Evren sonsuzdur düşüncesinin aslında modern fizikle tarihe karışması ve zamanın göreceli olması ve hepimizin aslında anı yaşadığımız fikrinin bilimsel bir temele quantum ile oturtulması ile aslında maddenin ezeli olmadığı fikrinin kabul görmeye başlaması sanki bilimin git gide yaratanın varlığına olanak sağladığı yoluna doğru gidişini ortaya koyuyor gerçekten şüphelenmeye başlamadım değil acaba mitoloji değil mi gerçekten Tanrı var mı?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Arif Tekin, Turan Dursun gibi araştırmacıların kitaplarınını okuyana kadar bende çoğunluk gibi bu tarz olayları, zaman kavramını, maddeyi daha doğrusu evreni hiç araştırmazdım, nasıl olsa bir yaratıcı var ve kitabında her şeyden bahsediyor diye tamamen teslim olmuştum. Ama şu an hiçbir dine inanmıyorum ; fakat bir yaratıcı var mı, yok mu bu kafamı çok irdeliyor? Sonuç itibariyle maddenin oluşumu içinde bir zamanı barındıyor ve bu zaman kavramıda güneş, dünya oluşumunun temelinde başlıyor. İşte bunların bir araya gelmesi ve patlama öncesinin bilinmezliği bir yaratıcıya işaret ediyor ve tabiki de muazzam bir eser olan canlıların yaşam mekanizmalarının birbirleriyle olan uyumu ve zorunluluğu ayrıca beni çok etkiliyor. Milyarlarca galaksi nasıl olurda gidip güneşe çarpmııyor mesela (en azından bir insan ömrü zamanında) veya kalp durduğu andan itibaren 30 saniye içinden beyin işlevini yitiriyor kaybediyor? Bunun gibi ve buna benzer sorular? Son olarak herkesin inancına saygım var ve 11 yıl ibadet etmiş (Müslümandım) birisi olarak din kitaplarındaki tanrı benim tanrım olamaz düşüncesindeyim. İşim zor ve umarım vardır, herkese bu konuda başarılar dilerim 😊
10 Yorumla
En İyi Cevaplar
yeni yapılan tespitlerle birlikte maddenin özellikleri ve boyutları hakkında artık daha çok şey biliyoruz, bunlardan biri de madde-zaman ilişkisidir, öyle ki zaman maddenin boyutlarından biridir ve zaman olmadan madde ve madde olmadan zaman söz konusu olamaz, bu durumda evrenin ezeli olması halinde asla sonsuz bir zamanın geçip "şu an" a gelmemiz mümkün olmayacaktır, yani maddenin yoktan var olduğu bir "an" mutlaka olmak zorundadır, yani bildiğimiz anlamdaki evrenin bir başlangıcı mutlaka vardır.
Özellikle CERN de yapılan çalışmalarla big-bang olayı araştırılıyor ve kütlesi olmayan, bizim henüz bilmediğimiz bir enerji türünün nasıl maddeye dönüştüğü araştırılıyor, bu araştırmalarda tanrı parçacığı denen maddenin yaratılmasında baş faktör olan sebep aranıyor, henüz bulunmuş değil..
şimdiye kadar ki kısım bir çok insanın aklına tanrı yı getiriyor ancak tanrı parçacığı denen faktör keşfedilip maddenin yaratılması da kanunlarla tanımlanınca bu insanların aklına gelen tanrı tekrar mı gidecek?
maddenin kaynağı ve zamanın başlangıcı keşfedildikten sonra ne olacak? bunların gerçekleşmesine sebep olan faktörler araştırılacak, bilim hiç bir zaman tanrı yarattı diyerek araştırmayı bitirmeyecek..
Ancak eğer tanrı var ise asla insan oğlunun bilim ile tanrıya ulaşmasına izin vermeyecektir, çünki tanrı sonsuz ilim ve kudret sahibi olduğundan bir kere olsun yaptığı bir şey kendi kanunlarıyla çelişmeyecektir..018 Yorumla- +1 yıl
Mesela yer ile gökün birbirinden ayrılması big bang i ifade ediyor Kuranda yazıyor bu oldukça ilginç bana esasen orada patlama diye ifade edilen şey de tıpkı fzikteki gibi ayrılmayı ifade ediyor.
- +1 yıl
Kurandaki ifadeler için hiç bir zaman kesin bir yargıya ulaşılamaz, bahsettiğiniz ayet gravitasyonun yaratılmasını yani bin-bang ile ilk maddenin var oluşunu da betimler, aynı zamanda dünyanın atmosferinin dünya oluştuktan sonra birikmesini de, ayrıca daha bilmediğimiz daha bir çok anlama gelebilir, bu Kuran ın hikmetlerindendir..
- +1 yıl
Onu gerçekten okurken farkettim okurken büyük bir haz duydum gerçekten özellikle evren ile ilgili ayetleri mükemmel geldi bana hem soyut bir şekilde hem de sonuca ulaşır şekilde gösteriyor Kuran ile ilgili hala şüphelerim var ancak bu benim için büyük bir karşılaşma oldu.
- +1 yıl
ben lise döneminde katı bir materyalist bakış açısıyla evrene bakıyor ve tanrıyı reddediyordum, ancak sizin bahsettiğiniz kuramlar tamda o dönemde ilk kez bilimsel kanıtlarla yüksek sesle dile getirilince beni araştırmaya sevk etti, önce semavi dinlerin bana çok saçma gelmesi sebebiyle taoizm benzeri nihlist fikirler üzerine araştırmaya başladım, ancak bu düşünce yapıları asla yeterli olmadı, semavi dinlere daha çok ilgi duymaya başladım bu süreçte, ve araştırdıkça aslında bana çok saçma gelen şeylerin nasıl hikmetler barındırdığını farkettim, şu an belki tanrı ve evrenin yaratılışı hakkında çoğu islam aliminden farklı görüşlerim vardır, ancak bu onların vizyonsuzluğundan ve bağnazlığından kaynaklanıyor, ben islama ve allaha inanıyorum artık
- +1 yıl
Ben hala materyalizme sıcak bakıyorum bunların elbette bir açıklaması olabilir şu an kafamdaki şey KUŞKU hani bağlandığınız bir şey gerçekte bağlanmamanız gereken bir şey miydi meselesi. Kuran 1920 lerin başında yazılmış olsaydı hayatta inanmazdım çünkü bunlar tartışılagelen konularda kuantumda öyle ancak 1400 sene önceden bahsediyoruz ilginç gelen şey bu bir zar üst üste çift gelebilir mi kafamı karıştıran şey bu bu kadar cümle tesadüf eseri yazılabilir mi mesela biz şiranın da rabbiyiz diyor şira 49 9 ayet koordinatlarını gösteriyor garibime giden bunlar.
- +1 yıl
Ebced in bilimsel bir kanıtı ve değeri yok ancak Kuranda bahsettiğim ayetler şu an bilim açısından oldukça düşündürücü.
- +1 yıl
Beni düşündüren de bu zaten hiçbir bilimsel değeri olmayan bir kitap nasıl olur da bu kadar gerçekle uyuşabilir bahsetmiş olduğum ayetlerin bu kadar tutarlılık arz etmesi gerçekten düşündürücü, bu da beni okumaya yöneltti Kuranı okumaya ve kafamdaki soru işaretlerine yanıt bulmaya çalışacağım bu yüzden.
- +1 yıl
yanlız kuran okurken öylece meal açıp okumanız sizin için faydadan çok zarar getirebilir, mutlaka tevsiri ile beraber okuyun..
birde kendimden bir tavsiyede bulunmak istiyorum ayetlerin geliş sırasını ve sebeplerini gözeterek okumanız daha iyi olacaktır, çünki kuran şimdiki sırasıyla inmemiştir, ve özellikle en baştan okumaya başlamanız halinde daha çok inanları ilgilendiren meseleler hakkında ayetlerin yoğun olduğu ilk sayfaların üzerinizde olumsuz izlenim bırakması muhtemel.. - +1 yıl
Nasıl olumsuz izlenim mesela?
- +1 yıl
Ben şu an ölsem Kur'ana göre sonsuza kadar ateşte yanıyorum değil mi? İşte bahsettiğiniz ayet gerçekten kafamı kurcalayanlardan biri.
- +1 yıl
ne yazık ki evet, ancak şu aşamada sorgulamanız gereken şey bu olmamalı, birçok insan gibi dinleri sorgularsanız sonsuza kadar ateist olarak kalırsınız kesinlikle, ancak asıl sorgulanması gereken sey tanrının var olup olmadığı, eğer var olduğu sonucuna ulaşırsanız sonrası felsefedir, tanrı neden bizi yarattı, ne ister, zalim mi merhametli mi, bir amacımız var mı yoksa başı boş yaşamak için mi yaratıldık gibi sorular gelmeli..
ben şimdi ölürsem ateşte yanacak mıyım sorusu sizi sadece çıkmaza sokacaktır - +1 yıl
Teşekkür ederim yorumlarınız için umarım okuduktan sonra kafamdaki soru işaretlerinin cevabını bulurum. Tanrının varlığı ya da yokluğu bu dünyada cevabına erişilebilmesi gerçekten en zor sorulardan birisi ve sadece zannedersem mantıkla sonuca ulaşamayacağım bir sorubu soru, biraz da kalben inanmam gerekiyor gibi duruyor. Bilemiyorum eğer bir yerlerde Tanrı varsa umarım ben okurken benim ona inanmam için bana yardımcı olur :) çünkü ben bu konuda gerçekten hala tereddütteyim. Sadece bu da değil konu hayatım belki de değişecek bugüne kadar inandığım birçok değer anlamsız hale gelmiş olacak ama içimde bir şeyler var takip etmem gerektiğini söyleyen bir heyecan var adeta küçük bir çocuk gibi arkadaşlarım benim bu halimi görseler benimle belki de dalga geçerlerdi çünkü bu konuda ne kadar radikal olduğumu biliyorlar. Her neyse sizin çok fazla kafanızı şişirdim ben bana yardımcı olmaya çalıştığınız için teşekkür ederim. Fikirlerinizi dikkate alıcam ve önyargısız bir şekilde yarıda kesmeden okuycam.
- +1 yıl
İyi geceler :) eğer kafama yatar da inanırsam ve kabul edersem sizin ve burada bana yardımcı olmaya çalışan her arkadaşımın bende büyük bir payı olacaktır zaten.
Evren yoktan var edilmiştir, Yaratıcı hiçbir şey yokken, varlık ve madde yokken yaratıcı vardı, doğurmadı, doğrulmadı yaratılmadı o hep ezeli olan bir başlangıcı olmayan H. Z ALLAH
Şüpe etmek bile nankörlüktür beyinsizliktir, çünki KURAN'da evrenin genişlediği yazmıyormu?
Şşte Kuran’ın Allah tarafından indirilip indirilmediğini anlamak isteyenler için bir test imkanı. Bir tarafta ne felsefe, ne fizikle uğraşmış çöldeki Muhammed; diğer tarafta felsefenin, fiziğin ünlü düşünürlerinin iddiaları. İşte Aristo, işte Ptolemy, işte Giordano Bruno, işte Telesio Patrizzi, işte Galieo Galilei, işte Isaac Newton… Dünya tarihinin bu en büyük dehaları gözlemleriyle, formülsel uğraşlarıyla Evren’in sınırlı, sonlu veya sonsuz olduğunu iddia etmişler, fakat hiçbiri genişleyen dinamik Evren modelini çizememişlerdir. Ancak 20. yüzyılda Edwin Hubble’ın gelişmiş teleskobuyla gözlemleri, tüm yıldız kümelerinin hızla birbirlerinden uzaklaştığını tespit etmiş, böylece genişleyen dinamik Evren modeli doğrulanmıştır. Evren’in genişlediği ilk kez 1900’lü yıllarda ortaya atılmıştır. 1900’lü yıllardan önce Kuran dışında bu iddiayı ortaya koyan tek bir kaynak bile yoktur. Tek bir kaynak bile!..210 Yorumla- +1 yıl
Haklısınız Newton sonsuz evren ondan önce sınırlı evren anlayışı ve bugün genişleyen evren anlayışı Kuranda değinilmesi dediğim gibi düşündürücü.
- +1 yıl
sadece bu da değil mesela 7 uyurlar diye bir olay varmış sanırsam ve bunun gibi birçok ayet 1 günün 1000 yıla eşit olduğu gibi gerçekten de şu an bakıldığında bunlar tartışmasız kabul gören şeyler hatta 300 yıl öteye gidebilmek bile her ne kadar geçmişe gitmekte bazı sorunlar çıksa da (grandfather paradox gibi). Ancak Kuran ile şu konuda anlaşmamız biraz güç olucak :) Sonunda biz evreni kağıt gibi tekrar kapatıp büzer yok ederiz gibi bir söylem getiriyor yani bu bana biraz big crunch ı andırdı ancak şu an bilimadamları evrenin donması görüşüne daha yakınlar.
- +1 yıl
Çok güzel bir bilgiyide yazmışsın , eline sağlık. Bilim adamları zaten bir yaratıcının olduğunu kabul ediyor. Geçmişdede kabul edilmişti yani bilim demiyorki tesadüfen şöyle şöyle oldu.
“O dehşet günü gökleri yazılı kâğıt tomarlarını dürer gibi düreriz. Yaratmaya başlamadan önceki hale döndürürüz. Sözümüz sözdür; biz bunu mutlaka yapacağız.” (Enbiya, 21/104)
"(Düşünün) o günü ki; Biz göğü, kitapların sayfalarını katlayıp büker gibi düreceğiz. Onu tıpkı yaratmaya başladığımız ilk durumuna döndürürüz. Bu, üzerimize aldığımız bir va’d olmuştur. Biz (irâde ettiğini) yapanlarız". (Enbiya, 21/104) - +1 yıl
Garip hissediyorum kendimi şu an :))
- +1 yıl
Ama hala kafama yatmayan bir şeyler var işte açıkçası o mitolojik şeyler mesela oldukça bilim dışı iken bu ayetler beni derinden etkiledi ancak bazı ayetler bir o kadar mantığıma uymuyor ama araştırmak istiyorum bunu gönülden söylüyorum içimden bir ses araştırmamı söylüyor bilmiyorum ama şu belki de bir gerçek ki herşey Tanrı ile tanıştığımda anlamlanıcak belki de ne diyelim Tanrı zar atmaz :)
- +1 yıl
Araştırmalısın lütfen :),6656'tane fevkalede ayetler düşünsene şu anda düşün ALLAH'ın kelamı onlar yani bir insan yazmadı , insan sözü değil nasıl bizim içimiz titremesin söylermisin. yani ebediyet var ölünce ruhumuz var neden sahte zevklerle dolu olan dünya için ahireti satalımki :). 7 uyurlar ashabı keyf 300 yıl mağrada uyudular biliyorum :)
Şimdi biz katlanıp bir noktada bütünleşme olayını daha değişik bir açıdan ele alacağız. Genel olarak göklerin dürülüp toplanmasından söz eden âyetlerin yanı sıra yine Kur'an'dan güneş ile ayın bir araya getirileceklerini öğreniyoruz: “İnsan, kıyamet günü ne zaman, diye sorar: Göz kamaştığı, Ay tutulduğu, Güneş ve ay (bir araya) toplandıkları zaman" (Kıyâme, 75/6-9) - +1 yıl
Ama bazı ayetler kafama yatmıyor işte :) bunlar oldukça anlamlılar ancak bazıları ise bilim dışı yani bilemiyorum araştırmam lazım okumam lazım öncelikle baştan sona bir 4-5 kere Kur'anı :)
- +1 yıl
Ayetin bir harfini inkar etsen veya bana uymuyor dersen dinden çıkmış oluyorsun. KURAN'a inanıyorsan zaten dersin tüm hepsi zaten ALLAH' tarafından gönderilmiştir. Bunda çelişki şüpeye yer yok, tavsiyem KURANI Türkçe mealini oku arapça okusan daha iyi ama arapça bilmiyorsun sanırım, Müslüman bir insan KURAN'dan tek bir harfi bana uymuyor dese kafir olur
+1 yılbig banga inanıyoruz da hiçbir şey yoktan var olamayacağı için ki evrendeki en üstün varlık- insan, bile yoktan var edemiyorsa, mutlak bir kuvvet vardır, diyorum.
04 Yorumla- +1 yıl
Mutlak kuvvet anlayışı ya işte şu an zaten şaşırıyorum mutlak varlık mutlak kuvvet bunların hepsi aynı zamanda fizikte var olan kavramlar ve onlar da bunu bu şekilde açıklamaya çalışıyorlar sizin söyledikleriniz 600 küsur yılında gelmiş bir kitap o da aynısını söylüyor bu beni hayrete düşürüyor.
- +1 yıl
bu da zaten en güzel kanıt değil mi?
Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'in mucizesidir. Bunu farkedebilmen gerçekten mükemmel bir şey. :) - +1 yıl
Ya gerçekten şu an garip bir his var içimde sizin de kafanızı şişiriyorum özür dilerim ama hani küçük bir çocuk her şeyi merakla irdeler ya öyle bir şey işte :). Ben her şeyi bilim ve mantık ile kavramaya çalışan bir insanım ama ne bileyim etkilendim yukarıda bahsettiğim ayetlerden :)
- +1 yıl
sen zaten inanmak için kendin araştırıp, kendi cevaplarını bulmuşsun. ben hiç uzun uzun anlatmayacağım. Rabbim doğru yoluna sevkedecektir elbet seni :)
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
15Cevap
+1 yılVarlığın olduğu gibi yoklukta vardır yani yokluktur, bu ikisini birbirinden ayıran big bank büyük patlama olarak bildiğimiz var oluştur. Yani big bang tan saniyenin onda 1 i öncesi dahi yoktur yani yokluktur. Buna sebep olan bir şey olması gerekir bunun ateşleyicisi nedir kimdir. Öyle birşey olmalıdır ki, bütün boyutların üstünde olsun ki madde'den zaman'dan bağımsız olsun. İlk büyük patlama kendi kendine olamayacağına göre. Bugün ön görülen kabul edilen teori big ban büyük patlamadır bilimin kabul ettiği, yani evren ezeli değildir ezeli olmaması için pek çok sebep var hepsini yazmaya kalksam 2000 harf'in yetmeyeceğini biliyorum evren ezeli olamaz yani hep vardı deyilemez çünkü gökbilim ciler ve fiziğin vardığı nokta evren her an çok hızlı biçimde genişlemekte saniyede 600 bin kilometre. Yani bunun başlangıcı Yüce ALLAH'a aittir yaradan cenabıhak zamandan mekândan dışarıdır...
10 Yorumlabu konuda bilime pek gerek yok. Kuranın mealini oku gör geçmiştende bahseder gelecekten de teknolojinin son noktasını da anlatır. Dünyanın nasıl son bulacagını da.
014 Yorumla- +1 yıl
Açıkçası evrenin genişlemesi ile ilgili ayeti okudum ve garip oldum cidden mantık yürütmeye çalıştım ama çözüme ulaşamadım bilimsel temeli olmayan bir kitapta bunun yazması çok çok düşündürücü gerçekten ilginç okuyucam mutlaka Kuranı
- +1 yıl
Ben ateistim.
- +1 yıl
Biraz şüphelerim oluşmaya başladı açıkça söyleyim tesadüf olabileceğini düşünmüyor bu kadar ayetin günümüz bilimi ile örtüşmesinin bilemiyorum belki de ben o şekilde yorumladım ama evrenin genişlediği dahi yazıyor günlerin yıllara karşılık gelebileceği yazıyor mesela dünaydan uzaklaştıkça 1 saat 50 yıl gibi glebilir dünya için bunların hepsi kafamı baya kurcaladı gerçekten
- +1 yıl
bunlar burdan konuşulacak kadar hafif şeyler değil. Kimisine göre insanın hayatını etkileyecek konular kimisine göre ahiret yaşamı dediğimiz yaşamı etkileyecek konular :) sana şunu söyleyebilirim. Kuranı kerim de yazan birşeyin olmadıgını kanıtlayan bir cümle, olay , gördün mü? Ortalıkta çok var din istismarı yapan hoca var dikkat etmelisin. Bana göre bunların en hası Adnan Oktar. Kimi dinlediğimi sorarsan da Cübbeli Ahmet Hocayı dinlerim ara sıra youtube 'den. Anlatımları bana göre oldukça doğru ve kaynakları olabileceğin en mükemmelidir. Üslup olarak da her zaman dinden korkulmayacağını sevilmesi gereken birşey olduğunu vurgular. Ayrıca anlattıkları hem ince mizah denilecek kadar komik ve bir o kadar da insanı düşünmeye sevk eder. Bıktırmaz sevdirir.
- +1 yıl
Bakın ben yok bu havada kalmış yok şu uçmuş kaçmış bu hurafelere inanmıyorum esas sorguladığım şey kuranda nasıl evrenin genişlediği yazıyor bunun açıklamasını kafamda akıl ve bilim ile yapamıyorum
- +1 yıl
havada kalmış uçmuş kaçmış böyle şeyler bu bakış açısıyla bunlar hiçbirşey ifade etmez farkındayım. şöyle düşünelim. evren olmuş bitmiş bir şekilde tamam herneyse. biz uzayı araştırıyoruz değil mi? uzayda yaşam varmı? evren de bizden başka yaşayan varmı? bunları gözetiyoruz ve açıklayamıyoruz. Fakat kitapta ne yazmış bir göz atmak istersen bilgiler zaten burada var. meal.ihya.org/.../...emler-ile-ilgili-ayetler.html
- +1 yıl
Teşekkür ederim mutlaka okuyacağım.
- +1 yıl
Kuran ile ilgili kafama takılan şeyler olduğunda burada sorular sorucam bana yardımcı olursanız asıl ben sizden minnettar olurum. Ancak bilimsel değeri olmayan havaya yükseldi yok asa yılan oldu falan bu konular bana açıkçası mantıksız geliyor ancak şöyle düşündüğümde 600 lü yıllarda bir insana evrenin genişlediği söylense veya zamanda 1 günün 1000 yıla eşit olabileceği herhalde o dönemdeki insanlara da mantıksız gelirdi hatta delirmişsin sen derlerdi. Ama ben açıklamalarımı bilimle yapan bir insanım aklıma yatmasına oldukça özen gösteririm bir şeye inanmadan önce umarım kafama yatar.
- +1 yıl
Teşekkürler sağolun aynen öyle mantığımla anlamak ve kalbimle inanmak istiyorum. Çünkü bir hafta önceki ben bugünkü ben ile aynı değilim :)
- Para & Ekonomi konusunda 472 cevap paylaştı.
+1 yılÇift Yarık deneyi bana inanılmaz sıra dışı geliyor ya.
08 Yorumla- +1 yıl
Elektronların birden fazla düz çizgi oluştuması oldukça ilginç bunun fizik literatüründe açıklamasını yapmak imkansız gibi uzun zamandır bunları düşünüyorum ama Kuran da quantum u görünce ben ne yalan söyleyim şaşırdım belki de ben öyle anladım ama bilemiyorum tesadüf olabilir mi? :S
- +1 yıl
İşin en tuhaf kısmı bence gözlemci işin içine girdiğinde elektronların sanki izlendiğini fark etmiş gibi girişim modeli oluşturması... Ben hala Poseidon'un ahtopotunun gerçek olduğunu düşünüyorum "Kraken" :P Bence Tanrı Evrenin ta kendisi.
- +1 yıl
Tanrı evrenin ta kendisiyse neden sınırlı fakat sonsuz yani büyüyen genişleyen bir tanrı mı var hani Newton a göre tanrı sonsuzdu bu materyalizme tamamen ters ben de sizin gibi düşünüyordum ancak şu an agnostik fikre kayıyor gibiyim :)
- +1 yıl
Evrenden kastınıza göre değişiklik gösterir bu durum ya :D Evren her şeyi ile en küçük toz tanesi ile Tanrının ta kendisi. Tanrı evreni genişletiyordur belki kim bilir ya da biraz da özele inersek fizik kurallarının bile Tanrı olabileceğinden şüphelenmemek elde değil. Kur'an da mesela "Baktığınız her yerde onu görürsünüz" gibi tabiler var. Sonra kendi ruhun üflediği yazılı bunlar o dönemin insanlarının anlaması için oldukça basit yapılmış açıklamalar ama üzerine aforizma kurduğunda farklı sonuçlara ulaşırsın. Örnek olarak Big Bang de ilk saniye oluşan elementlerin zamanla uğradığı değişim formları sayesinde var olabiliriz şu an yani aslında hepimiz evren ile yaşıtız bu çok tuhaf ve enteras insan düşününce bile tüyleri ürperiyor!
- +1 yıl
Tanrı fizik kuralları ise fizik kuralları bilince mi sahip? Biz fiziği matematik ile kavrıyoruz matematiği ise soyut sayılar ile fizik sayılar ve matematiksiz düşünülemez o zaman matematik te mi tanrı gerçekten kafam çok karıştı :D
- +1 yıl
Evet neden olmasın ki :) Dedim ya nereye bakarsak Tanrıyı görürüz :D
- +1 yıl
hehehe :D
- +1 yıl
hüühühüh :))
Krema nasıl böyle güzel kokar? Babam böyle pasta yapmayı nerden öğrendi? Bütün bu soruların cevabı dr oetker de
03 Yorumla- +1 yıl
Cümle koymana gerek yok resmini koyarsan herkesi güldürebileceğini düşünüyorum. Ayrıca boş cümle kirliliği yapma enerji tüketiyorsun parmaklarını yorma.
- +1 yıl
Teşekkür ederim iyi akşamlar
+1 yılKız duzgun duşun çarpılırsın gotduğun ve goremediğin her şey yoktan var edildiği en basit örneği aç kuranı oku mealinde bile yazıyor sapkınlaşma
05 Yorumla- +1 yıl
Zaten artık Tanrının var olabileceğini düşünmeye başladım yazdıklarımı okumuyomusunuz?
- +1 yıl
Tanrı değil Allah yaratmak ona mahsus tüm dünya bir araya gelse bir sinek yaratamaz yoktan var edemez lütfen rica ediyorum böyle şeyler yapmayın farklı bir dinde değilseniz
- +1 yıl
Farklı dinde değilim ateistim ama ha Tanrı ha Allah ne olucak yani öyle deyince kimden bahsettiğimi anlamıyor mu? ben ayetleri görünce olduka şaşırdım bir arkadaşım bana fizik ve astronomi ile ilgili Kuranda ayetlerin var olduğunu söylediğinde açıkçası gülmüştüm ancak açtıktan sonra gerçekten de gördüklerimden etkilendim başkaları nasıl düşünür bilemem ancak beni etkiledi özellikle evrenin 7 katlı olması zamanın değişken olması hatta boyutlar ve evrenin genişlemesi bile ayetlerde var anlatmak istediğim bu dini yerin dibine sokmak değil
- +1 yıl
Okuyup şaşırman değil inanman gerek derim o kitapta yazanları hiçkimse yazmadı senin tabirinle tanrı yer yuzune indirdi insanlığa okuyun ve doğru yolu bulun sizi yaratan bana itaat edin nefsinizin kolesi değil bana kul olun diyor umarım yazılanları kafanda saptırmazsın
- +1 yıl
Ben hemen bir şeye inanmam kafama iyice yatması lazım bunun için de daha fazla okuyacağım.
+1 yılevren yoktan var edilmiş yaratılmıştır Kuran-ı Kerim deki ayetlere bakarak ta anlayabilirsin bunu
00 Yorumla
+1 yılBen senin tanrinim. Bana itaat et. Çünki bende Allah'tan başkasına itaat etmem
10 YorumlaBonzai içti kainat patlamaya başladı
00 Yorumla
+1 yılvarmıydı diyosunda başlangıcı ne?
08 Yorumla- +1 yıl
big bang ile evren başladı ancak şu an statik halde değil dinamik halde devamlı genişliyor yani sınırlı fakat sonsuz bir şekilde yani devamlı bir büyüme halinde evren genişledikçe de yıldızlar birbirinden uzaklaşıyor ve gezegenler. Dolayısıyla biz bugün gördüğümüz gezegenleri belki de ileride göremeyeceğiz hatta ve hatta ileride ışık yılı mesafede bulunan gezegenler bile daha da bizden uzaklaşıcak yani dolayısıyla maddi evren sınırsızlık arz etmiyor bir sınırı var sınırları olan bir evren salt sonsuzluk arz etmiyor hep var mıydı demekle kastettiğim evrenin oluşumunda etkisi olan her şey bilinçli bir yaratıcının eseri miydi yoksa materyalist anlayışla tesadüf eseri mi ben tesadüf eseri olduğu kanaatindeydim ancak gerek evrenin kurulu düzeninin hassas ayarları gerek zamanın ve mekanın göreliliği gerekse de zaman kavramının herkese göre değişken olmasının geçmiş ve geleceğin yaşanmışlığı değil halen yaşanılabilirliği içerisinde barındırması monoist bakış açısını geçerli kılıyor.
- +1 yıl
bigbang nasıl oldu?
- +1 yıl
Genel görelilik mi kosmolojik prensip mi hangisini açıklayım?
- +1 yıl
dediğini anlamadım bigbange ne sebep oldu ve deliller var mı ispatı nerde?
- +1 yıl
big bangi inkar edebilmek oldukça abes gerek radyasyon miktarı gerek hidrojenin tamamının varlığını helyuma çevirmemiş olması sonsuz ve sabit evren fikrinin tersini ortaya koyuyor Hubble teleskobu ve nasanın çalışmaları yıldızlardaki hidrojen oranı big bang a delil oalrak gösterilebilir ancak big bang öncesinde neyin olduğunu anlayuabilmek için fizik teori üretebilmiş değil zira big bang ten önce madde ve zaman da yok yoktan var olmadan söz ediyoruz bilim dahi bunu kabul ediyor yoktan var eden kim bu bir sorun
- +1 yıl
yoktan var eden Allahtır söylediklerinin hiçbirinin dogru dürüst delili yok ne malum nasanın uydurmadığı
- +1 yıl
Zaten big bang öncesi madde ve zaman yoktu yoktan var oluş bilim tarafından da kabul ediliyor esas mesele var eden bir bilinçli yaratıcı mı yoksa bir tesadüf mü ancak madde ve zaman yoksa tesadüfü ortaya çıkaracak malzeme ne koskoca evren nasıl bir tesadüf ile bu kadar düzen arz edecek şekilde oluştu işte kafamı bu kurcalıyor ve inanmam gerektiğini söylüyor.
- +1 yıl
Allah herşeyin sistemii ayarlamış
ne içtiysen banada söyle
00 Yorumla
+1 yılKafaları karıştırma bacım
10 Yorumla
+1 yılkonunun içine girersek çıkamayızz
04 Yorumla- +1 yıl
Ben girmeye hazırım aslında özellikle gözlemcinin varlığına dayalı olarak elektron hareketlerinin değişmesi dolanıklık teorisine karşı ileri sürülen metodlarda elektonların hep birbirine zıt şekilde hareket etmesi vs vs bunların hepsi tesadüf olamaz gibi gelmeye başladı bana bilemiyorum evrenin sonsuz olduğunu savunan bizler evrenin genişlediğini farkettik bu evreni kim genişletiyor?
- +1 yıl
belgesel kanallarında gezegenlere bakmıştım çok ilgi çekici konular vardı bilgilendikçe aklın ermiyo diğer gezegnlerde su sıcaklıkları denizler dağlar varmışşş oralarda hava sıcaklıkları felan varmış...
- +1 yıl
Mesele diğer gezegenler değil mesele klasik fiziğin artık sona ermesi gibi bir şey temel madde yasalarıyla kavrayamadığımız şeyler var paralel evrenler boyutlar vs vs bunlar çok garip zamanın aslında bizim algımız olması Kurandaki kader anlayışı ile de örtüşüyor benim kafam gerçekten çok karıştı güldüğüm dalga geçtiğim şey belki de gerçekten doğru olabilir.
- +1 yıl
ne görüyon sen :D
ne dıyon sen ya..
10 Yorumla
+1 yılTövbe...
00 Yorumla
+1 yılTanri yok Allah var.
00 Yorumla
+1 yılhep vardı bence
01 Yorumla- +1 yıl
Bilim şu an tam tersini söylüyor dinler de öyle ayrıca evrenin başlangıç tarihini şu an fiziken de biliyoruz big bang in izlerini de grebiliyoruz dolayısıyla kabul görmüyor dediğiniz bilim dünyasında
Gizli Üye(36-45)+1 yılYok tabi ki.
00 Yorumla
Devamını Gör(2)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026