2023 Yalanı Hakkında Gerçekler

SafTürk

Gerek Ks'de gerek kendi çevremde inanılan bir Lozan Antlaşması var. Peki nedir bu Lozan? Bu gün bunların cevaplarını sizin için inceleyip, kısaca size anlatmaya çalışacağım.


2023 Yalanı Hakkında Gerçekler


Lozan Antlaşması(Lozan Sulh Muahedenamesi) 24 Temmuz 1923


Yer: Lozan-İsviçre


İmza Sahibi Devletler: İnigltere, Fransai İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Yugoslavya.


Metinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Kimi çevrelerin ''yüz yıllık bir yeraltı kaynakları antlaşması'' olduğunu söylemelerini, sadece kitap vb gereçleri okumamalarına ve kahvehane tarzı tarihi söyleşilerde çok bulunduklarına kannat getirmeme sebep oluyor. Neyse biz şu Lozan, hezimet mi zafer mi ona bakalım...




Çoğu zaman büyük bir zevk ile dinlediğim, tanışma fırsatı bulduğum, İlber hocamız durumu kısa ve etkili bir dil ile anlatmış. Başka söze gerek duymuyorum.


Üstelik ''Gizli Antlaşmalar'' dediklerini gerçekten merak ediyorum. Madem bu antlaşmalar gizliyse siz nerden biliyorsunuz? Böyle şehir efsanelerini bırakıp da ne zaman münevver bir kesim olacağız, merak konusu. Nitekim böyle gidersek, hem milli benliğimizden hem de tarihi bağlarımızdan kopmuş olacağız.



Bir millete, geçmişini unutturmak, onu yok etmenin ilk şartıdır.



Hüseyin Nihal Atsız'ın bu sözleri durumu açıklıyor. Neyse konu çok fazla dağılmadan Lozan'a devam edelim...


Evet, Lozan Antlaşması tamamen sınırları belirleyici bir antlaşma hükmü taşımaktadır. Yani ne bir ekonomi, içtimai, sanayisel bir antlaşma değeri taşımamakta. Kim uyduruyor bunları? Kim uyduruyor bu yeraltı kaynakları meselesini? İhtilaf Devletleri'nin, Misak-ı Milli sınırlarına karşılık yapmasını planladığı ve uyguladığı bir anlaşmadır kısaca.


İki oturumda yapılan bu görüşmelereden çıkan bazı kararları aşağıda sizlerle paylaşmak istiyorum..



- Türkiye-Suriye Sınırı: Fransızlarla imzalanan Ankara Anlaşması'nda çizilen sınırlar kabul edilmiştir.
- Irak Sınırı: Musul üzerinde antlaşma sağlanamadığı için, bu konuda İngiltere ve Türkiye Hükûmeti kendi aralarında görüşüp anlaşacaklardı.
- Türk-Yunan Sınırı: Mudanya Ateşkes Antlaşması'nda belirlenen şekliyle kabul edildi. Meriç Nehri'nin batısındaki Karaağaç istasyonu ve Bosnaköy, ve Yunanistan'ın Batı Anadolu'da yaptığı tahribata karşılık, savaş tazminatı olarak Türkiye'ye verildi.
- Adalar: Gökçeada ile Bozcaada özerk bir yönetime tabi tutulmak şartıyla (Türkiye antlaşmanın bu maddesini uygulamadı) Türkiye'de, diğer Ege Adaları İtalya'ya kaldı. İtalya'nın Türk sınırına yakın adaları silahsızlandırması kararlaştırıldı. Sevr Antlaşmasıyla Oniki Ada İtalya'ya diğer adalar Yunanistan'a bırakılmıştı. Oniki Ada ve Rodos 1945 yılında müttefiklerin eline geçti ve Nisan 1947'de resmen Yunanistan'a teslim edildi.
-Türkiye-İran Sınırı: Osmanlı İmparatorluğu ile Safevî Devleti arasında 17 Mayıs 1639'da imzalanan Kasr-ı Şirin Antlaşması'na göre belirlenmiştir.
- Kapitülasyonlar: Tamamı kaldırıldı.
- Azınlıklar: Lozan Barış Antlaşması'nda azınlık, Müslüman olmayanlar olarak belirlenmiştir. Tüm azınlıklar Türk uyruklu kabul edildi ve hiçbir şekilde ayrıcalık tanınmayacağı belirtildi. Antlaşmanın 40. maddesinde şu hüküm yer almıştır: "Müslüman olmayan azınlıklara mensup Türk uyrukları, hem hukuk bakımından hem de uygulamada, öteki Türk uyruklarıyla aynı işlemlerden ve aynı güvencelerden yararlanacaklardır. Özellikle, giderlerini kendileri ödemek üzere, her türlü hayır kurumlarıyla, dinsel ve sosyal kurumlar, her türlü okullar ve buna benzer öğretim ve eğitim kurumları kurmak, yönetmek ve denetlemek ve buralarda kendi dillerini serbestçe kullanmak ve dinsel ayinlerini serbestçe yapma konularında eşit hakka sahip olacaklardır. "Batı Trakya'daki Türklerle, İstanbul'daki Rumlar dışında, Anadolu ve Doğu Trakya'daki Rumlar ile Yunanistan'daki Türkler'in mübadele edilmeleri kararlaştırıldı.
- Savaş tazminatları: İtilaf Devletleri, I. Dünya Savaşı nedeniyle istedikleri savaş tazminatlarından vazgeçtiler. Sadece Yunanistan savaş tazminatı olarak Karaağaç bölgesini verdi.
- Osmanlı'nın borçları: Osmanlı borçları, Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılan devletler arasında paylaştırıldı. Türkiye'ye düşen bölümün taksitlendirme ile Fransız frangı olarak ödenmesine karar verildi. Düyun-u Umumiye idare heyetinde bulunan yenik Alman İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu devletlerinin temsilcileri idare kurulundan çıkartılmış ve kurumun faaliyeti devam ettirilerek antlaşmayla birlikte yeni görevler verilmiştir. (Lozan Barış Antlaşması madde 45,46,47...55, 56).
- Boğazlar: Boğazlar, görüşmeler boyunca üzerinde en çok tartışılan konudur. Sonunda geçici bir çözüm getirilmiştir. Buna göre askeri olmayan gemi ve uçaklar barış zamanında boğazlardan geçebilecekti. Boğazların her iki yakası askersizleştirilip, geçişi sağlamak amacıyla başkanı Türk olan uluslararası bir kurul oluşturuldu ve bu düzenlemelerin Milletler Cemiyeti'nin güvencesi altında sürdürülmesine karar verildi. Böylece Boğazlar bölgesine Türk askerlerinin girişi yasaklandı. Bu hüküm, 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile değiştirilmiştir.
- Yabancı okullar: Eğitimlerine Türkiye'nin koyacağı kanunlar doğrultusunda devam etmesi kararlaştırıldı.
- Patrikhaneler: Dünya Ortodokslarının dini lideri durumundaki patrikhanenin siyasi yetkilerinden arındırılarak İstanbul'da kalmasına izin verildi.



2023 Yalanı Hakkında Gerçekler


Daha uzun yazıp sizi sıkmak istemedim. Amacım asıl Lozan Antlaşması'nın amacı neydi, onu anlatmaktı. Bazı tarihi siteler(belgelerlegerçektarih,vb) Atatürk, İnönü gibi şahsiyetleri kötü göstermek ile yetinmeyip onları aşağılayıcı faaliyetlerde bulunuyorlar. Bunlar yanlıştır. Bu vatan yanlışıyla, doğrusuyla bizimdir ve ilelebet bizim kalacaktır.


Hiç bir siyasi amaç güdülmemiştir.


Dipçe: Yazımı okuma zahmetinde bulunduğunuz için teşekkürler. Birini gocundurduysak, sürç-ü lisan ettiysek affola...


#MilliyetçiGrup


BilgeLiderMustafaKemalAtatürk


#SafTürk

2023 Yalanı Hakkında Gerçekler
11 Cevap