Balkanlardaki Osmanlı Akıncı Beylerinin "Evrenos, Malkoçoğulları" Alevi, Bektaşi Olduğunu Biliyor muydunuz?

Evrenos, Mihaloğulları, Malkoçoğulları, Turanoğulları gibi Akıncı Beylerinin Alevilik, Bektaşilikle Alakasıyla İlgili Tarihçi Heath W. Lowry Bakın Neler Anlatıyor?

Tarihçi Heath W. Lowry, 10 yıl önce Osmanlı tarihi hakkında araştırma yapmaya karar verdim. 1500 yıllardan sonraki yazılanlara inanamadım. Osmanlı beyliklerini tarihine baktığımızda oluşturulan askeri birliklerin hepsi derviş. Ve bu dervişlerin pirleri sultanları babaları var. Bilhassa 3 beylik üzerinde yoğunlaştım Evrenos, Mihaloğulları, Malkoçoğulları, Turanoğulları gibi. Bugünkü Edirne'den başlayarak Selanik'e kadar olan tüm yerleri fetheden Evrenos'tur. Kendisi tam da Osmanlı döneminde en önemli isimlerdendir ve nereye gitmişse mutlaka zaviyeler kurup dervişleri fakirleri yolcuları buralarda barındırıyor. Evrenos kendisi sadece 7 tane oğullarıyla beraber 21 tane bu şekilde zaviye kurdu. Bu imaretlerin en büyük özelliği ise hiç bir ayrım yapılmadan herkese açık olmasıdır. Bu durumu başka hiç bir yerde göremezsiniz Anadolu'da dahil olmak üzere. Sadece Balkanlardaki imaretlere özel bir olaydır bu. Baktığınızda oraya Osmanlılar ilk geldikleri zaman bir müslüman dahi görmediler dolayısıyla kendilerini Bektaşilere bağlamak zorunda kaldılar. Burdan şunu görüyoruz ki Osmanlıda özellikle ilk dönemlerde dervişlere çok bağlı. Çünkü askeri gücü onlardan görüyor.

Heath w. lowry (1942-) princeton üniversitesi'nde yakın doğu çalışmaları programında Osmanlı ve modern Türkiye çalışmaları Atatürk profesörü olarak görev yapan Amerikalı tarihçi. Boğaziçi üniversitesi tarih bölümünün kurucu üyelerindendir

Evrenos, Mihaloğulları, Malkoçoğulları, Turanoğulları gibi Akıncı Beylerinin Alevilik, Bektaşilikle Alakasıyla İlgili Aşağıdaki Bilimsel Çalışmanın 125, 126, 127 sayfası okumaya değer.
Heath W. Lowry - Osmanlı Başlangıçta Alevi / Bektaşi'ydi (Teke Tek Özel Programından)

Balkanlardaki Osmanlı Akıncı Beylerinin "Evrenos, Malkoçoğulları" Alevi, Bektaşi Olduğunu Biliyor muydunuz?