Cumhuriyet tarihininde yapılan en doğru uygulamalardan biri olan Köy Enstitüleri; Amerikanın isteği ile o dönemler iktidar olan Demokrat Parti tarafindan kapatılmıştır.
Yıllardır tartışılan bu karar aslında ülkemizin gelişimine atılan en ağır darbelerden biri olmuştur. Peki Enstitü kapatılmamış olsaydı, Türkiye şu an hangi konumda olurdu?
O dönem görülen derslerin olduğu bir diploma. Derslerin güzelliğine dikkatinizi çekmek isterim.
Köy Enstitüleri kapatılmamış olsaydı, Türkiye şu an hangi konumda olurdu?
Doğu-batı arasındaki eğitim eşitsizligini ortadan kaldırabilecek bir sistemdi, ayrıca köy öğretmenleri de yetiştiriliyordu
Türkiye tarihinde gerçekleştirilmiş en kusursuz, en umut veren eğitim projesi.
Köy enstitüleri, milli eğitim bakanlığı verilerine göre, 1946'ya kadar köylerdeki öğretmen açığını kapatan 16.400 kadın ve erkek öğretmen ile 7300 sağlık memuru ve 8756 eğitmen yetiştirmiştir. Mehmet Başaran, Talip Apaydın, Fakir Baykurt ve Mahmut Makal gibi pek çok yazar ve aydın köy enstitüsü mezunudur.
Kapatılmamış olsaydı belkı dıyorum eğıtım çok daha ıyı olabılırdı
Cok gelismis bir ülke olurduk egitimde hatta bilimde cok illeride olurduk biz hatta en iyisi olabilirdik ama bir yerden vuracaklar bizi burada vurdular dersler de cok iiyiymis en onemlisi tarimda cigir acabilirdik
Demokrat parti ülkeye yol vesaire yaparak geliştiriyormuş gibi gösterip içten içe yıkmaya çalışan bir partiydi.. Halk tarafından da destek görebilmek için muhafazakarlıkla kendini kamufle ederdi.. Amerikan güdümlüydü, ve dolayısıyla SİYONİZME HİZMET EDERDİ.. Günümüzde de aynı "sözde muhafazakarlık" taktiğiyle milyonların desteğini alıp, ülkeyi gelişiyormuş gibi gösterip, içten içe yıkan zihniyette yöneticiler mevcut.. Siyonizm meselesi de aynı şekilde..
Yahudi işi biliyor.. Halkı en iyi uyuşturacak şeyi kullanıyorlar, yani İslamı.. Tabi şu anki halkın hepsini bağlayan şey İslam değil.. Bir kısmını da "tüketim çılgınlığı" bağlıyor, "borç" bağlıyor.. Faiz artacak diye ödü kopan milyonlar var.. Ülke satılsın ama faiz artmasın onlara göre..
Benim babam köy enstitüsü mezunu en ücra yerlerden birinde eğitim gördü son zamanlarına denk gelmişti öğretmenleri sürekli tutukluyorlarmış komünist diye şunu hiç unutmadığını söylerdi enstitü müdürü tutuklanmadan önce bir konuşma yapmış siz kurtarabildiğimiz son nesilsiniz diye Ali Doğan Toran toprağı bol olsun.
Illa bir kulp takmaları gerekiyordu çünkü. Halka nasıl açıklama yapacaklardı kapatılması için. En iyi yolun Enstitüde eğitim gören ve verenleri kominizmle etiketlemekte görmüşlerdi çünkü.
Celal Bayar sürekli kışa komünizm geliyor millet uyanın bu kışa kesin komünizm geliyor diye milleti fitne ile doldurdu. Olan köy enstitülerinin aydın öğretmenlerine oldu. Sanırım biz şansımızı orda kaybettik.
Gelişmişlik seviyesi ekonomik ve kültürel olarak ne derece ileri giderdi kestirmek güç (bundan daha iyi olacağı kesin tabi). Fakat şurası kesin ki eğer kapatılmasaydı şu anda sorgulayan, düşünebilen, algılayabilen ve araştıran bir toplum olurduk. Bunun en önemli yansıması da koyun olmayan bir toplum olmamız olurdu ki önüne gelen gütmesin..
o sistem köy okullarına öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulu bir sistemdi sandığınız gibi ülkeyi G8 zirvesine taşıyacak bir sistem değil bunu iyi araştırın çok abartmışsınız
Cumhuriyet ilk kurulduğu yıllarda %5 bile değildi okuma yazma oranı ve köylerde öğretmenlik yapmak zorunluluk gibi birşeydi kimse istemiyordu hem köylerde öğretmenlik yapacak köy çocuklarına eğitim vermek hemde uygulamalı olarak çiftçiyi tarım konusunda bilinçlendirmek amacıyla uygulamalı yerinde eğitim verdiren bir sistemdi ama sistem uzun vadede sınıf bilincini oluşurarak komünizme doğru yelken açtırıyordu devlet diyorduki eğer sen çiftçi çocuysan köy enstitüsüne giderek çiftçi yetişiceksin doktorluk hakimlik senin neyine baskını uyandırıyordu
tmmda hanım efendi ileriki vaadede zaten köy enstitülerinın açık kalması imkansızdı ne olacaktı her köyde çatır çatı öğretmen mi yetiştirecektik nereye atayacaksınız o öğretmenleri zaten günümüzde 300 bin boşta atanamayan öğretmen var hadi öğretmen konusunu kaldırdık siz köylüye çiftçiye sınıf bilinci oluşturarak işçisin sen işçi kal mantığıyla sırf toprak eksinler diye şehir hayatından uzak bir hayat yaşamaya zorlayacaktı devlet bilmiyor muyuz türkiyenin geçmişini eğer köyde bir çocuk doğmuşsa onuda köy enstitülerinde yetiştirip çiftçiliğe zorlayacak o sistem anlamıyor musunuz hayata direk adım atan biri üniversite okumaya gerek ve zaman bulamaz niye köylerden doktor mühendist hakim avukat çıkmasın? o sistem bunu öngörüyor o toprağın işlenmesi için yeni nesilleri daha küçük yaşta eğiterek tarıma yönlendiriyor mecbur mu herkes bkla püsürle uğraşmaya köy enstitiüleri cumhuriyetin ilk yıllarında acil toparlanma amacıyla nesil kaybı olmadan gerekliydi günümüzde değil
Bugün dış ülkelerden İthal etmek yerine İhraç eden konumunda olurduk ve Kültür bakımından liste başını çekerdik! Bu durumu bildikleri için bize altın vuruşu yaparak Gol attılar. Sonuç; Dışa bağımlı, cahil, parasız bir toplum!
Köy enstütüleri iyidi dememi bekliyorsun ama beyin yıkama faaliyetlerinde lider olmuşlardı, Türkiye üzerinde mason eğitim sisteminin en yaygın halleriydiler , insanları eğitmek yerine yıkıcı ve yıpratıcı bir düşünece yayıyorlardı.
Eğitimlerine diyecek yok fakat insanlara eğitimin yanında verdiklerinden bahsediyorum.
Pek düşünmeme gerek yok , köy enstütüleri fikri gayet hoştu ama uygulamada (Türkiyede her zaman olan şey) tezatlık yaşandı. İnsanların inanç özgürlüğünü kısıtlayıcı faaliyetler oldu.
valla hiç bişey olmasa beyni yıkanmaya bu kadar açık nesiller yetişmezdi onu geçtim enstitü olmasa bile normal okullarda doğru düzgün eğitim verilse yine bir başka olurdu bu ülkenin hali ya neyse 10 yılda 10 kere sistem değiştirip onu da bişeye benzetemeyenlerin olduğu dönemde ne desek boş
Kısa zamanda bir çok öğretmen yetiştirmiştir velakin sadece kısıtlı ve geçici bir eğitim sürecidir enstitüler.. Erken ya da geç bilemem de kaldırılması yerine üniversite eğitimlerine geçilmesi daha mantıklı.. Bir insana ruh bilimi ile tarlacılık eğitimi vermek ne kadar doğrudur tartışılır, velakin insanların sadece belli branşlarda uzmanlaşması daha iyidir..
Kısa vadede kötü bir uygulama olduğunu düşünmüyorum zaten, ama uzun vadede yeterli değildi ve kapatıldı.. Kapatıldığında o zaman kadar mezun edilen öğrenci sayısı hatta öğretmen yapılanların sayısı yeterli miydi değil miydi belki bu tartışılabilir..
kapatılmamış olsa, ülke eğitimde ve ekonomi de kalkınacaktı. Köy enstitüleri en iyi Türk buluşu diyebilirim. şimdiki Türkiye de eğitimden söz etmek imkansız zaten.
köy enstitüleri teoride mükemmeldi fakat pratikte çok yanlışlar yapıldı daha doğru ve ciddi uygulama yapılsauydı eğer kapatılmazdı ve şu an gerçekten biçok anlamda farklı olurduk. Öğrenciler dersler arasında , şehir ve köy arasında sıkışıp kaldılar. Hem bahçe dersleri hemde kültür dersleri o kadar çok ve ağır geldi ki öğrenciler 2 sinide tam anlamıyla yapamaz oldular. Uygulama birçok hata yapıldı
cumhuriyet eğitim atılımını köy enstitüleriyle yaptı zaten. Oradan mezun olanlar çağdaş, sorgulayan ilerici insanlardı. sağ partiler iktidara geldikçe ülkenin anasını bellediler. Eğitim işi solun işidir
Ağaç yaşken eğilir. şu an ki gençliğin içinde bulunduğu durumda, eğitim sistemin ne yazık ki çok büyük bir oranda katkısı var. Ve her bir nesil, bir öncekini aratir durumda.
tabii ki de war.. o dönemde okuma yazma oranı yok denilebilecek kadar azdı türkiye de... ve sonraları her başarılı kurum gibi bazı güçlerin , güç gösterilerinin odağı oldu ve yozlaştırılmaya çalışıldı.. kimi zaman haklı kimi zaman haksız ithamlar ile karalandı ve sonuç olarak kapatıldı.. türkiyenin genel bir refleksidir denetleyemiyor düzeltemiyor isen kapat veya yasakla kurtul politikası.. bu ülkede imam hatip lisesi war bu ülkede ilahiyat fakültesi war ama imamlara baktığında yarısı ilk okul mezunu.. nerede bu okumuş insanlar dersen hepsi savcı , avukat , hakim , vali :) yani bu olay çok derin bişi olay köy Köy Enstitü vs imam hatip olayı yani sağcı vs solcu olayı :) uzun hikaye anlayacağın :)
yok hayır tabii ki de inebilir sin.. ama türkiye de yazılı tarihin son 100 yılı yalan dolan.. hangi iktidar başa geldiyse kendine göre yanlı bir şekilde değiştirdi.. öğrenebileceğin gerçek olan hiç bir şey yok.. örnek vermek gerekirse.. genelkurmay kendi yayınladığı kitabı 2 sene sonra kendi yasakladı ( bu olmadı dedi ) :) hani o kadar saçmaladılar ki önünü alamadılar artık yalanların.. son 100 yılda eğitim sistemi , hukuk sitemi kaç defa değişti desem sana sayamazsın bile ki ben bile sayamam :)) böyle bir ülkede yaşıyoruz işte :)) tek yapman gereken sana söylenen veya yazılı olan hiç bir şeye inanmaman.. sadece sana mantıklı gelene inanman..
Bazı şeylerin kazancı kaybından fazla olabiliyor. Şuanda İHL'lelerin bir partinin arka bahçesi olduğu gibi köy enstitüleri de O dönem ki muhalefet partisinin arka bahçesi idi. İktidar partisi de bunu kapattı. Bence gayet doğal. :/
Can Dündar belgeseli var köy Enstitüsü diye o bile kapatılma sebebini chp nin yanlış politikasına bağlıyor. Türkiye nasıl olurdu bence Polonya'dan farklı olmazdı, okur-yazarlık %100 ama üretkenlik nerdeyse sıfır eski "demir perde" ülkelerinde
Köy çocuğu hepsini iyi biliyor uyguluyor. Ama şehir çocuğuna şimdi bir ağaç nasıl ve hangi aylarda budanır diye sorsan bilmez. Özellikle aşılamayı hiç bilmez. İkinci olarak bizim altyapı mevcut onlarda altyapı olmadığı için birinci sınıfa başkayan ilkokul çocuğu gibiler 😀😀😀
Siyaset desen alasını yaparım edebiyat desen kendi çapında yazarlıkla uğraşan adam olduğum için gerisini hesap et. Bilim desen onun için çok uğraşmam gerek başka bişi bul 😀😀
Abd' ye bağımlı olmazdık dış politikada rezil olmazdık kendi kendimizi geliştirip çok iyi atılımlar yapabilirdik okur yazar oranı sözde değilde gerçek oranda artardi
Laiklik; Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasidir. Din ve inanç; kul ve Yaradan arasında olmalı diyor. Devlet işlerine alet edinip, insanların dini duygularini suistimal etmeyin diyor. Anlatabildim mi?
Devlet dine müdahale etmiyorsa KANUN ZORUYLA neden insanların ibadet özgürlüğüne müdahale edilip CEBREN Türkçe ezan okutularak Arapça okuyanlar cezalandırıldı?
Kurtuluş mücadelesi verdiğimiz dönemleri biraz daha okuyup, araştırin derim. Hangi sözüm ona şeyhlerin ülkeyi geriletme çabasına girdiğini görmüş olursunuz.
En İyi Cevaplar