Deniz Gezmiş solcu mu, sağcı mı, ülkücü mü? Birçok eylemler yaptığını, devrimci olduğunu çok duydum, idam edildiğini biliyorum ama tam olarak neyi savunduğunu bilmiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Deniz Gezmiş solcu mu, sağcı mı, ülkücü mü? Birçok eylemler yaptığını, devrimci olduğunu çok duydum, idam edildiğini biliyorum ama tam olarak neyi savunduğunu bilmiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

Bugün, 6 Mayıs, Deniz Gezmiş ve arkadaşları Yusuf Aslan, Hüseyin İnan'ın darağacına götürülmelerinin 51. yıl dönümü. 1972 yılında, 25 yaşında idam edilen Deniz Gezmiş'in kim olduğundan ve neyi savunduğundan kısaca bahsetmek isterim.
28 Şubat 1947 Ankara doğumlu bir memur çocuğudur. Liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde okumuş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenciliğine devam etmiştir. Lise yıllarında siyasetle tanışmış ve Türkiye İşçi Partisi Üsküdar ilçe başkanlığına üye olmuştur. Üniversite yıllarında da Devrimci Hukukçular Derneği'ni kurmuştur. Devrimci Öğrenciler Birliği'ni kurması ise 1 yıl boyunca hapiste yatmasına gerekçe gösterilmiştir. Zor yıllarda, arkadaşlarıyla kurduğu Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu sebebiyle, 12 Mart darbesinin ardından 16 Mart 1971'de tutuklandı ve 3 ay süren mahkemelerin sonu idam cezasıyla bitti. Deniz, Yusuf ve Hüseyin, Ulucanlar Cezaevi'nde idam edildiler. Bağımsız Türkiye için genç yaşında verdiği mücadele ve düzenlediği protestolar yaşamına mal olsa da, Deniz Gezmiş sosyalist ve devrimci hareketin sembolü olarak yaşamaya devam etmektedir.
peki bir şey soracam sadece meraktan kendisi Türk müydü kürt müydü;?
Deniz Gezmiş ülkenin tam bağımsız olması için, ülkedeki namussuzluklara olağan saymayan yüreğiyle çabalayan delikanlıydı. Atatürkçüydü. Emperyalizm ve onun işbirlikçilerine karşı direndi. Bunca yaptığına rağmen vatan haini damgası vuruldu. Marksist-Leninist düşünceye sahipti. Bozuk düzene karşıydı kısaca.
hem atatürkçü hem marksist leninist olunmaz
Terör örgütü kuran, asker polis şehit eden, devletin bankasını soyan, adam gasp eden bir vatan hainidir.
Neden doğum günü kutlanıp, sosyal medyada onun için övgüler yayılıyor? Onu sevenler pkk lılar mı
Ağzın bal yesin @coldsun_
@ProBug polisi veya bankayi vurursaniz insanlara esit yasam hakki sunulmuyor. Bosuna adam olduruyorsunuz. Ama olay su ki polis bana gorusum yuzunden kursun sikarsa ben de ona sikarim. Teror orgutununse bu konuyla pek alakasi yok sanirim
PKK amerikanın petrol bekçisi denizde ABD empeyalizmiyle savaştı
ne kadar çok bilgi sahibisiniz yazık çok yazık, tam bağımsız bir Türkiye için bayrak açmış, Atatürk düşüncelerine önem vermiş, en önemlisi asla bir asker veya polise kurşun sıkmamış şimdiki iktidar 6. filoya secde ederken o amekiran askerlerini denize atmış ve Atatürrk gibi büyük halk yürüyüşüne Samsundan başlamış bir Türk evladıdır çok yanlış bilgiler paylaşimışsınız üzüldüm
@dengesizgibi araştır dengen yerine gelsin
canım sacma konusma amerikaya bagli kopek mi olmak istiyordun emperyalizme karsı cikti hepsi tam bagimsiz turkiye istediler ona bakarsan erdal eren 17 yasinda bir cocuktu ve yasini buyutup idam ettiler o zaman yasini buyutup idam ettirenlerde vatan haini
Bu ulkede kominist, sosyalist terimleri cok yanlis anlasildi. Benim babam ben dogmadan once dusunce suclusu olmasindan dolayi f tipi ceza evinde 3 yil hapis yatmis mesela. Halklarin kardesligini savunuyorlar adamlar halbuki. Kotu mu yapiyorlar bre ulkuculer?
sen güzel dedin de, şimdi ona bakarsan pkk ya da halkların özgürlüğünü savunuyor diyebilir myz? yoksa senin bahsettiğin farklı mı?
Pkk ulkeyi bolmeye calisiyor 45 yildir. Devrimcilerin tek amaci kapitalist sistemi yikmakti. Keske yapsalardi. Kapitalist sistem yuzunden Suriyedeki savas bitmiyor mesela Iraktada savas cok gec bitti. Ortalik Suriyedeki savas nedeniyle silah sanayisindeki surekli talepin artmasiyla arza gecen o'ruspu cocugu kapitalist borsacilarla dolu. Suriyedeki ic savasi bitirmeyen Esed degil kapatizmdir. Borsa endeksine yapilan yorumlarda Suriye silah sanayisine yatirim yapin diye cigiran sozde musluman o'ruspu cocuklarini gorebilirsin. Kapitalizmi ve kolelerinin ta a'mina koyayim.
hayır ;PKK katillik yapıyor, bak şimdi dur ve düşün cevap ver verme önemli değil
onlar aklı sıra özgürlük savaşı veriyorlar değil mi? pekala Kürt vatandaşbu ülkede spor kulübüne başkan oldumu? evet oldu Murat Sancak, pekala milletvekili kürt var mı? var, başbakan var mı evet cumhurbaşkanı var mı evet var, iş adamı var mı? evet var
eee neyin özgürlük savaşı bu?
solcu, halkçı bir insan bazıları bunu milliyetçilikle karıştırıyor ama değil miliyetçilikle alakası yok adamın. zamanında halk için yöneticilerin çıkarına ters düşen etkinliklerde bulunuyor bunun için halkın büyük bir kısmı nefret eder deniz gezmişten.
Cevap
24Cevap
Atatürkçü dür ancak Atatürk ün ilke ve inklaplarının niteliğini onayladığını söyleyemeyiz.. Atatürk ün sadece emperyalistlere karşı yürüttüğü bağımsızlık mücadelesini ve devrimci kişiliğini taktir etmektedir. Hatta onun mücadele biçimini incelemiş ve etkilenmiştir. Aynısını Büyük Rusya devrimini gerçekleştiren Lenin içinde söyleyebiliriz. Lenin de Atatürk ün aslında sosyalist olmadığını ama emperyalistlere karşı yürüttüğü mücadelede desteklenmesi gerektiğini söylemekteydi.
Öncelikle tam bağımsız Türkiye savunucusu olup, asıl amacı Sosyalist Türkiye nin temellerini atmaktır. Atatürk ile arasındaki en temel farkta budur. Kesinlikle milliyetçi devletçi değildir. 68 gençlerinin emperyalist Amerikan 6. filosunu protestosunda en önde yer almış ancak bu karşı çıkışı Türk milliyetçiliği odağında değil, emperyalizme karşı savaş odağında değerlendirmiştir. Marx ve Lenin nin sosyalist görüşlerini benimsemiştir. İlham aldığı ülke hayalinin teorisini Marx ve Lenin ortaya koymuştur ona göre.. Bu açıdan bakıldığında çokta Atatürkçü olduğunu söyleyemeyiz. Hatta 68 döneminin Atatürkçü gençleri ilede zaman zaman çatışmış ciddi tartışmalara girmiştir.
Çok heyecanlı, karizmatik ve etkili bir gençtir. Zekidir. Ancak hayalperesttir. Saha adamıdır. Türkiye sosyalizminin gerçek teorisyeni olan Mahir Çayan ile yanyanadır. Mahir Çayan beyin, Deniz Gezmiş ise Türkiye sosyalizmine giden yolda kol ve bacak olmaya çalışmıştır.
Asla ama asla idam edilmeyi haketmemiştir. Fikirleri birçok Türk gencinin yolunu belirlemekte
saygılar
Bu ülkede Komünist, sosyalist terimleri çok yanlış anlaşıldı Komünizm sosyalist gereği terörist olmak değil onlar terörist olanlar Führerin öncülük Ettiği Nasyonal Sosyalizm anlayışıyla Komünizm sosyalizm mi karıştırmışlar deniz gezmiş bu ayrıma yapan bir devrimciydi kendisi Komünist'di alttını çizerek söylüyorum terörist değildi komünizmin öncülüğünü savunan birisiydi
Tam Bir ATATÜRKÇÜ DEVRİMCİ SOLCU Gençti. Korkup astılar. Bizzat Amerika.. Ödü koptu. Adamı CHE Vakası olarak görüyordu.
Eğer o ve onun gibi gençler bugün iktidarda olsaydı, biz bugün Amerika gibiydik. Dünyanın en önde ilerici ve modernize ülkesi... Etin kilosu 10 tl olacaktı. Aynı Fransa'daki gibi.
idam edilirken bile mektubunda yaşasın halkların kardeşliği diyen biri devrimci biri.. ülkücüler onu hiç sevmezç
ben biraz gıtım anlamadım. Halkların kardeşliği ne demek? kürt ve kürt-türk kardeşliğini mi savunmak istemiş orda?
aynen öyle.. dediğin gibi türk kürt..
Solcudur, sağ görüşle alakası yok. Thko'u kurmuş ülkede pek çok yasadışı eylem yapmış, polise kurşun sıkmış biridir. Yaşasın halkların kardeşliği lafına da kanacak değilim o lafı bugün hdp'lilerde söylüyor.
solcu devrimci bugün onu Atatürk düşmanı olmakla filan suçlayan canlar mustafa kemal yürüyüşüne ya da denizin babasına yazdığı mektubuna savunmasına bakabilirler. haktan emekten halktan kardeşlikten yana bir abimizdir kendisi
Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm-Leninizmin yüce ideolojisi! Yaşasın Türk ve Kürt Halklarının bağımsızlık mücadelesi! Kahrolsun emperyalizm! Yaşasın işçiler, köylüler!
İdam sehpasında bile görüşlerini büyük cesaretle dile getiren bir devrimcidir
Emperyalizme karşı duran bir solcudur, anarşisttir. siyasi görüşlerim kendisiyle pek uyuşmasa da genç yaşta idamına üzülmüşümdür
En özet ve kısa hali şu: Onun zamanında Türkiye Amerikanın kucağında oturuyordu. Onun mücadelesi de Türkiye Amerikanın kucağında oturmasın Rusyanın kucağında otursun şeklindeydi. Hepsi bu kadar...
Devrimcidir. Siyasi fikirlerim kendisiyle uyuşmuyor pek ama idam edilmesine üzüldüm genç yaşta
Solcu devrimci kominist ve adnan menderese ithafen asıldı menderes sağ görüşlüydü asıldı ve onu örtmek için birnevi kapatıp denk olsun diye böylesi durum oldu
Deniz Gezmiş'in eylemleri, toplum içinde farklı tepkiler uyandırmış ve hâlâ tartışılan bir konudur. Şahsi görüşüm olarak, Gezmiş'in dönemin siyasi koşullarında, adalet ve eşitlik mücadelesi verdiği yönündedir. Şahsi görüşüm olarak, Gezmiş'in dönemin siyasi koşullarında, adalet ve eşitlik mücadelesi verdiği yönündedir. Ancak, bazı sağcılar ve ellerine kitap almamış insanlar tarafından dile getirilen eleştiriler nedeniyle olaylar vatan hainliği şeklinde yorumlanabilmektedir.
Deniz Gezmiş Amerikaya ya da herhangi bşr ğlkenin kuklası olmayan Tam Bağımsız bir Türkiye isteyen bir insandı
akpliler ve mhpliler hiç sevmez zamanında az dövmemiş amerikan donanmasını denize dökmüşler keşke yakından tanıma fırsatım olsa atatükten sonra türkiyeye gelen en önemli liderdi ama harcadılar işte
Sosyalist Devrimci olarak idama gülerek giden bir kardesimiz 🎈
Nihat Behram'ın Darağacında Üç Fidan kitabını oku, anlarsın.
Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyeti devirip yerine Marksist/Leninist bir ülke kurmak...
solcu o devırlerde amerıkan karstı soguk savas donemınde ama yalnıs yola gırmıs bır kısı olarak tarıhte anılacaktır.
deniz gezmişin ne bok olduğunu blmymsn solsu monünist allahsız dinsiz imansizdır ülkücü değildir
Kaba yorumunuzu benimle paylaşmanız ayrıca çok düşüncesizce. Onun kim olduğunu bu yaşıma kadar bilmedim, şimdi öğrenmek istiyorum. Ve sormadan öğrenmem mümkün değil. Sorum çirkin tavrınızı haketmedi.
bu yporum seniin için değildi kardeşim denize idi
ölünün arkasından iyi konuşmak lazım ama itü de ülküdaşlarrın asılmasında ön ayak olan ____ _____ _____ ____ ____ __ tekiydi
Lenin kominizmini ilke edinmiş bir sol cu
Ama o sadece kitap üzerindedir uygulanabilirligi yoktur
Marksist bir terorist. filistinde gerilla (!) kamplarinda egitim gordu.
"ulkucu mu? devrimci oldugunu biliyorum"
bu beyinsizligin aciklamasi olamaz.
Marksist-Leninist bir düşünce yapısına sahip.
nazi kendileri
hitler destekçisi
@Soapmactavishh yahu salak mısın nesin s*ktir git şurdan :D
Seviyorum seni
Vatan haini, terörist bir insan
google bakarsam evet, benim sorum neyin teroristi? Neyi savunuyordu, neden vatan haini ne yaptı, ne dedi, ne düşündü?
Bağımsız Türkiye
Bilmom ilgimi zerre cekmiyo
solcu komunıst terorıst
neden terorist, terorist olacak ne yaptı ne istedi? solcu diye mi
devletın polısıne askerıne kursun sıkanlar ben mıydım git tarih arastır bıraz
Hangi kitaptan araştırayım tarihi, araştırmak istediğim tarihi öğrenmek için bu sitedeyim. Bunu bilmeyenlerle paylaşacağına onlara soru sorup öğrenmelerini istediği için aşağılamaya çalışan da sensin.
Askere kursun sikan hain
Solcuydu allah rahmet eylesin
Devrimci sosyalist hırsız terörist
Seni seviyorum
Deniz Gezmişi mi beni mi?
Vazgeçtim
peki öyleyse
Soruyu deniz gezmiş sormadigina göre sendin artık sevemicem gariğ
ama halen daha sevsen bile soruyu sordum diye sevecektin. Deniz Gezmişin payı büyük bu durumda. Amann neyse ne, iyi geceler kardeş
Az önce ne oldu :D
Deniz gezmiş i tanımıyorum bu arada
inan bilmiyorum :D şimdi saat geç oldu ya, beynimdeki nöronlar miyelinsizleştiğinden böyle oluyor
Höömmm
Istakram var mı :D
istakramı bilmem de instagram yok
Tamam abla ii geceler seni rüyamda sevmeye devam edicem
ablan da olduysam iyi uykular genc
Bana bakmayanlara abla derim nede olsa bişe olma ihtimali 0 0 0 bu gece niye böyleyim bilmiyorum ya kusura bakma değişik bir haldeyim seni seviyorum bide
oldu cicim uyu artık sen :D
Uykum yok ya numarani ver
ama ben ninni bilmem, sesim de kötüdür. Hem siyasi sorumun altına yakıştıramadım bir türlü
Olsun sarki söylersin kafsna göre dinlerim
Solcu ve komünistır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?