Merak ediyorum; bunu günlük hayatta kullanıyor musunuz? Yetiştiriliş tarzı etkili mi yoksa inanmadığınız için ağzınızdan böyle bir kelam dökülmez mi? Sırf merak! :)
Mecbur dediğim zamanlar oluyor. Mesela çok sevdiğim dindar insanlar var dua ediyorlar amin diyorum. İnşallah maşallah vb. Bir anımı anlatatayım; çok sevdiğim bir aileye bebek ziyaretine gittim. Kendileri dindar ve samimi yardım sever insanlar. O gün arkadaşımın annesi o kadar yürekten dua ediyordu ki benim için herkes için "Allah hakkınızda hayırlısını versin" gözleri dolu dolu. Öyle içten bir amin dedim ki 😂😂 Sonra kendi kendime diyorum imanamı geliyor diye. Gerçi ben din ayırt etmeksizin bu tarz şeyleri inanmasamda severim. Dini törenler ezan sesi çan sesi vb. 😂
Ama seninkisi çok tatlış ya :D Ben olsam ben de dayanamazdım o an sanırsam :D Böyle şeylere açıksın yani? Bu hoş... Herkes kolay kolay tahammül edemez ezan, çan vs...
Allah derken gözleri dolan insan ilk defa gördüm o gün. O kadınla 10 gün kalsam müslüman olurum. 😄 Din güzel bir şey aslında bana göre. Caminin önünden geçerken bile içeri bakarım atmosfer harika ötesi.
Dini yerlerin ve tanrının anıldığı yerlerin atmosferi bana çekici geliyor. Kilisede de aynı duygu var camide de. Din ayırt etmeksizin oluyor bende bu duygu. Sanırım insanların yaydığı enerjiden dolayı. Türkiye'de yaşadığım genelde islamla ilgili seylerle karşılaşıyorum. Ramazan ayı da bayılıyorum. 😂😂 Ben bir acayibim ya.
Umarım derim inşallah yerine. Ne zaman bir teyzeye-amcaya inşallah desem içimde "bir cevapsız çağrı" hissi doğuyor hatta. Zorlamaktan ziyade içimden gelmiyor bu yüzden. Fakat kendince şükreden biriyim, ayrıca "eyvallah" diyorum. (Eyvallah çok evrensel geliyor nedense)
Eskiden ağız alışkanlığı ile kullandığım oluyordu (olmuştur yani emin değilim) . Şimdi ise kullanmak veya kullanmamak gerçekten tamamen benim kontrollümde :D genelde arkadaşlarla goy goy yaparken kullanırım :D
Insallah, masallah gibi kelimeler artik Türkce diline yerlesmis kelimelerdir. Biz Ateistler, deistler, Agnostikler falan filan artik Islam dininden ne kadar uzak olsakta, türkce dilinden uzak oldugumuz anlamina gelmez.
Tabiki genellemiz butür Dini kelimelerden uzak durmaya calisir, ama bircoguda bunlari umursamaz cünkü dedigim gibi türkcenin bir parcasidir.
Butür kelimeleri kullansakta, arkasinda sizin belki düsündügünüz gibi Dini faktörler yatmiyor.
Türkiye de gerçek manada ateist, deist, nihilist ya da agnostik bulmak çok zordur çünkü çoğu birey çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da bir özentiden ibarettir. Bir düşünür eskiden insanlar okuyup öğrendikten sonra redddederlerdi ama şimdiki nesil hiçbir şey bilmeden reddediyor demişti ve haklı da. Bu yüzden de kullandıkları kelimelere ya da biledikleri ama savunmaya çalıştıkları felsefik alt yapıya pek takılmıyorum.
Malesef öyleler. Birkaç internet sitesinden birkaç soru öğreniyorlar sonra hiç bilmedikleri şeyi reddedip hiç bilmedikleri bir şeye inandıklarını söylüyorlar. Ortaya tuhaf bir karmaşa çıkıyor. Bu sadece inanç için değil birçok konu için de geçerli ve bu site gerçekten ülkemizin aynası
hahahha oluyor evet. Kaç tane ateist gördüysem umarım anlamında İnşallah diyor tamam olur anlamında eyvallah diyor. Güle güle esen kalın anlamında Allahısmarladık diyor. Hayret anlamında Allasesen diyor. Neler var neler. En komiğide ramazanda susadığı halde sahur vakti uyandığı için su içmeyip ezanın okunmasını bekleyen tiplerdi. Ezan okunduktan çok sonra su içti :D
başkaldırı değil kendi iç dünyasında saçma takıntısı var. Ramazanda onu birlikte yemek yemek için uyandırmıştık. Yemedi çok susadığını söyledi. İçmedi.
İnşallah, maşallah, Allah, amin, dua sözcüklerini bir deist olarak kullanırım. Dini reddederim ama alışkanlık olarak kullanıyorum. Yoksa bunları kullanınca dine girmiyoruz. Giriyorsak müsade alıp çıkayım ben.
Hahaha :D Yalnız o teyzelerin yanında ister istemez bu oluyor sanırsam. Bir tane de aşağıda bir kız yazmış aynısını :D Kadın öyle içten dua etti ki amin derken buldum kendimi diyor :D
bence toplumun en %20 si inanmıyor %40 da sorgu aşamasında ya da sorgulamaktan korkuyor ama kimse belli etmiyor herkes allah kitap diyor oysa reklamları izlemen yeterli (ekşın gergedan, cinsel haplar vb.)
Ya simdi soyle bisey biri karsimda hersey gonlunce olsun canim kizim ya da canim dediklerinde insallah teyze/ ya da canim seninde demek durumunda kaliyorum kullanmasan karsindakine ayip olur diye dusunuyorum ama tutupta insallah bugun hava guzel olur ya da insallah bu araba benimde olur gibisinden kullanmiyorum☺ bide bu tur dini bilgiler cocuk yasta sana ogretilen seyler ve agizdan kolay kolay duseceek seyler degil cocuukken ogrenilen kaliplar beynin en bos en piril piril oldugu donemler :) misal kurani kerimdeki her sureyi cogu ayeti bilirim bunlarda cocukken ogretildi bir anda unutulmasi zor☺
Unutulması mmümkün değil de, mesela bir insan istese bırakabilir veya kendini zorlar mı diye merak ettim. Türkiye'de durum farklı işliyor zaten. Çocukken empoze edilen ve Türkçeye neredeyse işlenen kelimeler halini aldı. İnşallah ve maşallah gibi gibi. Ülkemin ateisti, deisti vs de bir başka he :D
çok duydum izmirli arkadaşımın arkadaşı gelmişti bir kere benim öğrenci evine misafir olarak. Hem ateistim cart curt diyor hem inşallah yaaa diyordu :dd
Hayır. Kendimi en fazla 4 yıldır ateist olarak tanımlıyorum ama 8-9 yaşımdan beri, yani müslüman olduğumu sanarken bile bu kelimeleri kullanmamaya özen gösterirdim.
Bazen ruh halim karmaşık olduğu zaman neyin var diye sorduklarında "İnşaAllah diyen ateist gibiyim" diye cevap veriyorum. İnsan varlığına inanmadığı bir şeyin adını neden dilinden düşürmez bende bunu anlamıyorum.
ben dünya vatandaşıyım diyen biri nasıl olurda emperyalismin üzerinden yaşantısını sürdürür çünkü ingilizcenin dünya dili olmasının sebebi budur? yani sen türkiyede veya bulgaristanda anadili ingilizce olmayan bir toplumda ingilizce konuştugunu ev anlaştıgını iddia ediyosun sence bu mantıklımı? ayrıca en takıldıgım konu şu sen bir dünya vatandaşı olarak neden taharetsiz bir tuvaleti tercih ettin? çünkü ben ateist olsam bile taharet alırdım neden derdimki müslümanlık yalan islam sadece delinin yazdıgı bir kitap ama adam bunu dogru yapmış?
Halen dini terimler var hepsiyle bas etmek kolay degil. zaten kelime çok anlam aramiyorum. sadece cok yayin olanlari cikarabildim. selam, insallah, a. e. o gibi
Hayır. O kelimelerde bişey yokki. Deistim Tanrıya inanıyorum. İnşallah demek Allah yardım etsin gibi bir anlam taşıyor benim için. Allah Tanrı vs farketmez hepsi yaratıcıyı ifade ediyor benim için.
En İyi Cevaplar