+1 yılOsmanlı'da Kadın Hakları
İslama göre herkes Allah’ın huzurunda eşittir. İnsanların birbirine üstünlüğünün ancak takva, ilim ve cihad ile olduğunu Kur’an-ı Kerim beyan eder. İslam hukukuna göre kadının kendi serveti olabilir. Buna ne babası, ne kocası, ne de çocuğu müdahale edebilir. Üzerinde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir. Kocası fakir bile olsa zevcesinin mallarına karışamaz. Hazret-i Peygamber’in (sav) zevcesi Hatice (ra), İslamiyetten evvel de sonra da ticaretle meşgul olup kâtipleri, memurları ve hizmetçileri vardı.
Osmanlılara baktığımızda vakıf kuranların yüzde 36’sının kadın olduğunu görürüz. Bu da Osmanlı cemiyetinde kadınların servet sahibi olduğunu ve servetlerini serbestçe tasarruf edebildiklerini gösterir. Hâlbuki Roma İmparatoru Iustinianus’un hazırladığı kanunlarda kadının statüsü akıl hastalarıyla bir tutulmuştu. İngiltere’de ise yakın zamana kadar evlenen kadının mal varlığı kocasına geçerdi. Kadın, ancak kocasının izniyle dava açabilirdi. İngiltere’de kadına mülkiyet hakkı ve akid serbestliği 1870’ten sonra verildi. Evli kadın ancak 1935’de kocasıyla eşit statüye gelebildi.
Buluğa ermiş kadın serbestçe dilediği kimseyle evlenebilir. Velisi onu zorla evlendiremez. Ancak kadının hayatını alıştığı gibi sürdürebilmesi için dengiyle evlenmesini ister. Kadın dindarlık, zenginlik, meslek, soy gibi cihetlerden kendisinden aşağı biriyle evlenmişse velisi bu evliliğe itiraz edebilir. Burada da gaye kadını korumaktır.
Ben kadın erkek eşittir lafını duyunca üzülüyorum bu yanlıştır , bizde kadınlar bir adım öndedir.
Seyyid Muhammed Saki k. s54 Yorumla- +1 yıl
👍👏👏
- +1 yıl
Peki iyi cevap vermişsin yalnız bu söylediklerin. Osmanlı da saray kadınları için geçerli sadece.
İslam hukukuna göre sormadım Peygamberimiz döneminde kadına daha çok önem veriliyordu hiç şüphesiz. Dünyaya göre bazı Avrupa ülkelerine göre iyi durumda olabilir sadece - +1 yıl
@AdilllDEVRİMCİ
www.dunyaturkleri.org.tr/bolum.asp
Bu link guzel ozetlemis. Esitlik seviyesi Illaki gunumuz seviyesinde degildi bu asikar. Zira Osmanlı döneminin genelinde kadinlara olan bakiş açısı doneminde dunyadski en ileri seviyededir. Misalen Osmanlıda bir Halife kızı olan Neslişah Sultan dahı başi acik ve gogus dekoltesi ile gezen bir sultandı. Gerdanlık dedigimiz takı Osmanlı donemine ait olan gogus dekoltesine takili olan bir takıdır. Simdi kisaca şoyle dusunursek; Osmanlı doneminde bir Halife kızı dahi saci acik ve gerdanlikları takılarla dolu iken yıl 2017 ve avrupali cok gelismis olan Papa nın kızı sence açık sacli ve dekolteli gezebilir mi?
Hristiyanlıkta Papa ne ise Islamiyette Halife odur. Kisaca Halife kizi olanlar Osmanli doneminde gunumuz Papa kizlarindan daha ileri ve özgürdü.
Ozet olarak nereden bakarsak bakalim doneminin en iyisidir Osmanlı. - +1 yıl
@Advertiser haklısın bilgi için teşekkürler
En İyi Cevaplar
osmanlı da kadın hakları islami usullere göreydi ve asla bir kadına da karşı gelinmezdi. Hatta kadınların söz hakkı ve saygıyla yaklaşıldığı bile örülüyordu. hatta ve hatta kadınların bir çok işte faktör yürüttüğü bile kanıtlıdır; sanat, aş, vakıf kurma, hastaneler, kütüphaneler vs. gibi yerlerde de söz sahibi olmayı osmanlı tarihi hep göstermiştir. ve kimse inanmıcak çok eşlilik osmanlı halkı tercih etmiyordu.
43 Yorumla- +1 yıl
Yanlışın var bu söylediklerinin hepsi Osmanlı da saray kadınları için geçerliydi. Toplumsal hayat olarak.
Çok eşlilik tercih ediliyordu doğrudur - +1 yıl
Tercih edilmiyordu
- +1 yıl
😄😄 az muhteşem yüzyılı izle 😃 elbette kadın hakları az dı ama olanıda tamdı ve asla kadınlar dövılmezdi bile. Ancak dövme işi Türklerin bulunmadığı yerlerdeydi. Çok ayrıntılıdır Osmanlı da kadın olmak. Her kesimin belli bir örf adeti, kuralı vardı. Türklerin ayrı, Balkanların ayrı, Kafkasyanın ayrı, Arapların ayrı, Çerkezlerin ayrı, Sunnilerin ayrı hatta Gayrimuslimlerin bile kadınlara farklı haklar tanımlıyordu. Yani biraz karışık.
dönemin şartlarına göre, karışıklık zamanları sayılmazsa dünya genelinde en iyi halde bulunuyorlardı
20 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
14Cevap
Kadınların durumu kötü olabilir ama Ülkenin durumu çok iyiydi tarafsız görüşüm Ben Türkçüyüm Atatürkçüyüm bazıları osmanlıyı reddediyo onlara acıyorum Fatih'te atan Atatürk'te atan
22 Yorumla- +1 yıl
Osmanlıca reddetmek değil ben açıkçası Osmanlı'ya seviyorum. Reddedilmez Red edenin de kendi hatası Osmanlı da bizim.
Benim sorum başlıktaki - +1 yıl
benim demeğe çalıştığım şu Osmanlı kadınlar'daki bazı konularda hata yapmış olabilir ama o zamanlarda Kadın tecavüze uğraya biliyomuydu? kimsew cesaret edemez yapan direk kafası uçuyodu tm Osmanlı'da sokakta yatan aç insan varmıydı osamnlıda işçinin emekçinin hakkı yeniyomuydu demeğe çalıştığım şu yıklımış ama çok Güçlü ve güzel düzen vardı Gazi Mustafa kemal paşada bu güzel ülkeyi kurarak bizede çok büyük iylik yapmış bazı Atatürkçüler ben osmalıyı hiçe sayıyom diyoda nerden geliyo onlar sormak lazım benim görüşüm kısaca şu kadınlar konusunda iyi kötü yanları olmuş
+1 yılOsmanlıda kadınlar nüfustan sayılmıyordu. Ayrıca miras hakları bile yoktu.
22 Yorumla- +1 yıl
O dönem şartları ile alakalı bunu çarpıtmayalım nüfus sayımı ilk defa Osmanlı nın sonlarına doğru yapıldı. Bunun nedeni de asker sayımı nedeniyle sadece erkekler ve hayvancılıkla uğraşıldığı için hayvanlar sayılmıştır bu o dönemin şartlarıyla alakalı biraz faha
- +1 yıl
Dünyaya baktın mı.. Bugünün anlayışı ile 300 yıl önceyi yargılayamazsın..
Osmanlinin sonuna dogru bu konuda gelisimler yapilmaya calisildi, tabiki Dinci kisim ne kadar karsi gelmeye calissada.
Yani Osmanlida kadinlarin hakki hemen hemen yok desek yerindedir aslinda.
Ehh sonuna dogru ne yapildi? Örnek olarak Kadinlarin bosanma hakki yokken, Kadinin babasi, kadinin yerine yani kizinin yerine bosanma davasi acabilirdi. Ondan önce buda yoktu.
Bir zamanlar Nufüsa bile sayilmiyorlardi.01 Yorumla- +1 yıl
Dünya da var mıydı ?
+1 yılİlk kadın nüfus sayımı 1844, öncesinde hayvan sayımı varken kadın sayımı yok...
36 Yorumla- +1 yıl
Bir de dünyaya bak.
- +1 yıl
@MaviKuzgun 1700lü yıllardan itibaren bulabilirsin.
- +1 yıl
@MaviKuzgun haddini bilerek konuş.
- +1 yıl
Benim cevabımı oku sana atfen bişeyler bulacaksın..
- +1 yıl
@MaviKuzgun edep anlayışını çok güzel ortaya koyuyorsun. Ben senin gibi analar üzerinden tartışmam. Hiç utanmadan küfürler savurup da sonra kadına değer veriyorum demek çok yakışmış.
- +1 yıl
Kendi tarihini bilmeden aşağılayan birinden terbiye dersi alacak değilim. Az bile yazdım sana..
+1 yılŞeriat ile yönetilen bir devlette olduğunu düşünmem kadınlar arka plandadır
11 Yorumla- +1 yıl
Osmanlı hukukunun tamamında şeriata tam olarak uyuduğu tartışılır zaten şeriat bambaşka konuda ben Osmanlı'dan bahsediyorum
Şeri kanunlara bakarsan kadının şimdi ki haklarından çok çok uzak olduğunu görürsün.
Bugün ki anayasada ki kadın kadınsa, o dönemde ki kadın ne idi merak konusu.
Lanet olası araplar.02 Yorumla- +1 yıl
Benim cevabımı oku sana atfen bişeyler bulacaksın..
Kadına değer vermiyordu osmanlı. Kadınlara verilen değer Orta Asya Türkleri zamanında ve Atatürk zamanında vardı.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılosmanli da en azından kadınları cinselliklerini on plana çekecek birşeyler uygun bulunmuyodo... ve kadın "ANAYDI""
22 Yorumla- +1 yıl
helal olsun birader ben yorum yazmıyorum bunun üstüne
Cevap sahibi+1 yıleyvallah kardeş...
+1 yılNüfus sayımı yapılıyor ve sadece erkekler sayılıyor son yıllarda. Sen düşün 😂
139 Yorumla- +1 yıl
Birde dünyaya bak... İsveçte kadınlara seçme seçilme hakkı 1944 te verildi.. Şimdi de sen düşün...
- +1 yıl
@MaviKuzgun isveç kadına ilk seçme ve seçilme hakkını veren ülke. 1800'lerde seçme hakkı vardı bazı kadınların 😄
- +1 yıl
Öyle mi? Şimdi diğer Avrupa ülkelerine de bir bak çakal seni 😎
- +1 yıl
@MaviKuzgun sen git önce seçme seçilme hakkına bak sonra konuş 😄
- +1 yıl
1800 lü yıllarda dünyada hiçbir ülkede kadının seçme hakkı yoktu. Boş adam.
- +1 yıl
@MaviKuzgun okumadığın ne kadar belli cahil. Bilmediğin konularda yorum yapma.
- +1 yıl
Ayrıca konu osmanlı bizde cevap verdik. Avrupa'daki kadınları sorsa ona da cevap verirdik.
- +1 yıl
Vereceğin cevap az önceki gibi sallama olurdu işte. Osmanlı içinde bilmeden sallamış sın zaten. Hep CHP nin suçu bunlar. Aptallık dolu beyinler yetiştirmeye çalıştılar.
- +1 yıl
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Kadınlara_oy_hakkı al oku. Sonra da mal mal yazma.
- +1 yıl
@MaviKuzgun imam hatipte yetişen bir neslin vikipedia atması zaten normal olan bir şey. İngilizcen varsa aç onu oku orası daha detaylı. İçi boş bir nesilsiniz cidden teneke gibi.
- +1 yıl
Modern devlet olduğunda 1919'da veriliyor. 1944'ü nerenden uydurdun. İmam hatip hocan mı söyledi?
- +1 yıl
@MaviKuzgun mükemmel gramer. Continue...
- +1 yıl
1944'de verildi diyecek kadar cahil bir osmanlıcı ile konuşamam. Hadi kaybol.
- +1 yıl
@MaviKuzgun https://i.hizliresim.com/M06a19.jpg
- +1 yıl
Hadi şimdi kaybol cahil.
- +1 yıl
@MaviKuzgun 1944 diyen adam hala bu cahillikle konuşuyor şaka gibi 😂
- +1 yıl
Bak ben zaten bir islamcıdan farklı bir şey beklemiyordum. Hadi git kendi hayal dünyanda çapında takıl 😄
- +1 yıl
Dear stupid brain I was prepared a fishmeal for you. 😂
- +1 yıl
@MaviKuzgun i was prepared 😂😂😂
- +1 yıl
Yemin ediyorum ben böyle cehalet görmedim ya 😂😂
- +1 yıl
Let s you tell me do looking in English webpages. You was said that me check it. I can play with you like a ball baby.
- +1 yıl
@MaviKuzgun kardeş sussana artık. Bir cacık bildiğin yok 😂 I was prepared dedi ya şaka gibi akfkslsmsls
- +1 yıl
Tarih bilgisi yok, ingilizce yok ama ego tavan 😂
- +1 yıl
Sıfırsın. Hemde kocaman bir sıfır. Tercüme edeyim. Benim ingilizcem senin Türkçenden iyidir. Birde bana yabancı sitelere baktın mı diye soruyorsun. İngilizce yazdıklarımın bir kelimesini bile anlamadın. Haydi şimdi yoluna
- +1 yıl
@MaviKuzgun i was prepared diye passive cümle kuran bir adam cahil diyor. Birisi seni şu salaklık uykundan uyandırmalı. Git tarih oku az. Sonrada buraya bilmiş bilmiş isveç'te 1944'de verildi yazma rezil olma. Tamam mı cahil islamcı 😄😂
- +1 yıl
O dediğin aptal ingilizceyi türkiyede öğretiyorlar. 😀 . O yüzden kimse bir bok öğrenemiyor.
- +1 yıl
@MaviKuzgun susar mısın cahil? 😂 Siyasal mezunu adama 1944 dedi ya şaka gibi özgüvene bak snkdammd
- +1 yıl
Tamam kaybol.
- +1 yıl
@MaviKuzgun iyi güldürdün 😂
- +1 yıl
Olm sen ünv öğrencisi değilsin. Lise terk. İşin kötüsü bunun farkında bile değilsin. 😀
- +1 yıl
@MaviKuzgun yazık size üzülüyorum valla. Dünyaya gel cahil git. Hadi i was gone aşkflsmdmsnxsm
- +1 yıl
tamam şimdi git
- +1 yıl
@MaviKuzgun kaybol 😂
- +1 yıl
Bak halen yazıyo cahil cahil.
- +1 yıl
@MaviKuzgun cahil deme sıfatına erişemezsin. Hadi git çalış akşam sorucam sana kadınların oy hakkını. Bak abd'de 1944 dersen bozuşuruz aldksmxös
- +1 yıl
Bak halen yüzsüzlük edio
- +1 yıl
@MaviKuzgun engel mi yemek istiyorsun susmak için?
- +1 yıl
Bak halen yazıyo. bir de tehdit ediyo.
- +1 yıl
@MaviKuzgun neyse seni engelledim. Zaten bir bok olamamış cahil islamcının teki. 1944 isveç diyen bir cahil. İngilizce bilmeyen bir cahil. Bundan sonraki hayatımda sana islamcı cahil olarak başarılar 😂
geniş bir şey soruyorsun
daha spesifik bir altbaşlığa inersen daha sağlıklı cevap verebiliriz00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılkadın mı hakkı? o devirde?
26 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılbu dediğinle sordugun kadın haklarının alakası yok malesef
- +1 yıl
@furkann12 Çünküüüüüüüüüü bilimde, sanatta, savaş stratejilerinde ve toplumsal dirayette en üst seviyedeydik. Günümüz üniversiteleri o dönemin medreselerinin verdiği bilginin yarısını bile vermiyor. Osmanlıyı güçlü yapan buydu. Onu bir kavra. Osmanlının güçlü olması osmanlı olmasından değil iyiyi ve doğruyu lafta sözde bırakmayıp uygulamaya sokmasıydı. Ne zaman ki bilim teknik ve milli savunmayı geliştirmeyi bıraktılar, ne zamanki avrupa her konuda bizi geçmeye başladı işte vakit çatırtılar başladı. Sonrası malum.
- +1 yıl
dur dur sen yine benim dediğimi anlamamışsındır. Daha açık konuşayım. Bir ülkeyi güçlü yapan adı sanı şaşalı marşları değildir. O ülkenin insanlarının ilime irfana verdiği önemdir ülkeyi güçlü yapan. O dönemin insanları bizim uşak gibi sınıf geçmek için okumuyorlardı. Çalışmak ibadettir, ülkeme borçluyum ülkeme bir şeyler katmalıyım, boş duranı Allah sevmez bir baltaya sap olmalıyım zihniyetiyle okuyorlardı. Tıpkı günümüz japon gençleri gibi. Adamlar daima ileri gideceklerine yemin etmişler. Öylesi bir ülke kolay yıkılır mı. İşte bizim salaklar ilimi irfanı bir köşeye bırakıp cehaleti marifet sayınca yıkılıp gitmişler.
- +1 yıl
@hayatadayir of of arkadaşım benim burada sorduğum ne? OSMANLI DA KADIN HAKLARI
Osmanlı güçlü bir devletti buna bir sözüm yok.
Buna dair cevabın? - +1 yıl
Ben senle değil furkan 12 ile muhattap oluyordum. Senin sorduğun sorunun cevabına gelince. Biliyorsun osmanlı şerri ve örfi kanunlarla yönetiliyordu. Şeriat çerçevesinde kadının hakkı ne ise osmanlıda da oydu. Mirastan yararlanabiliyorlardı. Kocalarını geçerli sebep ile boşama hakları vardı. Bunun gibi bir iki temel hakka sahiptiler. Ancak günümüc cumhuriyet kadınlarıyla kıyaslayınca çok az bir hakka sahiptiler.
Kadınlar hep haklıydı zaten onlar hep haklıdır :)
21 Yorumla- +1 yıl
Aynen dostum peki soruya cevabın?
+1 yılberbattt nüfus sayımında bile. hayvanalrla erkekleri saydilar
00 YorumlaKadının değeri vardı. Kadın cinayetlerin yoktu
30 Yorumla
+1 yılYoktu.
11 Yorumla- +1 yıl
Ne gibi mesela?
+1 yılşeriatçı
08 Yorumla- +1 yıl
Tarih bilgisi sıfır.
- +1 yıl
@MaviKuzgun beinmi peki siz öyle diyorsanız amenna
- +1 yıl
Aç bir tarih kitabı oku. Survivor da Türk tarihi yok.
- +1 yıl
@MaviKuzgun ya ne diiyosun karşında insan var ne SURVİVOR biraz ağzınızın lafını bilin bee
- +1 yıl
herkesde tarih profesör olmuş bilip bilemeden atamyı iyi bilyonuz ordan
- +1 yıl
Osmanlı da şeriat mı vardı uygulamada. Kaç kadın recm cezası gördü.
- +1 yıl
@MaviKuzgun sen şeritacı ne alamışsın hacı şerita afgan arabın uyguladığı gibi değil onlar sapmış sorarım recmi kuran kaldıkı sahabe ve tabinin dönemindede böyle bişey yok kuranda kadının hakkı okadar gözetilmişki onlara hoş sözler söyleyin gibi bir çok şey şimdi efendim aman araplar recm ediyo şeriatçılar katil asıl siz biraz araştırıp okuyun kim dediki onlara şeriatı doğru uyguluyor kimseye vaaz verecek değilim fakat insanları yanlış düşüncelerinizle yargılamayın
- +1 yıl
Hmmm bak şimdi konun boyutu değişti. Bu konuda anlaştık.
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat