Gizli Üye(36-45)+1 yılosmanli zamaninda arapca okunsaydi namaz gibi.. oruc gibi farsca kelimeler olmazdi.. musluman dediginde farscadir cunku turk milleti dini araplardan degil farslilardan ogrenmistir.. osmanlica bilen kuranı anlayamaz o ayri bir dildir.. bugun turkce biliyorsun ama monetarizm ve beklentiler teorisini bilmen icin para arzini faizleri ve para politikarini iktisadin finans bilgisini bilmen lazim... turkce biliyorsun diye ilmini bilmeden anlarsin anlamina gelmez.. kuranda arapca dilde gelmistir orginali budur... ona bakarsa musevilikde.. ibranicedir... hiristiyanlikda suryanicedir arapca gibi sami kokenlidir... ve bir kilisede vaazlar kendi dilinde olsa bile hic katildinmi bilmiyorum bir pazar git bir kiliseye ozellikle yuhanna suryanice okunur cunku ozu budur... turkce vaazdan sonra suryanice okur... bir haham ibranice okur... hazar turkleri ona bakarsan ibranice ibadet etmistir... onlarda turkce ibadetleri yoktur... ibranice sozlukleri vardir... esyanin tabiati boyledir... he sen inanmiyorsan o senin bilecegin is veya ben namazimi turkce kiliyorum dersen kil beni ilgilendirmez ama buna islamda bidat denir hesabini sen verirsin ben degil...
13 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılavrupada bilimin ilerliyisini protestanlar yapmadi. max weberin kapitalizmin ve protestan ahlaki okudunmu bilmiyorum ama aksine avrupadaki 33 yiil savaslarina surukledi bilimin ilerleyisi ronesans.. fransiz ihtilali ve sanayilesmeyle oldu ve protestanlardan daha ziyade sekuler isimler bilimi gelistirmistir mesala frederic bastiat ornegini verebilirim.. ayriyetten avrupadaki dini konular iktisadidir. sanayilesmeyle burjuvalarin kiliseye vergi vermek istememesi kiliselerin baskisi ve monorsilerin burjuvalar uzerindeki mulkiyet hakki talep etmeleri mevcut foedal sosyoekonomik durumun gene eskisi gibi kalma sebeblerindendir. anadoluda aksine bilim avrupadan daha ileriydi.. buruni.. el cezeri.. ibni sina.. farabi.. el harezmi.. ibni haldun gibi isimler vardir... bugun din yonunden geri kaldik demek sacmalik sen turkce okuyamiyorsun diye arge calismalarin mi engellendi? inavasyon yaparken ezan sesi duydunda teorilerinimi karistirdin? musluman toplumunun tembellikle ve kibirle yıkıldı
En İyi Cevaplar
Müzemmil Suresi 4. Ayet: Kur'an'ı ağır ağır, düşüne düşüne oku.
Kur'an öyle rafların en yükseklerinde süs olsun diye değil veya şu ayeti, şu sureyi okursam şu kadar sevap alınsın diye okunmaz. Kur'an okunmak, anlaşılması gereken bir kitaptır. Bir şereftir, öğüt vericidir o. Allah zaten hiç mi öğüt almıyorsunuz diye boşuna mı diyor? Kur'an'ı anlamak içinde kendi dilinde okunması lazım. Allah apaçık bir rehber gönderdi ve hiçbir şeyi eksik göndermedi.
Emeviler yüzünden bu Kur'an'ın Arapça okunmazsa bilmem ne olur olayı çıktı. İnsanları kandırarak onları kötü yola sokmak ve yönetmek istediler ki başarılı oldular. Bak bu zamana. Kur'an açılıp okunmuyor bile. Kur'an yerine hadis kitapları okunuyor, hoca denilen ikiyüzlüler (hepsi için geçerli değil) ne derse ona uyuluyor. Demem o ki al yorumsuz bir meal ve oku.30 Yorumla
Belli bir yörenin insanına indi diye dinin dilinin Arapça olması saçma. Bu tamamen şirktir. Allah'ın sadece Arapça bildiğini savunmaktır. Nazar boncuğu da şirktir örneğin. Onun koruyuculuğuna inanıyorsun. Aynı şekilde ' bence ' muska da şirktir. ARapça yazılmış birkaç sözcüğün seni koruyacağına inanıyorsun...
02 Yorumla
+1 yılBanada saçma geliyor kabilelere inseydi onların dillerinimi mi oğrenecektik birde arap çakması olma hevesi de var bizim ulkede😒
12 Yorumla- +1 yıl
Çok saçma ya ayrıca turkçe meali falan çevirirken uydurmadıklarını nerden bileceğiz birşey katmadıklarını ya da kuranı yazanların uydurmadıklarını aslının bozulmadığını nerden bileceğiz neye güvenerek aslı bozulmadı falan demeleride saçma geliyor bana
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
17Cevap
Gizli Üye(30-35)+1 yılKuranı Kerimi arapça okuyunca arap milliyetçisi oluyoruz hatta eleştiriliyoruz arapların adeti diye yadırgıyorlar aşağılıyorlar. ya peki ingilizce öğernince konuşunca kimse ingiliz milliyetçisi olmuyor hatta ingilizcenin öneminden bahsediliyor güzel ülkemde. heralde müslüman ülkemde hristiyan adetleri daha göze hoş geliyor zannedersem. yani biz eleştirilmemek için hristiyan adetlerini mi yapmalıyız yıllardır araplar üstünden milleti vurdunuz eleştirdiniz sizin derdiniz neki araplar konusunda onu anlamadım. araplara ettiğiniz lafın %1 ini yahudilere hristiyanlara etmediniz hatta onların adetlerini benimsediniz. ayrıca belki dilimiz değiştirilmeseydi Kuranı Kerimi anlamak daha kolay olabilirdi çünkü Osmanlıcada bir çok arapça farsça kelime bulunur. ayrıca şu insanları arap milliyetçisi olarak yaftalamayın. ve Kuranı Kerimi okuduğunda her harfine 20 sevap veriliyor. ama okurkende anlamak lazım boşa okunmamalı ve hayatımıza uygulanmalı
44 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılİbni Mes’ud (ra) anlatıyor: “Hz. Peygamber’i (sas) dinledim. Şöyle diyordu: “Kur’an-ı Kerim’den tek harf okuyana bile bir sevap vardır. Her sevap on misliyle kayda geçer. “Elif Lâm Mîm” bir harftir demiyorum. Aksine Elif bir harf, Lâm bir harf, Mîm bir harftir.” (Tirmizî, Sevâbü’l Kur’an, 16, 2912)
hocam bunun sapıklıkla alakası yok o kadar yazı yazdım oraya mı takıldınız. ayrıca sizin yaptığınız kavmiyetçilik efendimizin veda hutbesini okursanız ne demek istediğimi anlarsınız.
Cevap sahibi+1 yılKim Allah’a güzel bir işle gelirse, iyilik işlerse, ona on misli verilir; kim de bir kötülükle gelirse, sadece kötülüğüne denk bir ceza görür ve hiç kimseye haksızlık edilmez.” (En’âm 6/160). ayrıca siz aklı selim bir insan olsanız kavmiyetçilik gütmezsiniz
+1 yılBunu sen belirliyemezsn allah emrediyor namaz kilarken ya da normal hayatnda kurani arapca omuman gerek cunku arapcann bir kelimesinde birsuru anlam var bunu tam olarak turkcede ceviremezsn tamam turkce mealini okuyup anlamak tabikide iyi ama eger birinin ruhuna ya da namazda ya da camide mezar basinda arapca okunmali sen kendi capinda turkceyi anlamak icin oku kimse karismaz
01 YorumlaBen Türkçe okurum ve Türkçe Kuran var bende. Arapların kendi bilmesine rağmen adam gibi anlayarak okumuyor, kendi dinimi anlamak için onların dilini mi öğrenmek zorundayım? hayır. İyi ki Atatürk zamanında Türkçeleştirmiş.
40 YorumlaArapça okunması lazım, ama kor koruna değil, okuduğun şeyi aynı anda anlaman lazım. Şimdi Arapça Okumanın önemini yazayım:
1. Öncelikle Arap dili dünyanın en zengin dillerinden biri ve hiç bir dil arapçayı tam olarak tercuma edemez. Arapça 1kelimeyi çevirmek için bir Cümleye, 1 cümleyi çevirmek için bir sayfa Cümleye ihtiyac duyulur. Çok küçük bir örnek: O 2 erkek, o 2 kadına yardım etti. Hadi buyur bunun Arapçasına bak. Kurani Kerîmin çevirmenleri bile onu orjinalı gibi tercüma edemiyor ve yanlışlığa yol veriyor. Ve ya yanlış yapmasa bile fikri olduğu gibi ulaştıramıyor. Kurani Kerimi Arapça okumalıyız, ama onu anlayarak. Boşuna okuyorsak neye lazım?
2. Ek bir dil bilmenin zararı yoktur. Dünyadan 250 milyondan fazla Arap var. Bu da 250 milyon insanı anlaşa bilme anlamına gelir eğer Arapça ve Kuran'ı biliyorsak132 Yorumla- +1 yıl
bak sen şu an tamamen bir dilin bir dile tam olarak çevrilemeyeceğini anlatmaya çalışıyorsun. zaten bunun bilimsel olarak imkansız olduğunu biliyoruz. bende diyorum ki eğer bu iş, bu sebeple benim anadilim gibi arapça öğrenmeme gelecekse demek ki islam dini bütün insanlığa falan gelmemiş.
- +1 yıl
senin anlamadığın nokta savunduğunuz şeyin herkesi arapça öğrenmek zorunda bırakması. sonrada islam için diyorsunuz ki bütün insanlığa gelen bir din. bana kalırsa bu savunduğunuz sistemle yahudiliğe benziyor.
bense islamın bütün insanlığa geldiğini kabul ediyorum. bu yüzden her millet veya her insan en iyi anladığı dilde çevirisini okumalı. sizin yolunuzla gidersek çok sakat yerlere çıkar bu iş. - +1 yıl
ne kadar güzel. tam söylediğim şeye geldin işte. araplaşmak lazım kur'an'ı anlamak için. çünkü bu dini zamanında arap din adamları böyle tasarlamışlar. kur'an'da böyle bir şey yazmamasına rağmen insanlar böyle düşünüyor. aklını kullanan kimsede islam'a geçmiyor zaten. bu mantıkla senin benim gözümde yahudilerden farkın yok.
- +1 yıl
Kuran'ı anlıyorum. Ama bunu yaşamak için bir Arapla evlenecem. Kışı olmayan bir mevsimde kumların üstünde oturup önümüzdeki dalgalanan sulara Bakacaz ve geleceğimize dair planlarımızdan konuşucaz. Başımız bir birimizin omuzuna yaslı şekilde hurma ağacının dallarındakı hurmaları, gece yıldızları sayacaz, ateş yakacaz, gürup çağında sahrada uzayıp giden deve kervanına bakıp hayaller kuracaz
- +1 yıl
Bu benim seçimim arkadaşım bu benim çoçukluktan hayal ettiğim düşler. Ben bunu yaşamalıyım ve bu olmalıyım yoksa neden bu duyğular içimde var olsun? Neden sürekli arzularım bu yönde bu tarafa doğru beni sürüklesin neden? bir insan Düşlerini yaşamasa hiç bir zaman mutlu olamaz. Çunki ruhumuz mutlu olmak için bizi oraya davet eder, çağırır.
Ben hayatın anlamını yalayım, sen yala dan ibaret olmadığını, Mutluluğun bundan ötede olduğunu gören bir erkek istiyorum. Bu da bir Arap erkeğidir. Gerçek bir Müslüman ve Arap erkeği.
Sana da kolay gelsin arkadasım, güle güle
+1 yılİlk Türkçe kuran 11. yuzyilda yapıldı lütfen boş yapmayalım. Bütün Türkler ilk kez Atatürk sayeseinde öğrenmdedi bakarsan Osmanlı Türkçesi ile yazılmış kuranlar var. Ve Osmanlıca arapça değildir alakası yoktur. Osmanlıca arapça olsaydı Türkçe Latince olurdu. Yani Osmanlıca = Türkçe
00 Yorumla
+1 yılUlan sen de ya. Osmanlı dilini bilen zaten Arapçayı biliyordu. Üzerinde tartışmak istemediğim harf inkılabından sonra olay bu raddiyeye geldi. Kur'an'ın Arapçasını bilmek gerekiyor. Çünkü bilmezsen adamın murtedi seni mahreçlerle yer, yine yer... Zaten Arapça bir dildir malum. Öğrenirsen senin için en iyisi olur. Türkçe mealini de öğrenmelisin.
Ben Kur'an'ı sevap makine olarak görenlere karşıyım. Zaten onu anlayıp rehber edersen, Cennet senin.05 Yorumla- +1 yıl
yok onlar kiril alfabesi kullanıyordu özür dilerim.
- +1 yıl
benim büyük dedem 99 yaşında ölmüştü. 1901 doğumlu osmanlıca bilmiyordu. hiçbir zamanda öğrenmemiş. anadolu'daki türklerin hepsi bizim bu dilimizi konuşuyordu zaten. harf inkilabı geldi ve insanlar osmanlıca'yı unuttu, o arada öğrendikleri dillerden dolayı şiveler bile oluştu tabi bu kısa yıllarda :D kardeş sende nasıl kafa var. bu harf inkilabı bizi bir gece de cahil bıraktı diyen deli raporlu kadir mısıroğlundan mı öğreniyorsun tarihi :D
- +1 yıl
Kadir Mısırlıoğlu şu bu değil. O zaman neden buraya Arapça'dan okumak şart mı diyorsun. O kadar hani ilmin var, Arapçayı öğren.
Sen Osmanlı'nın cehalet zamanından çöktüğü zamanından bahsediyorsun. Gel Yavuz zamanına Fatih zamanına, neler görürsün...
Gizli Üye(36-45)+1 yılİsteyen Arapça okusun isteyen Türkçe okusun. Her şeye karıştınız bir bu kaldı. Bırakın insanlar nasıl mutlu oluyorsa öyle yaşamına devam etsin. Arapça okuyup Türkçe mealini okuyordur böyle mutlu oluyordur. Veya diğeri sadece Türkçesini okuyup mutlu oluyordur. İnsanların yaptığı ibadete bari karışmayın arkadaş. ağzınıza sakız gibi yapışmış Arap milliyetçiliği de Arap milliyetçiliği diye. şu an ki Türkçe gerçek Türkçe mi sanki. Sen nesin o zaman Latin Milliyetçisi mi?
01 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılHer dilin kalıpları tabirleri farklıdır.. Hiç bir dil tam olarak başka bir dile çevrilemez bir eksiklikler olur elbet.. Anlamını okumak isteyenler Türkçe okurlar elbet ama asıl tam mana orjinali Arapçadadır... Dil bilgisini bilen bu basit olayı anlar..
10 YorumlaArapça bilmeden anlamadan Kuran okumaya karşıyım bende meal okumak daha önemli biraz anlam kaymaları olabiliyor mealde o yüzden 2. yabancı dil Arapça öğrenmek istiyorum öğrenmeden de pek okuyacağımı sanmıyorum
02 Yorumla
+1 yılOsmanlı zamanında herkes Kur'anı arapça okuyup anlaya biliyordu..
Harf inkılabı bizi Kurandan uzaklaştırdı..
Şimdi bunu bize değil, bunda vebali olanlara söyleyin!
#Vesselam122 Yorumla- +1 yıl
99 yaşımda 1901'de doğmuş dedem bilmiyordu. anadolu türklerinin hiçbirisi kur'an'ı arapça bilmiyordu. bunu bilmesi için arapça bilmesi gerekir. böyle bir şeyin olması için herkesin anadolu'da ortak dil konuşması gerekir. böyle bir şeyin olması için anadolu'da kastamonu ağzı, doğu karadeniz şivesi, ege şivesi gibi şivelerin oluşmaması gerekir. yani kısacası söylediklerinin hiçbirisinin geçerliliği yok. zaten konuda uzman kişilerde bunu böyle söylüyor. seni bundan 500 yıl önce yaşamış yunus emre'nın şiirlerini okumaya davet ediyorum. bildiğin türkçe işte :D bana kalırsa sen bir arap olduğun için fazla kızmışsın.
- +1 yıl
Türkçe konuşup Arapça yazıyorduk kendi benliğimizi oluşturmamız için ve Türkçe matematiksel açıdan daha kolay olduğu için 1 Kasım 1928 'de kabul edildi
- +1 yıl
@ayağakalkk türkçe konuşup arap alfabesi ile yazıyorduk. sense diyorsun ki yazıdan anadolu'daki herkes arapça biliyordu ve kur'an ı okuyarak anlıyordu. böyle bir şeyi ben kendi yaşantımdan da, bu konuya yıllarını harcamış bilim adamlarından da duymadım. sadece senin gibi cemaat okullarında bir iki deli vardı onlar saçmalıyordu işte.
- +1 yıl
ne? :D saçmaladın şu an
- +1 yıl
önemli değil
- +1 yıl
Size acıyorum., üslubuna bakılırsa konuşmaya değecek adam değilsin soran..
İyi günler.. Siz devam edin uslu uslu..
Yarın arapça tekrar gelince bir daha konuşalım sizle olur mu? - +1 yıl
ben de sana acıyorum ne istiyorsunuz Atam 'dan ne?
şeriat mı istiyorsunuz? Arapça mı? İran mı? Arabistan mı?
- +1 yıl
@ayağakalkk bak küçük hanım..
Ben Ankaralı'yım burda doğup büyüdüm..
Her bayramda ibadet eder gibi bizi anıtkabire götürüyorlardı.. Bir Atatürkçü gibi büyüdüm..
Fakat sonra düşündüm.. Ben müslümanım ama kendi kitabımı okuyamıyorum.. Niye?
Harf inkılabı..
Ben müslümanım sarık niye takamıyorum?
Cübbe giyemiyorum çarşaf giyemiyor bacılarım?
Kılık kıyafet kanunu..
Ezan niye türkçeleştirildi?
Müslüman bir halka bunu yapmak zulüm değil mi?
Biz bugün Avrupaya gitsek..
Cübbe sarığı çarşafı yasalaştırarak zorunlu kılsak..
Bize karşı gelenleri istiklal mahlemelerinde assak..
Dillerini zorla arabçaya çevirsek..
Kiliselerini camiye çevirsek.. İncillerini yasaklasak..
Ne derdin? Diktatörlük mü? Rejim mi? - +1 yıl
bende senin şu an ki halin gibi büyütüldüm. dindar bir ailenin çocuğu olarak. kur'an kursuna gittim kur'an oku dediler. okuyunca anlamıyordum. sonra dedim ki ben türk'üm. arapların dilini öğrenmek zorunda değilim. Allah dilsiz olsam bile beni anlayabilir. türkçe konuşmasan bile benim dualarımı anlar. bu arap milliyetçilerinin saçma din kalıplarından çıkıp gerçek islam'ı ve Allah'ı anlamaya başladım. sonra size bakınca ne kadar zavallı olduğunuzu görüyorum. bilmedikleri bir dilde bilmedikleri şeyleri okuyan ve anlamayan zavallılar. zaten aklı olan herkes size gülüyor. kimse islam'a bu yüzden geçmek istemiyor.
- +1 yıl
Yav he he
- +1 yıl
1-Anıtkabir 'e gitmek ibadet değil saygıdır. Topraklarını kurtarmış bir adama...
2-Harf İnkılabı 'nın yapılma amacı seni dininden uzaklaştırmak değildi dediğim gibi kendi benliğimizi bulmamız açısından matematiksel açıdan daha kolay anlaşılması açısından...
3-Sakal bırakmak sarık giymek gibi eylemlerin kaldırılmasının nedeni din ile kıyafetin alakasının kaldırılmasıdır
4-Dediğim gibi dilini Türkçe yaptın ezan Arapça saçma olmaz mıydı?
- +1 yıl
ve sen sanıyorsun benim gibiler zavallı ben de aklıma takılan soruların hemen meallerine bakarım bu şekilde öğreniyorum dinimi skolastik düşünceye sahip biri bunları yapmaz
- +1 yıl
@ayağakalkk bana bunların doğru olduğunu mu savunuyorsun?
Bunların tam tersini Tayyip yapsa asarsınız adamı be!
Şu matematiksel saçmalığını da bırakın ya..
Arapça da matematik yok sanki..
Hatta matematiğin babası ömer hayyamdır Müslüman.. Cebirin babası..
Saçma sapan bahaneler.. - +1 yıl
yok mu dedim daha kolay anlaşılır dedim saçma sapan bahaneler
- +1 yıl
@ayağakalkk bak.. Eğer Allah isteseydi.. Kuranı her dile göre gönderirdi.. Bu ona ağır gelmez..
Ama kuranın arapça olmasının bir çok hikmetleri var.. Hatta her bir harfi 10 sevap verirken Ramazanda 1000 kadir gecesşnde herbir hatfi 30.000'e çıkar..
Şimdi kıçı kırık ingilizceyi öğrenmek için dünya kadar paralar veren, emekler veren..
Halbuki İngilizce ahirette seni kurtarmayacak..
Ve bize tarihimiz boyunca zulmetmiş ve hala devam eden İngilizlere karşı kimse milliyetçi olmuyo..
Ama aynı dine mensup olduğumuz kardeşlerimiz dediğimiz Araplara milliyetçi oluyorsunuz
Asıl ihanet budur! - +1 yıl
30.000 sevap aosncıaonscoaısncoıasnc kardeşim sen dini böyle anlatırsan sana insanlar güler. zaten profilindeki zattan ne mal olduğun belli. sizin aranızda 1 yıl kalmıştım. türlü sapıklıklar ve türkiye'ye ihanet hep sizden çıktı. hadi kolay gelsin sana ihaneti sen bana öğretecek değilsin.
- +1 yıl
bir şey diyeceğim ne yazarsan benim bir cevabım olacak ve bu devam edecek...
boşversene senin fikrin benim fikrimi seninkiler de benimkileri değiştirmeyecek..
boş zaman kaybı değil mi?
önemli mi ben Atatürk'ü seviyorum sen sevmiyorsun boşverelim bir kereliğine şunu dinleyelim
https://youtu.be/exsCC1_jHIw - +1 yıl
sorana demedim bu arada
- +1 yıl
Cevab'ül ahmak essükut.. Soran..
- +1 yıl
haahah
bu sohbet saçmalaşmaya başladı ben kaçtım
özü bozulmaması açısından arapça hali korunmalı ama insanların bu dine yabancılaşması da biraz bu yüzden çünkü kendi anlayabilrdikleri dilde okuyup idrak etmesi sağlanılmıyor
02 Yorumla
+1 yılTabiki çok saçma. Sen çevirilerden oku. Doğrusu da bu kim ne derse desin.
10 Yorumlaanladığın dilde okumak lazım. anlamını bilmediğin şeyi okumak saçma.
00 YorumlaKültür & Sanat konusunda 5,3b cevap paylaştı. Bence de saçma.. Panarabizmin bir sonucu bence bu.
10 Yorumlakur-an arapça indi mealini okumak elbette güzeldir ama ogrenip arapça okuyup anlamak daha guzeldir
01 Yorumla- +1 yıl
Hayir oyle bir sey yok
Gizli Üye(30-35)+1 yılsaçma değil. kuran ı kerim ve ezan aslına uygun yani arapça okunması gerekir...
00 YorumlaBu millet Islami ögrense cünkü Müslüman olmayacak.
10 Yorumla
+1 yılHer iki dilde de okuyabilirsin.
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler