Fakat kader bir seçim değildir..
m.soundcloud.com/user-685684961/canfeza-suc

Kader, iman edilmesi gereken bir şeydir her şeyden önce.. Allah bunu Kuran ı kerim de belirtmiştir.. ve tüm hadisi şeriflerde, fıkıh ve tefsirlerde geçmektedir.. Kader , Allah ' ın , kulunun başına gelecek her şeyi , henüz gerçekleşmeden , daha ezelden beri bilmesidir.. Sonsuz kudretiyle.. Yalnız şu vardır.. Allah, insanın kaderine , dilerse müdahale eder.. Kader , son haliyle, meleklere senelik olarak bildirilmektedir Allah tarafından.. Yapılan amellere , dualara , sadakalara göre vs , Allah kaderi senelik olarak düzenlemektedir.. veyahut , kulunu sınamak için.. Allah ı bağlayıcı hiç bir şey yok sonuçta.. Dilediğini yapar.. Yalnız, normal şartlarda, Allah kaderi , insanların kendi çabalarıyla şekillendirecekleri şekilde yarattığını da bildirmiştir.. Yani kader başlı başına, iyi ya da kötüyse, bir çeşit lanet ya da alın yazısı demek değildir başlı başına. Bunu şekillendirmek de insanın elindedir bir dereceye kadar.. Bu , şu demektir.. Allah ım , bana hayatımın aşkını gönder diye dua ediyor vatandaş.. evde yan gelip yatıyor sadece , tv izliyor.. sanki kapı çalacak da , hayatının aşkı gelecek kapısına vatandaşın.. Çık bir dolaş arkadaş , çaba sarfet biraz , beğendiğin bir insanla bir şekilde diyaloğa geçmek için çabala.. Kimse ayağına gelmez.. ya da para vs için.. yattığı yerde telefon gelecek , sana tanımadığın dedenden miras kalmış, gelin paranızı alın.. yok yeaaa.. Çabalayacak insan. . ve dua edecek bir yandan.. güzel ameller işleyecek ki , Allah da , kulunun kaderini, dilerse buna göre şekillendirecek.. ya da sınamak amacıyla bir kuluna bir musibet verdiyse , bakalım isyan mı edecek yoksa tevekkül edip dua mı edecek bana sabrederek , dediyse de , bu musibeti kaldıracak ve kulunun kaderini buna göre yeni baştan farklı şekilde yönlendirecek. gibi. Kader , başlı başına bir ilimdir. bu terimi , tek bir dar anlamda düşünen pek çok insan, yoktur inanmıyorum diyerek küfre giriyor boşu boşuna.. biraz ilim öğrenilmeli.. Kader vardır. şekillenebilir de..
Kader , son haliyle, meleklere senelik olarak bildirilmektedir..
Senelik derken?
yazıcı meleklere kader, Allah tarafından senede bir kez , senelik olarak bildirilir.. berat kandili gecesi.. o gece edilen dualar ve tövbeler de biraz da bu yüzden çok önemlidir.. Allah , yazıcı meleklere de senelik kader kaydı gönderir.. o gece nihai olarak karar verir bir senelik olarak, kulunun başına neler geleceğini ( eğer müdahale ettiyse tabi ki , bir değişiklik olur haliyle.. karardan kastım bu ) .. ve yazıcı melekler, sürekli kayıt tuttuklarında , sürekli de kendilerine baştan bildirilen kader kaydıyla birebir örtüştüğünü görürler , kulun işlediği amelleri ve başına gelenleri.. ve bunu her gördüklerinde, tekrar tekrar Allah ı tesbih eder ve secde ederler.. Allah , bu kayıtları tuttururken , hem yazıcı melekleri şahit etmiş olur , mahşer günü için.. hem de o meleklere bile ne kadar yüce olduğunu göstermiş olur öte yandan.. ama kader, berat gecesi en son halini alır , Allah nasıl karar verdiyse.. müdahale eder ya da etmez yani.. ama senelik müdahale eder kayıtsal olarak.
Yaratan nasıl karar verdiyse dogru..
Ama senelik olduğuna inanmıyorum.. kişi kaderini an'lik bile degıstırebılır.. onun fikirlerine ve Bakis acisina kalmıs.. çünkü yaratanın katinda zamanin bolundugunu san miyorum.. O bir baktigind zaten geleceği geçmişi ve simdiki zamanı ayni an'da goruyor..
bildirilmesi seneliktir.. değişmesi değil.. yazdıklarımı dikkatli okumuyorsun :) .. anlattığım şeyler de hikaye değil, ehli sünnet itikat metinleridir bu arada.. fikrimi değil gerçek islami bilgiyi anlattım sana :) Kaderin tabi ki anlık da değişebilir.. ama belli başlı olarak, senelik olarak, katip meleklere bildirilir.. bunlar farklı şeyler..
Dikaktli okuyorum.. anlattiklarin sadece bir il'im.. kur'an nin insanlar tarafından yazildigina inanıyorum.. bende okuyorum.. faydali bilgileri mevcut.. her b ilgi sonucta bir il'im.. ve her insanın kendine ait il'imi olduğuna inanıyorum.. tabikide mutlak gercekler cercevesinde..
yazanlar insan.. daha doğrusu kağıda dökenler insan.. ama şu var ki, eğer iman eden bir insansan , Allah ın , Kur an ı , yalap şap yazılıp saçmalanacak şekilde kağıda dökülmekten koruyacağını bilirsin.. Allah , haşa dünyaya inip, alın size benim kitabım diye verecek değil.. tabi ki insanlara tebliğ edip yazdıracak mantıken.. ama şu var , Allah , Kuran ı , değişmekten ve yanlıştan koruduğu malum.. ama şu var.. Kur an ı meallerden okuyup , ve çağa göre yeniden alimlerce yeni tefsirler hazırlanarak ve her bir ayeti hikmetini bilerek tefsir edilerek incelemek gerekiyor.. kuran ı sadece mealinden okuyan pek çok insan , bunu iyice incelemezse, hikmetini anlamazsa, yüzeysel okuyarak ciddi hatalar yapabilir.. inanmyorum bile diyebilir haşa.. ama kader çok karmaşık bir konu.. değişebilir.. değiştirilebilir.. dayatma değildir.. ama müdahale de edilebilir.. ama esasen kaderi , Allahın sonsuz ilmiyle, gerçekleşmeden bilmesi ve bunu en baştan kayıt altına alması diyebiliriz..
Incili daha doğru buldum sahsen..
Tabikide hepsinde guzel yararlı ve insanları gelistiren bilgiler mevcut.. ama önemli olan orda yazdigi gibi uygulamak değil.. dediğin gibi dikkatlice okuyup ırdeleyıp anlamak ve üstüne fikir koyabilmek.. yazanida gelistirebilmek.. marifet burda.. bu herşey için gecerlidir.. gördüğünü duydugunu derinini ırdeleyıp.. üstüne kat cikabilmek.. boylece öz'nel bir konu olduğu fark edilebilir..
Allah ın oğlu.. meryem ana seni korusun.. şarkılar söyleyerek ibadet.. şarap içen kafası güzel rahipler.. baba oğul kutsal ruh üçlemesi.. dört farklı incil.. bu inançlar bana hitap etmiyor şahsen :) ama senin tercihin tabi ki sen bilirsin.. ama Kuran ı , ilmiyle incelemeni öneririm.. hiç basit bir şey değil inan.. içine girdikçe çok derin hikmetler çıkıyor ortaya.
Onunda begenmedigim taraflari var.. mükemmel kitap diye bişey yok.. ama hepsi çok önemli kıtaplar ve insanların ilk okumalari gereken kıtaplar diye dusunuyorum.. tabi anlayip sorgulayabilecek konuma gelebildikleri zaman.. olgunluklari oturdugu zaman.. kur'an I ırdeleyıp detaylica mealinin okunmasindan yanayım bende haklisiniz.. kutsal.. ama malesef bana cahil gelen taraflarida cok..
cahil deyimi , bizim zamanımıza ve değişen bazı şartlara bağlı.. Kuran alimleri de , uygulamadan kalkmış olan bazı şeylerin kuranda geçtiğini söylüyor.. ve zamana göre uyarlanması gerekiyor.. değişmesi değil bak.. uyarlanması.. ve öyle ayetler var ki ilk okuduğunda, bu ne ya diyen de çıkarken , hikmetini öğrendiğinde, ben nasıl göremedim diyorlar.. çok çok büyük bir ilim gerekiyor.. üzerinde çok düşünmek ve ilmin yeterli değilse, tefsirleri incelemek , itikat derslerine katılmak gerekiyor.. bu kadar derindir Kuran.. hayatını verip , halen ben daha öğreniyorum der alimler bile , bu yüzden.. ama önemli olan şu.. Kuran a inanmak.. inanıyorum demek.. hikmetini bilmediği şeyler olsa da , vardır bir hikmeti diyebilip, mantıksız gelen bir şey varsa, bunun üzerine gidip bunu gerçekten araştırıp , ne demek isteidğini gerçekten öğrenebilmek.. bu da , yetersiz bir ilimle okuyup, boş yere reddedip dinden çıkma riskini ortadan çıkarır. ben şahsen Kuran ı kerime tamamen inanıyorum.
ama soru işaretlerini araıştırıp öğreniyorum da.. basit bir şey olsa, alimlere gerek kalmazdı. insanlar hayatlarını verip ciltler dolusu kitaplar yazıyorlar.. artı, kuranı anlamak biraz da hadis + tefsir + fıkıh tan geçiyor.. Kuran ı bir araştırmaya başlasan.. gerçek anlamda.. başka bir şey düşüneemez hale geleceksin inan.. sürekl yeni bir şeyler öğreniyor insan.
İnanç.. dedigim gibi bana göre her insanın kendine göre ıl'ımı ve din anlayışı olmalı.. tabikide temeller çoğunda aynıdır.. çünkü bazı mutlak gercekler üstüne attığımız fikirler.. vicdan ve iyilik anlayışı gibi..
Kader mı?
Ozaman yaşamayalım. Her şey yazılmış değiştremiyoruz o zaman ne anlamı kaldıki.
İmtihan diye birşey yok ozaman sadece bak ben roman yazdım icindede sen oynuyorsun demek.
Sonumuz belli ise neden geldik
www.kadereiman.com/sonumuz-belli-ise-nicin-bu-duenyaya-geliyoruz
Bunu kim yazmışsa güzel kafa ile yazmış.
Bende o zaman irade sahibi bir insan değilim her şey önceden yazıldıysa...
Yani çok ters geliyor. Özgür irade var ise bizde kader yok. Özgür irade yoksa kader var.
Niye gizli attım yorumu..
Yanlışlıkla elim kaydı göndere basarken
Siteyi incelicem sonra yazarm..
Çocukluktan beri duydumuz seyeler aslında
Bunun ustune pek dusunmedim, ama hayatima giren cikan bagzi insanlar oldu. Bir cok kez dusundum eger onlarla tanismasaydim ben Şu an nasil biri olurdum? Ve burdaha dusundum eger boyle tanismasam bu insanlarla illaki baska turlu zaten tanisacakmisim. Yani evet galiba :D bir yere kadar. Boyle seyler olunca kader diyorum bagzi seylerse kisinin kendi secimleri
Bagzi seylere veya kisilerele mutlaka yolum kesisir ama o kisiyle veya olay o an olmaz. Tam yerinde ve zamaninda daha iyi veya daha kotu sekilde oluyor olmasi gereken oymus cunku
Kader bizi yol ayrimina götürüp birakir. Hangi yolu sececegimize biz karar verir , kendi yönümuzü biz belirleriz.
Paradox..
Ta kendisi
Cevap
47Cevap
Kader senin seçimlerinin, daha önceden bilinmesinin senedidir.
Diyelimki Haydarpaşa garındasın trenle Adapazarına gideceksin, panoda; 3. Perondaki Adapazarı treni, saat 14:00 da kalkış, 16:25 varış yazıyor, tren orada yazdığı içinmi 16: 25' teAdapazarında olur, yoksa ancak 16:25'te adapazarında olabileceği içinmi, orada o saat yazar?
İşte o panoda yazanda trenin kaderidir. Biz ne yaşarsak, ne seçim yaparsak o bizim kaderimizdir, çünkü o zamsn bize irede verilmesinin bir anlamı olmazdı.
Peki secimlerimizi daha onceden yapmış olma olasiligimiz yok demi?
Ne karar verirsen ver o kaderin yani ha? Tereddütler bile?
Kaderden anladığım şey, geleceğimin tayin edildiği değil, geleceğimin bilindiğidir.
Geleceğimin bilinmesi, geleceğimin seçimlerini etkileyecek diye bir kaide yok. Kaderin işine geldiği gibi hareket edemezsin, kadere göre de hareket edemezsin. Çünkü kimse kaderini bilemez.
cut.
O konuyu yıllardır araştırır dururum. Ancak sağlam bilgiler bulamadım. Yıllarca düşündüm kafa yordum araştırdım. Nedir bu kader ve nasıl çalışır çalışma sistemi nasıl olur müdahale edilebilir mi edilemez mi vs vs Ancak en son geldiğim nokta levhi mahfuz oldu. Daha ötesini öğrenemedim. Ve hala kayda değer bir bilgi bulamadım.
Evet inanirim. Önceden her şeyi kader diye yaptığımı düşünuyordum. Biraz araştırdığımda. Kaderin aslında bizim seçimlerimizle oluştuğunu öğrendim. Öğretmen olmak senin seçimin. Evleneceğin insanı seçmek de senin kararın. Allah senin yapacağın tüm seçimleri zaten önceden biliyor. Ama sen bu seçimleri kendin yapıyorsun.
Kader, hayatımızın önceden çizilmiş olması demek değildir. Bu sebepten, ne yapalım kaderimiz böyle deyip boyun bükmek cehalet göstergesidir. Kader yolun tamamını değil, sadece yol ayrımlarını verir. Güzergah bellidir ama tüm dönemeç ve sapaklar yolcuya aittir. Öyleyse ne hayatının hakimisin, ne de hayat karşısında çaresizsin...
Kader ikidir.
Külli iradeye bağlı kader ve cüzi iradeye bağlı kader.
Külli iradeye bağlı kader değişmez ama cüzi iradeye bağlı olan değişir.
İsra 13.- Biz kişinin kaderini kendi çalışmasına bağlı kıldık buyurur cenabı zül celal.
Başına gelen kötü işi nefsinden bil iyilik ise her zaman râbdendir.
İnanırım ancak özgür iradeyede inanırım yani insanın büyük oranda kendi elinde olan birşey ancak cinsiyet aile genetik bunları biz seçmedik ve bunlar isteklerimizi yönlendiriyor yani %100 kontrolümüzde değil ancak kendi seçimlerimizde var.
evlenicen insan harici hersey senin elindedir bence
Biraz abartı olmadı mi..
yo niye olsunki allah beyin vermis insanlara sec ve yaşa demiss ama evlenicen insan alin'yazisidir bence
Işte onu diyorum.. evlenecegin adamı niye umursasin ki o?
"o" dedigin allah ve bizim dünyaya ve hangi dini secicemizi belirledigi gibi kiminle yuva kurucamizida belirlemistir buna "kader" diyoruz diger seyler okuldu iş'ti yaşam tarziydi bunlari hep kendimiz belirliyoruz
Hmm.. tanımın değişik..
Ben Tao diyorum.. O'na..
senin kader anlayisin nedir merak ettim yazdiklarimi böyle yorumladigin icin
tao ne ya?
Karakterin kaderindir.. gelecek belli değildir.. sadece an'ın içinde an parçalanır.. yani yaratan senden benden çok daha hızlı an'ladıgı için an'ında degıstırebılır..
iyide bu link'te anlamsiz seyler yaziyo anliyamadim?
senin bakis acindan ilgincmis bir dogrulur payi var elbette
tao birdir, ama meydana geldiği anda iki olmak zorundadır.
meydana gelişi ikili olmak zorundadır; tekli olamaz. madde ve bilinç olmalıdır; erkek ve kadın olmalıdır. gün ve gece olmalıdır; hayat ve ölüm olmalıdır. bu iki ilkeyi her yerde bulacaksın.
hayatın tamamı bu ilkeden ibarettir ve bu iki ilkenin ardında “bir” saklıdır. bu ikiliklere, zıt kutuplara dahil olmayı sürdürürsen dünyada kalırsın. zekanı kullanırsan, biraz daha uyanık olur ve şeylerin derinliğine
bakmaya başlarsan şaşıracaksın: zıtlıklar gerçekten zıtlıklar değil, tamamlayıcılardır.
ve onların ardında tek bir enerji vardır: bu tao’dur
eyw👍👍
Kader insana ait bir kavram degildir. Hayat secimlerden ibarettir ve kader dedigimiz sey Tanri'nin bizim yapacagimiz her secimi daha onceden bilmesidir.
Tanri bizim bir saniye sonra napcagimizi biliyo mu?
Evet bilir. Ama sen bunu yazilmis bir butun var ve sen bu butun ne emrederse o sekilde hareket ettigini zannedersin. Oysa kader dedigimiz sey bu degildir. Sen secimi yaparsin ama onu sececegini sadece Tanri bilir.
Bilir uygulamaz diyosun?
Uygulamaya karismaz. Yoksa Tanri senaryoyu yazmis su anda onu izliyor gibi sacma bir durum ortaya cikardi.
Ya orda zaman diye bir şey yoksa?
En doğru noktayı yakaladın işte. Zaman sadece bir çizgi. Bu yüzden kader insana ait bir kavram değil. Bizim anladığımız kader ile anlatılmak istenen kader arasında büyük fark var. Yanlış kader düşüncesi Tanrı'yı inkara kadar gidebilir.
Tanri'yi inkara kadar goturecegini sanmam..
Inanirim ve değişmeyecek belli bazi seylerin disinda değişeceğini inanırım.
Dua ile bela gökten yere düşene ksdar savaşır bu yüzden dua migferim benim de.
Kadere inanırım.. bize yazılmış bir hayat var ammaaa !! O yolda karşımıza yol ayrımları çıkıyor ve biz kendimiz seçiyoruz.. yani yaşadığımız her şeyi kadere bağlamak aptallık.
Kader başlangıçta sen doğmadan yazılmış olan ama hayatın içinde ki adraksyon ve raitinge göre kendi elinle değişiklikler yaptığın be oynamak zorunda olduğun bir senaryo filmin adı da HAYAT 👍🏻
Ben kadere inanırım. Lao TZU'nun söylediği şekilde geliştiğini düşünürüm. Onun için de fikirlerime dikkat ederim. İç sesinizi dinleyin. O sizi taşıyacaktır. Taşıdığı yer de kaderiniz olacaktır.
Kaderimi ;
Allah benim neyi nası yapacağımı önceden bildiği için yazdı onu yaşıyorum
Allah yazdıda ben ona uyuyo değil benim nası davranacağımı bildiği için böyle yazdı
Kaderimle barışığım isyan yok sonsuz şükürler olsun
Kader biziz. Biz ise kader. Kader bizden sorumlu değil. Ama biz kaderden sorumluyuz. Çünkü kaderi tetikleyen bizatihi biziz.
Kadere inanırım ama hakkında pek bir bilgiye sahip değilim. Kaderle bir sorunum yok benim sorunum insanlarla.
Hani deriz ya herssu kader kısmet fakat bazen insan kendi kaderinide belirliyor olabiliyor:)
Sen ne isen, kaderinde odur.
Söylediklerin, düşüncelerin, hissettiklerin hayatına yön verir.
Ben şahsen kaderin birbirini takip eden belli olaylar örgüsü olduğunu düşünürüm. Yani her neden bir sonuca her sonuçta bir nedene bağlı. Ve bu olaylar birbirinden bağımsız değil. Bu yaşanılanlarında tesadüfi olmadığına inanırım.
kaderi yazabilen. kaderi değiştirebilir de.. inanıyorum. değişebileceğine de inanıyorum
elbette inanırım , her şeyin belli olduğu belirsizlik
Seçimlerim gittiğim yoldur kaderse varacağım yer seçimlerimi değiştirebilirim ama varacağım yeri bilip değiştiremem bu kaderdir bana göre inanıyorum tabi :)
Kaderini bavuluna topla. Her sey ayni sonuca goturur. Sadece yolu degistirebilirsin. Gidecegin yeri degil.
Sonuc baştan belli diyosun?
Kaza ve kader Allah'tandır.
Lakin Dua, mutlak kaderi bile değiştirir.
Seçimlerin doğrultusunda kaderimiz belirlenir.. Evet kader vardır...
Her şeyin önceden belirlendiğine inanmam. Paralel evren teorisi daha mantıklı geliyor. Her an her şeyi değiştirebileceğimize inanıyorum.
Bizim toplumda kader hiçbir zaman doğru anlaşılmadı
Bana göresi yok aslında bu işin
Bu iş çok çetin iş
Kader gayrete aşıktır değiştiremezsin ama güzrlleştirebilirsin. Ayrıca kadere inanmayan insanın imanı zayıftır. Zira daha bizler doğmadan ana babamız doğmadan bizim kaderimiz yazılı
kimilerine göre kader kimilerine göre şans. Inanirim ve bundan kaçış olmamasından nefret ediyorum mlsf.
evet inancı olan herkes inanır kader yaratılışın bir sebebi
Kadere inanirim kaderin insanin cabasina baglinoldugunada
On kere izledigin bir film dusun her sahnesini biliyorsun ama hic birine mudahele etmiyorsun kader tanimim bu benim
Secimlerimizi onceden yapmisiz diyosun?
Bizim ne yapacagimiz biliniyor ama hepsine biz karar verdik sectik mudahale yok dinde zorlama yoktur secme sansi verilmis insana sonra ben istemiyordum neden boyle oldu demeyelim diye
Kader beyaz kagida sütle yazilmis yazi elindeyse beyazdan gelde siyir beyazi..
Inanirim Islam'in sartlarindan biri kaza ve kadere inanmak
bir tane kahbe kader var bizim burda ondan başka bişey gelmedi aklıma.
(Herşeyin belli olduğu belirsizlik) İnanıyorum
Güzel acıklama..
Tabikide inanırım. İmanın şartları😊👆🏼
Kadere inanmak imandandır.
Kadere inanirim fakir ama hafif yakisikli dogmam kaderim diye dusunuyorum.
Kadere inanmayan dininden şüphe etsin.
Kader kaderin içinde değişebilir
Inanırım. Değişecek olması da kaderdir zaten
kader tanrısı bahtını acık etsin
Kaderimle konuştum dediki ''mutlu ol''
evet inanıyorummmmmmmmm
İnanırım
lao tzu dogru demis
Eıg bulamadm :) :)
Sadaka ve dua belayı önler
peki kader bana inanır mı?
Kaderim beni nereye götürüyor peki