CHP’nin, Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi üzerinden elde ettiği verilerle yaptığı çalışma; 30 şehir hastanesinin toplam hizmet ve kira bedeliyle 25 yılda kamuya getireceği yükün 142.4 milyar dolar olduğunu ortaya çıkardı. Çalışmaya göre, 1 şehir hastanesiyle 1200 yatak kapasiteli yaklaşık 29 hastane yapılabiliyor.
Şehir hastaneleri sadece bir para kazanma ve rant dağıtma hevesinin ürünleridir. Ankara Bilkent şehir hastanesinin açılmasına karşılık 6 tane devlet hastanesi kapatıldı. Etlik şehir hastanesi açıldığında 6 tane devlet hastanesi daha kapanacak. Çünkü bu hastanelere %70 doluluk garantisi verilmiş durumda. Ankara'lı olduğum için Ankara için yorum yapıyorum. Mesela Numune ve Yüksek İhtisas hastaneleri şehrin en kolay ulaşılabilir yerindeydi. Bilken'in ulaşımıo kadar kolay değil. Etlik şehir hastanesi açıldığında Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH kapanacak ki sonradan oraya dahil edilen Mevki Askeri hastanesiyle beraber tamamen kapanacak. Yapılırken korkunç paralar harcandı bu hastanelere. Bu büyük rant sağladı birilerine. Peki bir de bu kapatılan ve kapatılacak olan hastanelerin arazilerine bakın. Oralardan kimlere ne rantlar çıkacak? Vatandaş bulunduğu yere en yakın hastaneye giderken şimdi şehir hastaneleri çoğu muhite uzak kalacak. Ulaşım nasıl olacak? Daha bir sürü konu var konuşulacak. Tıpkı 3. köprü, Osmangazi köprüsü ve Avrasya tünelinde olduğu gibi burada da geleceğimiz ipotek edilerek borçlandırıldık.
böyle bir fiyata, böyle bir maliyetle hiç gerek yoktu. Raporlar bunun çok çok altında miliyetlerle bunların 8-10 katı sayıda hastane yapılabileceğini gösteriyor. zaten verilen detaydada " 1 şehir hastanesiyle 1200 yatak kapasiteli yaklaşık 29 hastane yapılabiliyor." deniyor ki bu çok doğru... paralar iş yapılıyor gösterilerek futursuzca buralara aktarılıyor. Aktarılan bu fahiş miktardaki paralar belliki arada birilerine pay ediliyor. Yani gerçekte 3 liraya yapılacak iş 20 lira gösterilip 3 lirası veriliyor aradaki 17 lira ise saraya, bazı vakıflara, yandaş firmalara pay ediliyor. Görünün bu. Onun için şeffaflık önemli diyoruz...
Hastahane yapılmasına karşı değilim benim karşı olduğum bedel üzerine yapılmasıdır. Misal köprüler yıl da bu kadar kişi geçecek geçmezse faizi budur diye bir bedel üzerine yapıldı. Devlet geçen yıl bunun yüzünden kac para ödedi yapan firmaya bu hastahanelerde öyle olacak. Bilmem kaç hasta sayı verilecek o kadar hasta gitmezse eğer yine bedel devletten çıkacak. Ben buna karşıyım. Eski ihale biçimine dönülmeli. Yoksa yapılmasınin bir anlamı yok.
Eğer gerçekten halka hakkıyla hizmet edilecekse öpüp başımın üstüne koyarım. Ama ne yazıkki 2000 kişiye 5doktor düşüyor Ulke'mizde ve avrupada 20 dakika iken yaklaşık muayene süresi bizde 4-5 dakika. Yani atı almadan ahiri hazırlamış lar.
Ben Ankara'da yaşıyorum ve numune hastanesine gidiyordum. Her şey vardı. Alt kata inip kan veriyordum üst kata gidip film çekiniyordum vs. Sehir hastanesi açıldı numune kapandı tek dolmuş ile önüne kadar giderken şimdi 2 dolmuş gidiyorum hemde in bin tonla bekleyerek. Kan vericem hastane içinde golf arabasıyla 15 dk da gidiyorum kan vermeye golf arabası yoksa yürümek 1 saat sürüyor. Kalabalık olması sıra olması randevusüz işlem yapılmamasıda cabası. Doktor odasının bizin evin salonu gibi olması saçma. 1 bilgisayar masası 1 sedye o kadar gerisi bomboş. Bana fuzili masraf olarak geliyor ve diğer hastaneleri kapıyorlar. Uzak semtlerde olanlar ise acil durumda anbulansla gidene kadar garanti ölürler.
Bursa şehir hastanesi üzerine örnek vereyim. Bence çok fazla büyük yapılması israftan başka bişey değil. Bu kadar büyük ve gerçekten gezmesi zor bir hastane yapılması fuzuli. Eğer iyi hizmet vermek istiyorlarsa daha çok sağlık çalışanı atasinlar hiç olmazsa saatlerce boşuna sıra beklemeyiz. Çalışan eksiği çok varken bu kadar paranın betona dokmeleri bence gereksiz.
Siyasi ölümü gerçekleşmiş birinin deyişiyle "yol yaptık diyorlar, ceplerine yol yaptılar hemde duble yol" Halka da hasta garantili hastaneler ve hala bunlara da hala inananları düşünmeye davet ediyorum.
Çok gereksiz yapılar devlet hastaneleri operasyon amaçlı kullanilip aile hekimliklerinin kapasiteleri biraz yukseltilirse bence şehir hastanelerine gerek bile kalmayabilir özellikle etrafta bu kadar çok özel hastahane varken
Rant varsa gerek olmaz olur mu sizce :D Yakında sağlık sektörünün de içine komple ederler bir o kalmıştı zaten. Planlama çok dar yapılırsa böyle oluyor
Hirsizligin insafi yok. Ortada verilen nitelikli bir hizmet olsa hadi bir derece.. Ama hem paramiz çalınıyor hem de ortada nitelikli bir sağlık hizmeti yok. Tesisler de saglik personeli de traş..
Hastanelere gerek var, hasta çok. Ancak İstanbul gibi her şehir de kalabalık değil, planlama ona göre olmalıydı. Hükümete karşı olsam da, sağlık harcamaları önemli. Başka şeylerden kisilmali.
Haberin kaynağı bir zamanlar can Dündar denilen alman kopeginin gazetesi değil miydi hani m. kemal olmasa babanız yorgo olup sonra can Dündar a gelince ses etmeyenlerin ülküsü değil miydi.. Haber kaynağı terorist sevici cumhuriyet bozuntusu.. A. yav ne olacak okudukları gazete cumhuriyet gazetesi oy verdikleri parti chpkk olunca bu boş beyinlerden ülkeye fayda gelmediği ortada..
Eskiden devlet hastaneleri ve ssk hastanelerinde perisan olanlar bilir ancak yeni hastanelerin kiymetini. Chp nin gitgide amerikan ajani falan oldugunu dusunmeye basladim. Insanlar eski hastanelerde perperisan rezil oldular gecmiste. Ayiptir be..
Şehir hastanesinde de durum farklı değil en azından Ankara için. Üstüne bir de eski hastaneleri kapattıkları için şimdi üniversite hastanesinden de randevu alamıyoruz
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Para & Ekonomi > Sorular > CHP'den şok rapor! Şehir Hastaneleri için 25 yılda harcanacak para 142 milyar dolar. Devasa Şehir Hastanelerine gerek var mıydı?
En İyi Cevaplar