Benim oyunla aram olmadığı için soruyorum. Sanki 2012’deki oyunlarda da vardı diye hatırlıyorum, oynayanlarda denk geldiğim kadarıyla ama hayal meyal hatırlıyorum. Erkekler, daha çok oyun düşkünü olduğu için daha iyi bilir.
2 ay
Benim oyunla aram olmadığı için soruyorum. Sanki 2012’deki oyunlarda da vardı diye hatırlıyorum, oynayanlarda denk geldiğim kadarıyla ama hayal meyal hatırlıyorum. Erkekler, daha çok oyun düşkünü olduğu için daha iyi bilir.
2012 mi 🙄 1999 dan başladı o oyunlar Counter-strike bu oyun hâlâ oynanıyor GTA çıktı Call of Duty çıktı Wolfteam vb. her şey çıktı zamanında oynayanlar ve hâlâ oynamaya devam edenler var bende dahil ama hiçbirimiz oyunlardan böyle bir şey yapmak için öğrenim sağlamadık neden mi sebebi basit "Aile" her şey bunda bitiyor öğretilenler terbiye, saygı, adet
Şimdi ki gençlik çok garip bir nesil maalesef Allah iyilerle karşılaştırsın
hepsini geç Punisher ın oyunu hepsinden daha kötüydü şiddet konusunda işkenceler vs vardı şimdiki oyunlar onun yanında melek
Şimdi mercan, olaya şöyle bakalım 🎮✨
Günümüz oyunlarında da şiddet var eski oyunlarda da vardı ama fark şu: Şimdi grafikler aşırı gerçekçi olduğu için şiddet daha göze batıyor 😅 2012’de de COD, GTA, Skyrim, Max Payne falan hep şiddet doluydu.
Oyunların hepsi şiddet değil bu arada. Simülasyon, spor, hikaye, bulmaca, çiftlik oyunları falan da baya yaygın 🧩⚽🌾
GTA oynuyordu diye hatırlıyorum kuzenim. Onda da tabanca vardı diye hatrımda kalmış. Kaç yıl öncesi olduğu için acaba ben mi yanlış hatırlıyorum diye düşündüm.
Aynen kuzenin GTA’de tabanca falan vardı, doğru hatırlıyorsun gamer kız 😄 O oyun yılların efsanesi zaten 🎮🔥
Benim oyunla aram yok. Dayıma gittikçe kuzenimi oynarken görüyordum sadece.
Cevap
5Cevap
Oyunlarla ilgisi yok şiddetlerin. ayrıca 2000 de ki oyunlarda şiddet içerikliydi
Bir yerlerde görüyorlar ve öğreniyorlar çocuklar şiddeti. Dünkü cinayet işleyen çocuk için da şiddet içerikli oyunlar oynadığı söyleniyor. Önceden de deniyordu birilerini öldüren çocukların aynı şekilde oyunlar oynadığı. Bu kadar tesadüf fazla değil mi? Yani sırf oyun için demiyorum. Günümüz dizileri, filmlerinde de var şiddet, aldatma unsuru.
Ben neden şiddete meğilli olmadım? hayatım boyunca şiddet içeren oyunlar oynadım. filmler izledim demek sorun bunlar değilmiş.
O çocuk ve diğer bu tür cinayetleri işleyen çocukların da bu tür oyunlara bağımlı olduğu söyleniyor. Uzmanlar o kadar uyarıyor. Sende bu durum yok diye cinayetleri işleyen diğer bütün çocuklarda görülen oyun bağımlılığı faktörünü yok saymak ne kadar mantıklı? Ben, psikolog veya psikiyatrist değilim. Tam olarak bunun için çocuklardaki etkisi hakkında bilgi sahibi de hâliyle değilim. Sorarsan bunun öğrenimini görmüş birine daha doğru bir şekilde açıklar. Seni etkilememiş ama herkes sen değil.
Teknolojiye erişimi olmayan ya da kısıtla olan ülkeler de ki cinayetlere ne diyeceksin bu kadar dar fikirli olmak doğru değil. eğitim olduktan sonra bir insan filmden ya da diziden etkilenmez korkma. temeli sağlam olacak insanın bu da eğitimden aileden geçer. gerekli araştırmalara bakabilirsin cinayet işleyenlerin yüz de kaçı oyun bağımlısı, oyun bağımlısı insanların evden çıktığını bile pek sanmıyorum. onu da geçtim hayatında kaç kere oyun oynadın.
Benim oyun oynadığım pek yok. Araştırmalar da dediğim yönde ki psikologlar devamlı çocuklarınızı şiddet içerikli oyun, dizi ve filmlerden uzak tutun diye uyarıyor. En son daha az önce Kanal D’deki bir doktor kadın dünkü olayların konusunu konuşurken Neler Oluyor Hayatta programını sunan kişiler “Dizi, filmdeki kişileri rol model alıyorlar, gerçekle sanalı ayırt edemiyorlar.” diyordu. Onları geçtim, formasyon derslerinde de diyorlar akademisyenler aynı şeyi ama haklısın, hepimiz dar fikirliyiz ve ondan bu kadar cinayet vakalarının artması ve ortak yön olarak cinayet işleyen çocukların şiddet içerikli oyunlar oynuyor olması (!) Ayrıca evden mecburen çıkacak çocuk okula gitmek için. Lise değil ama ilköğretim zorunlu.
Eğitimden söz ediyorsan zaten ben de bir eğitimciyim. Zaten onun için biliyorum formasyon derslerinde akademisyenlerin dediği şeyleri. Ayrıca doğru, eğitim ailede başlar ama ömür boyu devam eder yazıyor kitaplarda. Ömrü boyunca da insan psikolojisini etkileyen birçok unsur oluyor.
Şiddet içerikli oyunlar hep vardı sadece tarzı farklıydı
Ne tür bir fark?
Birinde oyunda mafya babası rolü üstlenirken, bir diğerinde çete üyesi olursun, ya da bi takım asker olurken diğer takım terörist olmaktan zevk aldığı için asker takımını seçmez. Genç neslin beyni birazda bu ortamlarda yıkanır
Anladım şimdi. Dediğim gibi oyunla aram olmadığı için içeriklerini de bilmiyorum tam olarak.
Oyunlarda hep vardı. Bu u oyunlara indirgemek mantıksız.
Bir yerlerde görüyorlar ve öğreniyorlar çocuklar şiddeti. Dünkü cinayet işleyen çocuk için da şiddet içerikli oyunlar oynadığı söyleniyor. Önceden de deniyordu birilerini öldüren çocukların aynı şekilde oyunlar oynadığı. Bu kadar tesadüf fazla değil mi? O hâlde mantıksız değil. Kaldı ki psikologlar da defalarca uzak tutun diye uyardılar. Öğretmenler zaten uyarıyor. Evde yaşananı biz bilemeyiz. Onu da aile gözetleyecek. Ben, psikolog veya psikiyatri değilim. Uyarıyorlarsa vardır bir bildikleri. Yani sırf oyun için demiyorum. Günümüz dizileri, filmlerinde de var şiddet, aldatma unsuru.
Kaç kere suçlulara af verildi. Hatta bu aflardan bazıları çıkıp eşlerini ailelerini öldüren oldu. Böylece suç işlemek isteyen kişiler nasıl olsa ceza almam kafasıyla daha rahat suç işleyen oldu. Bence asıl mühim nokta bu. Ülkede suçlular suçun cezasız kalacağını düşünüyor. Ülkenin güvenliği istihbaratı adaleti bir adamın itibarını öncelik tutuyor. Öyle olunca diğer her şey ikinci planda kalıyor. Gündem olduğunda da operasyonlar yapılıyor o da milletin gazını almak için.
Onun da etkisi var, tabii. İnkâr etmiyorum ama küçük çocuklar evli değil. Onların şiddeti öğreneceği yerler sanal dünyalar (oyunlar, tv. vs.) günlük hayat kadar. Yani önceden de çok vardı kadına, çocuğa şiddet vakası ama bunu gösteren programlar azdı. Onun için bilmiyoruz. Eski dizilerin çoğunda (Hiç yok demiyorum.) şiddet de yoktu. Nadir dizilerde var. Eski dizileri de arada açıp izleyen biriyim.
Onların da etkisi var, tabii.
Anadoluda hokka diye oyun var ne şiddeti
Bilgisayar oyunlarını diyorum
Bilgisayardan önce de bunlar varmış işte
Ona bakarsak saklambaç, körebe falan da var.
eskilerin çoğu daha kötüydü :) oynamış biri olarak
Punisher ın oyununu oynamış bi nesil etkilenmediyse diğer oyunlar onun yanında melek etkilemez :)
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?