soru yukarda
soruya oldugu gibi cvp veremeyenler lütfen hic yazmayin ya
Bu adam yüzlerce yıl öncesinde yaşamış olmasına rağmen bugün kü olaylara adeta cevap veriyor. Kendisinin ateist olduğunu söyleyenler var. Ancak adam müslüman. Ateistmiş gibi gösterilen laflarında aslında dini çıkar için kullananlara cevap veriyor. Ve de bir çok sahte rubai onun adı altında paylaşılıyor.
"İçin temiz olmadıktan sonra
Hacı hoca olmuşsun, kaç para!
Hırka, tespih, post, seccade güzel;
Ama Mevla kanar mı bunlara?"
burada dini kullananları sahtekarları dile alıyor ve tanrı kanar mı bunlara diyor bu sözü bile inandığını gösterir.
"Kendi içmez, içeni kınamaya bayılır,
Yüzünden aldatmaca, sahtekarlık yayılır.
Şarap içmiyor diye kasılıp gezer ama:
Yedikleri yanında şarap meze sayılır."
burada da her türlü kötülüğü yapanların halkın özgürlüğüne karıştığını gösteriyor
Hak er geç cimrilerin hakkından gelir; Cehennem ateşleri onlar içindir. Ne der, dili inciler saçan Muhammet: Cömert gavur cimri müslümandan yeğdir.
bu rubaiside günümüz deki islamı kullananlara çok iyi bir cevap ve aynı zaman da da çok güzel bir aşk adamıdır...
Kim demiş haram nedir bilmez Hayyam?
Ben haramı helali karıştırmam:
Seninle içilen şarap helaldir,
Sensiz içtiğimiz su bile haram.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Deist bir şairdi, çok severim kendisini
https://www.youtube.com/watch?v=fJEYqf5EY3wok thanks
4 Aralık 1131) İranlı şâir, filozof, matematikçi ve astronom. Hayyam, Nişabur doğumludur. Yaşadığı dönemin ünlü veziri Nizamül-Mülk ve Hasan Sabbah ile aynı medresede zamanın ünlü alimi Muvaffakeddin Abdüllatif ibn el Lübad'dan eğitim görmüş ve hayatı boyunca her ikisi ile de ilişkisini kesmemiştir.
Dini neden bu kadar önemli peki? İnanır inanmaz onu o ve Allah bilir. Ömer Hayyam "insandı" önemli olanı da bu. Sadece insan demek neden bu kadar zor?
niye her seyi kicinizdan anliyorsunuz ki?
yav he anam he
kardesim herif anlamamis dinini soruyor ben dini suysa sevmem demiyor ki
Cevap
12Cevap
ömer hayyamın sırrı farketmıs bır deist oldugunu dusunuyorum. zekasıyla bunu cozmustur. tanrıyı tarıf ederken ble ne dogurmus ne dogrulmustur dıye tarıf eden kurandakı aczıyetlerı farketmıstır. yanı tanrıya yıne ınsan ozellıklerı yukleyıp tarıf edılmeye calısılmıs hep. hala 1400 yıl oncekı o zamana gore zekı bır ınsanın tarıf ettıgı allaha ınanılıyor. ınsan bakıyor gok yırtılamaz bakıyor yıldızlar ısıklı kandıl gıbı bakıyor daglar taslar. muhammed bu donemde yasasaydı cok daha ıyısını yazarlardı. ha yazdıda kotumu yaptı. aslında pek te basarılı oldugu soylenemez ıslam ulkelerıne bakarsak. ama o kadar gerızekalı bır mılletı baska turlu nasıl zaptedeceksın . Var mı dünyada günah işlemeyen söyle:
Yaşanır mı hiç günah işlemeden söyle;
Bana kötü deyip kötülük edeceksen,
Yüce Tanrı, ne farkın kalır benden, söyle. Ey zaman, bilmez misin ettiğin kötülükleri?
Sana düşer azapların, tövbelerin beteri.
Alçakları besler, yoksulları ezer durursun:
Ya bunak bir ihtiyarsın, ya da eşeğin biri. Öldürmek de, yaşatmak da senin işin;
Bu dünyayı gönlünce düzenleyen sensin.
Ben kötüyüm diyelim, kimde kabahat?
Beni böyle yaratan sen değil misin? o zamandakı ınsanların zekasına guzel hıtap edıyor kuran belkı bu zamandakı ınsanlarda okumadan kabule edıyor korkularından oturu. fakat gelecektekı yıllardı ne kıtaplar kalacak ne sınırlar ne de din dıye bır kurgu.
Derin bir adamdır islam açısından sıkıntılı sözleri de var ama islama yüzde yüz uyan sözleride ama derinlikli biri oluğu şüphesiz dönemine göre derin adam umarım islam ile şeref ile vefat etmişdir
Objektif olmaya çalışıyordur belki...
Bu kadar önemli mi?
Herkesin inancı , ibadeti kendine. Bize ne ayol ahahahah...
Ayol u ben demedim bu arada içimdeki gadın dedi hıaaa yanlış anlaşlasın :)
evet son günlerde kendisi hakkinda bazi seyleri okudugum icin ve ilgilendigim icin bilmek istedim
bunda ne var?
hakkinda insan mi ya da hayyvan mi diye sormadim ayol
Baksana...
Adam filozof.
Biraz deli yani.
Sen kaale alma dediklerini.
İçinden hangisi ilgini çekiyorsa onları al ahahaha
Çok takılma yaa boşver...
Bazılarına göre Ömer hayyam. Dörtlükler adı altındaki şiirleri kendisi kaleme almadı. Başkaları derledi. Dediğiniz gibi şiirlerin bir bölümü diğer bölümü ile çelişkili, birileri onun adınada uydurmuş olabilir. Şunu iyi anladımki günümüze gelen bir çok yazıt saf ve temiz şekilde günümüze gelmesi çok zor.
Müslüman olduğunu düşünmüyorum ama bunu sadece kendisi bilir biz ne desek yalan olur
ok.
Ömer Hayyam inançlıdır fakat ona sistemin dayattığı inanca karşı durmuştur.. Kuran'a inancı vardır ama şeyhe hocaya müride vsç. prinm vermezdi
bak ömer hayyam ne demiş
Ne camiye yararım, artık ne kiliseye
Tanrı bilir, hamurum, hiç benzemez kimseye
Dinsiz bir derviş deyin, ya da çirkin bacım,
Ne dünya umudum var; ne din, ne cennet diye!
Müslümanların salaklığıyla dalga geçen bir adamdı. Dini beni ilgilendirmez, dediği her şey doğru.
Velev ki değil ya da velevki müslüman :) bizene
buda gereksiz cvp
ölmüş gitmiş adam ne önemi var inancının
gereksiz cvp
gereksiz görseydim sormazdim buna karar verecek sen deilsin
ama sen sorulmus bir soruya gereksiz bir cvp verdin... simdi amen ve by
Musluman degilse ateisttir yargisi guzel kafa 👍🏽
gereksiz cvp
Olsa ne olur? Olmasa ne olur?
gereksiz cvp
Müslüman olmadığı kesin
bence deistti