Stephen Hawking, BBC için hazırladığı programında dünyanın geleceğiyle ilgili karamsar ifadeler kullandı. 2117 yılına kadar dünyayı terk etmemiz gerektiğini söyleyen İngiliz bilim insanı, buna gerekçe olarak nükleer savaş ihtimallerini, küresel ısınmayı ve genetik olarak tasarlanan virüsleri gösterdi.
75 yaşındaki Hawking, daha dünyayı tehdit edebilecek önce de asteroitler ve aşırı nüfus artışı konusundaki endişelerini dile getirmişti. (Asteroit: orta büyüklükte gök cisimleridir) İnsanlığın uzayda yaşaması için gereken çalışmalara başlanılmış. Sizce 100 yıl içerisinde dünyayı terk mi etmeliyiz?
Güncellemeler
+1 yıl
Küncel.
Stephen Hawking insanlığı uyardı! The 100 dizisi gerçeğe mi dönüşüyor?
Bunları birçok bilim adamı da söyledi. Asteroidleri Jüpiter bizim için çekiyor zaten. Ki onun dışında kalan atmosfer bu taşları yok ediyor.
Bizim sonumuz Venüs gibi olacak ama bu 2117 yılını geçer mi geçmez mi bilemem. Venüs'te de aşırı ısınmalara bağlı olarak küresel ısınma meydana geldi. Bilim adamları buranın tıpkı Dünya'da olduğu gibi okyanus ve yeşil ormanlarla kaplı olduğunu hatta içerisinde dinozorların da yaşadığını öne sürdü. Tabii bunlar teori. Venüs Dünya'nın ikizi gibi.
En sonunda Venüs küresel ısınmaya uğradı. Küresel ısınma sadece insanların meydana getirdiği bir durum değildir, buna sera etkisi de dahildir. Venüs'teki sıcaklık ortalama 500 derece ve lavlarla kaynıyor. Dışı en parlak ama içi en felaket. Dünya'nın dışı da güzel ama yıllar sonra bizim akıbetimiz de Venüs gibi olabilir. Bilim adamları öyle diyor, ben değil.
Sürekli artış gösteren insan nüfusu çeşitli eylemlerle kontrol altına alınıyordur diye düşünüyorum. Muhtemel olarak yapay virüsler ile belirli oranlarda ölüm sağlanarak denge kuruluyordur diye düşünüyorum.
Dünyayı terk etmek saydığımız kadar kolay olmayabilir hali hazırda bir çok özel sektör ve devlet alanı mevcut. Dünyanın varlıklarını (eğer ki belirtilen tarihe kadar bitmemiş olurlarsa) bırakarak uzayda yeni alanlar yaratmak oldukça külfetli veya zor olacaktır.
Eğer ki uzayda yaşam belirtilen tarihte olacaksa muhtemel olarak dünya rezervleri hesaplanmış ve bitimine yakın bir zamanda geçiş başlayacaktır. Fakat para gibi kavramlar yok olacak mı? Olacaksa yerini ne alacak? Gibi gibi yeni dünya düzenlerini merak ediyorum.
nükleer savaş olursa aşırı nüfus artışı olmaz... astroidler dünya için riskse her gidilen yerde veya gezegende risk olacak, genetik tasarlanan virüsleri de sağolsun bilim insancıkları yapıyor biyolojik silah olarak. bir zahmet rahat dursunlarda olmasın. bakalım gidilecek gezegenlerde ne bakteriler virüsler olacak insan ırkının tanışacağı ve bünyesinin kaldırmayacağı...
şehirdışına hatta haftasonu çarşıya çıkmaya üşeniyorum bakkal bile zor geliyor bazen ekmek almaya gitmek için hatta balkona çıkıp kombişyi açmaya üşendiğim bile oluyor. başka gezegene hiç gidemem giden gitsin :D
Aslinda bakarsaniz stephan hawking in dsundugu ihtimaller bir tek bunla sinirli kalmiyor. dunya disi varliklarin dunyayi kesfedip bzimle iletisime gecmesi ve tipki Amerika kesfinde Coloumb un yerlilerle karsilasip soka ugramasi gibi dunya disi varliklarla karsilastigimizda ki bunlar buyuk ihtimalle gelismis canlilar olacaklar bilim adamlarinin gorusune gore insan irkinin bu ve benzeri drumlar icin daha guvenli kaynak bakimindam daha bol olan bir gezegen ya da gexegenlere koloni kurmasini mantikli hale getiriyor. stephan hawking in de dedigi gbi insanoglunun dusunuldugunden daha kisa sure de sonunu hazirlayacak olan iki temel ksuru vardir. açgozluluk ve aptallik.
Yüzyılmı😳bu çok kısa bir zaman, gerçi bizim için, biz imkanı yok ölürüz bu topraklarda! amerikalılar, ingilizler, japonlar, ruslar, çinliler, avrupalılar gibi gelişmiş toplumlar, belki bu zaman içersinde örnek verim marsa yerleşebilirler. bizim bu ideolojilerle burda ölücegimiz kesin demiyim ama ona yakındır diye tahmin ediyorum😱
Aslında Dünya üzerinde farklı farklı ülke uzay üzerine sıkı sıkı calışmalar yürütüyorlar. Bu uzay konusunda kararlı olan ülkeler bir çok ortak çalışma içindeler. Tabi öyle kolay degil atmosferden dışarıda yaşamak ama bu imkansızda oldugu anlamına gelmiyor.100 yıl ne kadar kısa gözüksede aslında fenada bir zaman sayılmaz şurda insanoglunun bilim üzerine geçmişi çok bir zaman degil. Artık bilimde insan gerçekten vites yükseltmiş durumdalar, benim gözlemdegim bu. İnanıyorumki 100 içerisinde insanoglu bu gezegeni hepsi olmasada çogu terketmiş olucaklar ve artık medeniyet bir sınıf daha atlamış olacak."Space X ceo'su Elon Musk"araplarla mars için finans destegi sözü aldı ve sanırım son viraj'a girdik. Artık yapılacak bişey kaldı bize düşen türk milleti olarak bilime sarılmak.
kelebek etkısı ya da domıno etkısı vardır en ufak sey bıle cok cok farklı bır sonuc dogurabılırken 100 yıl sonrasının hesabını yapmak ancak bılım kurgu olur yıllardır havalar bıraz sıcak gıtse kuresel ısınma var buzlar erıyecek dunyanın sonu gelıyor bıraz soguk gıtse kuresel donma var dunyanın sonu gelıyor yok maya takvımı sonu gelıyor yok su sonu gelıyor bunlar safsatadır ınsanları bu masallarla uyutup cebındekılerı alıyorlar eskıden bu tarz tahmınler yapan bılım adamlarına kahın unvanı takılırdı sımdı bıle hala bunları cıddı cıddı haber yapıp kıtap yapıp empoze etmeye calısıyorlar bılım bıze gerceklerı degıl bırılerının bızı döndürmeye çalıştığı yönü gösteriyor sadece bunlara itibar etmeyiniz
şu an marsta yaşamak için gerekli olan içme suyu, oksijen ve enerjiyi üretebilecek makineler mevcut fakat tüm insanlıgi yasatmak için bunlar bu günkü teknolojiyle imkansiz. Eğer gunun birinde böyle bir göç olacaksak da, insanların çok büyük bir bölümü bu dünyada kalacak
Tamamen uydurma söylemler. Hatta o hasta adama makinesiyle (!) bunlar bilinçli söyletiliyor muhtemelen. İnsanlık uzayda muhtemelen hiçbir zaman kendine yer alamayacak. Hatta yapıldığı söylenen birçok çalışma da varlıkları itibarıyla çok şüpheli. Yanı öyle sağda solda koloni falan hikayeleri tamamen fazlasıyla romantik düşünceler. Sonuç olarak insanlık dünyaya ait, burada doğdu ve burada son bulacak...
Terke edeceniz de nereye gideceksiniz eğri oturup doğru konuşalım arkadaşım, ayrıca asteroitler ve nüfus artışı yeni haber değil. plutonda bir asteroit ve plutonun yarısı büyüklüğünde bir asteroit dünyayı yok edebilir dünyanın manyetik alanını bozdun mu yok oluyor zaten bu zro bir şey değil ama her seferinde kıl payı kurtuluyoruz nüfus artışına gelince onu da dengeleyen etmenler var kesinlikle.. Böyle düşünürseniz çok fazla etmen var zaten yaşamanıza bakın benim gibi derim ben
Sözde o bilim adamı 2012 de kıyamet kopacağını kesin bir dille iddia ediyordu noldu 2017 deyiz 5 senedir kıyamet Olduda bizimmi haberimiz yok zaten bütün oyunlar ingilizler tarafından hazırlanıyor sonra Amerika topu atıyor golü yiyen saf ülkelerde bizim gibi ülkeler
eğer geçekten evrenin var oluşu için insanlığın özel bir anlamı varsa. varlıgımızı evrenin son bulmasına kadar sürdürecegiz. değilse. belki dünyada yaşarken belkide andromeda galaksisinde. yani bir şekilde son bulacak insanlık türü. nasıl ve zaman olacagı bizim için pek önem teşkil etmiyor. 100yıl içinde savaştan başka çok önemli bir tehdit yok. rahat olun.
Kritik düzeyin üzerinde olan küresel ısınma sebebiyle siyasi liderler ve bürokratların ceplerini doldurma aşkı yüzünden Zorlu bir yüzyıl insanlığı bekliyor. Ama bunu düzeltecek köklü çalışmalar yapılacak olursa torunlarımıza yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz. Stephen Hawking in uyarılarını ciddiye almayanlar önce neler olduğunu birazcık araştırsın bir zahmet
Seçkin kişiler gideceğine göre biz buradayız... Adaletin bumu dünya yerine adaletin bumu evren diyeceğiz... 2000 kişilik koloni kurarlar 2 tane... Biri parayı ve düdüğü çal... Diğeri bilim insanları... Ben yokum olmakta istemem
Küresel ısınma dünyanın en büyük gerçeği. Ne zaman olur bilemeyiz ama dünyanın sonunun yaklaştığı belirtilerden anlaşılıyor. Buzulların erimesi en büyük örnek. Biyere gidilirsede zenginler gider olan garibana olur.
Sacmaliktan baska degil. Mayalarda dunya 2000 yillinda yok olacak demislerdi hala 17 sene gecti yok olmadi :))) bunu bilen biri var oda Allahtan baskasi degil, kanmayin boyle sacma hurafelere
amerikalılar 100 yıl sonra marsta 2. hatta 3. kuşak çocuklarını yetiştirirken biz 100 yıl sonra halen "hocam uykumda su içtim" orucum bozulur mu dişlerimi fırçalasam orucum bozulur mu gibi saçmalıklarla uğraşmaya devam edeceğiz. tabi 100 yıl sonra dünya kaynakları tükenmemiş olursa...
@patlicanz uğraşılacak alan çok ancak biz işe milli eğitimle başlamalıyız. bununla ilgili bu sitede çok uzun bir analiz paylaşmıştım. bizde ahaber ve halktv vb. birbirinin simetrisi kanallar oldukça terör örgütlerine gerek yok onların yapamadıklarını bu kanallar yapıyor. ülkeyi karpuz gibi böldüler
100 Yıl sürmez, daha kısa sürede dünya adına bişey kalmaz diye bir teoride bulunuyorum.. İnsanlık yaşasa ne olur yaşamasa ne olur.. Dünyanın durumu ortada, insanlık yaşarken zaten ölmüş..
bence evren devri daim yapıyor. birkaç bin yıl da bir sürekli kendini yeniliyor. bu tarz bişeyin olması gerekiyor. ki sonrasında tekrar hayat başlayabilsin. bana neden böleymiş gibi geliyor.
Dünya'yı insanlar olarak fazlasıyla sömürüyoruz. Sürekli Dünya'dan bir şeyler alıyoruz, ağaçlarını kesiyoruz, yerine beton yığınları bırakıyoruz temiz suyunu alıp pis su bırakıyoruz. Oksijeni alıp, haddinden fazla karbondioksit salınımı yapıyoruz. Kısacası hep alıyoruz, bişi vermiyoruz. Bir market düşünün sürekli her şeyi bedava aldınız, para vermediniz bu market sahibi ne kadar dayanabilir.
Stephan bey düz mantığa göre söylemiş Nüfus artış hızını 0'a indirme politikası diye bir şey var yıllar bazında . Reklam hareketleri bunlar ünlülüğü arttırma hareketleri
Bu dediğin elysium gibi birşey olur. Çünkü insanlık bir koloni gönderecekse bunun maliyetli bir alt yapısı olduğu için sadece o gemilere seçilmiş elite bir kesim binecektir. Tabii başka gezegenlerde farklı türlerle karşılaşıp esir veya yem olmazlarsa...
sadece amerikanin alinde 100 den fazla labratuvar ortaminda hazirlanmis yapay oldurucu virusler oldugu soyleniyo bir coguda afrikada "insani yardim" altinda ulkelerden insan denkler tarafindan denenip sonuca kavustrldugu biliniyo kus domuz gribi bunlardan birkaci
Terk edip etmemeyi konuşmadan önce deodorant kullanmayı bıraksın. Nükleer savaş tehdidiymiş, terketmeliymişiz. bunu söyleyen bilim insanı gittiğimiz yerde de aynı tehditlerin olacağını düşünemiyor mu? Sorun biziz. Gitsek ne olacak. Patlamak üzere olan bir bombanın kendinden kaçmasını isteyen bir bilim insanı. Ne kadar bilimsel bir düşünce orası tartışılır. Kahinliğe soyunan şaklabanları bırakın ve mücadele etmek istiyorsanız "An Inconvenient Truth" izleyin.
Dünyanın yakın bir zamanında terk edileceğini inanmıyorum En azından Önümüzdeki 1000 yıl içerisinde terkedeceğimize inanmıyorum ama ne olur diye sorarsan güneş sistemine yayılacağımızı düşünüyorum. Bu da en azından 100 yıl sonra mümkün olabilir dünya tek merkez olmaktan çıkmayacak çünkü hiçbir yer dünya kadar yaşama elverişli değil.
adam haklı. dediği şeyler çok olası. evet uzayda yaşam alanı da oluşturmayı başardılar zannımca yaşanabilir gezegeni de buldular. merak etmeyen dünyaya bişey olursa türkler ölür bizde uzay bilimleri okuyana bile boş gözle bakıyorlar
=))) ozellıkle herkesın bırbırını bulduktan sonra baska ınsanların ortaya cıkması bas roldekı salak sarısın kızın kımseye asık olamaması ve sonradan kızlarla opusmesı sınırımı bozdu
Biseksüel kizlari bir derece anlarimda hemcinslerim diyemiyorum birbirleriyle yatan cinsleri (erkekler) onlari görünce dizide mecburiyetten ölen basrol gibi oluyorum:)
yalnız hocam bilmeniz gereken ufak bir şey var : güneşle ay hiçbir zaman bir araya gelemez. çünkü ay güneşin yanında bir su damlası gibi düşünebilirsiniz ve o su damlası daha güne yaklaşırken buhar olur tuzla buz olur. sanırım eski dinciler neptünü, satürnü göremedikleri için böyle uydurmuş olabilirler. ama dediğiniz ancak şu şekilde olur ay sembol olarak kullanıp ay derken uranus, satürnü kastetmişlerse anzak böyle temel bir mantığa oturabilir tabi oda zorlama yorum sayılmazsa saygılar :)
başlarım havkinke haa! sen evreni yala yut da Allahı tanıma ve evrenin yaratıcıya ihtiyacı yok de. o adamın aklından bilgisinden ve yorumların bile şüphe eder oldum
Biz de Avrupayı gecemiyoruz uzaya nasıl gececez 😂😂😂😂 Hawking diyorsa dogrudur bizim bilim insanları nerdesiniz yaaaa bizde önlem alalım kıyamet deyip kenara gecmeyelimm
nükleer savaş konusunda haklı ne zaman olur bilmem ama ilerde dünyayı gerçekten mahvedeceğiz bence uzayda yaşayacak yer yok yani kıyamete bağlayabiliriz bunun sonucunu
evet böyle bir şeyler varmış, yani dünya yaşanılırlıktan çıkabilir göktaşı çarpabilir (daha öncede oldu) sonra yaşam başka bir gezegende devam edebilir
insanlıgın dunyada son bulacagını sanmam nitekim kyamet evrenin sonu oldugu gibi insanlıgında sonu olacagına gore insan farklı gezegenlerde yasamını surdurmeye devam eder
Sence öyle bişey olsa tüm insanlığı taşıyabilcekler mi😉 Ufak bir topluluk yollayıp geri kalana geçmiş olsun derler. Ki bu görüş tamamen öznel. Nükleer savaş bugün de çıkabilir
Geçen de 800 yil demişti 😄 noldu erkene çekmiş 😄 30 yıl sonra dünyadaki petrol bitecek de diyordu bakalım Bir de dünya kupası'nda ingiltereyle ilgili bir şey demişti ama dediği olmadı galiba
Bizden önce batan galaxy sistemi toplu olarak battı, bizimki de öyle batacak, dolayısıyla bizden sonra gelen genç galaxy'ye gitmek gerekli. Tabi orada da mülteci gibi olacağımız kesin 😂
Benimde bir hocadan duyduğum 4,5 sene önce kıyamet hadisesi için, işaretler ve tahminler doğrultusunda ortalama 120 sene gibi bir zaman var demişti. İlginç
Tovbe hasa ben Allahin isine karismis gibi olmiyim ama bu kadar silahlanma biyolojij kimyasal nukleer falan ve nufus artisi yuzunden bide ustune cevre kirliligi dersek dunyanin sonu bence cok yakin 2117 yi gorur mu dunya o bile belli degil
Sorun şu, bu adam bişey diyor ve gelişmiş toplumlar dinliyor. aklıma mevlananın sözü geldi"bi söze bakarım sözmü diye, bide söyliyene bakarım adammı diye"neyse bu sözü bir kenara koyalım. kendi sefası derken? adam zaten cihaza baglı yaşıyor.. neyin kafasını yaşıyorsun?
@karakalpak gelişmiş toplumlar dinliyor diyorsun peki dinlediklerini nereden biliyorsun? O kadar bilim insanı bile bu kanıya varamamışken her yıl saçma şeyler ortaya atması garip
@karakalpak daha ünlü olmayabilir ama bulunduğu durumu göz önüne alırsak her yıl yeni bir teori atması oldukça saçma geliyor. Buna sen katılırsın katılmazsın o senin düşüncen. Bana göre hayal gücü baya yüksek
Dostum, herkezin bir görevi var. Bu adamın işi bu! evrenin işleyişi ve fizik yasalarına üzerine çalışma yapıyor ne yani cıkıp oruç onu veya bunu bozar diye açıklama yapmasını beklemiyorsun umarım😑Hayal güçü yüksek insanlar zaten bilimde başarılı olurlar. ne diyor albert, mantık bizi a noktasından b noktasına götürür ama hayal güçü heryere. neyse hawking hakkında fazla bilgiye sahip degilsin, fazla tartışmaya gerek yok! iyi günler..
En İyi Cevaplar