Kesinlikle bu soru bir nefret içermiyor sadece ne düşündüğünüzü merak ediyorum.
Yasaklanmalı.
Asla !.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
o yasaklanmalı butonuna basanlar.
düğünlerde kürtçe şarkılarla halay çekmesini biliyorsunuz.
doğu şivesi kürtçe kelimelerle espriler yapmasını biliyorsunuz.
sadece kürtçe için geçerli değil. lazca, azerice, vs yeri geldimi hiç birini istemiyorsunuz ama eğlenirken kullanıyorsunuz.
bu sizin kıt akıllı olduğunuzu gösterir.
bir dilin kimseye zararı olmaz.
insanların insanlara zararı olur. insanların doğaya zararı olur.
insanlar kendilerine bile zararlıdır.
ki siz bayrakları ele almış başta koşansınız.
düğünde kürtçe halay çekmeyi bırak kürtçe şarkı dahi çalınmaz bizim buralarda. şive ile dil farklı şeylerdir ağız bambaşka şeydir. senin dalga geçme olayı ağızdan kaynaklıdır. kürtlerin konuştuğu Türkçe ile dalga geçilir kürtçe ile alakası yoktur. bu bizim kıt akıllı olduğumuzu göstermez. devletin tek bir dili olur. kürtçeye karşı değilim isteyen konuşsun ama resmi dil tek dil olmak zorundadır ülkenin bütünlüğü için olmak zorundadır. ha isteyen kürtçesini alsın ya da lazcasını alsın evinde sokağında konuşsun umrumda olmaz ama devlette Türkçe konuşmak zorundadır. onun için yasaklanmalı dedim. buna neden cevap verdin diyeek olursanda yasaklanmalı butonuna basanlara kıt akıllı dediğin için. daha ağız ne şive ne dil ne bilmeyin insanlara da kıt akıllı demen ayrıca ironik.
@andezittt düğünlerde kürtçe şarkılarla halay çekildiğinin şahidi olduğumdan (kürt olmayanların)
Devletin siyasetin ve siyasetçilerin türkçe konuşmasına değinmedim zaten Adı üstünde TÜRKİYE CUMHURİYETİ başka bir dilin ne işi var orada.
Ağız şive dil olayıda insanların algılarını açmak için kullanılır bir çok kelimeyi sunarsın rahat anlasınlar.
@andezittt önemli değil.
Yasaklanmamalı. Yasaklansada kim takacak. Sanki yıllar önce konuşulmuyor muydu? Ama devlet dairesinde, resmi makamlarda Türkçe konuşulur. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Roma Cumhuriyeti, bu işi milattan önce bulmuş zaten. Kimsenin diline, dinine karışan yok ama resmi dil Latince.
Irkçılıktan tiksinirim ama Kürtlerin toplumda Kürtçe konuşmasını sevmiyorum. Bu ülkenin resmi dili Türkçe çünkü, insan içinde herkes Türkçe konuşmak zorunda.
Biri tutup da Türkçe bildiği halde orda burda İngilizce, Almanca konuşsa da aynı şekilde tepki gösteririm.
Bu bakış açısını sana yakıştıramadım.. Özgür bir ülkede bir insan istediği dili kullanabilir.. Almanya'da yaşan türklerin toplum içinde türkçe konuşuyor olması gibi.. Ayrıca bu ülke adının yanında özgürlük kelimesini kullandığım için özgürlük kavramından özür dilerim.. Neyse ülkeden bir haber olmanında etkisi var.. Ülke tariini ders kitaplarından öğrenmeninde bir etkisi var.. Bu ülke şehirlerinin bir çoğunda toplumda konuşulan dil kürtçedir.. İnsanlar resmiyeti değil kültürlerini önemser.. resmiyet kanla kazanılabilir ama kültür de bir dil ile muhafaza edilebilir..
@Bir_Acayip_Adam1 Bir insanın konuştuğu dil anlaşılmak zorunda. Ortak ve resmi dilimiz var o da Türkçe. Mesela ben Arnavut kökenliyim, hoş Arnavutça bilmiyorum ama bilsem de kültürü korumak adına sokak ortasında konuşmazdım. Kültürün bu şekilde korunacağını düşünmüyorum. Toplum içerisinde diğer kişilerin anlamadığı dili konuşmak hoş değil; belki adamlar kendi aralarında bize küfrediyorlar nerden bilebiliriz?
Ülkeye yeni gelmiş olup Türkçe bilmeyen turistlerin yabancı dil konuşmasını anlayabilirim ancak.
Bu mudur yani belki bize küfür ediyorlar.. Bir dilin etki alanı bu mu senin için? Bir arnavut bir arnavutla sokakta arnavutça konuşsa beni ilgilendiren nedir ki? Bir arnavut bana arnavutça şarkı söylese şarkıda acaba küfür ediyor mu diye düşüneceğim.. Zaten onun dışında kimse seninle ısrarla kürtçe , arnavutöa konuşmuyor ki? Devlet dairelerinde veya bu dili bilmeyen biri ile ortak dili kullanırız zaten.. Turistlere göstersiğin anlayışı ülkende bulunan kültürlere , farklılıklara gösteremiyorsan sevmediğin ırkçı tayfasından ne farkın kalıyor ki.. Lütfen koskaca bir dili acaba bize küfür mğ ediyorlar acaba kaygısı ile değerlendirme.. Tam tersine ülkedeki azınlık halde olan ölmek üzere olan diller de devlet güvencesinde olmalı aslında ama bizim devletimiz bunu yapabilecek kapasitede değil..
Bana kendi dilinden bir şarkı söyle
Kimin adına olursa olsun
Belki anlamam ne dediğini
Ama senin dilinden olsun
Sesine dökülsün isyanın
Sesin sel olsun bağırsın..
İnsana dair bir şiirdir..
@Bir_Acayip_Adam1 Haklısın belki de çok katı davranıyorum. İnsanların kendi aralarında neyi nasıl konuştuğu bizi ilgilendirmez kendi özel alanıdır ama kulağıma gelen sesleri anlayamamak hoş gelmiyor yine de. Tabi bu konuda yasaklama yapılamaz, ceza verilmesini savunacak değilim.
Zaten bu ülkenin bu kadar ağzına zıçılmışken, bu kadar batmışken tutup da milletin konuştuğu dile kafayı takmak da anlamsız geliyor...
Yüz yıllardır tuz basa basa çürdü bu yaralar.. Dersim katliamı sonrası uygulanan sistemli asimilasyon bugün o dili yok etme ile yüzyüze bıraktı.. Elimize ne geçti? Tarihsel olarak bütün çabamız insan zihninin devletleşmesi değil devletin insan zihni ile bütünleşmesidir. Bir dil yok oldu ve şimdi daha mı bir bütünüz? Belki anlamadığın dilde konuşanlar sana küfür değil de seninle aynı fikirleri deklare ediyordur? Aynı dili konulanşar müslüman türkiye diyr haykırarak içinde kürdü-türkü bulunan madımak otelindeki aydınları yakmadılar mı? Bugün senin aynı dili konuştuğun insanlar "yaşasın şeriat" diye haykırırkan bilmediğin dile "biji azadi"(yaşasın özgürlük) dediği zaman daha mı çok garibine gidiyor.. Konuşulması gereken ortak dilden ziyade düşünülmesi gereken ortak fikirler önemli değil mi? Yani aynı dili konuşup çatışmak farklı dillerden konuşup aynı düşü kurmaktan daha mı değerlidir? Mesela benim babam bir eski dostunu , eşini , akrabasını görüp kürtçe bir merhaba dese
Benim babamdan ötürü rahatsız mı olacaksın? Tarkan ingilizce şarkı okuyunca anlayış ile karşılayıp Bir başka sanatçımız bir toprakların dilinde bir şarkı söyleyince linç mi edeceğiz.. Sana bir dost tavsiyesi zihnin devletleşmesin..
Ayrıca ülkenin işçileri , emekçileri devlet himayesindeki kapitalist ekonomik sistemle sömürülürken , insanlar haksız kazançtan voleyi vururken , insanların canı çalışma koşullları ve tedbirsizlikler yüzünden dirhem dirhem eriyip biterken , devletin üniformalı askerleri terörizmden yargılanırken bence rahatsızlık eksenimiz dil değil ortak mantık , akıl , vicdan olmalı.. Türk ırkı , haklı , külttürü bir siyasal baskı aracına dönüşüp kültürden çok siyasal bir baskı unsuru haline getirilip siyasal islam ile birleştirilip o halkın "türk" hissiyatı ile oynanırken konuşulan azınlık değerlere duyulan rahatsızlık yaratılan yapay "türk" siyasal efektine katkıdır sadece.. Böyle olmanı isterler zaten..
Konuyu sonuçlandıracaktım ama şu an bahsettiğim değerlere eğilen bir insanı Tarık Akan'ı kaybettik.. Şimdi onun için ona bilmediği dilden bir ağıt yakacağım.. Başka zaman bu konuyu konuşmak dileği ile..
Zaten yeterince baskici bir ulkeyiz birakin insanlar hangi dil anlasiyorlarsa anlassin gerek yok buna insani insan yapan kisilligi karakteri dil, din , irk ayrimi yapmak kadar sacma birsey yok...
Cevap
30Cevap
Arkadaş tek bir dilimiz var o da türkçe ha yok kürtçe konucaz yok sunu edicez bunu edıcez dıyolarsa gıdıp evınd konuşsun ama devletin bir resmi dili olmalı bu da çok sükür ki türkçe. Millet nelerle uğraşıyo ne çalışmalar yapıtor bız hala yok turkçe yo kurtçe yok alevi yok sünni nw güzel toplumumuzu mahvediyorlar bızde onlara alkış tutuyoruz. ABD de Almanyada İspnyada... yok mu farklı kokenden insanlar farklı dılden insanlar onlarda sorun olmuyorda bızde neden olaylar bu denlı buyuyor. Bı arada hatırlarsanız başı kapalı insanlar kendi ülkesinde öz müslüman devletinde laiklik elden gidiyo dıye unıversıteye liseye alınmadı, ama avrupada bu kapalı ınsanlar çok rahat okudula duşunsene kendi ülkende özgür değilsin dışarıda özgür. Çok saçma bazılarıda hala burda saçma salak sorular sorsun
bir Türkçü olarak konuşuyorum.
herkes istediği dili konuşsun kürtçede olabilir başka bir dilde.
ama devlet herkese Türkçe öğretsin ortak dilimiz olsun
İngilizce ve diğer dillerde yasaklansın o zaman. Foşikliğe lüzum yok.
Yo niye yasaklansın ki? Sorun dil ve ya ırk değil. Sadece ülkenin bir resmi dili var resmi dilinde kullanıldığı yerler var bunlara saygı duyulsun ihlaller yapılmasın yeterli onun dışında kullanıldığı sürece hiçbir sorun olmamalı.
Saçmalamayın. Millet gelip senin ülkende her dili konuşuyor sıkıntı olmuyor, kürtçe konuşulunca mı sıkıntı oluyor?
Bizim derdimiz devletin dilinin türkçe olması.
Bence kesinlikle yasaklanmamalı. Çünkü bu ülke özgür bir ülke. Bir turist geldiğinde veya gelip burada yaşamaya başladığında kendi dilini konuşabiliyorsa. Bizim öz Kürt vatandaşlarımız biz öz Türkler gibi bu ülke içerisinde istediği dili konuşup istediği şekilde davranabilir. Her Kürt terörist değildir bunu unutmayın.
Kürtçe konuşabilirler İngilizce konuşulduğu gibi ama asla tabelalara belediyelerin isimlerine vb. Şeylere izin verilmemeli taviz verilemez.
hayır yasaklanmamalı. çünkü demokrasilerde bunun yeri yoktur
Türkçe bilmeyenler var onlar mecbur konuşucaklar ne yapsınlar ki?
Onun haricinde Türkiyede Türkçe konuşulması taraftarıyım tabikide. ✋
Yasaklansa iyi olur.
sanki daha önce denenmedi.. Kürçe bu toprakların bir parçasıdır ve kimse söküp atamaz.. Atamadılar da zaten zamanında bütüm çabalara ' imha-inkar politikalarına rağmen bunu başaramadılar.. Kürtçe asılrların koynundan doğmuş bir dildir onu yok etmeye hiç bir faşit akımın gücü yetmeyecektir.. Türkiye Kürdistanında oldukça kitlesel olarak kullanılır öyle yasaklara boyun büküp yok olacak değil..
Alparslan Türkeş bu sorunun cevabını yıllar önce verdi! Kesinlikle yasaklanmalı - TÜRKİYE'de yaşıyorlarsa TÜRKÇE! Beğenmiyorlarsa s... olup giderler zorla tutmuyoruz
Kuccuk hewal yetismiyoruz burasi TÜRKİYE ve TÜRKÇE konuşulacak beğenmeyen defolup gitsin kurtulur.
60 70 yaşına gelmiş birine nasıl Türkçe öğreteceksin... pkklı olmadıktan sonra herkes bildiği dili konuşsun sorun yok
Yasaklanmamalı ama
3 kişi bir araya gelip Kürtçe bilmeyen bir Ada'mın yanında yavşaklık yapıp Kürtçe konuşmamalı😀
terörist dili olabilir ama bence yasaklanmamalı. Onun yerine devlet Milli eğitim bakanlığıyla yerel diller dersleri konularak pkknın elinden kurtulabilir. sadece devlet içinde yasaklanmalı. Örneğin tabela saçmalığı. Ülkenin dili 1 tane olur.
Bu gidişle zaten memlekette Türkçe hariç bütün dilleri konuşmak serbest olacak..
Kendi aralarında napıyolarsa kürtçemi konuşuyorlar lazcamı ruscamı ilgilendirmez ama resmi mercilere kesinlikle evet Türkiyenin dili Türkçedir.
Resmi yerlerde meclislerde yasaklayacaksin tabiki. Turkce bilmez konusur anlarim ama şov icin konusuyorsa haddini bildireceksin.
Sitenin genelinin ne kadar boş insanlar olduğunu yine gördük.
Sadece 1 dili yasaklarsan o zulüm olur. Tüm yabancı diller yasak demen lazım, o da imkansız.
Evet yasaklanmalı.
Yediği kaba sıçan bir topluluğun dilini duymak istemiyorum şahsen.
Belli bir yaşa gelmiş olanların öğrenmesi zor anlarım da. Bence çocuklara ilk önce Türkçe öğretilmesi gerekiyor.
İngilizce de yasaklansin madem
Ve diger yabanci dillerde
Resmi dairelerde konuşulmamalı. Ayrıyetten Kürtçe kanallar Kapatılmalı, şarkı da yapılmamalı. Kendi aralarında konuşsunlar
İnsanların diline dinine ırkına karışılmamalı saygı duymak gerekir
Türk kızıyım ama saygım var herkes istediği dili konuşmalı
Tabikide hayır boyle bisey olursa kesinlikle ayrımcılık ozamn olur
Neden yasaklansın bu lanet terör hep yasaklardan dolayı çıkmadımı. Bırakın kim nasıl konusuyorsa konuşsun bize ne. Size ne.
Benim birçok kürt arkadaşım var delikanlı insanlar.
Bölücü olanları yasaklamalı!
kesinlikle nefret icermiyor ama türkiyede türkce yasaklanmali
bir Türk olarak söylüyorum, bu ülke de dileyen istedigi dili konusabilir. Böyle saçmalik mi olur?
türkiye burası adı üzerinde. TÜRKiye.
Kürtçe.. yasaklansın diyenler... o zaman Türkçe de yasaklansın.. göreyim sizi...
Asla.. Herkes Özgür Olmalı.!
Kürtçe konuşmak zaten yasak kanun var öyle 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veriliyor
20 milyon insanın dili nasıl yasaklansın
Evet yasaklanmalı burası Türkiye 😂
Isteyen yine konussun ama resmi dil olmamali.
Yasaklanmalı kesinlikle.
Irkçılığa karşıyım
evet.
Ne münasebet_?
ben kürdüm deme gücü olmamalı kürtçe yasaklanarak
Evet.
Neden yasaklansın
Evet
Yasaklansın🚫
Yasaklansin.
Yasaklanmalı
Evet yasaklanmalı.