Atatürk ve İnönü dönemindeki gibi devlet sosyalizmine dayanan bir ekonomik sisteme ne dersiniz?

Atatürk ve İnönü dönemindeki gibi devlet sosyalizmine dayanan bir ekonomik sisteme ne dersiniz?
Herkese merhabalar dostlarım, canlarım. Biliyorsunuz, ekonomimiz fena hâlde kötü. Yaklaşık 70 senedir adım adım kapitalistleşen Türk ekonomisi, AKP döneminde dibi görmüş durumda. Bu talihsizliği yalnız AKP'ye ve bu hükümete yıkmak doğru değil zira 1950'lerden beri ekonomimiz küresel kapitalizme bağlanmış durumda.

Bana kalırsa Atatürk ve İnönü döneminde uygulanan "devlet sosyalizmi" sistemini yeniden tatbik etmemiz gerekiyor. Özel faaliyeti/mülkiyeti, bireysel girişimleri ve rekabet rejimini tanımakla birlikte devletin özellikle ekonomik alanda "yapıcılık" ve "kuruculuk" görevlerini üzerine almasının yanısıra esaslı düzenlemelerle ülke ekonomisine müdahale etmesine dayanan bir sistem olan devlet sosyalizmi aynı zamanda yapılması özel faaliyete bırakılan işlerin de devlet tarafından kontrol altında tutulmasını ve gerektiği zaman kamunun genel ve yüksek menfaatlerine hitap eden sektörlerin devlet tarafından ekonominin elverdiği ölçüde kamulaştırılıp tekelleşmenin önüne geçilmesini öngörmektedir. Millî servetin dağılımında emek harcayanların daha yüksek zenginliğini sağlayarak mükemmel bir gelir adaletinin tesis edilmesini millî birlik ve beraberliğin ön koşulu kabul eden bu sistem aynı zamanda özel faaliyetin çalışma prensibini kamu menfaati ile şahsi menfaatin eşitlenmesi şeklinde düzenler. Yani devlet salt kamu menfaati için çalışırken özel faaliyet ise şahsî menfaat için çalıştığı kadar kamu menfaati için de çalışmak zorundadır. Böylece sınıfsal çıkarların önüne geçilir.

Devlet kontrollü bir karma ekonomik sistem olan devlet sosyalizmi sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu sistem Atatürk ve İnönü dönemindeki gibi uygulansa Türk ekonomisini canlandırabilir mi?

#EkonomikSistem
#SolBakışSoruyor
Evet, Atatürk ve İnönü döneminde olduğu gibi devlet sosyalizmi Türk ekonomisini şaha kaldıracaktır.
Hayır, serbest piyasa ekonomisiyle yola devam etmeliyiz.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan: