısının çok çok iyi olduğunu biliyorum. 600.000 Nüfuslu Augsburg şehrinin şehirdeki insanlara sağladığı altyapı ve altyapı ortalaması 17 Milyonluk İstanbul' da yok. Yani insanlar gidecekleri yere gecikmiyorlar. Hemen heme herkesin bir hobi bahçesi var. Şehirde yollar kıvır kıvır değil. A noktasından B noktasına dümdüz gidiyorsun bizdeki gibi ovaller çizmiyorsun vs. bunun gibi birçok örnek verilebilir.
Benim arabam yok ama Türkiye'de gerçekten araç sayısı çok çok fazla
Bu rakamlara inanmıyorum
Bu veriler TÜİK verileri yani Devletin Resmi İstatistik Kurumunun verileri.
Banan inandırıcı gelmiyor. Amerika'yı 3. sırada yazmışlar ama Amerika'da yollar bomboş
O rakama göre Amerika'da 5 kişilik bir ailede 4 tane araba olması gerek
Rakamlar tamamen yalan
ABD' de yolar bomboş çünkü ABD' nin yüz ölçümü Türkiye' nin 10 katından fazla. ABD' de yerleşim New York ve birkaç şehir dışında dikey değil yataytır. Yani filmlerde gördüğün bahçeli Amerikan evleri gerçekten vardır. Türkiye' de yan yana bina yapıldığında 10.000 Kişiyi barındıracak yerlerde ABD' de 30-40 ev var. İçinde de 150 Kişi ya yaşıyor ya yaşamıyor. ABD' de iş, ev, alışveriş merkezi arasındaki mesafeler çok uzun. Bundan dolayı trafik filan olmuyor. Dediğim gibi bizde 10 tane bina yapacakları yere iki tane müstakil ev yapıyorlar.
bilgi verdiğiniz için tesekkurler
Doğru knjki
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar