1902'de Selanik'te dünyaya gözlerini açtığında bu kadar kalbe hitap edecek, aşkın, duygunun ve özlemin, hatta bir çok duygunun sözlerle dışa vurumu olup, milyonlarca insanın bam teline dokunacağını kim bilebilirdi ki. O, aramızdan ayrılalı bugün, yani 3 Haziran 2019' da 56 yıl oldu.
Memleketten uzakta, belki de en verimli çağında, 1963'te Moskova'da geçirdiği kalp krizi sonucu ölen ünlü şairimiz Nazım Hikmet'in ölüm yıl dönümünde bir kaç twitter mesajı paylaşmak istedim..
Nazım Hikmet'in ölüm yıldönümünde onun en sevdiğin, seni en çok anlatan sözü/ şiiri hangisi?
O aramızdan ayrılalı 56 yıl oldu. Ölüm yıldönümünde ünlü şairimiz Nazım Hikmet'in en sevdiğin şiirini/sözünü yazar mısın?
Yine Sana Dair Sende, ben, kutba giden bir geminin sergüzeştini, sende, ben, kumarbaz macerasını keşiflerin, sende uzaklığı, sende, ben, imkansızlığı seviyorum.
Sorma bana ne kadar seviyorsun diye? O kadar işte! Tavanı kadar sokağın ve dibi kadar cehennemin. En sevdiğim şiiride hoşgeldin kadınım.
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Benimde dedem Selanikli, milliyetçi Balkan Türklerindenim fakat Nazım Hikmeti sevmiyorum. En zor zamanımız olan Kurtuluş Savaşında savaşmamış, üstüne üstlük Kurtuluş Savaşında yurt dışına çıkıp gelmiş birisi. Ardından Atatürk hasta yatağında yatarken Atatürke darbe yapmaya çalışma suçundan hapse girmiş birisi. Tc vatandaşlığından çıkartılmış birisi. Yahu bunun nesini seveyim. Nazım Hikmette maharet olsa Atatürk onu bakanı veya en azından milletvekili yapmıştı. Eee? Sevilecek bir tarafı mı var? Ayrıca Nazım Hikmeti tamamıyla Balkan Türkü olan nirisiymiş gibi gösteriyorsunuz bu yanlış. Nazım Hikmetin soylarında Balkan Türklüğünden başka slavlık, yahudilik ve Çerkezlikte vardır.
1
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Sistem bile yorumum doğru olduğu için yorumumu eig seçiyor :D 8)
Biz ince bel, ela göz, sütun bacak için sevmedik güzelim Gümbür gümbür bir yürek diledik kavgamızda… Ateşin yanında barut, barutun yanında ateş olasın diye! Rakı sofralarında söylenip, acı tütün çiğnercesine sevdik ANLAYAMADILAR… Nazım Hikmet
Evet, iyi ve usta bir şair ama karakter olarak sevmediğim biri. KADINLAR Ve kadınlar, Bizim kadınlarımız: Korkunç ve mübarek elleri, İnce, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle Anamız, avradımız, yarimiz Ve sanki hiç yaşamamış gibi ölen Ve soframızdaki yeri Öküzümüzden sonra gelen Ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız Ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki Ve karasabana koşulan Ve ağıllarda Işıltısında yere saplı bıçakların Oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan Kadınlar, Bizim kadınlarımız...
Seviyorum seni ekmeği tuza banıp yer gibi Geceleyin ateşler içinde uyanarak ağzımı dayayıp musluğa su içer gibi Ağır posta paketini neyin nesi belirsiz telaşlı, sevinçli, kuşkulu açar gibi Seviyorum seni denizi ilk defa uçakla geçer gibi İstanbul'da yumuşacık kararırken ortalık içimde kımıldayan birşeyler gibi Seviyorum seni Yaşıyoruz çok şükür der gibi.
Lanet olsun, ne muazzam şey seni sevmek! Sen benim aşkım, sen benim kızım, sen benim yoldaşım, sen benim küçük annemsin. Canım, bir tanem, seni sevmeden önce dünyayı sevmesini bile bilmiyormuşum. Bu şehir güzelse senin yüzünden , bu elma tatlıysa senin yüzünden, bu insan akıllıysa senin yüzünden...
seviyorum seni, istanbul'da yumuşacık kararırken ortalık, içimde kımıldayan bir şeyler gibi, yaşıyoruz çok şükür der gibi... ( bu arada Nazım Hikmet yaşam aşığı ve tutkulu bir adam olduģundan aşk şiirleri ilk bakışta samimi duygularla yazılmış gibi geliyor fakat sonra hissettirdiği bir kadına değil kadınlara ve sevmeye aşık olduğu. O yüzden piraye' nin Nazım Hikmet' e yazdıkalrı bana daha samimi gelmişti yine de güzel tabii şiirleri tartışmasız)
Ölüm bir ipte sallanan bir ölü. Bu ölüme bir türlü razı olmuyor gönlüm. Fakat emin ol ki sevgili; zavallı bir çingenenin kıllı, siyah bir örümceğe benzeyen eli geçirecekse eğer ipi boğazıma, mavi gözlerimde korkuyu görmek için boşuna bakacaklar Nâzım'a!
Seni düşünmek güzel şey, ümitli şey, dünyanın en güzel sesinden en güzel şarkıyı dinlemek gibi bir şey Fakat artık ümit yetmiyor bana, ben artık şarkı dinlemek değil şarkı söylemek istiyorum (Seni Düşünmek)
Merhaba Funda, sen beni tanımazsın ama ben seni önceden taniyordum ve yaptığın röportajlarla ilgili konuşmuştuk, başkasın sen bu sitede, onca İsinin arasında, farklısın:))
En güzel deniz: henüz gidilmemiş olandır. En güzel çocuk: henüz büyümedi. En güzel günlerimiz: henüz yaşamadıklarımız. Ve sana söylemek istediğim en güzel söz: henüz söylememiş olduğum sözdür...
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor büyük ustayı iyi yorumlayan çağımızın büyüm Ustası tanıklık ettiğimiz Genco Erkal’ın sesinden kendine has tiyatral yorumuyla dinlemek hissettiriyor nazımı
Sevmek için yürek Sürdürmek için emek gerek Sevgi ne boğazda, ne mum ışığında yemek yemek, ne de pahalı bir pırlanta demek. Sevgi bir lokmada iki mutlu insan demek..
Vatan hainleri nin sevi lDigi bir ülkede yaşamak ahmet kaya ibrahim Tatlises yılmaz Erdoğan gibiler cezalari kesilmeDigi sürece analar ağlar diyeceksin siyaset yapma ne alaka çok alaka uyuyan gençlik uyanın
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > O aramızdan ayrılalı 56 yıl oldu. Ölüm yıldönümünde ünlü şairimiz Nazım Hikmet'in en sevdiğin şiirini/sözünü yazar mısın?
En İyi Cevaplar