Bu da Amerikalı bir mühendisin şaşkınlığı.

Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman gelişmiş bir ülke olmadı yalnız Atatürk döneminde Batı ile aramızda şimdiki kadar büyük bir gelişmişlik farkı yoktu, Almanya’ya vizesiz olarak seyahat edebiliyorduk bu yüzden mesela. Sorunun cevabı sanırım beyin göçü. Ülkemizde gerçek anlamda nitelikli öğretim yapılan üniversite sayısı bir elin parmaklarını geçmez (Boğaziçi, ODTÜ, Galatasaray vs). Bu üniversiteleri bitirenler de kendilerine daha iyi olanaklar sunan gelişmiş ülkeleri tercih ediyorlar, haksız da sayılmazlar ya o da ayrı bir tartışma konusu. Batı’nın gücü de buradan geliyor zaten, eğitime ve eğitimli insana verdiği değerden 😉
O dönemde Almanya bitikti zaten :D Ödeyemeyeceği kadar borcu vardı batılılara bırakta vize olmasın :D
Batı ile fark yok muydu asıl bu ülke cumhuriyet döneminde gerilemeye gitti.
Bide odtülüler aynı tuvalette işemek yerine okusalar keşke. Odtüden bir halt göremiyoruz devlet yararına. Milletin baş örtüleriyle uğraşmaktan başka dertleri yok çünkü.
Şimdi ki farka değinelim 80 yıldır çoğu hükümetin bir halt yememesinden kaynaklanmasın bu? Peki Mustafa'nın açtığı uçak fabrikasını kapatan İsmet'e sorsana sen şunu sen niye fabrikayı kapattın da ülkenin gelişmesini önledin diye :D Yemediği halt kalmamış İsmet'in devlete zarar vermek adına senin yaşadığın kafaya bak. Korkudan Azerileri Ruslara satan da o hatta.
Sen şaka mısın? İsmet İnönü’den bahseden mi oldu? Fark yoktu demedim, bu kadar büyük bir fark yoktu dedim. Zaten hiçbir zaman gelişmiş bir ülke olmadığımızı da belirttim. Önce okuduğunu idrak etmeye çalışsan keşke. Çamur atmaya çalıştığın ODTÜ’nün öğrencilerini Abd havada kapıyor bundan haberin var mı acaba? Zannettiğin gibi katı Kemalist ideolojiye sahip biri değilim. Elimden geldiğince objektif yorum yapmaya çalıştım, neyse sen ve senin gibilerle tartışmak nafile 😉
Gerileme yok olay şöyle ki evet fabrika kuruldu lakin tak Mustafa öldükten sonra geçen İsmet naptı Amerikalı abilerinin sözünü dinleyip fabrikayı kapattı yani burada bu sektörün mühendislik sektörü uçak yapımını engelleyen İsmet inönüdür. Eğer sorumlu arıyorsak İsmet'tir asıl. Arabanın benzini bitti diye üretimi durdurup kapatanlar mı dersin yoksa Aselsan telefon ürettiğinde satılmasını önlemek için kara propaganda yapıp Nokia varken ne Aselsanı diyenleri mi dersin dağıtımda kasıtlı sorun çıkartan düşmanlara mı dersin nedenini?
Tabi bunlar da yetmedi bu devlet kaç kere başarılı olmuş darbeler gördü bunlar da bizi geriye attı. Kötü yönetim yapan Ecevit, Demirel, İsmet gibiler de sorumlu bunlar bizi borçlu hale getirdiler eğitime yatırım yapmadılar desteklemediler. Ticareti desteklemediler hem ekonomi hem eğitim olarak bunlar yüzünden geri kaldık. Suçlusu bunlar zaten ama baş mimarı tabi ki de İsmet İnönüdür.
Milletimiz istiyor ki hemen uçak olsun uzaya çıkalım roket yapalım. Akp bu ülkenin başına geçtiğinde imf'ye borçluydu bu devlet, yollar yapılmamış ticaretin zayıf olduğu bu yüzden ulaşıdma sorun olduğu dönemdi, kamu batmış, eczanelerde ilaç yok hastaneler çöplük dönemde aldı. Nereden nereye. Öyle he deyince araba yapalım, uçak yapalım olmuyor.
Amerika bile tek başına uçak yapamıyor sağdan soldan parçalar tedarik ediyor mühendislik desen 8-9 ülke birleşerek yapılıyor.
Batı ile arada ki fark şudur biz sömürmedik. Bunlar asyayı afrikayı sömürdüler kaynaklarını çaldılar insan gücünü çaldılar böyle zengin oldular işte.
Hukukcu adayı gibi de yediremeyip engel atan korkaklar da var tabi :D
Bunu dolaylayan bircok neden var aslinda lâkin bizim konusmamiz hicbirseyi degistirmeyecek. Mühendislikte birsey yapsalar para kazanmak icin disariya satarlar. Yazik.
Millet uzun uzun yazmış da cevabı aslında çok kısa ve net. Çünkü o zaman başımızda dünyalara bedel lider ATATÜRK vardı şimdi ise dünyanın bize güldüğü lider var.
Cevap
22Cevap
İsmet İnönü ve Adnan Menderes döneminde şimdiki gibi dışa bağımlı bir yönetimi destekledik ve onların kölesi olduk.
Çözüm yerli üretimi desteklemek, onlara imkan sağlamak. Bizim siyasetçilerimizi de Amerika atadığı için gelecekten bir ümidim yok. Atatürk bu coğrafya için kurulan planları sadece 100 yıl geciktirebilmis.
Surekli dışarıya zeki çocukları kaptırıyoruz. Zeki insan neye yatırım yapıldığına bakar. Senin ülkende salaklar çoğunlukta diye, iktidarda kalmak için onlara dönük politika gudersen ne işleri var burada.
Yaptırımlar baskılar imkansizlik sermaye kaynak yok binlerce mühendis var ülkede inaninki yurtdışından istanbula ankaraya bıçok doçent Türk doktor larindan eğitim almaya gelmekte asker polis mühendis hangi biri haber oldu türkiyede ne icatlar yapıldı yakitsiz çalışan araçlar doğal gaz olmaksızın ısınan ev vs. vs. Geçmiş te atılan imzalar yapılan anlastlamar bugünlere mal oldu Türkiye yeni yeni kabugundan çıkmaya başladı ama kaynak yok sıkıntı burda farzedelim kazanç 100 bin gider 150 bin gelen gidene yetmiyo 10 yıla kalmaz dahada ciddi sıkıntılarla yuzlesecegiz partilik kişilik bişey degil ama bu anlatılacak çok şeyler var lakin yazmakla bitecek tartismayla çözülecek gibide değil
Otomobilde de aynısı oldu, uçak fabrikası traktör fabrikasına dönüştürüldü sonra da kapatıldı bildiğim kadarıyla, üretmeden dışarıdan almak daha cazip geliyor.
Cumhuriyetin ilk yıllarında güzel adimlar atıldı büyük adamlar vardi ama ileriye gidilemedi bunun büyük sorumlusu da sonraki dönemde gelen siyasilerin devlet görevlilerin köstek olması
İsmet İnönü ABD sen beleş uçak aldı fabrikamız iflas etti şimdi Başkomutan Erdoğan varken kimse durduramaz bizi. Not: ATatürkçüyüm ama HDP nin baraj altında kalmamasını sağlayan CHP ye oy vereceğime sonuna kadar Reis !
O yalnız İsmet paşa değil Adnan Menderes idi.
@evrenizationınfeyki iyi araştır
kardeş ben eski askerim askeri tüm kaynaklara hakimim. özellikle havacı olduğum için hava kuvvetleri ile ilgili. Merak etme sen.
@evrenizationınfeyki paşa aldı uçakları o dönemde Menderes Paşa'ya söz geçiremiyordu belli bilemeyiz
ya aydınlıyım. sana şunu diyim. inönüyüde sevmem. ama adnan menderesi hiç sevmem. menderes inönü baştayken chp vekiliydi. aydının en büyük toprak ağasıydı. inönü aşiretleri bitirmek başka dersimlerin önüne geçmek adına toprak yasası çıkaracaktı."100 dekarın üstü toprak sahibi olanlar fazlasını devlete verecek devlet köylüye işletecek". aşireti hatta sonra gelen pkkyı bile kökünden kazıyacaktı. ancak aydındaki topraklarını kaybetmekten korkan menderes kendi gibi toprak agası vekillerle chpden ayrılıp parti kurdu. Bu yasayı da kominizm olarak Allah düşmanlığı olarak gösterip şeriatı hortlattı. said nursiler falan. Abd ile anlaşmalar imzaladı. Fabrikalar kapandı. Aynı akp dönemi gibi. sonra abdden cok baskı gören adnan menderes rusyayla anlaşmalara yöneldi. sonra darbe oldu. abdnin ajanları girmişti zaten ülkeye. hatta ilk kurulan cia derneğidir tkmd (türkiye kominizmle mücadele derneği) erzurumdakini kuran da fetullah gülendir. Tarih bilmek önemli
@evrenizationınfeyki sen teğmen misin
eski hava harp okulu öğrencisiydim. ergenekon zamanında atılmıştım.
@evrenizationınfeyki teğmen bir sevgilim vardı ayrıldık
hay allam. geçmiş olsun. çok önemli bir detay oldu
@evrenizationınfeyki hoşuma gitmedi hareketleri çok sertti
o daha tazeydi belkide. her askerin ruh hali bir değil. Ama benim onlarca şirket, mühendislik fakültesi vs vs içinde tanıdığım en sağlam adamlar hava harp okulundaydı. Özel bir yerdi orası. Herkes giremezdi. Hele bir de bizim zamanımızdaki gibi yarısını cemaatin hileyle soktuğu dönemde türkiyede seçilmiş 100 genç arasına girmek o kişilerin kaliteli oldugununda ispatıydı. Sert olabilir belki ama ben sadık olduklarını düşünüyorum.
@evrenizationınfeyki teğmendi işte sanada nasip değilmiş demek
nasip :D Ben bu nasibi kabul etmiyorum. Benim nasibimi Allah belirler. Hükümet ve ortağı fetocu komutanlar değil.
@evrenizationınfeyki eşli sevgilim de senim yaşlarındaydı o nasıl oldu bahaneler bahanrlerr
size mesajla link atıcam. burdan atamam çünkü adım soyadım falan var. bahaneler falan mıymış o belgeseli izleyince ve beni görünce neymiş anlayacaksınız
@evrenizationınfeyki tamam abartma neysen ne
triplere bak allasen. bahaneler bahaneler dedin diye acıklama gereği duydum gözüne sokup anlamanı istedim. daha da anlamsız bir dialog
Mühendislikte geriledigimizi düşünmüyorum. Sadece ülkemiz üretmeyi bırakıp satın almayı tercih edince Mühendislerimiz üreten ülkelerde mesleklerini icra etmek zorunda bırakılıyor diye düşünüyorum.
Sırf diplomq olsun diye gerekli gereksiz okuyan onca işsiz insan yüzünden. Üstelik geçim derdi yüzünden herkes memnun olmadığı işte çalışıyo. Heves istek yok hayalinin peşinden gitmek yok varsq yoksa 3 kuruş kazanıp geçinmek
Ürettiğimiz şeylerin arkasında durmadık yenilikleri takip etmedik ve edemedik çünkü destek bulamadık ülke kendi iç yapısında bile ithal ürün kullandı ve kullanıyor çünkü
Menderes denen sağcı keko fabrikaları kapatıp ülkeyi dışarıya borçlandırmaya çalışırsa mümkün yani niye şaşırdınız? Bu ülkeye en büyük hainliği sağcı partiler yapmıştır ve hala daha devam ediyorlar.
Sattık ülkeyi sattık Atatürk ten sonra gelen bütün hükümetler sattı ülkeyi Atatürk ün kurduğu düzeni bozdular Menderes ile birlikte Amerikanın köpeği olduk halkımız tembelleştirildi Amerika dedi sen çalışma dedi ben sana satarım dedi o deyiş deyiş halkımız çalışmaz ve tembel oldu o gün bu gündür dışarı bağımlıyız
Dönemin siyasi sebepleri.
Bu video daha iyi anlatacaktır.
Türkiye'de halk çok tembel rahatlıktan vazgeçilmez ise ne uçak fabrikası ne araba üretiriz mühendisliği geliştirmek için de Elon Musk, steve jobs vb girişimci ve mühendislerden yetenekli seçilmiş bir takım ögrenci staj ve teorik eğitim alması gerekir
Arkadaşlar imkanlar kısıtlı 1 yaptırım var 2 suyla giden araba başta olmak üzere nice icatlar yaptı Türk Ustalar mucitler mühendisler vs. nerde kaldılar eski haberler bile yayından kaldırıldı avrupa tamamen teknoloji ile çalışır kazanır peki Türkler? ? nice soru işaretleri birakilir cümlelere izin yok bize izin bütçe yok kaynak yok atıyorum kazanç 100 bin gider 150 bin gelde yaşa
bu haber yalnış ilk türk uçağı padişahimız efendimiz reisimiz zamanında uçtu bu haberi yapan padişahımız efendimiz reisimizi kıskanan bir fetöcüdür mutlaka lütfen itibar etmeyiniz
Türkiye, Menderes ve Özal dönmelerinde oldukça geriye gitti ama gel de bunu bu millete anlat.
O zamanki yıllar bir mucidi havaya uçurduklar ama haberi bulamadım..
Insanimiza sunu ogretemediler ogrenmeyi. Var olan muhemdislerde bisey bilmiyo
Suçluları belli
Kendi cebini doldurmak ülkenin mefaatinden daha tatlı geldiği içindir.
İstesek her şeyi kendimiz yapabiliriz bir sürü mezun var ama iş bulan yok neden bu mezunların taze fikirlerinden yararlanmayalım
Dönemin mühendisleri nerede yetişmiş kim yetiştirmiş bak anlarsın farkı. Cumhuriyet tarihinde eğitim veren okullar yetiştirmiş mi o kadar bak. 2 elin 10 parmağını geçer mi?
Onu da kapattılar diye biliyorum, öyle değil mi?
Çünkü Cahilleşen bir toplum haline geldik
Tembellik. Hazıra alismislik.
O günden bugüne ileri gidilmedi o yüzden
Din ile ülkenin geleceğini mahvettiler.
Malesef ülkemizde üretime önem verilmiyor
İçim kan ağlıyor böyle şeyler okudukça..
Amerikan yardımlarıyla sömürüldü ülke
Birileri bizi hazıra konmaya alıştırdı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar